Kolovoz 05, 2025, 11:53:38 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskusi vs. biljke  (Posjeta: 8835 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Profa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« u: Veljača 12, 2005, 20:58:00 poslijepodne »

Dakle, naslov govori više manje sve. Kako vrijeme prolazi, postaje mi sve jasnije da to dvoje baš i ne ide zajedno (barem ne onako kako bi ja to htjeo). Osnovni problemi:

1. ure?eni biljni akvarij zahtjeva da se po njemu neprestano nešto prekopava, preslaguje......posljedica eega je da su diskusi sljedeaa dva dana totalno ukomirani

2. diskusi su velike ribe koje zahtjevaju puno hrane. Puno hrane u akvariju uzrokuje mutnu vodu, puno lebdeaih eestica.......što je za držanje biljaka veeeeliki minus (npr. Myriophyllum-ene mogu držati jedino i iskljueivo zbog toga)

3. Puno hrane znaei i puno otpada na dnu, koji se zadržava (vea poga?ate) me?u biljkama......zbog toga je potrebno eesto usisavanje dna (jednom tjedno), što pak za posljedicu ima vidi pod 1.

4. za diskuse je optimalna temp oko 30, za biljke ne. Istina je da sam jako dobre rezultate s biljkama imao na 28-30, ali vjerujem da bi na 26 oni bili još puno, puno bolji.

Pored toga, diskusi su po mnogim pitanjima stvarno zaje*ani; kada sam predozirao CO2 stradali su samo oni, niti jedna druga riba. Kada se pojavi neka bolest, opet njih poga?a prve, druge ribe ne. Kada je u pitanju hrana, oni su opet priea za sebe i takou nedogled.

Dali postoji rješenje, neki kompromis?? Dali bi problem riješio s više želatine u hrani?? I/ili da im drastieno smanjim kolieinu hrane??

Ili bi problem riješio tako da se riješim diskusa i u 330 litara stavim 200 neonki??

Varijanta da se riješim biljaka jednostavno ne postoji

Ima li tko slienih iskustava? Svaki savjet, mišljenje, preporuka je dobro došla. Još nisam odlueio ništa....

((A Dubravko ae se u tišini svoje mraene sobice samopodmuklo nasmijat i pomislit: A lijepo sam ti rekao da nebu išlo....))
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2005, 22:29:00 poslijepodne »

evo ja se u nieemu ne slažem s tobom

diskusi i biljke idu bez problema. ja imam ?unglu i 11 diskusa tako da...
Zagreb/Ravnice

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2005, 08:35:00 prijepodne »
Citat: Profesor

...to dvoje baš i ne ide zajedno (barem ne onako kako bi ja to htjeo).

Nisam rekao da je nemoguae,vea da postoje odre?eni argumenti koji tome ne idu u prilog. Uostalom, u tom akvariju sam u protekla 4 mj. (od kad su diskusi došli) uspješno držao preko 40 vrsta biljaka, ali to nije to. Edited by: Profesor
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2005, 16:15:00 poslijepodne »

1. uređeni biljni akvarij zahtjeva da se po njemu neprestano nešto prekopava, preslaguje......posljedica èega je da su diskusi sljedeæa dva dana totalno ukomirani

to sve ovisi kako ih navikneš...ja neprestano neštoprekopavam, a oni se previše ne obaziru, jedino ako stvarno radim neki nered onda se sakriju u kut, al za 1 h jesve po starom

2. diskusi su velike ribe koje zahtjevaju puno hrane. Puno hrane u akvariju uzrokuje mutnu vodu, puno lebdeæih èestica.......što je za držanje biljaka veeeeliki minus (npr. Myriophyllum-ene mogu držati jedino i iskljuèivo zbog toga)

ovisi s eim hraniš, al neznam kako zamutiš vodu. Ja svu hranu (pureae srce, cyronomuse...) osim suhe ispirem u vodi. One najsitnije eesticekoje diskusi naravno ne pojedu,poeisteneonkeil neke druge sitnijeribe.

