Svibanj 05, 2025, 20:22:50 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Zmije u vrtiću - Trogir  (Posjeta: 5767 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Striček Matija

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Zmije u vrtiću - Trogir
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2009, 16:33:18 poslijepodne »
Nekako mi je malo vjerovatno da se radi o riđovkama. Dobro poznam Trogir i okolicu i, obzirom na tamošnju klimu, vegetaciju i konfiguraciju terena teško mi je zamisliti da bi preživjele u tom habitatu. Ipak se radi o vrsti koja preferira hladnije, vlažne predijele lijepe naše.

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2009, 00:03:45 prijepodne »
gle..ako to dotični znalci kažu da je otrovno..odma lopatom po plečima...  nema labavo!  :roll: :roll: :D :D :D

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2009, 11:58:18 prijepodne »
prije če biti da je smukulji razmrskana glava.... a stručni stožer veterinara i novinara ju je proglasio otrovnom...
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2009, 13:17:33 poslijepodne »
ja sam cito u novinama kao ridjovka...imala je 20cm i od siline udarca joj je otpala glava pa vetrinar nije mogao tocno identificirati zmiju....i opet ce ljudi ostat nekaznjeni za ovo protuzakonito djelo
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2009, 21:12:56 poslijepodne »
Ma baš me zanima jel bi isto pričali da vaše dijete ide u taj vrtić... :down:

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2009, 22:06:04 poslijepodne »
zmije treba pravilno indentificirat, ako su otrovne pohvatat i premjestit...

najlakše je sve potamanit..potamanimo sve zmije..onda će se nakotit glodavci... njih možemo sve potrovat... njihove otrovane lešine će jest druge životinje poput ptica, mačaka..pasa...  nek sve pokrepa... a di je tome kraj?

sve što nepoznamo treba odma sa lopatom... zbog takvog načina i takvih ljudi nam i je tak kak je...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2009, 22:32:25 poslijepodne »
Ma baš me zanima jel bi isto pričali da vaše dijete ide u taj vrtić... :down:

skroz si u pravu, vjerujem da kad dobis djecu mjenjas pogled na svijet....ali i zmije i bilo koje druge zivine imaju pravo na zivot...taj lik kaj je ubio jadnu zmiju nije nis napravio jer moze doc jos 10 drugih mogo je jednostavno nazvat vetrinare ili koga vec i premjestit zmiju...a kaj se tice djece nazalost moze ti klinca ubit auto i to ne dok je sam nego rokne vas 2, moze ga hitna zgazit na pjesackom, moze ga priklat pas, moze ga ubit grom dok razgovara s curom, moze ga pogazit vlak na putu do skole...
e pa svi ovi slucajevi su puno cesci i puno je veca vjerojatnost da ce se desit od ugriza otrovnice i to mi nemoze niko tvrdit da nije istina...pogledaje koliko djece strada u prometu a koliko od ugriza zmije....
s takvim stavom trebali bi svi bit zatvoreni u kuci...ma cak i onda mos umrijet od ugljicnog monoksida ili ti neko zepelja kamijon u dnevnu sobu

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2009, 22:40:49 poslijepodne »
Ne kažem da je lakše sve potamaniti,ali vrtić,djeca...Ma!Katastrofa što ljudi mogu zanemariti.Radilo se tu o zmiji,štakoru ili čemu već...A da mi se nađe tako blizu djeteta ne znam baš kako bih u tom trenutku postupila.
ivborosa,ne znam tko je taj lik i vjerujem da se dobrano uplašio za djecu kad je to napravio.U tom trenu vjerujem,nije razmišljao o ničem drugom,nego da ih zaštiti.Zapravo upitno je...
A usporedba smrtnih slučajeva u prometu s ugrizom zmija mi je onak...bezveze.Nemoj se ljutiti,ali koliko je automobila u gradu,a koliko zmija?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2009, 23:05:02 poslijepodne »
ah ok mozda je neko izvuko krivu poantu...usporedba s autima je stvarno banana ali ozljeda/smrt na bilo koji nacin je ista
ali opet nije ni dobar pogled na to da zmija ima manje pa ih treba sve zatamanit, mene je trknul auto i puno puta me skoro trknul tak da sam doslovce letil po cesti da ga izbjegnem pa mi mama nije doletila sa sekirom i zrokala sve aute...i ovog lika kaj me pogodil nije ubila kolcem da mu je glava otpala,

svako ima svoj stav i pogled ja imam svoj i imam argumente da ga obranim, i sumljam da me iko na ovom svjetu moze razuvjerit i da cu nedaj boze ubijat zmije ili bilo koje druge zivine da bi "zastito sebe"...druga je stvar sa onim zivotinjama koje so mi ljudi unistili i koje su dosle s namjerom da nas osakate

