filter je dobar ista stvar kao i 205 samo malo veči volumen kemiskog i bio punjenja
moj savjet za te novce možeš kupiti eheim 2217 koji je za taj fluval makina
nema puno opreme ventile i pumpice ali poso koji radi je nemjeriv protok mu je isto 1000l/h
ali zapamti jedino eheim ima taj protok koji piše svi drugi su daleko ad deklaracije
Fluval 305 ima identicnu mehanicku filtraciju kao Fluval 205, ali ima 3 kosare koje drze po 1 litru (duplo vise od 205 koji ima 3 kosare po 0,5 l).
Kada se mjere protoci pumpi one nemaju prikljucene cijevi niti vuku vodu kroz filtracijske medije tako da je protok u stvarnosti manji. To je i istaknuto u uputstvima Fluvala (vidi tablicu). Kada i Eheim napunis sa filter medijima protok mu se smanjuje kao i svakom drugom filteru. Jedino moderni elektronicki filteri mogu "kompenzirati" rad motora da odrze stalan protok...
Eheim 2217 drzi 6l medija, skoro duplo vise od Fluvala 305, ali najstariji modeli nemaju niti kosare za medije, niti aquastop ventile, niti rucnu pumpu za punjenje. Odrzavanje filtera je prema tome jako otezano, a nije bas niti lako doci do rezervnih dijelova. Imao sam iskustva sa oba filtera i ako netko treba filter za akvarij do 300 litara Fluval 305 je po meni bolji izbor.
Isto treba imati na umu da sa Fluvalom u paketu dolazi oko 1l Biomax valjcica (ugljen i sve spuzve). Ostanu samo 2 kosare prazne (ako uzmes u obzir da ugljen nije stalan medij) i treba ti jedno 100-200 kn da ga napunis kvalitetnim medijima od sintetickog stakla (da filter dođe do svog punog potencijala).
Eheim 2217 ce imati samo spuzve i akvarijsku vatu, prema tome moras jos uloziti barem 300-400 kn ako ga zelis kvalitetno napuniti tako da nisam siguran da je u konacnici jeftiniji.