Srpanj 27, 2025, 20:43:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uvoz riba u RH  (Posjeta: 3602 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline plišani medo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Victoria 350l
Uvoz riba u RH
« u: Rujan 17, 2009, 11:04:44 prijepodne »
Evo zakona:

II. POŠILJKE U UVOZU U REPUBLIKU HRVATSKU KOJE PODLIJEŽU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENOJ KONTROLI A ZA KOJE NIJE POTREBNO RJEŠENJE UPRAVE ZA VETERINARSTVO O NEPOSTOJANJU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENIH SMETNJI ZA UVOZ U REPUBLIKU HRVATSKU

Žive životinje u uvozu

Članak 3.

Utvrđuje se da rješenje o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za uvoz nije potrebno za pošiljke kućnih ljubimaca (pasa, mačaka, ukrasnih i egzotičnih ptica, zamorčadi, hrčaka i dr.) ukoliko:

1. isti nisu namijenjeni za daljnju prodaju i ostaju u vlasništvu uvoznika;

2. iste prati propisana međunarodna svjedodžba o zdravlju životinja ili veterinarski certifikat, u kojemu ovlašteni veterinar zemlje izvoznice potvrđuje da su:

a) životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se tom vrstom životinja mogu prenositi;

b) psi označeni u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa (»Narodne novine« 162/03 i 114/04);

c) psi cijepljeni protiv bjesnoće:

– prije ne manje od 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije otpreme u slučaju primarne vakcinacije, koja bi trebala biti provedena kada je životinja bila stara najmanje 3 mjeseca;

– prije ne više od godinu dana u slučaju svake sljedeće (»booster«) vakcinacije;

– umrtvljenim sojem virusa bjesnoće.

Znači, možemo van po ribe doklegod ispunjavamo ove uvjete, a na par mjesta znam da ispunjavaju obje strane... Tak da... Jeeee!
Aurelia Colonia Cibalae - dom Viktorijanaca

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
Odg: Uvoz riba u RH
« Odgovori #1 u: Rujan 17, 2009, 11:15:04 prijepodne »
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 17, 2009, 11:17:02 prijepodne »
Znači, možemo van po ribe doklegod ispunjavamo ove uvjete, a na par mjesta znam da ispunjavaju obje strane... Tak da... Jeeee!
pa i nije baš da to znači to i da možeš sada samo tako van po ribe jer ima još uvjeta... ovaj citirani zakon se odnosi samo na rješenju o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za uvoz... i dalje ti trebaju dozvole za uvoz i pun klinac sitne papirologije ako misliš uvoziti legalno kao privatna osoba. Vidi taj link koji je Vorka stavio...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #3 u: Rujan 17, 2009, 11:32:17 prijepodne »
On ih je sam lovio, i sve to... Ovo je puno jednostavnije ako idete u susjednu zemlju po ribe u trgovinu i gdje vam mogu dati potvrdu da su ribe bile u karanteni u africi te da su bile u karanteni u njemačkoj. Samo se plati carina na granici.
Sad još čekam poziv nazad da saznam kolika je maksimalna vrijednost riba koju se može uvesti.
Ali za ovo svaka čast... I ja bi u Urugvaj po ribe...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 17, 2009, 11:33:04 prijepodne »
Tako već da, reagiram jer bi moglo biti krivo protumačeno i shvaćeno s nečije strane samo ovako izvađen jedan zakonski akt iz konteksta.

Inače, ja bi u Urugvaj i za bezveze :D :D
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #5 u: Rujan 17, 2009, 11:37:56 prijepodne »
Inače, ja bi u Urugvaj i za bezveze :D :D
ja nebi bezveze, ja bi po Urugvajanke barem ...
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #6 u: Rujan 17, 2009, 11:38:53 prijepodne »
Iz Uprave za veterinarsku inspekciju sad dobio odgovor. Potvrda o vanjskoj karanteni vrijedi i u RH ukoliko pošiljka ispunjava sve ostale zahtjeve članka 68 11. zakona o veterinarstvu. Znači za privatne akvarije.
nisu znali reći koliko smije to vrijediti novčano.
Sad zovem okolo pa javim...
što sve neću zbog viktorijanaca...

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 17, 2009, 11:52:10 prijepodne »
nisam citao te zakone, ali znam iz iskustva da se uvoz
zivotinja iz drugih zemalja ispalti samo kod zivotinja koje stvarno nemozes dobiti.
U mom osobnom slucaju sam par puta dobio zivotinje iz Amerike,
njih mora jos na airodromu veterinar pregledati, osim carine itd.
Predpostavljam da ni u Hr nije drugacije, kada uvozis iz druge drzave.

Zato se treba uvjek imati na umu, da nebude:
Skuplja pita od tepsije

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #8 u: Rujan 17, 2009, 12:00:38 poslijepodne »
čuj, ja se patim s ovim zbog uvoza viktorijanaca. u RH imaš dvije, tri vrste i toe to. Po ostalo ideš van, tako da ja kod nas nemam ni pitu ni tepsiju, pa mi je svejedno koliko košta koji dio...  :D

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 17, 2009, 12:13:40 poslijepodne »
pa mi je svejedno koliko košta koji dio...  :D
E onda udri ...

