Srpanj 21, 2025, 21:35:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne bothie?  (Posjeta: 1510 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mala ribarica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • tko se nije skrio-magarac je bio!
bolesne bothie?
« u: Listopad 31, 2009, 22:24:02 poslijepodne »
Dragi moji,

zadnja tri dana sam primjetila na dvije (od uk tri) bothie neke male bijele točkice koje me asociraju na zrnca pšeničnog griza- i to po cijelom tijelu. I dalje normalno jedu, plivaju, igraju se samo što kad ih duže promatram čini mi se kao da se pokušavaju ,onaku u zaletu strugati po šljunku ( pa se bojim da ih to možda svrbi -?)Danas sam ulila malo aquasafe-a pa da vidim...ostale ribice su super, travulja raste ko blesava, al ove male vražice me sad brinu!

ima li netko iskustva?
hvala unaprijed...
u ribara mokre gaće, za večeru ne zna šta će!!!

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: bolesne bothie?
« Odgovori #1 u: Listopad 31, 2009, 22:45:43 poslijepodne »
po ovome kaj si napisala gotovo je sigurno ichy
trebala bi dati malo vise info ali
posto si to primjetila zadnja tri dana ichy je vec vjerojatno u cijelom akvariju pa za pocetak digni temperaturu na 29,6 i kupi costapur kojeg doziras prema uputama,ugasi rasvjetu na bar tri dana a i vise ako nemas biljaka ali bar tri,obavezno izvadi aktivni ugljen do zavrsetka lijecenja
lijecenja traje najmanje deset dana jer je na krace moguce ponavljanje bolesti
svakako pokusaj dati malo vise podataka i koju sliku da nebi bilo greske ali ako su osipane i ceskaju se gotovo je sigurno pa si jos malo i potrazi po forumu ako sam kaj zabil napisati
ja sam upravo danas zavrsio sa ljecenjem svojih od ichya i sve proslo o.k.
sretno ;)
i da dobrodosla
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 31, 2009, 23:09:47 poslijepodne »
po ovome kaj si napisala gotovo je sigurno ichy
trebala bi dati malo vise info ali
posto si to primjetila zadnja tri dana ichy je vec vjerojatno u cijelom akvariju pa za pocetak digni temperaturu na 29,6 i kupi costapur kojeg doziras prema uputama,ugasi rasvjetu na bar tri dana a i vise ako nemas biljaka ali bar tri,obavezno izvadi aktivni ugljen do zavrsetka lijecenja
lijecenja traje najmanje deset dana jer je na krace moguce ponavljanje bolesti
svakako pokusaj dati malo vise podataka i koju sliku da nebi bilo greske ali ako su osipane i ceskaju se gotovo je sigurno pa si jos malo i potrazi po forumu ako sam kaj zabil napisati
ja sam upravo danas zavrsio sa ljecenjem svojih od ichya i sve proslo o.k.
sretno ;)
i da dobrodosla

hvala od srca!

ma baš čitam i prelistavam forum i sve me jeza hvata od tog ich-a, majko mila kad samo pomislim na parazite >:(!!!!
samo ne mogu shvatiti od kuda bi se stvorio jer već mjesecima ništa novo nismo stavili u ak.(recesija zavladala i među ribama )...
pa kako i od kud se to sranje pojavi?
hvala na savjetima.
u ponedjeljak odmah po lijekove- a do tad ću popizdit od muke i piljenja u te male bokčice!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 31, 2009, 23:49:17 poslijepodne »
ichy nemora nuzno biti donesen
skoro ga svaki akvarij ima samo zbog necega ti je pao imunitet ribama pa se uhvatio
nije ichy tak strasan da se jednostavno izlijeciti pa se nemoj jako brinuti sam da si malo ranije reagirala ali i ovak se sve da srediti :up:

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2009, 17:18:09 poslijepodne »
Ne brini previse, samo odmah pocni s lijecenjem. Evo da te utjesim, ja danas zavrsavam lijecenje i mogu se pohvaliti da nijedna ribica nije uginula. Samo bih ti preporucila da ne koristis tetrin contraspot (koji sam ja koristila) jer je dosta slab i trebalo mi je tri tjedna da izljecim ribice.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2009, 20:14:30 poslijepodne »
Ti si onda zbilja imala muku sa ichyem
ja sam sa costapurom dva puta(prvi i treci dan pa peti i sedmi)tretirao i deset dana proslo ko keks sam moram reci da mi je 6 neonkica bilo zarazeno a ostale ribe su bile ok pa me to mozda izvuklo a i odma sam isti dan kad sam uocio zapoceo lijecenje
ajd bas mi je drago da si izljecila jer sam vidio tvoje teme i bas mi te bilo zao

