Lipanj 30, 2025, 17:22:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pseudotropheus sp. "acei" u 160 l?  (Posjeta: 2522 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Pseudotropheus sp. "acei" u 160 l?
« u: Listopad 15, 2009, 00:16:40 prijepodne »
Mogu li Pseudotropheus sp. "acei" živjeti u 160 l dimenzija 80*50 u normalnom omjeru i broj jedinki ili je to premala litraža za njih? Koje je vrste tog roda mogu ići u taj akvarij (ako mogu?) :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Pseudotropheus sp. "acei" u 160 l?
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2009, 00:44:20 prijepodne »
mogu, 2M/3F...

drugi dio pitanja nisam skuzio, ti bi jos nesto uz njih ili si mislio da ako ne mogu acei unutra sta bi umjesto njih?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2009, 00:50:27 prijepodne »
Mislio sam na nešto umjesto 'acei'-a, a ako može i nešto uz (a ne može, jel?), još bolje :) Sviđaju mi se jako Pseudotropheusi, otkad sam vidio demasone u petshopu ne prestajem razmišljati kak bi složio nešto u 160. :) Koji su Pseudotropheusi najnezahtjevniji, tj. za nekog kome su vrhunac bavljenja ciklidima mali školjkaši iz Tanganyjike?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2009, 11:38:20 prijepodne »
tesko je odgovorit koja je riba najnezahtjevnija, treba obratit pozornost na neke "utabane staze" sta se tice drzanja malawi ciklida, tjedna promjena vode 30%, kvalitetna prehrana, protok vode minimum 5x volumen AQ, itd. pa problema nece biti ni sa zahtjevnijim vrstama...

ako ti se svidjaju demasoni mozes njih staviti jedno jato od 10-12kom, iako bi osobno u takav AQ radje stavio Pseudotropheus saulosi muzjaci plavi zenke zute pa bi automatski dobio ljepsi kontrast i osjecaj da imas dve vrste riba u AQ...

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2009, 12:14:53 poslijepodne »
Demasoni su isto lijepi slazem se, ali nije lose i ovo sto Mastino kaze kombinacije boja malo bi  razbilo monotoniju, koja je jako prisutna u malawi varijanti zbog nedostatka bilja ali otvara mogucnosti unosenja vise vrsta nekih tri do cetiri pa tu su i lijepe boje riba tako da se da sloziti lijep akvarij.itd.. mada to nije neka litraza koju trenutno imas tako da ne ocekujes mnogo. Ja bih ipak uz neko lijepo kamenje i pijesak, ubacio  manje ribe max.3-4cm a isao vise vrsta, max 12-15 riba dok bih u medjuvremenu radio na vecem akvariju.

ps.. sto veci Akvarijum, jaka i kvalitetna filtracija, redovna izmjena vode, sol, raznovrsna hrana i nema sta da brines.:up:LP
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2009, 17:50:44 poslijepodne »
Moke mislim da pogresno govoris covjeku.
15 riba na 160 litara je previse  cak i kad su male a znas da ce narasti preko 10-12 cm!!
uz to govoris o 3-4 vrste, sto po meni nije dobro rijesenje!
na tu litrazu max 2 vrste od 4-5 komada (1m 3-4f), a najbolje samo jedna vrsta tj. jato!!

nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 15, 2009, 17:58:07 poslijepodne »
Ok, hvala svima, ja bi se ipak priklonio Mastinu, jako mi se sviđaju ovi Pseudotropheus saulosi kaj veliš. Koliko bi njih stalo u tu litražu, i di se mogu nabaviti u Hrvatskoj (ima netko na forumu?) Uređenje bude kak treba (sitni pijesak, kamenje), o prehrani ću se informirati još ovih dana, jedino je filtracija malo bed (Fluval 205, samo 2.5 protoka akvarija), pa bih dodao još jedan unutarnji filter. Može? :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #7 u: Listopad 15, 2009, 18:35:52 poslijepodne »
Pametno si odabrao, a sto se tice muzjaka i zenki mislim da bi odgovaralo 3m-5f.
dok odrastu ces morati pricekati pa uzmes u pocetku 10 kom. i vidis koliko ce biti muzjaka a koliko zenki!! filtraciju obavezno pojacati!!! go for it!!! ;)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #8 u: Listopad 15, 2009, 18:41:07 poslijepodne »
Ako uzmem u obzir da je moj mužjak skoro 15 cm dug-mišljenja sam da bi trebalo potražit neke ribe do 10 cm veličine.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #9 u: Listopad 15, 2009, 18:59:16 poslijepodne »
vjerovatno imas "ndumbi gold-a" dare jer on naraste veci (ili si ih previse hranio), saulosi naraste do 8cm muzjak a zenka 6...

ja bi u startu uzeo 12kom i poslije "eliminirao" visak muzjaka, 3-4 muzjaka i ostalo zenke bi jako lijepo izgledalo.
filtraciju ces obavezno morat pojacat kako si rekao sa jednim unutarnjim filterom ili eventualno staviti neku stream pumpu.

