Srpanj 18, 2025, 01:50:57 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alga zelena?  (Posjeta: 3563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Alga zelena?
« u: Listopad 14, 2009, 13:14:04 poslijepodne »
Koji je uzrok pojave ove zelene alge na slikama ima je zadnjih dana po biljkama, staklu, podlozi, filteru ne bira na cemu ce se pojavit?

Inace rasvjeta je 135W T5 12sati dnevno akvarij 180l
CO2 mjehuric u sekundi
Svaki dan dodajem NO3 5ml
Phospo 5ml
Kalij jednom tjedno 10ml
Mikroelemente jednom tjedno 10ml

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Alga zelena?
« Odgovori #1 u: Listopad 14, 2009, 13:58:28 poslijepodne »
Ja bih smanjio trajanje svjetla na 8 sati i to 2 x po 4 sata i pojačao CO2 na 3 mjehurića u sekundi.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Listopad 14, 2009, 14:03:39 poslijepodne »
Ja bih prvo kupila DC da vidim kolika je koncentracija CO2.Ovo s mjehurićima kroz vremensko razdoblje je tak...ništa.I smanjiti period osvijetljenja.Ali ja ne bih 2x4h.Tako nije ni u prirodi. -?

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Listopad 14, 2009, 14:09:31 poslijepodne »
prvo link www.theplantedtank.co.uk/algae.htm koji si vjerojatno već gledao, ali za svaki slučaj

vidim da makro dodaješ svaki dan, a mikro elemente i kalij jednom tjedno, možda je to uzrok pojave alge

možda je bolje dnevno doziranje svega, ili jedan dan makro a drugi mikro

pojava algi je također vezana uz nedostatak co2 ili njegove slabe cirkulacije po akvariju

možda je previše 12 sati svjetla, 10 bi bilo savim OK
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #4 u: Listopad 14, 2009, 14:20:20 poslijepodne »
a dok sam ja pisao javili se i drugi, ciljamo na isto: predugi foto period i manjak co2

taj DC je strašna stvar, pokazuje co2 u vodi, neko sa savršenim otapanjem co2 dobije veću količinu co2 u vodi nego drugi s istim brojem mjehurića ali slabijim otapanjem co2

na dosta mjesta je pisalo da taj period mraka od oko 2 sata pomaže pri sprječavanju pojave algi jer biljke brže reagiraju i prije počinju fotosintezu, samo piše i da bi vrijeme svjetla trebalo biti najmanje 2x4 sata

a sad da toga nema u prirodi, slažem se, ali u prirodi nema staklenih kocki, kvadra i kugli s sylvania i inih lampi i vanjskih filtera pa ipak mi to radimo, a da ne spominjem mješanje riba koje se u prirodnim uvjetima nikad ne bi našle zajedno
predpostavka je da taj period bez mraka bude u vrijeme kad ima dnevnog svjetla
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Listopad 14, 2009, 14:42:10 poslijepodne »
bilo je i kod mene, smanji svijetlo na 9 sati il osam, 9 je ok, i nemaš frke, uz dređenu koncentraciju co2 (kolka je kod mene, nemam pojma diy co2)

fosfati na 0,3ppm dnevno, a ja krivio fosfati i stavil na 1ppm dnevno i popušil smeđu čupavu :D :D

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 14, 2009, 14:45:18 poslijepodne »
e sad ovo još nisam vidio, nemam pojma niti koja bi ovo alga bila. Baca mi na CB po konturi, ali joj je boja presvjetla. Daj probaj ovu zadnju sliku na podlozi malo čišću okinut da se vidi oblik alge.

Što se tiće nitro i fosfo, nemam ih pa nemrem vidjet niti koliko je to ubiti ppm-a čega. Pročitaj na ambalaži, pa napišti.

S fotoperiodom napravi kako su ti rekli. Dovoljno je i rupa od jednog sata u sredini. nije to tak strašno jaka rasvjeta, ali svejedno trebat će pojačat co2, a to nikako bez Drop Checkera radit.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 14, 2009, 15:06:10 poslijepodne »
Isto mislim da je problem u omjeru nitrata i fosfata, iako nisam siguran koja je alga u pitanju. Osobno dodajem 1:10 P:N i zadovoljan sam time. Kad sam se pokušavao igrati i dodavati više fosfata dobijao sam zelenu patinu algi po šljunku i kamenju.

