Srpanj 21, 2025, 17:18:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dali je neonka bolesna???  (Posjeta: 3645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marijaci

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Dali je neonka bolesna???
« u: Rujan 08, 2009, 13:13:27 poslijepodne »
Pozdrav svima, nov sam u akvaristici i čini mi se da sam naišao i na prvi problem s bolestima riba pa bih želio da mi netko iskusan potvrdi da li sam u pravu. Imam 6 neonki od kojih jedna ima nešto čudno na repu pa vas molim da mi napišete o čemu se tu radi (i ako je neka od bolesti kako liječiti ribu) ili je to potpuno normalno?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Dali je neonka bolesna???
« Odgovori #1 u: Rujan 08, 2009, 14:04:00 poslijepodne »
Moraš dati više informacija: koliko je star akvarij, koliko su ribe dugo u akvariju, temperatura, veličina, filtracija, ph i drugo o vodi, eventualna druga oboljenja i uginuća i dr.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 08, 2009, 14:10:30 poslijepodne »
Pozdrav svima, nov sam u akvaristici i čini mi se da sam naišao i na prvi problem s bolestima riba pa bih želio da mi netko iskusan potvrdi da li sam u pravu. Imam 6 neonki od kojih jedna ima nešto čudno na repu pa vas molim da mi napišete o čemu se tu radi (i ako je neka od bolesti kako liječiti ribu) ili je to potpuno normalno?

Citat:
zovu me Mario  Cheesy početnik sam u akvaristici, imam akvarij 54L EHEIM AQUASTAR kupljen u kompletu s rasvjetom, filterom i grijačem. Akvarij je nastanjen već 4 mj + 1 mj cikliranje. Trenutno unutra živi 6 neonki, 1 ancić, 1 guppy, 1 korić i jedna plati.

Vidim da si ovdje napisao nekoliko riječi sada samo pitanje kada si u akvarij ubacio neonke (prije koliko vremena) i da li je u akvariju bilo uginuća.

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2009, 14:20:33 poslijepodne »
Akvarij je star 5 mj, a ribe su u akvariju 4 mj. Temperatura vode je 26 °C, veličina akvarija je 54L EHEIM AQUASTAR kupljen u kompletu s rasvjetom, filterom EHEIM (unutra ima samo jednu spužvu koju svakih mjesec dana isperem u akvarijskoj vodi koju bacam van kada mijenjam vodu) i grijačem. Rasvjeta je upaljena od 9:00 do 22:00. Parametri vode su slijedeći:

NO3 - 50
NO2 - 0
GH  - >21 (ovu vrijednost pokušavam već duže vrijeme smanjiti ali ne uspjevam, molim savjet)
KH  - 10
pH  - 7,6

oboljenja drugih riba nisam primjetio ali moram napomenuti da sam imao 5 korića od kojih su mi 4 uginuli i misteriozno nestali preko noći (sumnjam da ih je ancić utamanio i pojeo) tako da mi je ostao sada samo jedan koji izgleda potpuno zdravo i živahno. U akvariju nema nikakvih promjena od kada je postavljen akvarij osim mangrovog drva koje je stavljeno prije cca 2 mj.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2009, 14:23:56 poslijepodne »
Prije koliko vremena si u akvarij ubacio neonke i da li si primjetio da ova neonka ne jede?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2009, 14:35:36 poslijepodne »
Naime ovo mi po fotografiji liči na bolest od koje najčešće obolijevaju neonke pa se po njima i nazvala "neonska bolest" PLEISTOPHORA HYPHESSOBRYCONIS.

Bolest možemo uočiti po prekinutoj plavoj liniji a na mišičnom se tkivu pojavljuju čirevi i ciste a što je vidljivo i na tvojoj ribi.

S obzirom da joj je trbuh uvučen rekao bih da već neko vrijeme ne jede tako da je na žalost ova ribica osuđena na uginuće.

Većina uzgajivača predlaže humano uklanjanje jedinke ali ti možeš probati i sa liječenjem sa soli ili sa nekim antiparazitskim lijekom ali s obzirom da će neonka vjerojatno uginuti neznam da li da kupuješ skupe lijekove... (Serin Nematol ili Trematol košta 10 ml 93 KN).

