Srpanj 22, 2025, 18:23:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crvenouha i ribe  (Posjeta: 5637 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sanjin77

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 34
Crvenouha i ribe
« u: Rujan 06, 2009, 03:53:09 prijepodne »
Imam crvenougu kornjacu staru nekih 8 godina, zenka, zanimalo me dali bi mogao sa njom drzati oskare ili diskuse, posto oskari narastu poprilicno viliki pa sumnjam da bi ih napadala, a za diskuse nezz tacno koliki budu citao sam da su negdje oko 20ak cm, dok je bila jos mala drzao sam je sa zlatnim ribicama i sijamskim borcem i nije ih dirala, mozda zato sto je bila mala ili nesto trece nezz, molim za odg jer mi se oskar i diskus pravo svidjaju i volio bih imati jedno od njih dvoje u akvariju

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Crvenouha i ribe
« Odgovori #1 u: Rujan 06, 2009, 09:57:13 prijepodne »
Kao prvo reci koliki akvarij imaš,rasvijeta,filtracija?Oscari bi čak i mogli ići ali i kornjača i oscari puno mažu vodu i ako nemaš dobar vanjski filter zaboravi tu kombinaciju.
Mislim da discusi nemogu sa kornjačama jer su dosta mirne ribe i zahtijevaju jako visoku kvalitetu vode.

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #2 u: Rujan 06, 2009, 11:45:07 prijepodne »
ako misliš kombinirat diskuse i kornjaču to je veliki rizik.ako ju koji put zaboraviš nahraniti vjeruj mi...dirala bude ih  ;)
pegaC
Prelog

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Rujan 06, 2009, 13:40:28 poslijepodne »
Discusi se sa kornjacom nikako ne mogu drzati jer su jako osjetljivi i zahtjevaju drugacije uvjete. Osim visoke kvalitete vode, sto ces s kornjacom uzasno tesko postici, temperatura vode mora stalno biti 28-33 stupnja sto je za odraslu kornjacu previse. Potrebno je spustati tvrdocu vode i podesavati ph vrijednost sto uz ceste promjene vode ne bi nimalo bilo lako. Discus je spora i mirna riba koja bi stalno bila pod stresom uz puno aktivniju kornjacu. Ozlijede prouzrokovane kornjacinim pandzama bi bile ceste, a da ne spominjemo kako bi zavrsila situacija da ga kornjaca samo iz znatizelje gricne.

Oskari su veliki (do 30 cm) i agresivni ciklidi koji zahtjevaju puno prostora i jaku filtraciju. Odrasli oskari ce se s kornjacom natjecati za hranu. Nekoliko puta sam cuo da se znaju potuci s kornjacom, uhvatiti je za nogu i ne pustati i sl. Neki ljudi ih drze bez problema s kornjacom, ali znam za vise ljudi koji nemaju dobra iskustva. Ako nemas akvarij od barem 450-500 l sa postenom filtracijom nemoj niti pokusavati.

Kada si vec ovdje opisi uvjete u kojima drzis kornjacu (velicina smjestaja i oprema) i sa cime je sve hranis. Koliko je velika kornjaca?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2009, 15:08:29 poslijepodne »
sa discusom nikako jer ako zaboravis hraniti korjnacu sigurno ce gricnit discusa kornjaca kad bude plivala ima mogucnosti da je kandjama udari i moze doci do ozlijede sve su ti lijepo objasnili a i discus je mirna riba a kornjace sam plivaju jedino su mirne kad se suncaju!!!!!!!!!!!

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2009, 15:11:16 poslijepodne »
ako imas uvjete stavi ih s oskarom ali ih hrani na razlicitim mjestima i pazi da se nepotuku ili nesto ima na youtube kornjace i oskari potrazi pa vidi(STO BRZE RECI INFORMACIJE O AKVARIU KOLKO LITARA IMA IMAS LI UVB LAMU GRIJAC FILTER

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2009, 15:21:47 poslijepodne »
Sanjin, odluci sto zelis: Ribe ili Kornjace. Ako drzis ribe sa kornjacom
onda ribe uvjek imaju sporednu ulogu u tom akvariju. A diskusi su posebne ribe.
Ako vec imas kornjace onda napüravi kornjacama dobar smjestaj, a ako zelis
diskuse ili opskare onda se pobrioni za posebni akvarij za njih.

Detalkji su ti vec receni, pa ih necu ponavljati.