3. Puno hrane znaèi i puno otpada na dnu, koji se zadržava (veæ pogađate) među biljkama......zbog toga je potrebno èesto usisavanje dna (jednom tjedno), što pak za posljedicu ima vidi pod 1.

alzašto puno hrane.Daj im dovoljno i polagano da ne pada na dno, ono malo što ostane pojedu sitnije ribe a ako padne na dno pojedu samovi i sl.

4. za diskuse je optimalna temp oko 30, za biljke ne. Istina je da sam jako dobre rezultate s biljkama imao na 28-30, ali vjerujem da bi na 26 oni bili još puno, puno bolji.

toeno da je temp malo problem, ali ni30 stupnjeva nije potrebno...oko 28,5 je sasvim dobar kompromis

Pored toga, diskusi su po mnogim pitanjima stvarno zaje*ani; kada sam predozirao CO2 stradali su samo oni, niti jedna druga riba. Kada se pojavi neka bolest, opet njih pogađa prve, druge ribe ne. Kada je u pitanju hrana, oni su opet prièa za sebe i takou nedogled.

da traže malo više brige i iskustva, al zato i jesu kraljevi akvarija. Što se tiae co2 i to se da kontrolirati s testerima tako da se rizik smanji na minimum.
Zagreb/Ravnice

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2005, 17:42:00 poslijepodne »
Ahhhh,"uao" šta da ti kažem ,a što vea nisam!!!!!
Znaš i sam da sam se ponudio za prihvat ako do toga do?e, tako da prvih 100 rednih mjesta ispisuje samo moje ime!!!
D.I.T. nisam vidio tvoj akvarij uživo ,no od Profesora akvarij je do dolaska discusa bio pažljivo isplaniran i do detalja ure?en akvarij sa tedencijom (pazi izraza   ) da jednostavno eksplodira u slueaju bržeg rasta biljaka u njemu. Tu nastaje problem jer je to akvarij koji nije bio planiran za slona u staklarni tako da se je ljubav prema discusima polako poeela okretati prema optereeenju jer dvije perfekcije u istim uvjetima nisu moguae tako da jedan od njih dvoje mora malo patiti, ako su to ribe onda je to too much za noveanik, a ako je to za bilje onda je to previše za uloženi trud i prvu ljubav!!! Profesor fakat ima neke biljke koje nemogu tako brzo ispraviti nastalu štetu koliko ju mogu brzo ponoviti discusi,a DA NE GOVORIM DA IMA PAR POJEDINACA KOJI SI POVREMENO UMIŠLJAJU DA SU ANCISTRUSI!!!
Kompromise je uvijek moguae raditi samo se eovjek mora odlueiti na eiju štetu.
Sada mi padaju na napamet rijeei dvojice discusara koji su jednom prilikom kod mene došli i ljepo mi rekli: vidjet aeš da aeš za cca. godinu dana imati sve manje drugih riba, a sve više discusa, a od bilja neaeš imati ništa,pa eak niti pijeska vea samo STAKLO,VODU i DISCUSE!!!
Prošlo je godinu dana i ostalih riba je cca.40% manje(prirodna selekcija),biljaka je tako?er 40% manje, a pjesak je silom prilike još tu,NO ZATO uz taj prvi akvarij došla su tri nova gola(staklo,voda,ribe)i jedan 600 litraš je u pripremi!!!
DEFINITIVNO SU BILI U PRAVU!!!

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2005, 17:43:00 poslijepodne »
((A Dubravko ae se u tišini svoje mraene sobice samo podmuklo nasmijat i pomislit: A lijepo sam ti rekao da nebu išlo....))

ccccc........  

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2005, 18:20:00 poslijepodne »
jedino s cime bi se slozio je da se hrana i smece zadrzi medu biljkama ali s nicim drugim ... moji diskusi se nicega ne boje sta vise stalno su oko usisavaca ili "moje" ruke kada je u akvariju ... a i bilje mi raste ko ludo na visoj temperaturi da ga cak i rijedim ... nada svaki akvarij je prica za sebe
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2005, 18:50:00 poslijepodne »
Nemam diskuse i nije na meni da se mješam, al nekak mislim da je tu glavni problem PREmekana voda koju vi diskusaši forsirate...