Svakako ribicu izdvoji u drugu posudu, pojačaj aeraciju i za prvu ruku da počni liječenje sa solju istim tretmanom kao protiv itcha uz povišenu temperaturu vode (točan postupak možeš nači na internetu).

Pozdrav i sretno.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2009, 15:04:25 poslijepodne »
pošto je plavi reko za bolest, gh smanji sa dodavanjem destilirane vode pošto je tam gh 0, il ro vodom, a ja sam neonke spičil nakon 2 tjedna u aq sa istom tvrdoćom vode i eno ih plivaju ko sumantue i nikom niš, tak da tvrdnja oko dobro zacikliranog aq ne stoji, jer kaj vi mislite kak su ribe u shopovima u zacikliranoj, mekoj i vodi koja u svemu odgovara neonkama, moš' si mislit ka jesu :D

i  da sad tek vidim ph je malo previsok smanji ga dodavanjem co2

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 08, 2009, 15:40:35 poslijepodne »
hvala na odgovorima, ribica ide u karantenu, molim vas da mi kažete kako humano ukloniti ribicu??  :a034: tražio sam po netu ali nisam našao ništa zadovoljavajuće.....  -?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 08, 2009, 15:43:34 poslijepodne »
hvala na odgovorima, ribica ide u karantenu, molim vas da mi kažete kako humano ukloniti ribicu??  :a034: tražio sam po netu ali nisam našao ništa zadovoljavajuće.....  -?

uzmeš iglu neku tanku, mami ukradeš za krpanje čarapa :D, i ubodeš ribu u zatiljak, odnosno na mjesto odma na kraju glave okomito da ju pikneš u mozak i trebalo bi bit gotovo u djeliću sec čim ju pikneš, barem ja tako eutaniziram i svaki put bez patnje i greške ;)

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2009, 15:50:38 poslijepodne »

uzmeš iglu neku tanku, mami ukradeš za krpanje čarapa :D, i ubodeš ribu u zatiljak, odnosno na mjesto odma na kraju glave okomito da ju pikneš u mozak i trebalo bi bit gotovo u djeliću sec čim ju pikneš, barem ja tako eutaniziram i svaki put bez patnje i greške ;)

ili ju samo humano spustis u skoljku i pustis vodu .
pa mozes poslije i organizirat karmine .
ma život je lijep ???????

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 08, 2009, 15:52:35 poslijepodne »

al prije upali svijeću i pustiš fala od indexa il odu radosti :D

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2009, 15:54:29 poslijepodne »

al prije upali svijeću i pustiš fala od indexa il odu radosti :D

hahahahaha!!!!! dobar!!!! :D :D :D :D

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2009, 15:59:05 poslijepodne »
baš ste zločesti hahahahahahah mislim da ipak nebum tak pretjerival heheh  :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Rujan 08, 2009, 15:59:34 poslijepodne »
Stvarno ste bezosječajni :( :( :(

Ja nisam predložio da ubiješ ribicu već samo da to drugi rade a dokle god ima šanse za život treba joj pomoća ali na takav način da se što manje muči. Ja sam predložio da ju izdvojiš i probaš liječiti solju...

Ribe inače humano eutanaziraju ili da ih stave u malu vrečicu sa vodom i u zamrzivač (navodno riba pošto je hladnokrvna brzo utone u hibernaciju a kada se voda zaledi zaledi se i njeno malo srce) ili nožem ubosti u dio glave u području mozga i zavrnuti nožem. Neki akvaristi prakticiraju ribicu odvojiti u manju posudu i u nju polagano sipati, mislim, kantarionovo ulje...

Sretno i ako ima imalo nade da ribi bude bolje nemoj ju ubiti jer i ona je Božje stvorenje.

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 08, 2009, 16:04:38 poslijepodne »
Stvarno ste bezosječajni :( :( :(

Ja nisam predložio da ubiješ ribicu već samo da to drugi rade a dokle god ima šanse za život treba joj pomoća ali na takav način da se što manje muči. Ja sam predložio da ju izdvojiš i probaš liječiti solju...

Ribe inače humano eutanaziraju ili da ih stave u malu vrečicu sa vodom i u zamrzivač (navodno riba pošto je hladnokrvna brzo utone u hibernaciju a kada se voda zaledi zaledi se i njeno malo srce) ili nožem ubosti u dio glave u području mozga i zavrnuti nožem. Neki akvaristi prakticiraju ribicu odvojiti u manju posudu i u nju polagano sipati, mislim, kantarionovo ulje...

