Od dokumenata ti treba pozitivno rijesenje od Ministarstva Kulture- uprava za zastitu prirode da dozvoljavaju uvoz tih vrsta riba u RH, to traje oko mijesec dana i ako ribe nisu zasticene i ne spadaju u invanzivne onda ces dobiti pozitivno rijesenje.
Od Veterinarskog zupanijskog inspektora trebas dobiti potvrdu da imas karantenu za prihvat riba.
Kada dobijes ta dva dokumenta onda ih saljes zajedno sa molbom i uplatnicom (oko 1000 kn ) Ministarstvu poljoprivrede za dobijanje uvozne dozvole za uvoz tih riba. To traje oko mijesec dana, sve zajedno imas oko 2-2,5 mijeseca posla.
Ovo je jako pojednostavljeno napisano, tko je radio sa ministarstvima i podizanjima dozvole zna kakav je to posao a uostalom vidjeti ces i sam. Npr dozvola od veterinarskog inspektora traje 15 dana, od ministarstva kulture mislim 2-3 mijeseca a od ministarstva poljoprivrede ako se ne varam mijesec dana, moze ti se vrlo jednostavno dogoditi da kad dobijes jednu dozvolu istekne druga pa ponovno, takoder tu ima jos toliko detalja i pojedinosti da vjerujem da bi lakse uveo plutonijum nego ribice. To je jedan od razloga zasto nema toliko puno uvoza riba u HR, uvesti je lako, podignuti dozvole je kaos.
Meni u prosijeku treba 2-3 mijeseca da podignem dozvolu za jedan uvoz, za to vrijeme moj EU partner uveze 2-4 ture tijedno. Bas me interesira kako cemo konkurirati EU firmama sa ovakvom procedurom jer uz najbolju volju mozemo uvesti 3-4 ture godisnje, koliko EU firme uvezu u jednom tijednu.
Da ne spominjem da radis dozvole za livestock koji si narucio 2-3 mijeseca prije i koji je uglavnom prodan posto su to zive ribe/beskraljeznjaci i sve ovisi sto je na lageru u trenutku slanja.