Lipanj 09, 2025, 15:22:08 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: CO2 u 200l  (Posjeta: 4270 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline cribenzis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar
CO2 u 200l
« u: Rujan 12, 2009, 19:34:06 poslijepodne »
Opet ja sa pitanjem.Danas sam si napravio DIY CO2 i ako sam ja dobro skužio mjehurići se broje u manjoj boci
jer kad prođe kroz kamen više ne možeš ništa izbrojati.Utoj manjoj boci imam cca 1 mjehurić u sekundi,e sad pitanje:
Da li je to dovoljno za akvarij 200L ako nije kako povećati(možda stavljanjem više kvasca u smjesu)? 

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
Odg: CO2 u 200l
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2009, 20:29:22 poslijepodne »
1. može se stavit više boca

2. možeš napravit u kanisteru od 5 litara

3. najbolje = boca pod pritiskom s ventilima

ovisi koje bilje imaš, kod mene u 54 l bruto ide otprilike toliko, al ima i bilja koje to troše
ako dodaješ co2 mora bit i dosta svjetla i dodavat mikro i makro, ako toga nema može se desit overdose co2, dobro, malo teže s jednom bocom u 200lit
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cribenzis

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2009, 21:28:52 poslijepodne »
To znači da se ne bi trebao predzirati ni po noći?

Offline damirOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • 240Biljni
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2009, 21:59:01 poslijepodne »
ja imam jedan mjehurić u sekundi na 240 litara preko co2 boce i mislim da je to dovoljno (barem meni, a i boja u drop chekeru je zelena ili ponekad žuto zelena). Tako mi radi 24 sata dnevno, tj. i po noći!

Offline cribenzis

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2009, 22:48:06 poslijepodne »
Damire akvarij vam je prekrasan! Nadam se da će i moj jednom barem sličan.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2009, 23:52:45 poslijepodne »
1. može se stavit više boca

2. možeš napravit u kanisteru od 5 litara

3. najbolje = boca pod pritiskom s ventilima

Slazem se da ti je najpametnije uzeti bocu. Ja imam akvarij od 125L- pjesak, unutarnji filter, dodje ti na pola tvojeg, a ova diy CO2 kombinacija je vec pomalo nedostatna ako je vise bilja. Evo, nudi se svasta po oglasima, ima boca ko pljeve  :D
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline damirOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • 240Biljni
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2009, 11:48:52 prijepodne »
Damire akvarij vam je prekrasan! Nadam se da će i moj jednom barem sličan.

Hvala!  :up: ...mada on sada izgleda drugačije ali nemam dobar fotić da metnem nove slike!

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2009, 15:28:47 poslijepodne »
(barem meni, a i boja u drop chekeru je zelena ili ponekad žuto zelena). Tako mi radi 24 sata dnevno, tj. i po noći!

drop checker je najbolje mjerilo, mjehurići su tak tak, nekom se bolje ratvori co2 u vodi, nekom slabije

..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cribenzis

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 15, 2009, 22:30:00 poslijepodne »
Trenutno mi CO2 izlazi kroz kamen ali vidim da mi svi mjehurići odu na površinu.Kako napraviti dobar difuzor ili da li se može skinuti kamen
i crijevo spojiti na usis fitera.Filter je vanjski EHEIM 2213.Dali se CO2 gubi u filteru?Dali se dobro otopi ako ide kroz filter.Općenito
da li bi to funkcioniralo?

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Rujan 15, 2009, 22:33:24 poslijepodne »
pa taj kamen kroz koji ti sad ide co2 u akvarij učvrsti priljepkom ispod usisa filtera.  ;)

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #10 u: Rujan 15, 2009, 22:45:45 poslijepodne »
to sam bas ja napravio neki dan  :D
ali kolko vidim dropchecker nikak da predje na zeleno, zeleno-zuto! jednom mi je uspjelo doci na neku zeleno-plavicastu boju ali vise se nije ponovilo!

sada co2 ide u vanjski filter, ali filter nikakve mjehurice ne baca van, ocito da se otopilo... ali DC nejde s plavog. mozda ujutro malo dodje do neke blijede plave i to je to! radio sam smjesu s 1/2kg secera, 1.5 zlicom kvasca i pola zlice sode! mozda je soda malo usporila previse proces??

biljaka imam dosta, ali su male i nisu se previse razrasle! a i malo sam podsisao neke!

cini mi se dobra fora to s filterom, ali nemam efekta za sad!  :'(

Offline cribenzis

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2009, 08:34:55 prijepodne »
Dali je profunkcionirao CO2 kroz filter?

