Srpanj 18, 2025, 13:27:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi Akvarij + Sitni Problemi  (Posjeta: 3545 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nautilu007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Novi Akvarij + Sitni Problemi
« u: Rujan 03, 2009, 19:48:18 poslijepodne »
Ovako...

Akvarij je startan prije 20-ak dana. Rio 180 sa svoim filterom i pumpom od 600 l/h sa ubacenim tresetom u filter.
Podloga mi je zemlja za vanjska jezerca (natapana 4tj. itd..).
Rasvjeta je serijska 2x45W i napravil sam si lijepe reflektore - i fakat je jace svijetlo :)
Od bilja imam - Difformisicu (od našeg kolege s foruma Vedrana - Hvala :)imao sam Echinodourusa, Valisnerije i neke travke.

Sve je buja i sve super - stvarno vidim napredak. Lijepo raste, ali mi listici na vrhovima propadaju. Npr. Valisnerija i slicne trave kao da trule na vrhu listova. Pa sam danas po prvi puta (nakon 20 dana) dodao PRO FITO 10ml (kazu da ide 10ml na 100L vode, ali ja sam stavio manju dozu no sto je preporuceno za pocetak). No Anubijasi mi dobivaju i jos neke biljke po listovima crni rub i vidim da im raste kosa :) - algice. Za sada nista alarmantno, ali vidim da napreduje u negativnom smislu.

Citam o DIY varijantama CO2 i Mikro i Marko elementima i vrti mi se u glavi. Ne znam kaj fali. Relativno sam novi u tome svemu - pa ne znam dal da uzmem za pocetak Fosfo i Nitro ili kaj? Stvarno radim sve po uputama, pazim i htio bi da to sve uspije - kao i svi mi :)

Npr. Diformisica se tak razgranala da sam je rezao i pelcao polako. Znam da negdje grijesim pa eto vas pitam kaj da delam. Vjerujem da ovdje ima dovljno dobrih i iskusnih ljudi koji bi rado rijecima pomogli.

Dal bi trebao neke testere? Dal CO2?

Kazem - citam vec tjedan dana i informiram se, ali svatko ima razlicit savjet.

I jos jedna stvar. Od frenda stara ima apoteku pa bi se (valjda) preko nje dalo nabaviti onih svih KNO3 i sl. makro elemeanta. Ne bojim se sam raditi otopine. Ali me zanima dal svaki puta moram mjeriti vodu da znam cega sve dodati ili je dovoljno dobro promatranje bilja i imati neki kontinuitet?

Unaprijed Hvala

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: Novi Akvarij + Sitni Problemi
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2009, 19:52:47 poslijepodne »
polako, 20 dana star akvarij mora proći fazu prilagodbe. da imaš CO2 bilo bi bolje, ali ako nemaš nemoj ni u slučaju dodavati makro...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2009, 19:57:08 poslijepodne »
Pozdrav!
U svakom slučaju bih savjetovao dodavanje nekog oblika ugljika za bilje,znači CO2 ili kod nas dobavljiv Easycarbo. Bolje CO2 ako može.

Offline nautilu007

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2009, 20:02:33 poslijepodne »
Vidim da ste svemirski brzi :)

Sto se tice CO2 - za pocetak bi DIY sistem sa pocetne stranice. Koliko sam citao ta smjesa je za 125L akvarij rađena. Posto je moj 180L (ciste vode 150 - 160L) je bi to odgovaralo?

I citao sam da bi trebalo uz CO2 i Makro el. stavljat. - Ok vi kazete da ni u ludilu. OK ja to postujem, ali kada da ih pocinjem stavljat?

Pokusao bi s ljestvama razgradit CO2 u vodu - vidim da ljudi imaju ok iskustva s njima.

Kaj vi kazete?

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2009, 20:29:40 poslijepodne »
Za početak kupi easy carbo, on je odličan. Za makro ti ništ neću raći jer to je opipljivo uostalom akvaristika ti je jedna velika egzibicija probaš pa vidiš ;)
još jednu lampu ugradi barem da ti je 0,75po litri. Jer možeš dodavati koliko god hoćeš co2 ak nemaš dovoljno svjetla
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2009, 21:28:49 poslijepodne »
Najbolje ti je za co2 investirati u Drop Checker, pa stavis jedan diy co2 pa ako ti zatreba fakat nije tesko nadodati jos jednu bocu, znam da je gnjavaza imati 2 smjese, ali za prvu ruku ti je to solidna varijanta. A za rasvjetu, ovisi o apetitima, ima puno ljudi sta imaju low light akvarije koji su jednostavno predobri, bilje izgleda zdravo, sve raste ko ludo. Kao sto je coolmad666 napisao, sve je to jedna velika egzibicija :D Nikak se nemre bolje nauciti nego kad nes napravis, pogrijesis i uvidis gresku :)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline nautilu007

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2009, 21:59:10 poslijepodne »
Razmisljao sam o tome.. Ali kada pises da treba "investirati" :) zanima koliko to otprilike dodje?

Znam da je to ko mali balocic sa tekučinom pa me zanima koliko ta tekučina u njemu izdrži?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2009, 22:03:08 poslijepodne »
DC ti je jako jeftin, ok 50 kuna dođe kad naručiš preko neta a stigne na kućnu adresu. Pitanje je koliko je isplativa investicija ako ideš na DIY - jer nemaš mogućnost "štelanja" količine CO2 u finim koracima.

svjetlo nikako nemoj pojačavati ako imaš problema s algama.

