Srpanj 14, 2025, 18:01:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: crvenkapica bolesna hitno pomoc  (Posjeta: 2972 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maliapostol

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
crvenkapica bolesna hitno pomoc
« u: Listopad 02, 2009, 21:21:03 poslijepodne »
prvo pozdrav svima! :zagrljaj:
Imam akvarij juwel rio 180 lit i star je oko 6 mjeseci(filteri orginal rasvijeta t5 dvije i zracna pumpa )
Zog komplicirane situacije u akvariju su toplovodne i hladnovodne ribe zajedno svih 6 mjeseci i do sada je sve bilo odlicno ali danas mi je crvenkapica stara oko godinu dana obolila
povremeno se okrece na bok i na leda i usporena je i napuhala joj se tibica samo sa jedne strane!To mi je izrazito draga i umiljata riba i tesko mi je prihvatiti da je bubina :'(
prebacio sam ju u karantenu i davao joj kuhanog graska i sad se okrenula skroz pa sam ubacio medimor u nadi da ce joj pomoci
dole je slika dok je bila zdrava i dvije bolesne
ako ikako mozete pomoci savjetom bio bih zahvalan :up:
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline maliapostol

• Punopravni član
Odg: crvenkapica bolesna hitno pomoc
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2009, 08:25:35 prijepodne »
akvarij sam tretirao general tonicom a ne medimorom
crvenkapica mi je danas tj.dan od uocavanja skroz naopacke i samo kad se zaleti uspije se okrenuti!neznam da sam vec napisao ali nju ne vuce gore na povrsinu vec stalno lezi na dnu

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 03, 2009, 11:41:58 prijepodne »
malo sam neoprezan zbog bolesti pa nisam obratio paznju na to di otvaram temu pa ako ju je trebalo staviti pod "bolesti" ja se ispricavam pa neka ju admin premjesti :-[

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Listopad 03, 2009, 21:09:13 poslijepodne »
sad sam tek vidjela tvoje pitanje...pa da joj probamo pomoći
prvo, doista lijep primjerak crvenkapice!

dakle, dobro si postupio što si je odvojio i dao joj grašak, general tonic nije bio (barem zasad) potreban, ali neće odmoći (i tako je to vrlo blag lijek, a za zlatice ti postoji od tetre "gold med" koji je isto tako blag i u stvari bolji kod vrlo slabih infekcija ili kao preventiva)
no, pojačaj joj u karanteni čim više možeš zrak (pumpica ili filter složi tako da mreška vodu) i mislim da bi moralo joj sve to pomoći, no, za to bi trebalo pričekati barem 24 sata...
naime, očito da su prisutni problemi ili s mjehurom ili/i probavom, čemu su, na žalost, "loptice" vrlo sklone...
grašak ovdje ne liječi već pomaže da se ribica pokaka i time isprazni crijeva i olakša pritisak na mjehur
dijeta treba trajati najmanje 3 - 5 dana

no, najvažnije - ako joj se sutra stanje ne poboljša, moglo bi biti i nešto ozbiljnije
zato te molim da je dobro proučiš i pogledaš je li su joj se ljuskcie počele dizati, jede li, pokušava li plivati, reagita na tvoju ruku?
ako su ljuskice počele se dizati, ili prestaje jesti, ili je letargična - mogla bi biti trbušna vodenica...

obje bolesti ne bi bile čudne s obzirom na uvjete držanja...
toplo se nadam da je slučaj o prvoj bolesti pogotovo što gledajuči slike ne primjećujem da su ljuskice nakostriješene, već samo da čudno pliva...

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 03, 2009, 21:47:52 poslijepodne »
u karanteni imam jaku pumpicu za zrak i otvoreno je do kraja
zasada nema naznaka trbusne vodenice i dalje ju pomalo hranim sa graskom
danas je malo kakala dosta tvrdo ali poslije nista
ima volju za plivanjem ali i inace je bila mirna riba pa s obzirom na stanje recimo da je aktivna
kad krenem k njoj sa rukom odma reagira i jede vrlo lijepo(danas ukupno tri graskica ali u dvije runde)
jedna strana trbuha je jakko napuhana i ta joj je strana gore jer se stalno tako okrece ali druga joj je strana ravna a to mi je cudno jer zapravo je ona dosada imala obadvije strane napuhane vidi se i na slici
dali da ju i dalje hranim sa graskom

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 04, 2009, 18:34:39 poslijepodne »
evo ide i druga vecer a da se stanje cak i pogorsava jer sve je sporija i mirnija i dalje lezi na boku na dnu a jedna joj je strana trbuha sad vec vidno napuhana :'(
posto me nazalost iduci tjedan nece biti doma osim navecer odlucio sam pokusati sa medimorom i preskociti kupke u kamilici jer necu stici
javim kako ce proci
ako se jos neko necega sjeti molio bih savjet :zagrljaj:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2009, 09:15:15 prijepodne »
gadno je to što te neće biti doma da je možeš promatrati....
nadam se da će graškova dijeta i medimor pomoći, iako nisam, iskreno, baš optimistična...
možeš joj probati, da se lakše pokaka, dati i salate papati - srednji list iz glavice dobro dobro operi pod mlakom vodom i daj joj samo zeleni dio natrgan na komadiće...trebalo bi provocirati kakanje...
ako to ne uspije, bojim se da će trebati ići liječenje antibioticima - no, o tom potom...
u svakom slučaju, javi mi, ako ništa, na sms!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2009, 10:28:00 prijepodne »
Uvjeren sam da se ovdje radi o upali zračnog mjehura a što je vjerojatno izazvao zastoj u probavi i nakupljanje plinova u crijevima.