*Luka, nije nikom stala krava na nogu da mora "sto brze reci"
i nema r5azloga pisati velikim slovima. To sam ti rekao na pocetku,
ponavljam ti i sada. Treci puta cu to shvatiti kao namjeru.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 06, 2009, 15:42:41 poslijepodne »
akvarij se tek pravi bice dimenzije 150x50x55 znaci nekih 370 litara, za njega planiram uzeti svu novu opremu tako da idem kod ovog lika sto pravi akvarij da vidim sta je najkvalitetnije i da dobijem kakav popust posto sve planiram uzeti kod njega :D, sto se tice kornjace rekoh vec zenka je duzina oklopa 10cm, hranim je svaki drugi dan jer sam htjeo da joj ishrana bude malo prirodnija posto u prirodi sigurno ne jedu svaki dan, znaci da jem joj one crvice a svako 3 hranjenje joj dajem meso, teletinu, fashirano, ribu, djigericu zavisi sta vec ima. Prije sam joj pokusavao i davati kupus ali nije ga htjela ni pogledati, tek neki dan je pocela jesti kupus i pojela je poprilicno dosta tako da joj sada planiram 1hranjenje davati crvice, drugo kupus( ili neko drugo povrce koje moze mozda mrkvu il tak nes nisam bas siguran pogledacu po netu, za voce sam ovdje na forumu procitao da se nesmije), a trece neki komad mesa. Kao sto vec rekoh uzimam novu opremu tak da planiram i jak filter pa mislim da cu okusat srecu sa oskarima, a neko rece da pazim da ih hranim na suprotnim djelovima akvarija, zato nema problema jer kornjaca zna izaci na kopno po hranu i vratiti se u vodu.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #8 u: Rujan 06, 2009, 16:57:56 poslijepodne »
akvarij se tek pravi bice dimenzije 150x50x55 znaci nekih 370 litara, za njega planiram uzeti svu novu opremu tako da idem kod ovog lika sto pravi akvarij da vidim sta je najkvalitetnije i da dobijem kakav popust posto sve planiram uzeti kod njega :D, sto se tice kornjace rekoh vec zenka je duzina oklopa 10cm, hranim je svaki drugi dan jer sam htjeo da joj ishrana bude malo prirodnija posto u prirodi sigurno ne jedu svaki dan, znaci da jem joj one crvice a svako 3 hranjenje joj dajem meso, teletinu, fashirano, ribu, djigericu zavisi sta vec ima. Prije sam joj pokusavao i davati kupus ali nije ga htjela ni pogledati, tek neki dan je pocela jesti kupus i pojela je poprilicno dosta tako da joj sada planiram 1hranjenje davati crvice, drugo kupus( ili neko drugo povrce koje moze mozda mrkvu il tak nes nisam bas siguran pogledacu po netu, za voce sam ovdje na forumu procitao da se nesmije), a trece neki komad mesa.

S obzirom da si tek u fazi izrade akvarija bilo bi dobro da procitas ovo: LINK. Ovdje mozes pronaci sve o tipovima smjestaja, opremi, slaganju i odrzavanju.
Zenka te starosti bi trebala imati najmanje 20 cm, ocito je do sada nisi drzao niti hranio bas kako spada, ali nikada nije kasno popraviti uvjete! Jesi li 100% siguran da je zenka?
Racici su samo poslastica, oni nisu glavna hrana. Od suhe hrane vrijednost imaju samo granule poznatih proizvođaca. Fasirano meso joj nemoj davati zato sto joj moze zapeti u grlu. Izbjegavaj masne dijelove mesa i hrani je sa slatkovodnom ribom. Ako kornjaca prihvaca biljnu hranu to je jako dobro, ali kupus joj ne bi smio davati. Mozes joj davati mrkvu, lisce maslacka, rimsku salatu, zelenu salatu, crvenu salatu, zimsku salatu. Od biljne hrane je najzdravije davati vodeno bilje.

Kao sto vec rekoh uzimam novu opremu tak da planiram i jak filter pa mislim da cu okusat srecu sa oskarima, a neko rece da pazim da ih hranim na suprotnim djelovima akvarija, zato nema problema jer kornjaca zna izaci na kopno po hranu i vratiti se u vodu.

