Lipanj 23, 2025, 13:13:58 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Sto da uradim s ovom posudom?  (Posjeta: 47953 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Sto da uradim s ovom posudom?
« u: Listopad 30, 2009, 12:09:24 poslijepodne »
Dosao sam u posjed ove plasticne posude

http://picasaweb.google.hr/majstorsky/DropBox#5398337497489779122

http://picasaweb.google.hr/majstorsky/DropBox#5398337504367564098

I ja naravno ,kao i svaki akvarista, u svakoj posudi vidim nesto gdje se mogu drzat biljke/ribe pa me zanima imate li kakvih ideja sta se moze s tim.

Dimenzije su 88*60*67 (dxsxv)

Debljina plastike je oko 5 mm, dakle poprilicno cvrsto ( i tesko).

Da li napraviti neki indoor pond, da li ga staviti na balkon (juzna ili sjeverna strana?) ili ga mozda zakopat u vrtu (ovo zadnje malo teze jer bi mi starci morali ustupiti 2m2 vrta ,od 100 koliko imaju).
Koje hladnovodne ribe bi mogle unutra a da se ne guzva? To mi je onak premalo za nekog koia ili shubunkina...

Offline mark

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Sto da uradim s ovom posudom?
« Odgovori #1 u: Listopad 30, 2009, 16:17:42 poslijepodne »
dobro operi i mozes u njoj drzat jabuke,prek zime

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 30, 2009, 17:58:31 poslijepodne »
dobro operi i mozes u njoj drzat jabuke,prek zime

Jesi vec zatrpao bazen? pa bude ti dijete upalo i ozlijedilo se, a ionak nema vode u njemu ;)

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 30, 2009, 18:44:04 poslijepodne »
ja bi recimo unutrasnjost prefarbao u crnu boju s emajl lakom za metal, koji provjereno drzi pod vodom na plastici pod uvjetom da se povrsina pobrusi. dok se lak susi iskopao bi rupu u zemlji i postavio posudu unutra, zasadio sa jednim patuljastim lopocem i "poribio" sa 2-3-4 zlatne ribice. naravno, uz sve to bi trebalo napraviti ili kupiti neki vanjski filter da tim ribama voda bude koliko toliko cista.

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #4 u: Listopad 30, 2009, 18:54:48 poslijepodne »
Držiš kedere za pecanje!!!!

Ovdije u Osijeku ti je to super veliki biznis ;)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #5 u: Listopad 30, 2009, 18:59:32 poslijepodne »
Držiš kedere za pecanje!!!!

Ovdije u Osijeku ti je to super veliki biznis ;)

Potpisujem! taman mi treba sutra kedera!

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 30, 2009, 19:50:32 poslijepodne »
ja bi recimo unutrasnjost prefarbao u crnu boju s emajl lakom za metal, koji provjereno drzi pod vodom na plastici pod uvjetom da se povrsina pobrusi. dok se lak susi iskopao bi rupu u zemlji i postavio posudu unutra, zasadio sa jednim patuljastim lopocem i "poribio" sa 2-3-4 zlatne ribice. naravno, uz sve to bi trebalo napraviti ili kupiti neki vanjski filter da tim ribama voda bude koliko toliko cista.

Zasto se brusi plastika? Da bolje primi boju?

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 01, 2009, 01:16:44 prijepodne »
da. kratko i jasno! :)

Offline Marselus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #8 u: Studeni 02, 2009, 20:42:46 poslijepodne »
Moglo bi se maleno jezerce u toj posudi napraviti... sa lopoćom, vodenim kupusom i perunikom  :)

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #9 u: Studeni 02, 2009, 23:18:26 poslijepodne »
Jesi razmišljao recimo obložiš korom drveta ili kamenom i nemoraš ukopravati ni ništa....

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 03, 2009, 13:24:45 poslijepodne »
Pa nekako mi je najizglednije da cu napraviti nekakvo jezerce na balkonu sa puno bilja i tu i tamo kojom ribicom. Na proljece cu najvjerovatnije sredjivati balkon (ograda i pod) pa cu nesto i smisliti za ovu posudu. Oluk i sahta je blizu mjesta gdje bi to bilo a postoji i pipa s vodom nedaleko u dvoristu pa cu tako rijesiti punjenje/praznjenje. Balkon gleda na zapad s time da je osvjetljen od 14-16 sati pa nadalje, mislim da ce to biti dosta svjetla. Postoji jos jedna velika terasa ali ona je na sjeveru i nema bas puno svjetla(osim ako ga ne stavim uz daljni rub (sto dalje od kuce).
Sto se tice oblaganja, mislim da cu to sa siporexom od 10 cm i onda ga obojam u recimo zeleno ili tako nesto a s gornje strane da pokrije gornji rub stavim kamen (ili kompletnu posudu oblozim u kamen)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Studeni 03, 2009, 13:52:58 poslijepodne »
ovo "zvuči" interesantno...kad kreneš u posao, nadam se da ćeš podijeliti s nama iskustva... :)

