Studeni 06, 2025, 05:11:27 prijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Izlet  (Posjeta: 9089 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dare

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
Odg: Izlet
« Odgovori #25 u: Rujan 07, 2009, 17:08:54 poslijepodne »
polako nemojte covjeka ujeb...t  :devil:
otkud ti kamen?drito iz mora?
vodu nemoj konstantno mjenjat nek ti da netko ko radi izmjenu da pa ubaci njegove,
sol i voda iako po definiciji more po meni  nije more,i ja sam prije mislio a i razni ljudi imaju takva iskustva da
čim nes ne valja dodaju novu sol i more to tako neide jer je to totalno sterilno to je samo vatrogasna mjera za skinut nagomilane nitrate koja ionako bas pogotovo na vecim akvarijima nema ucinka(ubijes brdo para nizasto) decki ti dobro kazu bitan ti je kamen prije svega jer ako imas lošu vodu-premda jedini razlog zbog kojeg bi mogao imati ako nemas organizama je crkavanje kamena.
rješi si kamen i to ti je vecina posla.
nemoj odustajat a da nisi vidio prve zoiće otvorene kad to vidis onda te tek lovi.
Ona 4 kamena su iz sumpa dvojce iskusnih akvarista, a voda je isto večinom njihova. Kamen koji je kod mene u drugom akvariju na čiščenju je prošao prvu fazu smrada i polažem nadu u njega. Nemam 1000 kuna da spiskam na živi kamen a ako se prisjetite Vi Iskusni i Prekaljeni akvaristi večina je vas ovako i počela(sa jadranskim kamenom).

Morino ako imaš kamena pošalji mi PM
I hvala na poduci!

Kamen je lagan i pun malih i večih rupica

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Rujan 07, 2009, 17:26:38 poslijepodne »
polako nemojte covjeka ujeb...t  :devil:
otkud ti kamen?drito iz mora?
vodu nemoj konstantno mjenjat nek ti da netko ko radi izmjenu da pa ubaci njegove,
sol i voda iako po definiciji more po meni  nije more,i ja sam prije mislio a i razni ljudi imaju takva iskustva da
čim nes ne valja dodaju novu sol i more to tako neide jer je to totalno sterilno to je samo vatrogasna mjera za skinut nagomilane nitrate koja ionako bas pogotovo na vecim akvarijima nema ucinka(ubijes brdo para nizasto) decki ti dobro kazu bitan ti je kamen prije svega jer ako imas lošu vodu-premda jedini razlog zbog kojeg bi mogao imati ako nemas organizama je crkavanje kamena.
rješi si kamen i to ti je vecina posla.
nemoj odustajat a da nisi vidio prve zoiće otvorene kad to vidis onda te tek lovi.
Ona 4 kamena su iz sumpa dvojce iskusnih akvarista, a voda je isto večinom njihova. Kamen koji je kod mene u drugom akvariju na čiščenju je prošao prvu fazu smrada i polažem nadu u njega. Nemam 1000 kuna da spiskam na živi kamen a ako se prisjetite Vi Iskusni i Prekaljeni akvaristi večina je vas ovako i počela(sa jadranskim kamenom).

Morino ako imaš kamena pošalji mi PM
I hvala na poduci!
.

Kamen je lagan i pun malih i večih rupica

što se tiče jadrana i tropa bolje je da su tropi u igri ali i jadran(vidio dobar akvarij s isključivo jadranskim) služi a neki best buy je po meni kombinacija.
ja ti necu reci da vadis to kamenje van jer ga uzivo nisam ni vidio a prek slike pricati kakav je kamen mi je
malo :down:
ja kamena imam još nes sitno a to cuvam za sebe(za novi refugium) ostalo je prodano.
što se tice love za kamen nisam ni ja imao u početku i vjerujem da je vecini greda za lovu
ali tak je kak je pomalo i sad vec imam nekih 60-70 kg u tanku.

po meni je najvaznije vrijeme i dobra postava i polako dodavanje riba(zato je nekad i dobro da se nema para)
svatko tu ima neku svoju filozofiju izmedu ostalog i ja
ti pokupi od svakog sta mislis da je najbolje  složi dobar tank i sve nas zaj...  :up:
kad izbeljimo oči na pivi ispred tvog tanka.

sam hrabro i polako početak je uvijek takav :up:

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #27 u: Rujan 07, 2009, 18:25:59 poslijepodne »
Ako samo pola bude dobro bit će odlično.