Ja bih ribu, a kako je kazala i kolegica, isto odvojio u karantenu i ostavio je na djeti nekoliko dana a u vodu bih još pokušao staviti gorku sol koja bi trebala izazvati pražnjenje crijeva u kojima se možda nakupio plin i tako izvršio pritisak na zračni mjehur (zato je riba bila na boku).

Ako riba poživi probaj još i sa Medimorom ili antibiotikom kako ti kolegica preporuči.

Na žalost mislim da je riba došla u fazu bolesti kada joj više nema pomoći ali treba se ipak botiti do kraja, sretno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2009, 11:22:48 prijepodne »
da, ideja sa gorkom soli je isto dobra...ona potencira pražnjenje organizma
ide ti 1 čajna žličica na 20 - 25 l vode, otopiš u čaši i onda usipaš ribici - moje je iskustvo da je dovoljno dati jednom i da dođe do prilično radikalnog pražnjenja...
gorku sol inače možeš kupiti u svim apotekama kao lijek za ljude!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 05, 2009, 14:22:04 poslijepodne »
joj sad
jos je ziva :P i kupam ju u kamilici dva puta i stavio sam jucer navecer medimor i dali smijem staviti u vodu sa medimorom gorku sol :nerd:
inace jucer sam ju navecer dok sam pripremao akvarij za medimor stavio u kamilicu(babymum & babyboom mi preporucila-hvala)i odmah se je lijepo iskakila i naravno nisam ju hranio pa danas nevidim kakicu sto se nadam da je normalno jedino kaj jos uvijek lezi na dnu i nije bas raspolozena osim kad ju primim u ruku prilikom kupke u kamilici
tesko mi ju je ovak gledati s obzirom da je jako velika i meni osobno najljepsi primjerak koji sam vidio zbog repa a i smijesnog tjelesnog oblika(buftla)a prezivila je cuda i cuda jer mi je ona sa teleskopom prva ribica u zivotu i svi smo mi bili pocetnici pa tak i ja!
sam da ozdravi....
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2009, 14:40:22 poslijepodne od maliapostol »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Listopad 05, 2009, 14:33:41 poslijepodne »
Mislim da može sol sa medimorom

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Listopad 05, 2009, 14:43:26 poslijepodne »
može sol s medimorom bez brige --- ali, daj joj pomalo jesti - da se što više iskaka....
drago mi je da su kupke u kamilici "upalile"...znači da smo na dobrom putu!

sretno malenoj - velikoj!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 05, 2009, 22:25:27 poslijepodne »
evo da javim nove reakcije :a045k:
evo ovo je cetvrta vecer i danas sam ju popodne hranio sa graskom(tri graskica) jer je izrazito jako puno zijevala i grabila(medimor je u akvariju od jucer navecer)u meduvremenu sam ju dva puta "kupao" u kamilici sto joj ocigledno pomaze jer lijepo kaka ali dosta manje nego jucer pa sam za svaki slucaj poslije podne ubacio u akvarij (20lit.)zlicicu gorke soli i navecer se jako puno iskakala(crvuljastih i ravnih)
zasada je riba mirna i lezi na boku ali kad joj pridem rukom :a096: odmah reagira i zijeva i pliva ali jako tesko i samo napravi 5-6 trzaja repom a inace uopce rep ne pomice vec samo bocne peraje sto me malo brine jer kao da se jako puno umara!
kada ju namjestim uspravno pokusava se sa bocnim perajama zadrzati ali rep ni makac samo kad je na boku malo trzne pa se nadam da je to zbog bolesti :jay:
javljat cu i dalje mozda nekom pomogne a nadam se i meni :nerd:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Listopad 06, 2009, 10:24:33 prijepodne »
zlato malo!
dobro je što se toliko iskakala!
nastavi samo s medimorom i graškom sada---gorka je sol u vodi----nadam se da zapravo liječenje nije počelo prekasno i da će se malena oporaviti (na sličici je doista lijepa!) ..... od srca!
javljaj dalje!

da, ako imaš, dodaj joj vitamina u vodu - da malo ojača - ako je u kapima - daj dvostruku dozu, ako je prah ili tabletice, onda normalnu....

