Labroides dimidiatus je relativno mala, živahna, lepa i simpatična, vrlo zanimljiva akvarijska riba – zbog akcija čišćenja drugih riba od parazita koje preduzima. Česta je u ponudi na tržištu i uvek je imala pristupačnu cenu. Ipak, mislim da bi bilo dobro staviti ovu ribu na listu zabranjenih vrsta što se akvaristike tiče – čak i slučaju da je u prirodi česta. Pamookov duhoviti komentar u temi u potpunosti podržava ovo moje mišljenje.
U svoje akvarije sam za sve ove godine ubacio samo dva primerka L. dimidiatus-a. U oba slučaja radilo se o direktnoj narudžbini od eksportera iz tropskih područja - bez mogućnosti izbora. Dakle, na neviđeno – pa šta stigne! Prvi primerak je doputovao u očito lošem stanju. Mršav, povređen, nervozan... Nakon nekoliko dana koji su uglavnom protekli u skrivanju, ribu sam pronašao mrtvu. Drugi primerak je bio dobar. Lepo se aklimatizovao, prihvatio različite vrste hrane i živeo zadovoljno bezmalo tri godine u akvariju sve do bizarnog događaja – kojeg dobro pamtim. Naime, riba je progutala komadić ljute niti (acontia) koju je izbacila novoubačena, uznemirena anemona! Koje su to samo muke bile! Riba je posle izvesnog vremena uspela to da povrati, ali sutradan sam je pronašao mrtvu na dnu akvarija! Možete pretpostaviti koliko mi je bilo žao. U najkraćem, smatram da suština problema u održavanju ove vrste u akvariju ne leži u kvalitetu vode, ishrani, kompatibilnosti (krupne ribe je tolerišu pošto ih čisti!), već u tome što se ona jednostavno rečeno „ne snalazi dobro u akvarijskom okruženju“. Upada u prelive, pumpe, anemone, može da pojede„svašta“ ...
Srdačan pozdrav svima.