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 03, 2009, 20:32:25 poslijepodne »
da, da! :) i mene bi zanimalo kako ce to ispasti na kraju! i naravno slikaj sto vise da svi uzivamo.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 13, 2009, 16:55:48 poslijepodne »
Evo danas je bilo lijepo vrijeme pa reko da iskoristim ove tople suncane dane i bacim se na projekt izrade malog ribnjaka na terasi.

First and foremost je bilo ciscenje posude od kojekakve prljavstine:

Tako, sad je bolje:

Dok se posuda susila, zaletio sam u podrum da vidim sta imam na lageru sto se tice boja. Nasao sam pola limenke crne boje za metal, imam jos negdje smedje boje pa mislim to pomjesat:

Nasao sam i starog brusnog papira pa sam se bacio na smirglanje posude. P60 i grublji papiri su se pokazali kao dobri:

Za kraj danasnjeg dana sam probno pofarbao jedan dio da sutra vidim kako boja pokriva i da li ce trebati mozda 2 sloja:

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 13, 2009, 23:00:17 poslijepodne »
odlicno odlicno! :klap: jedva cekam dalje!

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #15 u: Studeni 14, 2009, 10:01:30 prijepodne »
to je plastika a stavio si direktnu boju za metal na plastiku bez prajmera..radi dugotrajnije zaštite trebao bi staviti prajmer za plastiku jer će ti se ova boja u skorije vrijeme ljuštiti. hemp selekta uni primer ti je univerzalni prajmer za drvo,željezo,inox,cink,mjed,plastiku..doduše dođe 61,00 kn ali se može iskoristiti kasnije za masu stvari...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 14, 2009, 15:11:50 poslijepodne »
to je plastika a stavio si direktnu boju za metal na plastiku bez prajmera..radi dugotrajnije zaštite trebao bi staviti prajmer za plastiku jer će ti se ova boja u skorije vrijeme ljuštiti. hemp selekta uni primer ti je univerzalni prajmer za drvo,željezo,inox,cink,mjed,plastiku..doduše dođe 61,00 kn ali se može iskoristiti kasnije za masu stvari...

Znam da ovo nije dobra ideja tako farbati ali trenutno sam niskobudzetan pa cu tako sad izvest i ostavit vani da bude preko zime. Vjerovatno cu morat popravljat u proljece.

Danas sam nastavio s radovima i obojao sam prvu ruku:

Onda sam se bacio u plumbing da izvedem ulaze i izlaze:

Ovo sam skemijao za donji ispust i punjenje. Tu mi nedostaje jedan dio s kojim bi spojio prednju resetku s ostatkom cijevi, to moram kupiti, nemam na lageru. Ideja je da na onaj zuti ulaz spojim dovod vode ( sa svojim ventilom) i kad punim posudu otvaram ventil za dovod vode a zatvaram onaj veliki ventil na kraju cijevi. Kad ispustam vodu onda izvodim obratno.
Tu cijev bi ugradio  u vertikalnoj ravni kako je polozena na fotki, na najnize koliko je moguce tako da prilikom ispusta ne povuce mulj koji ce se skupljati u nizim dijelovima (stopa posude).

Ovo je gornji ispust, promjer cijevi je sasvim dosta da proguta visak vode i za najjace kise. Bit ce ugradjen otprilike gdje je na fotki.

Moguca lokacija: terasa na sjevernoj strani. Ideja je da se na cijeloj terasi napravi ograda od siporexa s kojim bi se oblozila i posuda koja bi bila negdje na sredini terase uz sjeverni (desni )rub. Uz zid od siporexa bi se poslagala plitka korita za bambus. Struja i voda su dostupni u garazi tako da bi dovodjenje komunalija bilo lako rjesivo.

Moguca je pozicija gornji desni kut:

... ili sredina

Jos jedna moguca lokacija, balkon uz dnevni boravak na zapadnoj strani.Taj balkon , kao sto se vidi isto ceka uredjenje. Struja je dostupna, voda je 2 kata nize u dvoristu. Prednost je sto je pozicija manje osuncana nego terasa i blize mi je "za oko".