I naravno, bez DC isto mislim da ne treba pojačavati CO2.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #8 u: Listopad 14, 2009, 15:15:57 poslijepodne »
evo što piše na njihovoj stranici:
Nitro : 10 ml na 500 litara akvarijske vode podiže koncetraciju NO3 za 2,0 ppm i K koncetraciju za 1,3 ppm.
Fosfo : 10 ml na 500 litara akvarijske vode podiže koncetraciju P04 za 0,1 ppm.

i ja sam gledao te slike i nikako skužit kakva bi to alga bila

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 14, 2009, 16:59:51 poslijepodne »
evo što piše na njihovoj stranici:
Nitro : 10 ml na 500 litara akvarijske vode podiže koncetraciju NO3 za 2,0 ppm i K koncetraciju za 1,3 ppm.
Fosfo : 10 ml na 500 litara akvarijske vode podiže koncetraciju P04 za 0,1 ppm.

ok, ispada da sa 5ml dnevno dodaješ 2,77 ml Nm i 0,14 P.

Sad, realno bi bilo kad bi nekako izmjerio koliki su ti nitrati i fosfati u  vodi i da pokušaš težiti prema nekom omjeru 10 nitrata i 1 fosfata. Nije to neki zakon da mora toliko biti N ili P, već nekako u pravilu viđam da se fosfate drži na razni što bližoj 1 ppm. To se postiže doziranjem makroelemenata da se na dnevnoj bazi nadoknadi ona količina koja je potrošena u posljednjem razdoblju dok je svjetlo gorilo.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 14, 2009, 18:41:13 poslijepodne »

Izmjerit cu nitrate i fosfate dok mi stignu testeri jer ih nemam trenutno.

Imam nesto tockaste po staklu koja se u jednom dijelu pretvara u ovu patinu od zelene alge i sve mi vise ovo ukazuje na nedostatak fosfata.
Limnophila aromatica zuti joj stabljika kao da je u pitanju neki melting stabljike?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Listopad 14, 2009, 18:43:28 poslijepodne »
ista stvar je bila meni na kamenju, neš manje na staklu, smanji samo rasvjetu na 8-9 sati dnevno i nemaš probl.ema, uz ovo kaj dodaješ, makroel. bi bilo bolje da dodaješ svaki posebno pa možeš izbalansirat (il više il manje), nakon što sam poslije uveo otiće, eto skoro pa je kamenje kak je i bilo

potpuno istu stvar imamo, smanji rasvjetu meni je pomoglo :up:

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2009, 18:47:11 poslijepodne »
Smanjit cu fotoperiod, pa budem vidio  :up:

Inace imam ottocincluse koji je jedu, ali je ima vecoj kolicini, pa ne stignu sve pocistit.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2009, 08:36:18 prijepodne »
Ovo je zelena tockasta alga...nije rijec samo o algi, nego po slikama i o ozbiljnom nedostatku makrolemenata. 

Trebas smanjit period osvjetljenja na 8-9 sati obavezno jer je to jako puno t5 rasvjete za taj akvarij, i pojacat gnojenje barem za duplo nitrate i jedno 3-4 puta  vise dodavat fosfate.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 16, 2009, 10:58:02 prijepodne »
I ne zaboravaiti DC kupit i pogledat kakvo je stanje s co2, mislim da je na ovu litražu premalo, ali kao što rekoh treba provjerit.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 16, 2009, 11:04:06 prijepodne »
Uz hrpu kardinal neonki (cca 60kom) bogatu podlogu i dnevno doziranje nitra i fosfa jos mi i fali makroelemenata?

Narucio sam DC pa cu jos vidjeti kako tocno stojim sa otopljenim CO2 u vodi.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Listopad 16, 2009, 11:43:04 prijepodne »
Slike koje si postavio pokazuju ne da ti fali makrolemenata, nego da su biljke izgladnjele sa npk...to sto te neonke stvaraju otpada je nista.