Ova kornjaca je pre mala da bi je drzao sa oskarima, ja sam mislio da ima barem 20 cm. Odrasli oskar od 30 cm bi mogao ubiti kornjacu te velicine, a s obzirom na okolnosti mislim da kornjaca nece vise puno rasti. Cak i da uzmes male oskare oni ce je prerasti i moglo bi doci do problema.
Ovaj savjet da ih hranis na suprotnim dijelovima akvarija je u potpunosti neargumentiran. To ne mozes izvesti, otimanja za hranom ce uvijek biti.
Razmisli o nekim manjim ciklidima koji nece prerasti kornjacu. Ako ti je stalo do kornjace niti u ludilu je ne stavljaj s oskarima!
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2009, 17:47:24 poslijepodne »
rekoh da je stara nekih 8 god al nisam bas siguran jer stvarno imam los pojam o vremenu, a imao sam i jos jednu kornjacu i bile su razlicite dobi , kada sam otisao na odmor osoba kojoj sam ostavio kornjace da se brine o njima nije to ucinila najbolje tak da je jedna uginula, tak da ova kornjaca moze imati max 8 god a min 4-5 al prije 5 posto sam te dvije uzeo u vremenskom razmaku od prilike 3 god, a sto se tice prehrane ja stvarno nez stim vocem i povrcem sta da radim, na onom pet centru pise da se smije svakakvo voce i ovo lisnato povrce izuzev spinata, a da se ne smije mrkva zbog kolicine oksalata i goitrogena (nezz ni sta je ni oksalat ni goitrogen)  I kad vec pisem da ne otvaram novu temu, u dilemi sam sto se tice mjesta za suncanje prvo sam kontao da od stakla napravim kao neku kuticu dimenzija 25x20 dubine 5 cm za pijesak, ali mislim da ce taj pjesak brzo da izrovi i pobaca po akvariju, pa se sada mislim da od sedre ili siporeksa napravim stjenu neku malu i da je priljupcima pricvrstim za staklo, al nez oceli priljupci drzati pos nez koliko odprilike tezi odrasla kornjaca

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 06, 2009, 18:09:02 poslijepodne »

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 06, 2009, 18:10:09 poslijepodne »
nezz = neznam  :)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 06, 2009, 18:14:42 poslijepodne »
... da od stakla napravim kao neku kuticu dimenzija 25x20 dubine 5 cm za pijesak
To ti je premalo i preplitko, ako ti je stvarno zenka onda ces morati vecu kutiju ubaciti unutra.

Sto se tice hrane, gledaj da joj dajes vodeno bilje kao hranu.

nezz = neznam  :)
Izbjegavaj molim te te "sms-skracenice" i napisi citavu rijec

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 06, 2009, 18:21:38 poslijepodne »
OK sto se tice skracenica,, a sta mislis o ideji da od sedre napravim plocu na koju ce se izlaziti suncati

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 06, 2009, 18:42:40 poslijepodne »
a sta mislis o ideji da od sedre napravim plocu na koju ce se izlaziti suncati
ovaj put stvarno neznam sto je sedra?

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 06, 2009, 19:15:30 poslijepodne »
bolje si ti nabavi jos 1 kornjacu umjesto oskara mozda te zadovolji pa stavi sam malo vecu plocu i dubine 15cm to je to a da je pijesak 5-7cm  :)

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Rujan 06, 2009, 19:50:37 poslijepodne »
Sedra je vrsta kamena, pecine puna sitnih supljina cesto se nadje u rijekama i jezerima, nisam mogao naci boplju sliku od ove samo je ovdj eprekrivena vodenim biljem 

http://www.hrphotocontest.com/data/gallery1/101830/138630.jpg

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 06, 2009, 20:46:34 poslijepodne »
... i dubine 15cm to je to a da je pijesak 5-7cm  :)
Ne kuzim ovaj savjet. Podloga u akvariju da bude 5-7cm ili kutiji koja ce predstavljati kopno?

Sedra je vrsta kamena, pecine puna sitnih supljina cesto se nadje u rijekama i jezerima, nisam mogao naci boplju sliku od ove samo je ovdj eprekrivena vodenim biljem 
http://www.hrphotocontest.com/data/gallery1/101830/138630.jpg
Ako mozes kopno od tog kamenja napraviti, zasto ne. Ali ako se radi o zenki,
koja ce jos narasti, trebat ces imati mjesto gdje ce moci poleci jaja.

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Rujan 06, 2009, 20:52:17 poslijepodne »
jel mogu i one nositi jaja bez toga da su oplodjene, mislim bez muzjaka

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 06, 2009, 20:56:03 poslijepodne »
jel mogu i one nositi jaja bez toga da su oplodjene, mislim bez muzjaka
Mogu nositi i snjeti jaja. A jaja nisu naravno oplodjena

Offline sanjin77

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Rujan 06, 2009, 20:59:14 poslijepodne »
to nosenje jaja me potsjeti da i nmfe (papagaji) isto nose bez da su oplodjeni, znam da nema veze sa akvaristikom i kornjacama al ak nek slucajno zna imali kakva dobra stranica iz regiona slicna ovoj sa dobro uradjenim forumom vezana za ptice,

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 06, 2009, 23:16:57 poslijepodne »
tito mislim da produzi u sirinu i duzinu za 15cm a pijesak da ima5do7cm

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2009, 23:34:33 poslijepodne »
tito mislim da produzi u sirinu i duzinu za 15cm a pijesak da ima5do7cm
mislis na podlogu kutije gdje moze jaja poljegati?

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 06, 2009, 23:35:14 poslijepodne »
da

Offline TITO

• Punopravni član