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2009, 09:17:09 prijepodne »
meni se cini da nema efekta, pa sam maknuo!

samo mi se nakupljao co2 na vrhu vanjskog filtera, a nije izlazio u akvarij! Da li se topio u njemu, nebi reko jer DC nije to pokazivao!!  :(

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2009, 16:10:03 poslijepodne »
traxman jel si napravio kh4 otopinu za DC, ako jesi onda ti definitivno nije dobra topljivost. meni je DC konstantno žut, a jedino preko noći padne na neku zelenkastu boju. Ja sam neko vrijeme topio co2 preko filtera, ali mi je onda netko napisao da to baš nije i najbolje za bakterije u njemu tako da sam prestao. u svakom slučaju mislim da je najbolje riješenje preko cirkulacijske pumpe ako već nije neki komercijalni difuzor u pitanju, a takvi se daju nabaviti za smiješnih 10 dolara.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 22, 2009, 16:16:18 poslijepodne »
traxman jel si napravio kh4 otopinu za DC, ako jesi onda ti definitivno nije dobra topljivost. meni je DC konstantno žut, a jedino preko noći padne na neku zelenkastu boju. Ja sam neko vrijeme topio co2 preko filtera, ali mi je onda netko napisao da to baš nije i najbolje za bakterije u njemu tako da sam prestao. u svakom slučaju mislim da je najbolje riješenje preko cirkulacijske pumpe ako već nije neki komercijalni difuzor u pitanju, a takvi se daju nabaviti za smiješnih 10 dolara.
ma ok, znam da mi nije dobra topljivost preko obicnog kamena, ali mene muci kak ti moze biti preko dana DC zutii, a po noci zelenkast, kad i bilje izbacuje co2??? nekaj si pobrko?? po noci moze biti samo jos vec koncentracija co2!!

jesam, radio sam kh4 otopinu! mozda nije 100% tocna jer nisam odvago tocno 6g, nego sam stavio 7ml sode kad sam ju pripremao!

a vidjet cu za topjenje co2, mozda uzmem ljestve! ali vrlo je moguce da mi i co2 ide u zrak, jer imam jako vtlozenje povrsine vode! jucer sam to preusmjerio u dobinu akvarija!

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #15 u: Rujan 22, 2009, 16:17:37 poslijepodne »
Zašto držiš DC na žutom?Zar to nije pokazatelj prezasićenosti co2..i štetno po faunu..

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Rujan 22, 2009, 16:19:03 poslijepodne »
spoji onda na izlaz vode iz filetra u cjevčicu i nek ga raspršuje po akvariju, ja imam direkt u usis onak mjehurić, i mogu reć da nemam nekog nakupljanja co2 u obliku zračnog jastuka u filteru, dc nemam,  al imam puno watta nad tankom i mikro makro gnojenje, pa vjerujem da ne bi bilo dosta co2 bi imal algice lagano, al osim one dust nema,a ta me ne sekira

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 22, 2009, 16:37:09 poslijepodne »
gle na onu količinu co2 koju ja šibam u akvarij moj co2 je itekako žut preko dana. Co2 se gasi 2 sata prije svijetla i tada počinje brzo padati otopljenost u vodi, a ono što biljke preko noći ispuštaju to je punooo manje od onoga što ja dodajem. Ako imaš ph metar to se jako dobro možeš pratiti.
Istina je da prevelika količina co2 može dovesti do otrovanja riba, ali na to pazim, a moje ribe uopće ne pokazuju ikakve naznake stresa ili nedostatka kisika.

Offline cribenzis

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Rujan 22, 2009, 16:40:50 poslijepodne »
Sa čim mikro i makro gnojite?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 22, 2009, 16:42:59 poslijepodne »
sa mikro i makro elementima, pretraži malo forum ima puno tema gdje se raspravljalo oko gnojenja

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #20 u: Rujan 22, 2009, 16:45:48 poslijepodne »
Istina je da prevelika količina co2 može dovesti do otrovanja riba, ali na to pazim, a moje ribe uopće ne pokazuju ikakve naznake stresa ili nedostatka kisika.

Hmm..zanimljivo..znači ako bi eventualno imao npr. kozice..netrebam se brinuti zbog toga što mi je na početku nove smjese DC žut..  -?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 22, 2009, 16:51:24 poslijepodne »

Hmm..zanimljivo..znači ako bi eventualno imao npr. kozice..netrebam se brinuti zbog toga što mi je na početku nove smjese DC žut..  -?

ja se iskreno s tim niti ne opterećujem kad krenu alge, ne daj bože, onda znam da je manjak co2, kad su ribeki živahni, koze isto onda je sve ok...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 22, 2009, 16:56:19 poslijepodne »
ovisi koje kozice, neke su dosta osijetljive na veču količinu co2, ali to bi s Malkyem trebao razgovarat, on ti to bolje razumije od mene. Uglavnom ja ti nebi preporučao previsoku količinu co2, moj slučaj je specifičan zbog velike količine gnojiva i puno svjetla i zato tako mora biti. Kod tebe bi najbolje bilo da je na granici za žutim ali da ne prelazi na žutu. Također moraš računati da DC-u treba sat do dva da pokaže promjenu u količini co2, a ako ga je previše u to vrijeme tvoje ribe mogu biti već kaput.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 22, 2009, 17:09:46 poslijepodne »
gle na onu količinu co2 koju ja šibam u akvarij moj co2 je itekako žut preko dana. Co2 se gasi 2 sata prije svijetla i tada počinje brzo padati otopljenost u vodi, a ono što biljke preko noći ispuštaju to je punooo manje od onoga što ja dodajem. Ako imaš ph metar to se jako dobro možeš pratiti.

e to je vec druga pjesma, kad se gasi co2 prije noci :)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 22, 2009, 17:14:28 poslijepodne »

e to je vec druga pjesma, kad se gasi co2 prije noci :)
[/quote]

kad toga nebi bilo, izgubio bi sve ribe u prvoj noći.