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2005, 21:03:00 poslijepodne »

Zoky, smeae i prljavština su i bili glavni razlog. Osim toga, diskusi su velike ribe i s puno bilja javlja se efekt slona u staklani. Imao sam suuuper Myriphillum aquaticum prije nego su došli diskusi.....u roku od dva dana nakon njihova dolaska nije ostala zakorijenjena niti jedna biljka. Imao sam suuuper Hygrophilu difformis.....nakon što su diskusi skužili da bi se mladi izdanci mogli jesti, u roku od dva dana nije mi preostalo ništa drugo nego da izvadim biljku. Imao sam suuuper java moss......da nije bilo smeea, možda bi se moglo i primijetiti da je to biljka zelene, a ne sive boje.Primjera je takvih bezbroj......pa vi ljudi možete prieat što 'oeete. JA NE KAŽEM DA JE DISKUSE NEMOGUAE DRŽATI S BILJKAMA, samo je pitanje s kojim biljkama i na koji naein.......npr. s Ricciom na dnu, što mi je velika želja, sigurno ne.

Uglavnom, diskusi su za mene prošlost, sve sam ih prodao.

Meni je bilje ipak na prvom mjestu i jedino što mogu reai je: DOVI?ENJA DISKUSI, DOBRO MI DOŠAO HOLANDSKI AKVARIJ

Novi Zagreb

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2005, 21:04:00 poslijepodne »

Joj vidi, moram promijeniti slieicu
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #10 u: Veljača 15, 2005, 21:32:00 poslijepodne »

Meni je bilje ipak na prvom mjestu i jedino što mogu reæi je: DOVIÐENJA DISKUSI, DOBRO MI DOŠAO HOLANDSKI AKVARIJ

sretno s holan?anima

svaki tank je priaa za sebe, ti oeito nisi imao sreae, kao ja s algama...viša sila
Zagreb/Ravnice

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #11 u: Veljača 15, 2005, 22:03:00 poslijepodne »
odu diskusi za bagatelu... i dobro mu došla zelenjava!!!

a mogli smo ih na gradelu...a šta eeš...

Offline moto

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #12 u: Veljača 15, 2005, 22:16:00 poslijepodne »
podržavam bilo kakvu radikalnu promjenu ako je u svrhu daljneg napredka i upeglavanja svog stila............... najgore je kad eovjek postane rob situacije u kojoj ne može iai dalje, a tad je jako teško donijeti takvu odluku.... zato..
Vraćam se odmah - Godot

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #13 u: Veljača 15, 2005, 23:21:00 poslijepodne »
 Profesore ,malo me cudi sto tek sada dolazis do takvih zakljucaka.

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2005, 09:19:00 prijepodne »
Fauna, u pravu si......i ja se pomalo eudim. Ali znaš kako se kaže: dok ne probaš, ne možeš znati
Novi Zagreb

Offline BOORNA

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2005, 09:37:00 prijepodne »
Pozdrav profesoru kojeg sam slucajno upoznao  

Cemu takav stav, ne znam, ali i ja stalno nesto kopam i
diskusi nemaju nista protiv... Pol sata su u banani, a
onda pocnu opet veselo plivati i divljat kad se
priblizim akvariju jer misle da je vrijeme za klopu.
Polagano ih hranim, nista ne pada na dno i pobrinem se
da svaki pojede bar malo, cak i kad nije raspolozen...

Tvoja odluka Profesore...

Sretno ti bilo s novim vrstama...

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #16 u: Veljača 16, 2005, 16:56:00 poslijepodne »
onda jedino da ti zazelim srecu s holandskim akvarijem ... a kao sto kaze D.I.T. svaki je akvarij prica za sebe i svako ima jedan problem ...
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline MAKSINJO

• Novi član
  • *
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #17 u: Veljača 17, 2005, 23:27:00 poslijepodne »

Dakle, naslov govori više manje sve. Kako vrijeme
prolazi, postaje mi sve jasnije da to dvoje baš i ne ide zajedno (barem
ne onako kako bi ja to htjeo). Osnovni problemi:

1. ure?eni biljni akvarij zahtjeva da se po njemu neprestano nešto
prekopava, preslaguje......posljedica eega je da su diskusi sljedeaa
dva dana totalno ukomirani