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 07, 2009, 16:27:50 poslijepodne »
evo opet izvjesca
stanje je po meni bolje :up:jer je puno veselija kad se radi o hranjenju i prilazenju rukama i kaki ko smuk :)
jos uvijek ju dva puta tocam u kamilici i medimor je u vodi i gorka sol
jedino sto me muci a to je plivanje,jos uvijek ne pliva niti ne pokusava previse ponekad se zaleti dode do pola dubine i padne na dno!ponasa se koda da nema snage ili ju boli...neznam :o
sto se tice vitamina jos nisam stigao otici kupiti ali budem :up:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2009, 20:28:20 poslijepodne »
ja bih bila dosta optimistična jer jede, kaka, veseli ti se...

e sad, to plivanje...ne znam - nekad znade ostati trajni problem s plivanjem, nekad se oporave da se ništa ne prijeti...

ne bih sada o tome još - neka prvo ozdravi i dobro se iskaka
jako mi je drago što joj kamilica kao prirodni lijek, pomaže....

kako je danas?

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 08, 2009, 20:34:00 poslijepodne »
jako je vesela prilikom kontakta i kak i jede ali inace samo lezi na dnu i ni makac
povremeno ju drazim sa hranom tj.primim ju u ruku i drzim blizu hrane pa kad uoci malo zapliva ali odma potone
jednostavno rep nezeli micati a nit se ne zeli ispraviti iako ima periode kad ju ja dignem ona se trudi sa bocnim perajama odrzati ravno
sad mi je jos gore kaj je bubina jer se ovolko muci i bori a da ne pricam kak je curi :'(
i jos uvijek ju po dva puta dnevno tocam u kamilici i dajem joj graska ali posle hrane tak da ju potjera za svaki slucaj
« Zadnja izmjena: Listopad 08, 2009, 20:48:01 poslijepodne od maliapostol »

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 10, 2009, 22:30:20 poslijepodne »
danas je stanje nepromjenjeno a sutra dodajem zadnju dozu medimora
najvise me muci kaj riba i dalje ne pliva niti se ne trudi osim kad ju hranim rukama pa bih molio kakve savjete ili iskustva

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Listopad 11, 2009, 11:40:04 prijepodne »
ne znam što da ti savjetujem već da nastaviš joj dijetno davati jesti i točat je u kamilici, u vodu obnovi gorku sol (recimo, pol količine, jer si dio izvadio kad si mijenjao vodu) i šaljite joj dobre vibre...

naime, očito je infekcija poprilična, ali doista je ogromna stvar što jede i što kaka!
nego, kako joj izgleda guza? jel otvor anusa natečen?

sretno!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 11, 2009, 12:16:20 poslijepodne »
guza joj je normalna i cijela izgleda odlicno od peraja ljuska ociju itd!
stavit cu joj sol makar nisam siguran dali joj je potrebno jer kak potpuno normalno

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Listopad 12, 2009, 09:13:35 prijepodne »
kako je danas malena?
ako kaka normalno, onda joj više nemoj davati lijekove...ostavi ovo što je nutra i samo redovno mijenjaj svaki drugi dan pomalo vode...
davaj joj vitamine i svako toliko promasiraj tibicu...
bojim se da će taj poremećaj plivanja ostati (vjerojatno će se još malo poboljšati) ali mislim da je to nevažno ako je ona dobre volje i lijepo papa...
tako je drži u karanteni još cca tjedan dana,pa ćemo vidjeti kako se stvar razvija

P.S. postepeno joj od sutra, recimo, počni uvoditi normalnu papicu - prvo miješaj sa graškom pomalo, a onda po jedan obrok u danu i tako sve više...

javi!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 12, 2009, 11:43:20 prijepodne »
evo bas sam sad zamjenio 30%vode i ona odmara u kamilici
stanje se nije promjenilo i dalje sirotica ne pliva ali nadam se najboljem
poslustat cu tvoj savjet(kao i dosada i jos jednom hvala) i jvljati promjene a cim se malo oporravi i ona i teleskop idu u bolje uvjete kod nekog jer ako mi se jos jednom neko razboli od njih odustal bum od akvarija!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 20, 2009, 22:08:55 poslijepodne »
evo moram na zalost priopciti da mi je ribica umrla i da smo to jako jako tesko prihvatili i jednostavno sam sebi nemrem vjerovati da se mogu tolko vezati za ribicu ali... :bye:
zao mij je sto nije uspjela jer je meni osobno bila najslada ribica koju imam i jos uvijek je a i ostalima koji se nadu u ovoj situaciji nemogu pomoci
moram se po stoti put zahvaliti babyboom jer ima jako puno volje pomoci drugima a ja sam za nju bio neko sasvim nepoznat sto je danas jako rijetka kvaliteta a izasla mi je u susret maksimalno  :zagrljaj:
eto sad treba ici pomalo dalje znam da je post malo depresivan ali ovo tipkam pola sata od njene eutanazije pa ...kaj da velim!