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2009, 07:34:17 prijepodne »
svako ima svoj stav i pogled ja imam svoj i imam argumente da ga obranim, i sumljam da me iko na ovom svjetu moze razuvjerit i da cu nedaj boze ubijat zmije ili bilo koje druge zivine da bi "zastito sebe"...
Drag si mi forumaš pa ne bih htjela da mi zamjeriš... ;)Kad budeš imao dijete(nije nužno,ali ako budeš)prije češ ići zaštiti dijete,a onda tek sebe.Zašto sam ja ovako izreagirala?Zato što nitko nije rekao nešto  tipa...to bi mogle biti jako opasne zmije,nije im mjesto tu...ili sl,kaj ja znam...Što bi se dogodilo da je ta ista ugrizla dijete i da nitko nije primjetio?Ha?Mislim jedna zmija više ili manje.....Sad...hoćete me htjeti razumjeti ili ne,ne znam.I da,ok je makuti ih,a ne ubiti,slažem se.Ali u ovom slučaju ne bih previše dvojila.Zaista ne bih.

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2009, 16:41:11 poslijepodne »
tom logikom možemo reć i "jedan čovjek više ili manje".
susjedstvo vrvi pedofilima, ubojicama i opčenito razbojnicima.
ajmo sve potencjalne ili za one koje mislimo da su potencijalni (a da ne govorimo o već evidentiranim) zatuč kolcima...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2009, 17:59:35 poslijepodne »
ajmo sve potencjalne ili za one koje mislimo da su potencijalni (a da ne govorimo o već evidentiranim) zatuč kolcima...

Svaka čast - otela si mi riječi iz usta (ili s tipkovnice) :up:.

Sarita nastupa emocionalno, s pozicije majke (da obožava svoje dijete vidimo i iz njenog avatara) što, kao roditelj, i sam mogu donekle shvatiti. Međutim, to je nagonski, a nikako intelektualan stav. Smatram da smo, kao životinjska vrsta s (relativno) visokom inteligencijom koja trenutno dominira planetom Zemljom, dužni upotrijebiti upravo svoj intelekt kako ne bismo potpuno uništili sve osim naše nevjerojatno invazivne vrste. Dovoljno je pogledati koju devastaciju nanosimo svim biljnim i životinjskim vrstama (uključujući i našoj, vlastitoj), a sve pod krinkom izjave "moje je pravo da zaštitim sebe i svoju djecu" ili sl. Sjetimo se da su se svi veliki genocidi u ljudskoj povijesti desili upravo pod istom krilaticom. Proširimo li to na ostale vrste s kojima dijelimo planet, uistinu je drsko reći "...jedna zmija više ili manje..."   :angry:

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 17, 2009, 18:34:46 poslijepodne »
Ne razumijem tvoju logiku razmišljanja i mislim da ne možeš uspoređivati zmiju i čovjeka.Onak,znam da nisam sad na mama-mami ,ali kaj je on trebao?Čekati da netko dođe po tu zmiju?Kak da je zadrži?Službe su nam i tako jako ažurne.Baš me zanima koliko bi im trebalo da dođu po nju.Ma dajte molim vas...
I što Nino kaže da je to nagonski stav,upravo to pokušavam objasniti.Treba pljuvati po onima koji su dopustili da je to zemljište takvo kakvo je i da su sad zmije tamo,a ne tog tipa i ne mene(moje razmišljanje).

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 17, 2009, 18:59:22 poslijepodne »
Ne razumijem tvoju logiku razmišljanja i mislim da ne možeš uspoređivati zmiju i čovjeka.

Ponovo, s pozicije ljudskog bića i majke nedvojbeno si u pravu, ali s evolucijskog stanovišta, ljudski ili zmijski život - potpuno je svejedno. Zmijske majke imaju previše primitivan mozak da bi bile emocionalno vezane uz svoju mladunčad, ali zmije imaju nagon za održanjem vrste baš kao i ljudi, ili bilo koja druga vrsta - samo je pitanje koje su evolucijske prednosti trenutno aktualne.