2. diskusi su velike ribe koje zahtjevaju puno hrane. Puno hrane u
akvariju uzrokuje mutnu vodu, puno lebdeaih eestica.......što je za
držanje biljaka veeeeliki minus (npr. Myriophyllum-ene mogu
držati jedino i iskljueivo zbog toga)

3. Puno hrane znaei i puno otpada na dnu, koji se zadržava (vea
poga?ate) me?u biljkama......zbog toga je potrebno eesto usisavanje dna
(jednom tjedno), što pak za posljedicu ima vidi pod 1.

4. za diskuse je optimalna temp oko 30, za biljke ne. Istina je da
sam jako dobre rezultate s biljkama imao na 28-30, ali vjerujem da bi
na 26 oni bili još puno, puno bolji.

Pored toga, diskusi su po mnogim pitanjima stvarno zaje*ani; kada
sam predozirao CO2 stradali su samo oni, niti jedna druga riba. Kada se
pojavi neka bolest, opet njih poga?a prve, druge ribe ne. Kada je u
pitanju hrana, oni su opet priea za sebe i takou nedogled.

Dali postoji rješenje, neki kompromis?? Dali bi problem riješio s
više želatine u hrani?? I/ili da im drastieno smanjim kolieinu hrane??

Ili bi problem riješio tako da se riješim diskusa i u 330 litara stavim 200 neonki??

Varijanta da se riješim biljaka jednostavno ne postoji

Ima li tko slienih iskustava? Svaki savjet, mišljenje, preporuka je dobro došla. Još nisam odlueio ništa....

((A Dubravko ae se u tišini svoje mraene sobice samopodmuklo nasmijat i pomislit: A lijepo sam ti rekao da nebu išlo....))
ja
imam 5 diskusa i 25 neonki u biljnom akvariju od 250l i temperaturu
29-30C pa nemam beda.(vidi galeriju)voda je kristalno eista
i diskusi zdravi(eak su se izmrestili).ima razlieitih
mišljenja i iskustava.

pozdrav majstore

MAKSINJO

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #18 u: Veljača 18, 2005, 12:35:00 poslijepodne »

JA NE KAŽEM DA JE DISKUSE NEMOGUAE DRŽATI S BILJKAMA, samo je pitanje s kojim biljkama i na koji naein.......

Maksinjo, akvarij ti je zbilja lijep, ali nije to ono na što ja ciljam . Pozdrav
Novi Zagreb

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #19 u: Veljača 18, 2005, 19:25:00 poslijepodne »
Ekipa s diskusima, bez uvrede svi vaši tankovi u galeriji su zgodni ali nijedan nije "biljni akvari" onako kako ga zamišljamo ja a pretpostavljam i profesor, to su uglavnom akvariji s biljem. razlika je d`rastiena       .
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #20 u: Veljača 18, 2005, 19:50:00 poslijepodne »

Offline Profa

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #21 u: Veljača 18, 2005, 21:26:00 poslijepodne »

...barem netko da me kuži. Hvala Tuljan
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #22 u: Veljača 19, 2005, 02:29:00 prijepodne »

Citat: Tuljan
Ekipa s diskusima, bez uvrede svi vaši tankovi u galeriji su zgodni ali nijedan nije "biljni akvari" onako kako ga zamišljamo ja a pretpostavljam i profesor, to su uglavnom akvariji s biljem. razlika je d`rastièna .

strpi se još malo,pa au ja svog staviti u galeriju da vas razuvjerim
Zagreb/Ravnice

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #23 u: Veljača 22, 2005, 14:50:00 poslijepodne »

Nemoj profesore od diskusa, a evo ti par slikica da te razuvjerim...

Zagreb/Špansko/Hrvatska

DNK- Drniško narodno kazalištze

Offline chubby

• Punopravni član
Diskusi vs. biljke
« Odgovori #24 u: Veljača 22, 2005, 15:05:00 poslijepodne »

mmmm ... ne znam sad tocno koja tema, ali Beli je stavio sliku svog akvarija, brdo bilja i diskusi....