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #28 u: Rujan 07, 2009, 19:27:37 poslijepodne »
Gle ja sam u pocetku imao samo jadransko kamenje, nisam primjetio neku razliku kada sam dodao tropsko osim sto ono bolje izgleda. Gle imam par komadica koji su mi visak dobro zacikliranog kamena nes ti mogu dat pa ak hoces javi se pa mozes doc vidjet kak to izgleda kod mene, mozda ce ti neke stvari bit jasnije.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #29 u: Rujan 07, 2009, 23:55:57 poslijepodne »
 :up: :hat3:
Ja polažem nade u debeloj pješčanoj podlozi ali i kasnije dodatku odgovarajuče količine živog kamenja.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #30 u: Rujan 08, 2009, 08:21:13 prijepodne »
Ja bih isto rekao da se jadranskim kamenom, moze napraviti morski akvarij, kakav - takav, jer ja to imam....ali: samo ako se izmjesa dobro ocisceni jadranski kamen sa zivim tropskim kamenom. I to treba napraviti postepeno, a ne uvaliti 10 kila poluzivog jadrana na pol kile tropskog.

A ono sto si ti, Dare donio, nije uopce cisto, i kada sa njega krene odumirati zivi svijet, mogao bi si napraviti puno vise sr*nja u akvariju, nego koristi. Kazem da nije cisto, jer vidim kakve je boje voda u kojoj kamen stoji.

Zato prije nego ga stavis novi kamen u svoj pravi tank: provjeri je li to zaista zivi kamen, ili je to supljikava stijena.
Budi jako strpljiv sa ciscenjem tog kamena, jer je na kopnu, bez pristupa vecoj kolicini morske vode to dosta zeznuto, i zato nemoj ubacivati taj novi kamen cim malo nestane smrada iz vode u kojoj ga drzis: daj mu vremena da se iscisti i mijenjaj povremeno dio vode do tada kada voda ne postane bistra i mirisljava. Jasno ti je da voda oko kamena mora i cirkulirati? Ovo kako sad izgleda nije dobro jer je voda smedja.

Ja sam cak napravio to da sam jadranski zivi kamen najprije potpuno ubio tj osusio. Nakon toga, pranje i namakanje u slatkoj vodi 3 tjedna, pa onda namakanje u otpadnoj slanoj vodi opet 3 tjedna, i nakon toga ozivljavanje u refugiumu.

Zasto polazes nade u debeli pjescani sloj? Taj dio mi se najmanje svidja..jer tko zna koliko si smeca donio sa tim pijeskom, i neka sada to pocne trunuti, imat ces generator otrova u tanku. Istina, jednog dana bi se to moralo ustabiliti i pocet raditi kao DSB, al pitanje je koliko puta bi se tank mogao usmrditi do onda.
Ja bih pijesak van dok ne rjesis kamen - bilo jadranski, bilo tropski.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #31 u: Rujan 08, 2009, 08:58:42 prijepodne »

Postoje dva akvarija, jedan je sa siročićima(koralji...) a drugi sa smrdljivim kamenjem koji se tamo kiseli sa skimerom i protočnom pumpom.
Kamen ma kolko smdljiv i zmazana voda(koju povremeno zamjenjujem) ima žive cjevaše ali su crvi odumrli kao spužve i crvi. Voda je više bijela od bakterija nego smeđa(snimano u mraku sa blicem)
Početak je ispao brzoplet i vjerojatno če završiti totalnim pomorom ali kad se stanje(sra..e) ustabili(za par mjeseci) mogao bi proči na popravnom ispitu.