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #15 u: Rujan 17, 2009, 19:07:29 poslijepodne »
Ne razumijem tvoju logiku razmišljanja i mislim da ne možeš uspoređivati zmiju i čovjeka.

Ponovo, s pozicije ljudskog bića i majke nedvojbeno si u pravu, ali s evolucijskog stanovišta, ljudski ili zmijski život - potpuno je svejedno. Zmijske majke imaju previše primitivan mozak da bi bile emocionalno vezane uz svoju mladunčad, ali zmije imaju nagon za održanjem vrste baš kao i ljudi, ili bilo koja druga vrsta - samo je pitanje koje su evolucijske prednosti trenutno aktualne.

Ovo je jedna od inteligentnijih stvari što sam pročitao u zadnje vrijeme  :up:
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 17, 2009, 20:16:43 poslijepodne »
Ne razumijem tvoju logiku razmišljanja i mislim da ne možeš uspoređivati zmiju i čovjeka.Onak,znam da nisam sad na mama-mami ,ali kaj je on trebao?Čekati da netko dođe po tu zmiju?Kak da je zadrži?Službe su nam i tako jako ažurne.Baš me zanima koliko bi im trebalo da dođu po nju.Ma dajte molim vas...
I što Nino kaže da je to nagonski stav,upravo to pokušavam objasniti.Treba pljuvati po onima koji su dopustili da je to zemljište takvo kakvo je i da su sad zmije tamo,a ne tog tipa i ne mene(moje razmišljanje).

ja mislim da bi zmija isto rekla i za tebe :)
i da mogu da bi dignule glas da koj k*** imaju ljudi uopće radit na njihovu zemljištu i neka odu otkud su došli.

to se zove suživot.
od pamtivjeka smo u suživotu sa raznoraznim životinjskim vrstama - i više i manje opasnim a najopasniji smo mi.

kuda bi svijet došao da gdje god se mi nastanili istrijebimo medvjede, tigrove, vukove, škorpione... čisto eto, da netko nebi naje*

to je jednostavno nemoguće ali bitno da kad netko vidi zmiju, pa čak i guštera bez nogu, se nađe uvijek neko lokalno krele koje će ju umlatit i onda se busat u prsa kako je ubio pitončinu od 5m koja je terorizitrala lokalni vrtić :)

i nema tu ništa mama-mami.
možda nisam mama ali imam mamu. i brata i bratića i dečka i kogasvene koji su u izravnom dodiru sa okolnom "divljinom" a veća je šansa da će me umlatit neka lokalna budala jer nemam odgovarajuću boju žniranaca ili kresnut neki pijani idiot na samoj zebri nego što će me maznut slučajna zmija u prolazu.

u mom dvroištu ima dosta riđovki, ljetujem u gorskom kotaru okružena medvjedima, poskocima, riđovkama i vukovima.
poskoci se uredno sunčaju uz cestu i u 20g meni (ni nikom mojem) se nije ništa desilo.

a već su me 3x ugrizli lokalni psi (jedan je čak i bio gazdi na lancu a nisam ga ni pogledala kada je skočio na mene)

oćemo odma i njih umlatit? :)

usto, i tako nije bilo potrebno ništa pisat, nino je sve tako divno rekao prije mene.

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2009, 21:58:56 poslijepodne »
bemti net kad me dc-a kad oću eddat post >_>

ugl, bottom line is - zmije su tamo oduvijek bile. po u dvorištu i oko dvorišta vrtića, a i svega okolnog.
dizati paniku oko zmija koje su tamo dugi niz godina samo eto, jedna se našla u krivo vrijeme na krivom mjestu pa je viđena, je glupo.

pozove se određene ljude, zmije se odnesu na neki dalji teren i sve 5.
to što je u okrugu još pitaj boga koliko njih...  *okreće očima*

pitaj boga koliko ih tebi puže po dvorištu ili koliko puta si skoro stala na jednu.
ali, ignorance is a bliss očito...

novinari samo još jednom dižu paniku i ovako blesavnog naroda...

sve čekam kada će napisat kako su našli bjeloušku kako je htjela proždrijet djete...