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2009, 21:27:50 poslijepodne »
Ne brini previse, samo odmah pocni s lijecenjem. Evo da te utjesim, ja danas zavrsavam lijecenje i mogu se pohvaliti da nijedna ribica nije uginula. Samo bih ti preporucila da ne koristis tetrin contraspot (koji sam ja koristila) jer je dosta slab i trebalo mi je tri tjedna da izljecim ribice.

hvala dragi prijatelji!

evo danas smo počeli s liječenjem Medazolom ( to jedna moderatorica savjetuje pod temom Bijele točkice ( str 8 ovog foruma).
muž je odletio na Siget u jedinu dežurnu ljekarnu i žena se izbezumila kad je to zatražio, a tek kad je rekao razlog!!! kaže ona: pa dobro svega sam se naslušala od toga da im nekaj treba a trudnu ženu, susjeda, prijatelja, al za ribe????!!!! :D i to na Dan svih svetih!!!!
uglavnom, temperaturu smo digli na 29, rastopili tabletu -roknuli je u nutra i zamračili ga plahtom. danas došli neki gosti i pitaju kaj smo akvarij zamijenili sarkofagom Tutankamona?!
e sad, šta kažete koliko dugo da ih kuham na tih 29 stupnjeva i koliko dugo da bude zamračen? jer fufka me da mi ne krepucnu biljke?! -? imam prakrasan veliki tiger lotus-red i puno uskolisne limunske trave ( za anubiuse me nije strah jer ti bi preživjeli i atomsku bombu! :D), a i bikolor se uvijek šokira kad su neke promjene u pitanju i jadan sav problijedi ko krpa!
hvala unaprijed i držite nam fige da se izvučemo!

PS. šta predlažete od vitamina kad sve ovo prođe- da ih malo regeneriram?

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 02, 2009, 07:54:10 prijepodne »
Trebala si malo bolje prouciti post od babyboom jer naglaseno ti je da se medazol koristi kad costapur i slicni lijekovi ne pomazu i to nakon vise tretiranja u deset dana a ne odmah i ona sama govori o ichyu u tim postovima sto je i kod tebe jako velika prednost posto znas o kojoj se bolesti radi
sad budi jako jako pazljiva sa doziranjem jer radi se o vrlo jakom lijeku za ljude
sto se tice ribica nakon lijecenja ja sam dobio od babyboom preporuku pa i tebi preporucujem da si potrazis aloeveru u pet ducanima(oko 20 kn) za ribice pa koristi poslije lijecenja
sad samo naprijed ali sa puno paznje i redovitih pregleda pogotovo obrati paznju na ostale zdrave ribice i budi jako strpljiva i citaj postove polako i pazljivo
sretno

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 02, 2009, 22:00:46 poslijepodne »
Trebala si malo bolje prouciti post od babyboom jer naglaseno ti je da se medazol koristi kad costapur i slicni lijekovi ne pomazu i to nakon vise tretiranja u deset dana a ne odmah i ona sama govori o ichyu u tim postovima sto je i kod tebe jako velika prednost posto znas o kojoj se bolesti radi
sad budi jako jako pazljiva sa doziranjem jer radi se o vrlo jakom lijeku za ljude
sto se tice ribica nakon lijecenja ja sam dobio od babyboom preporuku pa i tebi preporucujem da si potrazis aloeveru u pet ducanima(oko 20 kn) za ribice pa koristi poslije lijecenja
sad samo naprijed ali sa puno paznje i redovitih pregleda pogotovo obrati paznju na ostale zdrave ribice i budi jako strpljiva i citaj postove polako i pazljivo
sretno

hvala maliapostole, kritike su sve na mjestu...al uhvatila me panika i paranoja ( još k tome državni praznik)...i nisam mogla dočekati ponedjeljak jer kad sam premotala film to stanje sam primjetila u četvrtak ( a tko zapravo zna od kad je krenulo  -?)...i onda brže bolje na liječenje bilo kakvo samo da dejstvuje!
od jučer smo in the twilightzone, danas promijenili 1/3 vode ,odstajanom, posoljenom.
ribe su ok- na srednjoj više nema točkica ( jel to moguće tako brzo) i pliva ko šašava, a na najmanjoj još ima al kao da više nisu zrnate nego kao plošne flekice; a največa i najstarija ( duljine 12 cm) ih nije ni dobila...
sutra ću im vratiti svjetlo da ne polude u mraku i dat drugu dozu medazola ( kad sam već krenula s tim i radim sve po uputi babyboom kojoj se zahvaljujem na savjetu)...
javljat ću se još sa stanjem i imanjem! i slike nove ću postaviti....