Što se tiče jadranskog kamena sa nazivom živi- u uporabi za tropske akvarije u svrhu denitratora je dokazana, višestruko potvrđena i korisna a da cijenu ni ne spominjem. Jedina razlika je da sa njim neću dobiti organizme tipične za tropska mora(neke nezgodne štetočine ali i koralje)

Jean od prvih jadranskih kamea je donio i koralj naših mora, koji lijepo raste(razmnožava se). To je balanophyllija! Ispočetka mi je bilo sumljivo dali je živa ili odumire(bijelo ne povremeno potamnilo) ali kako vrijeme promiče sve je veća te imam i tri nove!!(5 ukupno)

Zoantusi su mi se poprilično ispuhali ali se i dalje otvaraju. Nadam se da če preživjeti premda ne polažem previše nade. Kako god bude bit če te izvješteni.

Kad sam složio cilkidni(mbune) sa biljem svi su bili i više nego skeptični ali to bilje i ti ciklidi žive još uvijek a vaše skepse se i dalje nastavljaju. Sve je to pokus.
Znam da sam počeo krivo ali nije sve crno-bijelo. Vidjet če mo koliko je tu sivoga!
Hvala na dobrohotnim savjetima!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #32 u: Rujan 08, 2009, 09:00:48 prijepodne »
Eto koralja-živi i zdravi

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #33 u: Rujan 08, 2009, 09:25:59 prijepodne »

Što se tiče jadranskog kamena sa nazivom živi- u uporabi za tropske akvarije u svrhu denitratora je dokazana, višestruko potvrđena i korisna a da cijenu ni ne spominjem. Jedina razlika je da sa njim neću dobiti organizme tipične za tropska mora(neke nezgodne štetočine ali i koralje)

aha..je..dokazano...koristili ga mnogi morski akvaristi uključujući i mene, uglavnom ga je Blue imao i bilo je jako dobro.. a jesi li ti ikad vidio taj živi jadranski kamen? Mislim, pitam, jer ga trenutno ja u tvojem akvariju NE vidim...

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #34 u: Rujan 08, 2009, 09:31:19 prijepodne »
Vidio ti ili ne to je stvar koja ti dioptrija treba ali barem mogu sa 100 % sigurnosti potvrditi da je to kamen a koliko je živ pokazat če vrijeme.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #35 u: Rujan 08, 2009, 09:35:29 prijepodne »
ja svoju dioptriju od -6 rješavam lećama   :nerd: :D, a tebi će trebat puno više od toga da ovaj akvarij uspije u ovom i ovakvom izdanju...

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #36 u: Rujan 08, 2009, 09:53:35 prijepodne »
 :D :D :D Ma šta bi ja bez Tebe?? Meni su bolji prijatelji koji me kritiziraju od onih koji me prešutno podržavaju. Jedina komponenta koja ti MALO fali je poslije kritike-koristan savjet.
Ma kad odrasteš bit če ti toga!
Bum ti poslikal kamenje sa 5 cm daljine-možda prođe pod korisno??

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #37 u: Rujan 08, 2009, 10:20:20 prijepodne »
Darac, ako nisi pozorno pratio ovu temu od početka, mi pizdimo lagano na tebe jer NISI SLUŠAO ni POSLUŠAO korisne savjete i jer si se ti , stari konj od 37 ako se ne varam, ponašao ko nestrpljivi klinac i nagruvao ovo što jesi, suprotno savjetima i onda opet -skrušeno- pitao - što da radim, malo sam ga zaxxxao... :D  Vrlo odraslo, jel da? :D

A na tebe mi se više ne da trošiti ni vrijeme ni korisne savjete... Možda još jedan - da ga slikaš sa povećalom na objektivu ne pomaže...par rupa u njemu ga ne čini kvalitetnim živim kamenom koliko god ti to hoćeš vjerovati ili ga iskusni akvaristi kao takvog poklanjali...

da je ovakav, ajd , još i ne bi previše prigovarao , iako ima i boljeg i kavlitetnijeg i od ovog, ali ovo kakvo imaš sam imao i ja par komada i znam kakvo je i što je..uostalom, uzmi čekić i razbi jednog , nevjerni Toma, ako ne vjeruješ...

nadam se da će ti netko drugi dalje davati korisne savjete i još važnije, da ćeš ih i poslušat, meni se više ne troše minute života na ovu temu :D

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #38 u: Rujan 08, 2009, 10:33:51 prijepodne »
Šuplikav je i u dubini kamena.
Vedrane-oprosti na potrošenom vremenu

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #39 u: Rujan 08, 2009, 10:37:06 prijepodne »
dare, steta je sto toliku kolicinu pozitivne energije ne usmjeris na pravi nacin nego se trosis na pokusimma koji u morskoj akvaristici ne mogu imati pozitivan ishod.