Kakva je podloga isto nisi napisao, al jedino ako je zemlja za cvijece ili aquasoil Amanov bi te malo izvuklo jer sadrze makrolemente. Cak i onda bi trebao dodavat vise gnojiva na toliko t5 svjetla.  :)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 16, 2009, 12:32:33 poslijepodne »
Slike koje si postavio pokazuju ne da ti fali makrolemenata, nego da su biljke izgladnjele sa npk...

Molim te samo malo pojasni ovaj dio, odnosno ispravi me ako sam krivo shvatio: ovih par slika biljaka izgleda prilično depresivno, pa onda pretpostavljaš da ne uspijevaju kroz korijen dobiti dovoljno makroelemenata pa će zato vjerojatno morati povećati gnojenje vodenog stuba da bi održao optimalan odnos N-P-K?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 16, 2009, 13:06:01 poslijepodne »
Podloga je Hoby vulkanit i tetra substrat.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #19 u: Listopad 16, 2009, 13:12:48 poslijepodne »
Ja mislim da je tetrin supstrat jaaako slab s makroelementima..po meni ima više mikroelemenata..
Volio bi da mi netko ovo gore potvrdi, ili pobije  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #20 u: Listopad 16, 2009, 13:13:33 poslijepodne »
Nema se tu sta predpostavljat previse Neve...pogledaj drugu sliku i zadnju i sve ti je jasno. Da biljke postanu tako kilave znaci da im necega kronicno fali. S obzirom na podatke koje je naveo veco, na toliku svjetlost to gnojiva sta dodaje je jednostavno premalo. Kad kupi drop checker i napravi kh=4 otopinu, ustanovit ce vjerojatno da fali i co2.

Pa ako se malo informira saznat ce da svjetlost sve diktira. Pa ce smanjit malo period osvjetljenja ili broj lampi kako bi biljke manje trosile svega. Namjestit ce co2 po drop checkeru i pocet dodavat po EI sistemu gnojiva da ne razmislja cega fali.

Za ovo sa korijenom...biljke ce uzimat hranu ili iz podloge ili iz vode. Najbolje iz obadvoje. Posto je podloga vulkanit, ona nema u sebi makroelemnte pa ostaje samo voda za gnojenje. Nema ni tetra substrat. Odnosi NPK nisu toliko bitni jer sve dok ih ima biljke ce rast, a promjenom vode ce izbacit nepotroseno i opet ponovo gnojit. Bitna je konstantnost gnojenja da biljke imaju svega sta im treba za rast.

I naravno na kraju opet ja ko papiga bez cirkulacije nista.  :nerv:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 16, 2009, 13:33:09 poslijepodne »
Posto je podloga vulkanit, ona nema u sebi makroelemnte pa ostaje samo voda za gnojenje. Nema ni tetra substrat.

E to sam i mislio..  :up:
A jel moguće da u tetrinom supstratu ima dovoljno mikroelemenata da ih se ne treba dodatno dodavati kroz mikro gnojivo?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #22 u: Listopad 16, 2009, 13:42:42 poslijepodne »
Ovisi o svjetlu i kolicini biljaka...ako je nekakav lowlight pa biljke sporo rastu mozda bi i moglo proc. Al najcesce oni koji koriste hranjivu podlogu imaju vise svjetla, i treba dodavat mikrolemente i makrolemente jer biljke zbog vise svjetla brzo rastu.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 16, 2009, 14:21:46 poslijepodne »
Pitao sam zbog toga što.. kad dodam mikroelemente krene zelena končasta..kad ne dodajem nema je..i to probano više puta..
Ne kužim u čem je štos..  -?

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 16, 2009, 17:57:57 poslijepodne »
kad dodam mikroelemente krene zelena končasta..kad ne dodajem nema je..
Takodjer i kod mene isto sa koncastom i mikroelementima.

Danas bio kolega kod mene sa svojim salifert testerima i izmjerio tj. nije izmjerio NO3 I PO4 ona tekucina od testera je skroz svijetle boje kao da ne detektira uopce nitrate i fosfate :o