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2009, 12:49:36 poslijepodne »
Od dokumenata ti treba pozitivno rijesenje od Ministarstva Kulture- uprava za zastitu prirode da dozvoljavaju uvoz tih vrsta riba u RH, to traje oko mijesec dana i ako ribe nisu zasticene i ne spadaju u invanzivne onda ces dobiti pozitivno rijesenje.
Od Veterinarskog zupanijskog inspektora trebas dobiti potvrdu da imas karantenu za prihvat riba.
Kada dobijes ta dva dokumenta onda ih saljes zajedno sa molbom i uplatnicom (oko 1000 kn ) Ministarstvu poljoprivrede za dobijanje uvozne dozvole za uvoz tih riba. To traje oko mijesec dana, sve zajedno imas oko 2-2,5 mijeseca posla.

Ovo je jako pojednostavljeno napisano, tko je radio sa ministarstvima i podizanjima dozvole zna kakav je to posao a uostalom vidjeti ces i sam. Npr dozvola od veterinarskog inspektora traje 15 dana, od ministarstva kulture mislim 2-3 mijeseca a od ministarstva poljoprivrede ako se ne varam mijesec dana, moze ti se vrlo jednostavno dogoditi da kad dobijes jednu dozvolu istekne druga pa ponovno, takoder tu ima jos toliko detalja i pojedinosti da vjerujem da bi lakse uveo plutonijum nego ribice. To je jedan od razloga zasto nema toliko puno uvoza riba u HR, uvesti je lako, podignuti dozvole je kaos.
Meni u prosijeku treba 2-3 mijeseca da podignem dozvolu za jedan uvoz, za to vrijeme moj EU partner uveze 2-4 ture tijedno. Bas me interesira kako cemo konkurirati EU firmama sa ovakvom procedurom jer uz najbolju volju mozemo uvesti 3-4 ture godisnje, koliko EU firme uvezu u jednom tijednu.
Da ne spominjem da radis dozvole za livestock koji si narucio 2-3 mijeseca prije i koji je uglavnom prodan posto su to zive ribe/beskraljeznjaci i sve ovisi sto je na lageru u trenutku slanja.

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #11 u: Rujan 19, 2009, 15:11:37 poslijepodne »
Blue ovo šta si ti napisa odnosi se na daljnju prodaju. Našao sam negdi podatak da se može uvesti pet riba što mi je apsurd jer nisu sve ribe iste velićine.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Rujan 19, 2009, 15:26:42 poslijepodne »
papirologija obavezna za bilo kaj, karantena također jer se radi o uvozu životinja, koju će nakon nekog vremena raspustiti veterinarski inspektor i pitanje dal se trebaju slat kakvi uzorci na pregled

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #13 u: Rujan 19, 2009, 15:32:49 poslijepodne »
„1) Uprava mora poduzeti potrebne mjere kako bi se osiguralo da kućni ljubimaci koji se unose na područje Republike Hrvatske budu podvrgnuti:

(a) u slučaju pet ili manje kućnih ljubimaca, dokumentacijskom i identifikacijskom pregledu od strane carinskih službenika na putničkoj točki ulaska na područje Republike Hrvatske;

(b) u slučaju više od pet kućnih ljubimaca, podliježu veterinarskom pregledu graničnog veterinarskog inspektora i moraju ulaziti na za to odobrenim graničnim veterinarskim postajama u skladu sa posebnim propisom.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Rujan 19, 2009, 15:42:21 poslijepodne »
gle jednostavno zaobići papirologiju i šveraj prek, kak jednostavno uzmi sa sobom neku od pripadnica ljepšeg spola i evo ti slike kak  :D :D

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 19, 2009, 15:58:12 poslijepodne »
Blue ovo šta si ti napisa odnosi se na daljnju prodaju. Našao sam negdi podatak da se može uvesti pet riba što mi je apsurd jer nisu sve ribe iste velićine.

Ne, ista je procedura i za privatnog uvoznika, znam jer sam i to pitao, jedina je razlika sto firme/obrti jos moraju imati speditera dok privatna osoba ne treba.

Ne znam za koju količinu kucnih ljubimaca je dopusten slobodan prolaz i za koje je to vrste ali za ribe i koralje, te ostale vrste cije pojedine vrste mogu biti zasticene CITES-om, ili kompletnom zabranom uvoza/izvoza, te mogu spadati u invanzivne vrste treba imati pozitivno misljenje Ministarstva kulture-uprave za zaštitu prirode o dopustenju uvoza.

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #16 u: Rujan 19, 2009, 16:18:53 poslijepodne »
kako mi je treba na telefon objasnila u ministarstu, mogu 5 riba preko granice prenjeti i kad me pitaju što imam pokažem račun za tih 5 i toe to. niš drugo. ali ako to ponavljam svaki dan po 5 riba to je kao šverc... :S
ugl, čini mi se da RH ne želi porez od nas pa idemo bez papirologije, sami su si krivi... da malo obrate pozornost na razne grupacije kao što su akvaristi, teraristi i ini koji skupljaju i uzgajaju življe i bilje u domovima za svoj gušt em bi bilo njima lakše, dobili bi koju kunu i mi ne bi bili "ilegalci".