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 18, 2009, 07:42:36 prijepodne »
Zaista ne znam dal ja pričam klingorski ili sam toliko tupa i glupa da ne znam prenjeti na papir.Pričam sa stajališta čovjeka u njegovoj svakodnevnici,a ne razglabam o evoluciji.Ja je sigurno ne bih ubila,nego zbrisala glavom bez obzira.Bez obzira na ovo,recimo...(slike u prilogu)

A ti mi Kisa ne pametuj da je isto imati i biti mama.
I po tvojoj teorji smo svi mi isti?Ljudi i životinje?Pod time mislim na naša prava.
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2009, 07:54:03 prijepodne od sarita »

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 18, 2009, 13:00:03 poslijepodne »
je, isto je.
zato što dok još nisi mama tj. recimo dok si klinka ti je mama no1 osoba na svijetu i samo ti je bitno da je tvoja mama uvijek tu i nije ti jasno kako ti itko drugi može biti najvažniji.
kasnije se samo briga seli, tj. ja ništa manje ne brinem i ne volim svoju mamu ali mi je trenutno najbitniji moj dragi.
da se bilo šta vani dešava meni bi bilo najbitnije da je on siguran.a
a za koju godinu će mi biti djete. ali sada je meni mioj dragi jednako bitan ko što tebi tvoj klinac.

u prijevodu, da imam leglo riđovki pred cestom najbitnije bi mi bilo da on ne naiđe na njih a tebi da tvoj klinac ne nađe na njih stoga ne umanjuj te važnosti jer je svakoj osobo neko drugi No1 tj. prvo sigurnost te individue a onda svi ostali

i da, i ljudi i životinje bi trebali imat ista prava!
pod time mislim prava na život
to što si ti i ja Homo s. sapiens ne čini nas THE bićem koje jedino zaslužuje disat ovaj zrak.

a da se razumijemo, da mene napadne zmija, ili moje djete, ili dragog, opće nije bitno, ja bi ju sama uskratila za glavu.
isto kako bi uzela prvu letvu i opalila psa da skoći na nekog ili mene

ali ako zmija tamo negdje sa strane leži i gleda svoja posla i bilo tko stoji sa strane bez da je napadnut od sam životinje onda je dovoljno da se ona samo uzme i odnese negdje dalje.

a ne povik "ZMIJA!" i udri. i sad si nacionalni heroj...

jednako kao što se neće dići hajka na nekog buldoga, mastifa ili dogu (impliciram na opasnije pse) samo zato što stoji sa strane nego će se dići hajka na njega ako će on krenut napadat

kada si napadnut - braniš se.
kada nisi, zašto ić napadat/ubijat ako se sve može mirno riješit.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 18, 2009, 13:56:39 poslijepodne »
Sad već debelo idemo u O.T.ali još ću samo ovo reći.Tebe Kisa ide.
Ajde molim te ne pričaj nešto o čemu pojma nemaš.Ne,nije isto tvoj dečko i dijete.a ti to ne znaš jer ga nemaš.Ne dao Bog nikome da izgubi dijete,jer ne možeš usporediti s gubitkom dečka nikako.S ničim to ne možeš usporediti.
I gdje sam ja napisala da je čovjek koji je ubio dotičnu zmiju heroj?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #21 u: Rujan 18, 2009, 14:00:46 poslijepodne »
Sad već debelo idemo u O.T.ali još ću samo ovo reći.Tebe Kisa ide.
Ajde molim te ne pričaj nešto o čemu pojma nemaš.Ne,nije isto tvoj dečko i dijete.a ti to ne znaš jer ga nemaš.Ne dao Bog nikome da izgubi dijete,jer ne možeš usporediti s gubitkom dečka nikako.S ničim to ne možeš usporediti.
I gdje sam ja napisala da je čovjek koji je ubio dotičnu zmiju heroj?

tako je, istina

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 18, 2009, 14:19:22 poslijepodne »
istina..gubitak djeteta/mladunca se nemože usporedit sa ničim.. isto tako i te zmije su nečija djeca/mladunci... to što one to ne osjećaju poput čovjeka čovjeku ne daje za pravo poubijat sve kaj mu dođe pod ruku/nogu/batinu...

a čovjek pošto je vjerojatno najinteligentnija životinja na Zemlji, iako to dosta često ne pokazuje i ne opravdava tu "titulu", bi trebao imat malo više razumijevanja za svijet i prirodu oko sebe.. ako živiš u području gdje se nalaze takve životinje onda treba i naučit nešto o njima, informirat se i živit skupa sa njima.. istrijebljenje životinjskih vrsta, pa tako i onih koje nam se ne sviđaju i gade, nije riješenje..