Preporucam ti da investiras koju kunu u literaturu jer forum je medij gdje se iza anonimnih nickova kriju svakavi strucnjaci pa ako svaki put ne vjerujes njima moja preporuka bi ti bila da povjerujes uglednim, potpisanim autorima i strucnjacima morske akvaristike.

http://www.amazon.com/Reef-Aquarium-Science-Technology-Vol/dp/1883693144/ref=pd_bxgy_b_img_c

Morska akvaristika je skuplji oblik akvaristike time je i marketinski a i trendovski pogidniji za manipulacije proizvodjaca a takodjer je i relativno noviji hobi jer je znacajniji napredak vidljiv tek u zadnjih 10 ak godina. Stoga stariji tekstvi ponekad zagovaraju i konzervativnije poglede i postulate morske akvaristike. Govorim ti ovo stoga sto cak i u literaturi (narocito starijoj) ima stvari koje su prevazidjene a takodje ima i sponzorzskih i tehnoloskih utjecaja (u novijoj).

dakle i daleko od foruma u onome sto mozemo zvati ozbiljnim nakladnistvom ima potrebe za filtriranjem informacija ( da ne govorim na forumu)
Mislim da bi svejedno trebao investirati nesto vremena u savladavanju te i takve literature i osnovnih biokemijskih postulata morske akvaristike.
- nije ovca sve što bleji -

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #40 u: Rujan 08, 2009, 10:46:43 prijepodne »
dare, steta je sto toliku kolicinu pozitivne energije ne usmjeris na pravi nacin nego se trosis na pokusimma koji u morskoj akvaristici ne mogu imati pozitivan ishod.

Preporucam ti da investiras koju kunu u literaturu jer forum je medij gdje se iza anonimnih nickova kriju svakavi strucnjaci pa ako svaki put ne vjerujes njima moja preporuka bi ti bila da povjerujes uglednim, potpisanim autorima i strucnjacima morske akvaristike.

http://www.amazon.com/Reef-Aquarium-Science-Technology-Vol/dp/1883693144/ref=pd_bxgy_b_img_c

Morska akvaristika je skuplji oblik akvaristike time je i marketinski a i trendovski pogidniji za manipulacije proizvodjaca a takodjer je i relativno noviji hobi jer je znacajniji napredak vidljiv tek u zadnjih 10 ak godina. Stoga stariji tekstvi ponekad zagovaraju i konzervativnije poglede i postulate morske akvaristike. Govorim ti ovo stoga sto cak i u literaturi (narocito starijoj) ima stvari koje su prevazidjene a takodje ima i sponzorzskih i tehnoloskih utjecaja (u novijoj).

dakle i daleko od foruma u onome sto mozemo zvati ozbiljnim nakladnistvom ima potrebe za filtriranjem informacija ( da ne govorim na forumu)
Mislim da bi svejedno trebao investirati nesto vremena u savladavanju te i takve literature i osnovnih biokemijskih postulata morske akvaristike.
Imaš prav!
Nije da nisu savjeti korisni-nego se preokreče stalno ista stvar.
SVATIO!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 08, 2009, 10:49:42 prijepodne »

rađe nek investira u  kamen i opremu  ako misli investirat, na internetu ima stvarno svega a između ostalog i knjiga večine tih autora.
što se tiče knjiga(ne gore navedene nego inace) imao sam priliku jucer u ruke uzeti neku knjigu(cura radi za neku izdavačku kuću)i unutra o morskoj akvaristici se i dalje piše s kanisterskim filterima i slično tako da čovjek treba paziti i šta čita u knjizi :D
pročitaj na slooreef.com
članki-skroz dole lijevo osnove.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Rujan 08, 2009, 10:54:26 prijepodne »
Šuplikav je i u dubini kamena.
Vedrane-oprosti na potrošenom vremenu
zanima me ovaj kamen na donjoj slici je bio u sumpu skupa s ovim zoićima?

