Ja bih isto rekao da se jadranskim kamenom, moze napraviti morski akvarij, kakav - takav, jer ja to imam....ali: samo ako se izmjesa dobro ocisceni jadranski kamen sa zivim tropskim kamenom. I to treba napraviti postepeno, a ne uvaliti 10 kila poluzivog jadrana na pol kile tropskog.
A ono sto si ti, Dare donio, nije uopce cisto, i kada sa njega krene odumirati zivi svijet, mogao bi si napraviti puno vise sr*nja u akvariju, nego koristi. Kazem da nije cisto, jer vidim kakve je boje voda u kojoj kamen stoji.
Zato prije nego ga stavis novi kamen u svoj pravi tank: provjeri je li to zaista zivi kamen, ili je to supljikava stijena.
Budi jako strpljiv sa ciscenjem tog kamena, jer je na kopnu, bez pristupa vecoj kolicini morske vode to dosta zeznuto, i zato nemoj ubacivati taj novi kamen cim malo nestane smrada iz vode u kojoj ga drzis: daj mu vremena da se iscisti i mijenjaj povremeno dio vode do tada kada voda ne postane bistra i mirisljava. Jasno ti je da voda oko kamena mora i cirkulirati? Ovo kako sad izgleda nije dobro jer je voda smedja.
Ja sam cak napravio to da sam jadranski zivi kamen najprije potpuno ubio tj osusio. Nakon toga, pranje i namakanje u slatkoj vodi 3 tjedna, pa onda namakanje u otpadnoj slanoj vodi opet 3 tjedna, i nakon toga ozivljavanje u refugiumu.
Zasto polazes nade u debeli pjescani sloj? Taj dio mi se najmanje svidja..jer tko zna koliko si smeca donio sa tim pijeskom, i neka sada to pocne trunuti, imat ces generator otrova u tanku. Istina, jednog dana bi se to moralo ustabiliti i pocet raditi kao DSB, al pitanje je koliko puta bi se tank mogao usmrditi do onda.
Ja bih pijesak van dok ne rjesis kamen - bilo jadranski, bilo tropski.