Sretno i ako ima imalo nade da ribi bude bolje nemoj ju ubiti jer i ona je Božje stvorenje.

a sto je humano i osjecajno u nozu kroz tako malu glavicu i onda ga jos zavrnes .
pa to je cisto ubojstvo sa predumisljajem.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Rujan 08, 2009, 16:12:22 poslijepodne »
a sto je humano i osjecajno u nozu kroz tako malu glavicu i onda ga jos zavrnes .
pa to je cisto ubojstvo sa predumisljajem.

Humano je to da riba ne osječa nikakvu bol a ono glede ubojstva s predumišljajem, slažem se 8) :down: :down:

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 08, 2009, 16:16:41 poslijepodne »
 a kako riba nista ne osijeca kad joj prakticki odsijeces glavu sa nozem ili ju zivu zamrznes ili ju otrujes sa uljem. kao ribe nista od toga ne osijecaju .  :dead: jadne ribe bez osijecaja .

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Rujan 08, 2009, 17:11:54 poslijepodne »
Ovako, dodao sam u akvarij 10L destilirane vode, pojačao aeraciju zraka, sada me zanima da li treba zdrave ribe tretirati preventivno ili ne?
Bolesna neonka je sada izdvojena, dao sam joj hranu ali ne jede, čitao sam o tretiranju soli ali me zbunjuje da ide 1 žličica soli na 1L vode  :o ....nekak se meni to čini previše???

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 08, 2009, 17:18:44 poslijepodne »
Ovako, dodao sam u akvarij 10L destilirane vode, pojačao aeraciju zraka, sada me zanima da li treba zdrave ribe tretirati preventivno ili ne?
Bolesna neonka je sada izdvojena, dao sam joj hranu ali ne jede, čitao sam o tretiranju soli ali me zbunjuje da ide 1 žličica soli na 1L vode  :o ....nekak se meni to čini previše???
zdrave ribe nemoj tretirati ako nema vidljivih simptoma zato jer stecu inace imunitet na ljiekove.
a sta se tice soli nije dobro ribicu neznam kako dugo drzat u slanoj vodi nego ti je ok nju metnut na kojih pola sata u slanu "kupku" jer ako budes stavljala /o sol u premaloj dozi i drzo ribe u tome samo ces im jos jace ostetit sluznicu koze .

ps jer to ipak nisu morske ribe

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #19 u: Rujan 08, 2009, 19:01:24 poslijepodne »
dok ti nađeš kko ju "humano" ubiti rikinit će sama  :D :D :D ma šipi ju negdje i ne filozofirajte.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 08, 2009, 19:09:55 poslijepodne »
dok ti nađeš kko ju "humano" ubiti rikinit će sama  :D :D :D ma šipi ju negdje i ne filozofirajte.

faber ubojico :D :D

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Rujan 08, 2009, 19:11:59 poslijepodne »

faber ubojico :D :D

još živi  :klap:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 08, 2009, 19:13:16 poslijepodne »
ak živi uzmi ju za rep i udri po zidu, jer plavi veli da ne osjećaju bol :D

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #23 u: Rujan 08, 2009, 19:35:27 poslijepodne »
ne znam zbog čega je ovo tako smiješno, radi se o usmrćivanju živog bića koje se već dovoljno napatilo. ili vam ovakva tema služi za ispoljavanje viška testosterona? :down:

prijedloge o bacanju žive ribe u wc školjku ne želim ni komentirati (kombinacija hladne vode i kemikalija je odlično rješenje :roll:). zamrzavanje nije bezbolno rješenje, ali svakako bolje od wc-a. ako je riba dovoljno velika i ako imaš dovoljno iskustva rješenja s nožem su bezbolna, ali to ipak uključuje jako stresiranje ribe jer ju moraš izvući na suho.

eutanazija se može izvršiti benzocainom (treba pitati veterinara) ili čistim uljem klinčića koji i inače služi za anesteziju riba, a lako ga je nabaviti.
ako bude trebalo napisati ću postupak.
zg centar

Offline marijaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 08, 2009, 19:41:22 poslijepodne »
ja bi ju ostavio u izdvojenom akvariju pa ako preživi......... :(