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 15, 2009, 10:00:16 prijepodne »
Malo sam se zafrkavao u Sketch Up da vidim kako bi to izgledalo. U onom praznom prostoru izmedju posude i zida ce biti cijevi, filtracija, ventili, struja i ostala cudesa. Bit ce prekriveno sa nekim plocama i sl

Offline Marselus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #18 u: Studeni 15, 2009, 10:19:33 prijepodne »
Ja glasam za drugu lokaciju (balkon).... ja sam isto napravio jedno jezerce u posudi koje je cijele godine bilo u hladu tj možda 2 sata na dan na malo sunca i tak najbolje uspijeva... nema algi. Opet možda bi se to malo jezerce izgubilo na terasi a može lijepo popuniti kut balkona, okolo se stavi bar lončanica da nebude golo i gotovo. :D

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 16, 2009, 01:57:57 prijepodne »
meni se cini da bi ti ova solucija iz Sketch Up-a bila ok ako bi lijevo i desno od buduceg jezerca postavio zardinjere sa odgovarajucim biljkama. naravno, to ovisi za sto ces koristiti terasu. ako ju mislis pretvoriti u jos jednu prostoriju koju ces moci koristiti i tijekom ljeta onda bi bilo zgodno u te zardinjere posaditi neke biljke (preporucujem ti bambus jer je brzorastuci, stvara gust sklop, zimzelen, nezahtjevan...) viseg rasta da malo zaklone pogled prema terasi i da zadrze pogled unutra, tj. da ga usmjere na jezerce.

s druge strane, mozda bi i smjestaj jezerca u kut bio bolji zbog statike terase. ovako na sredini se oslanja samo na jedan zid garaze ispod terase, a u kutu bi tezina bila rasporedjena na dva zida. ipak tezina vode, biljaka i tehnike nije mala!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Studeni 16, 2009, 07:40:36 prijepodne »
mislim da je davor u pravu - bolja bi bila, čisto iz tehničkih razloga, pozicija u kutu, a i nju možeš krasno srediti okolnim biljkama u loncima ili(i žardinjerama!
jedva čekam kako će se dalje razvijati!  :)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 16, 2009, 12:43:29 poslijepodne »
Danas sam pofarbao i drugu ruku. Boja je vise tamno smedja nego crna ali nije problem. Razmisljam da unutrasnjost siporexa s kojim cu oblagati posudu obojam u crno tako da kad se to sve zatvori bude pitch black i na onim mjestima gdje sam malo profulao sa bojanjem ili gdje se oguli boja.

A ovo je nova verzija dizajna

Sto se tice bambusa, u tijeku je sirenje nasada :)

Samo ne znam za zardinjere... Ove za cvijece su mi preuske, visina je ok jer korjen bambusa pici u horizontalnoj ravni. Mozda jednostavno stavim 2 zardinjere, jednu pored druge

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Studeni 16, 2009, 12:56:06 poslijepodne »
e, ovo je sad puuuuno bolje!
nadam se da će ti bambusi uspjeti!
probaj se poigrati još s nekim biljkama poput močvarnih trava....a koje "hoće" rasti i u teglama!
što se tiče žardinjera - pa, u ovima u kojima, ako mu paše, dobro raste bambus, uvijek možeš obložiti daskama, letvama ili nečim
sličnim i može sjajno izgledati!

i, mislim da nejednako bojenje neće ništa smetati kad staviš vodu nutra!

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 16, 2009, 16:15:15 poslijepodne »
e, ovo je sad puuuuno bolje!
nadam se da će ti bambusi uspjeti!
probaj se poigrati još s nekim biljkama poput močvarnih trava....a koje "hoće" rasti i u teglama!
što se tiče žardinjera - pa, u ovima u kojima, ako mu paše, dobro raste bambus, uvijek možeš obložiti daskama, letvama ili nečim
sličnim i može sjajno izgledati!

Bambusi spadaju u porodicu trava tako da njihov rast i sirenje nije nimalo upitno. Sada su trenutno posadjeni u zemlju. Sto se tice zardinjera, vazno je zapamtiti da vrste koje ja imam (Phyllostachys aurea i Phyllostachys nigra) mogu narasti u nasim krajevima oko 4 metra (moji su sad 2 metra) i sad zamisli malu zardinjeru kako drzi nesto visoko 4 metra a jak vjetar puse. Morat cu nesto smislit da to sve nekako fixiram. Sto se tice izgleda, ovako nesto mi se svidja

Letvi imam dosta koje sad dobio od susjeda kad je mijenjao krov i to ne bi bilo problem napravit

i, mislim da nejednako bojenje neće ništa smetati kad staviš vodu nutra!

Pa ni ja, prvih 20 cm dubine mozda ali dublje se nece vidjeti

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #24 u: Studeni 16, 2009, 17:14:00 poslijepodne »
ja ne vidim razliku izmedju sketchup slika...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)