Srpanj 19, 2025, 01:46:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesni Cory, bijela i deformirana usta - molim pomoć  (Posjeta: 888 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ljoša

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolesni Cory, bijela i deformirana usta - molim pomoć
« u: Listopad 03, 2009, 16:31:35 poslijepodne »
Pozdrav,
Corydoras mi je već danima bolestan. Pobijelio je oko usta koja se sve više deformiraju (slika). "Brkovi" s jedne strane više uopće ne postoje. Malo se kreće, uglavnom boravi na jednom mjestu

Akvarij: 100 l (110x28, visina 38 cm), ima dosta biljaka, panj; ostale ribe (nije pretrpan): još 2 Cory, 2 velika i desetak malih guppyja, algojedi; temperatura 24-25; filter sa spužvom, Atman AT-200

Molim savjet što da poduzmem

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: bolesni Cory, bijela i deformirana usta - molim pomoć
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2009, 09:23:18 prijepodne »
prvo- izdvoji ga pod hitno u karantenu s dobrim zračenjem
drugo, slikica je vrlo loša i ne vidim, ali po opisu bi mogla biti neka gljivična infekcija - ali ipak,pokušaj ga bolje slikati, ako ikako uspiješ...
do tada ga u karanteni drži u čistoj (pripremljenoj) vodi s dobrim zračenjem i promatraj...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2009, 10:13:51 prijepodne »
Slažem se sa kolegicom, da ne moraš liječiti cijeli akvarij prebaci ga u nekakvu teglenicu od 5 ili više litara i osiguraj aeraciju te provedi turu liječenja s general tonicom jer isti pokriva i bakterijske i gljivične bolesti.

Inaće corydorasi su vrlo osjetljivi na kemijski sastav vode i u takvom slućaju reagiraju tako da im otpadnu brkovi...

Dakle pazi da voda u akvariju bude dobra i kemijski izbalansirana također probaj nabaviti vanjski filter i ne pretjerano hraniti ribe.

Offline Ljoša

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2009, 17:01:21 poslijepodne »
Puno hvala na savjetima

Stavio sam ribicu u karantenu i u vodu kapao baktopur koji su mi preporučili u pet shopu. Stanje joj se poboljšalo i rupa oko usta se smanjivala; međutim nakon povratka u akvarij bolest se ponovno vratila i ribica mi je nažalost uginula prije nekoliko dana.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2009, 09:15:36 prijepodne »
Puno hvala na savjetima

Stavio sam ribicu u karantenu i u vodu kapao baktopur koji su mi preporučili u pet shopu. Stanje joj se poboljšalo i rupa oko usta se smanjivala; međutim nakon povratka u akvarij bolest se ponovno vratila i ribica mi je nažalost uginula prije nekoliko dana.

Kao prvo, nadam se da si proveo cijeli ciklus liječenja (mislim da on iznosi 7 dana) pa da si tek tada ribu vratio u akvarij jer ako nije završen cijeli ciklus a bez obzira što se rana zatvorila, ne možemo reći da je riba izliječena...

Kao drugo, ni ja ni kolegica nismo preporučili liječenje Bactopurom već sam ja preporučio liječenje sa General Tonic-om jer isti pokriva i gljivice i bakterije a ti nisi slušao naše savjete već savjete trgovaca u Pet shopu i uzeo si Bactopur koji nije antibiotik već sredstvo koje se koristi za površinske rane koje nisu inficirane bakterijama, dakle djeluje kao antiseptic (dezinficira i spriječava da ne dođe do upale...)

Ova informacija govori nam da nešto nije štimalo ili još uvijek ne štima sa kvalitetom vode, naime corydorasi borave cijelo vrijeme na dnu akvarija a obožavaju odmarati u udubljenjima u površini, ispod panja i biljaka, naime, problem je što je upravo na tim mjestima (ako nemaš jako dobru ili dovoljno jaku cirkulaciju vode), najveća koncentracija amonijaka i njegovih nusprodukata i u takvim akvarijima corydorasi često umiru ako se akvarijska voda ne mijanja barem jednom tjedno...