lp!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 02, 2009, 22:05:58 poslijepodne »
nadam se da si dobro proucila soljenje jer neke ribe poput corya,puzica,ancistrusa i drugih cistaca ne trpe sol a nisam siguran za bothie(nadam se da ce neki iskusniji ovo bolje komentirati:o
samo nemoj nikud zuriti i bez panike :)
i daj sad dok cekas iako si to trebala odmah napraviti,napisi osnovne podatke o akvariju radi drugih clanova koji ti jos mogu savjetovati u vezi ljecenja.link od posta-https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0
nemoj paliti rsvjetu jos barem dva dana nece im biti nista(ko u prirodi kisni i tmurni dani)
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2009, 22:19:53 poslijepodne od maliapostol »

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 03, 2009, 22:19:44 poslijepodne »
nadam se da si dobro proucila soljenje jer neke ribe poput corya,puzica,ancistrusa i drugih cistaca ne trpe sol a nisam siguran za bothie(nadam se da ce neki iskusniji ovo bolje komentirati:o
i daj sad dok cekas iako si to trebala odmah napraviti,napisi osnovne podatke o akvariju radi drugih clanova koji ti jos mogu savjetovati u vezi ljecenja.link od posta-https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0
nemoj paliti rsvjetu jos barem dva dana nece im biti nista(ko u prirodi kisni i tmurni dani)

Bok maliapostole!
evo stanje je puno bolje...gotovo da je sve nestalo!
soljenje sam provjerila, a i što se toga tiče-toliko malo je stavljam od straha da neko od žitelja ne krepucne da mislim da se to ni ne osjeća...
podatke ću kopirati sa teme o uređenju da ne moram opet sve ispočetka ( jer taj dio obično muž pamti, a moje je sva ostala briga i timarenje)
evo me nazad čim kopiram...

OSNOVNI PODACI :
akvarijum je zapremine 240 l, design Wave, a vodu pročišćavaju dva filtera Tetra- tec EX700...
svakih par dana dodajem 4ml CO2 i jednom tjedno mijenjan 1/3 vode destiliranom...
gnojivo tekuće kad se sjetim...

Podloga: šljunak krupni ( 3 mm) i sitni (1 mm),
vulkanit, supstrat od tetre, te sitan pijesak iz jedne morske lagune -gornji sloj.

aksesorajz:
kamenje jarunsko,
grane ružina i lozina
panj- mangrow

Živad  :
3 bothie ( najdraže, sve ti spavaju jedna uz drugu) -najveća duga 15 cm, a najmanja 5 cm
1 bikolor ( lud ko šiba)
neonke- jato od 18 kom
kardinali 10 kom
flying foks 4 kom
barbusi 5 kom
trihogasteri 2 kom
puž jabučar Joško
čistač -onaj kaj naraste i pola metra u odličnim uvjetima!

hortikultura :
limunska trava uskolisna
hrpetina anubiusa
crveni lotus
hemigraphis exotica-podvalili mi terarijsku biljku, a možda ne usahne prebrzo
cryptocoryne brown
cladophora aegrap...što god-ona slatka kugla od algice
i meni najdraža christmas moss!
ne znam...vjerovatno sam još nešto ispustila

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 03, 2009, 22:30:13 poslijepodne »
e da...smanjila sam grijanje jer mi se limunska trava koja je uz grijač sva sparušila od temperature i evo listovi opadaju... :( al nadoči će ona, ne sumnjam uopće!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 04, 2009, 05:56:13 prijepodne »
Kod ichya se dize temperatura da se ubrza inkubacija tj.da paraziti puknu padnu na dno i onda krenu ponovno pa ti savjetujem da ipak ne smanjujes temperaturu jer na taj nacin pogodujes ichyu da se prikrije do vadenja isteka lijeka a biljke uvijek mozes presaduti ili izvaditi ljepsi primjerak pa ga za nekoliko dana vratiti
drago mi je kaj se sa ribica povuklo ali nije jos sve gotovo pa jako dobro gledaj i budi na oprezu
ovoe postove pisem sa moba pa jer sam stalno u nekoj guzvi pa parson na greskama i ostal preskocenim dijelovima

Offline mala ribarica

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Studeni 13, 2009, 21:11:00 poslijepodne »
danas nakon veselja da smo pobijedili Ich-- umrle obje zaražene bothie, a i treća se čini da je na tom putu... :'(
hvala svima na savjetima...

sad kako dragi Bog da...