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #43 u: Rujan 08, 2009, 11:31:21 prijepodne »
Pa da i to dva a druga dva su iz drugog sefugiuma! Sve san ih dobio. Jedino oni u drugom akvariju koje sam sam izronio su friški i prljavi.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Rujan 08, 2009, 16:25:49 poslijepodne »
zoići ili palitoe ce ti se izvuc bjele su jer nisu imale svjetla,imao sam cijelu koloniju tako sad je predivna.
ma ovaj prvi mi je prebljedunjav a drugi mi ok izgleda.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #45 u: Rujan 08, 2009, 20:06:13 poslijepodne »
prvi je na čiščenju a drugi je stari vuk!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #46 u: Rujan 10, 2009, 18:02:42 poslijepodne »
, iako ima i boljeg i kavlitetnijeg i od ovog, ali ovo kakvo imaš sam imao i ja par komada i znam kakvo je i što je..uostalom, uzmi čekić i razbi jednog , nevjerni Toma, ako ne vjeruješ...

Malo sam bacio oko na pravi koraljni kostur koji prodaju pod kamen i mogu reči da je razlika drastična ali što se tiča starijih sedimenata stvar je još kompliciranija a tu strukturu nema jadranski kamen.
Eto VIDJEH I POVJEROVAH +

Sad se bacam na keramičke strukture koje mislim oživjet.
Što mislite o REFF KERAMICI??

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #47 u: Rujan 10, 2009, 20:08:46 poslijepodne »
Dare što mislimo o reef keramici rečeno je odavno na forumu pa potraži pod tipkom Traži na vrhu ekrana!
Mislim da je vrijeme da moderatori rade svoj posao i pooštre kriterije jer ovo ne vodi nikamo. Nije ovo blabla podforum! Ako imaš kakvo zanimanje prvo prosurfaj po našoj stranici onda po drugima pa tek ako još uvijek nisi našao odgovor postavi pitanje. Takva pravila vrijede na svim forumima. U suprotnom se preklapaju teme i pitanja o kojima se već raspravljalo!
« Zadnja izmjena: Rujan 10, 2009, 20:55:09 poslijepodne od Renta »

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #48 u: Rujan 10, 2009, 22:50:39 poslijepodne »
Malo sam bacio oko na pravi koraljni kostur koji prodaju pod kamen i mogu reči da je razlika drastična ali što se tiča starijih sedimenata stvar je još kompliciranija a tu strukturu nema jadranski kamen.
Eto VIDJEH I POVJEROVAH +

Sad se bacam na keramičke strukture koje mislim oživjet.
Što mislite o REFF KERAMICI??

Pa i jedan i drugi kamen su ustvari koraljni kosturi samo su nastali na različiti način. Pročitaj tekst koji je Mirabel napisao ima dosta vrimena o jadranskom i tropskom kamenu pa onda razmisli.

http://www.elegancereef.com/magazin/broj2/jadranskokamenje.htm

Što se tiće keramike isto tako vrlo kvalitetno riješenje koje ipak dosta košta ali i izgleda iako recimo ja bi prije izabrao prirodan kamen upravo zbog njegovog izgleda nego reef keramiku koja mi je nekako ipak umjetna.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #49 u: Rujan 10, 2009, 23:32:52 poslijepodne »
Dare što mislimo o reef keramici rečeno je odavno na forumu pa potraži pod tipkom Traži na vrhu ekrana!
Mislim da je vrijeme da moderatori rade svoj posao i pooštre kriterije jer ovo ne vodi nikamo. Nije ovo blabla podforum! Ako imaš kakvo zanimanje prvo prosurfaj po našoj stranici onda po drugima pa tek ako još uvijek nisi našao odgovor postavi pitanje. Takva pravila vrijede na svim forumima. U suprotnom se preklapaju teme i pitanja o kojima se već raspravljalo!
Pa na tu temu nisam našao ni jedan post i pregledao sam druge stranice a podaci su dosta jedrostrani pa sam se i odlučio na ovo pitanje a kome se piše ili zna nešto o tome niko ga ne sili da piše ili da pošalje LINK.
Ipak je ovo podforum za početnike(nisam li i ja u toj grupi) Što se tiče preklapanja tema imaš pravo-trebalo bi otvoriti novu temu.