netko je imao saulosie na forumu, bio je one species tank, odlicno je izgledao ali se ne mogu sjetiti ko ih je imao... :-[

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 15, 2009, 19:14:19 poslijepodne »
A ne citate brate rekao sam mu da nabaci manje ribe, stim da ima vremena da radi na "vecem Akvariju", dok malci narastu imat ce dovoljno vremena da napravi ne jedan nego tri Akvarija..ako misli Malawi.. nemoguce je imati jedan akvarij i tu stati, zar nije tako ;) bar ja tako mislim i tako mi se nametnulo samo od sebe..pa tamam da stavi dvije ribe sta ce biti kada mu dodju mrjestovi, gdje ce sa ribama. Ako ce imati kome da pokloni ili da proda onda je to ok.
Ja bih ipak malo usarenio Tank..a sada je sve na kolegi sta ce i kako ima vala prijedloga pa neka izvuce nesto korisno iz sve ove price ipak ce on sam uskladiti svoj Tank, ja mislim da za Malawi nema svrhe raditi nista ispod 300 lit. ja sad trenutno imam od nekih 220 litara vode i nemogu reci da sam zadovoljan, zbog toga sto su neke ribe vec velike za ovaj tank, a zao mi ih je sada prodavat ili davat nekome, tako da moram praviti veci i odgovarajuci Akvarij za njih.
A isto tako da kazem sa svakom stijenom koja se ubaci u Akvarij oduzima se zapremina posude tako da se smanjuje litraza vode a mbune traze dosta kamena. Ja nemogu zamisliti akvarij od 160lit sa 7 riba naravno koje bi imale dosta stijena na raspolaganju i prostora za teritorijalnost,e sada je pitanje koliko je akvarista zadovoljan sa takvim Akvarijem koji ce na ocigled imati dosta supljeg prostora.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline bazoa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
    • http://google.com
« Odgovori #11 u: Listopad 16, 2009, 19:31:07 poslijepodne »
Pozdrav!

Evo da se i ja malo uključim, istina nije me bilo dugo na forumu. Ako ti se sviđaju Acei-i na tu litražu možeš slobodno stavit 6-8 riba ako imaš dobar protok vode. Acei su vrlo mirne ribe i nisu toliko teritorijalni kao drugi ciklidi, vjerojatno zato i kažu da su idealni za početnike. Osim toga ne vole se toliko zavlačiti u kamenje već pretežno kao jato plivaju u gornjem dijelu akvarija. Vrlo zahvalna riba. Iz vlastitog iskustva primjećujem da im odgovara da su jedina vrsta u akvariju jer ako ih staviš sa agresivnijim ciklidima, podređene su i ne dolaze toliko do izražaja.Toliko od mene za sad.
Zagreb/G.Vrapče

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Victoria 350l
« Odgovori #12 u: Listopad 16, 2009, 20:03:19 poslijepodne »
stavi na dno pijesak, nešto kamenja i veću granu.
pusti da se uhvate alge, uzmi 10 komada aceia, mladih, i neke labidochromise, npr lijepo bi išli sa lab. chisumulae.
nađi novo mjesto u stanu / kući i napravi veći akvarij i taman će biti gotov kad ribe porastu.
aceiji su i meni jedni od najlijepših malawaca... u nekih 250l ih stavi 15 kom, i nekih 5 labova, u jedan kut stavi školjki i par lanisticola, pozabavi se uređenjem i imati ćeš akvarij na kojem će ti mnogi zaviditi :D
također pogledaj i acei itungi i acei ngara, meni su isto lijepi i zanimljivi, ai nisu kao ovi acei...
Aurelia Colonia Cibalae - dom Viktorijanaca

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #13 u: Listopad 17, 2009, 15:29:16 poslijepodne »
vjerovatno imas "ndumbi gold-a" dare jer on naraste veci (ili si ih previse hranio), saulosi naraste do 8cm muzjak a zenka 6...

netko je imao saulosie na forumu, bio je one species tank, odlicno je izgledao ali se ne mogu sjetiti ko ih je imao... :-[

Acei su u pitanju ili slabo vidim!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #14 u: Listopad 17, 2009, 19:00:07 poslijepodne »
pocetak teme jesu acei, dobro si vidio, ali ja sam spomenuo saulosie s kojima se slozio wickerman pa sam automatski napisao moj post jer nisam skuzio da ti mislis na acei-e ;)

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #15 u: Listopad 17, 2009, 19:12:25 poslijepodne »
Ja acei nebi stavljao,jako lipa riba ali mi je nekako previse mirna i drzi se povrsine a i akvarij je definitivno mali....
Slažem se s mastinom saulosi bi ti bio taman,ja imam doma  saulosie od divljaka vec godinu dana i mogu ti reci da sam jako zadovoljan,a boje od muzjaka su strava..... i nije veci od 6-7 cm