160 litarski akvarij bi MOGAO imati problema sa DIY CO2 smjesom, ali samo pokušaj osigurati što bolju cirkulaciju vode da svugdje bude podjednako.

Malo jače promjene vode bi mogle pomoći, da se osiguraš od nakupljivanja elemenata u vodenom stubu u ovoj ranoj fazi akvarija..
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nautilu007

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2009, 22:10:10 poslijepodne »
e da.. sad si me sjetio sa promjenama vode..

posto mi se akvarij cikla (kao sto reko 20-ak dana) kada bi bilo dobro mjenjati vodu prvi puta?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2009, 23:29:19 poslijepodne »
imaš alge=viška nečega. mjenjaj slobodno.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nautilu007

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 03, 2009, 23:32:02 poslijepodne »
Pa ne znam kako mogu imati viška nečega kad nisam do danas nist stavio. Danas sam stavio prvi puta 10ml Pro Fito.. ?  :roll:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 04, 2009, 09:00:32 prijepodne »
zemlja ispušta elemente u vodeni stub, s obzirom da bilju treba neko vrijeme da se prilagodi nakon što ga posadiš prvih 15-20 skoro pa uopće ne troši te zalihe. od tud višak.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nautilu007

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 04, 2009, 09:09:37 prijepodne »
znaci vjerojatno je to sve prilagodba..

ajde fino..

hvala na pomoci..

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #13 u: Rujan 04, 2009, 16:24:29 poslijepodne »
Definitivno radi izmjene vode tijekom cikliranja..meni se pojavila cijano baš zbog toga jer nisam promijenio vodu 4 tjedna cikliranja a stavio sam opaki sloj podloge..tako da je bilo hrpa nutrijenata u vodi koje biljke nisu mogle iskoristiti..pa su krenule algice..među njima i najgora..odnsono bakterija..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 04, 2009, 17:26:29 poslijepodne »
...koja uopće nema veze s makro i mikroelementima...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Rujan 04, 2009, 17:29:11 poslijepodne »
tak je dečki..... ;)

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 04, 2009, 18:03:33 poslijepodne »

Jel to odgovor na moju cijano..ako je nije točno da nema veze..jer sam dodavanjem nitrate rješio cijano bakteriju..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 04, 2009, 18:07:21 poslijepodne »

Jel to odgovor na moju cijano..ako je nije točno da nema veze..jer sam dodavanjem nitrate rješio cijano bakteriju..

viš zanimljivo, a mnogi vele da cb rješiš češćim izmjenama vode, da izbaciš višak hranjivih tvari -?

iskreno ja je imam ko u priči, mada ne stavljem niš, ni mikro, ni makro, sad sam maknul i co2, samo filtracija, pa se razbukatala po cijelom aq, sad saam jučer zahitil i svu java moss, jer je izgledalo ko iz zone sumraka

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 04, 2009, 18:11:03 poslijepodne »
A gle ovak ću ti reći..kad sam je primjetio u nastanku..dodavao sam mikro gnojivo, bez npk-a i onda sam izbacio jedno vrijeme mikro i krenuo sa npk-om ..i nestala je..u potpunosti..

Kasnije sam negdje pročitao da razlog nastanka cijano bakterije može biti i u manjku nitrata..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 04, 2009, 19:22:44 poslijepodne »
ace ov npk gnojivo je ok, samo je problem kod onog kaj sam navel prije ne možeš dodavati posebno kalij, nitrate i fosfor i tu se javlja problem, smućkaj si svaki zasebno i trebalo bi ok, ak povećaš količinu kalija il fosfata

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 04, 2009, 20:10:47 poslijepodne »
Iamš pravo baš to što kažeš..nemožeš dodavati onoga što ti fali..nego sve zajedno..zato sad uskoro krećem sa diy makro..i mislim da ću podebljati baš kalij..jer sam primjetio rupice po lišću..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 04, 2009, 21:27:41 poslijepodne »
A gle ovak ću ti reći..kad sam je primjetio u nastanku..dodavao sam mikro gnojivo, bez npk-a i onda sam izbacio jedno vrijeme mikro i krenuo sa npk-om ..i nestala je..u potpunosti..

Kasnije sam negdje pročitao da razlog nastanka cijano bakterije može biti i u manjku nitrata..

cijano nastaje uslijed pomanjkanja kisika u akvariju. slične stvari se dešavaju i u reefovima.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 04, 2009, 21:53:27 poslijepodne »

cijano nastaje uslijed pomanjkanja kisika u akvariju. slične stvari se dešavaju i u reefovima.

to sam tražil, pa lijepo molim da mi se objasni

neve kaj to znači i kak onda sprijećit nastajanje cb u tanku, ako imamo biljni aq i gdje izbjegavamo pumpicu za zrak, izlaz filtera stavljamo da mreška površinu vode zbog bolje izmjene plinova, vodu mjenjamo svaki treći dan il tjedno da odstranimo višak hranjivih tvari, hranimo ribu u malim količinama......da ne nabrajam više

kak dobit onda više kisika u aq, meni je kisik u aq otopljen i ima ga 12,9/l pri zadnjem mjerenju što je dobro, pa ipak sam popušil nedavno cb, molim da mi objasniš jer me živo interesira  ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 05, 2009, 11:09:04 prijepodne »
kod novih akvarija kao ovaj o kojem je počela tema cijano nastaje uslijed toga što bilje nije još krenulo s rastom i zato je nešto manje kisika u akvariju što onda pogoduje rastu (eksploziji?) cijano bakterije.

mislim da je osnova onoga što tebe muči to da ciano imamo prisutni u našoj pitkoj vodi u tragovima, pa kad joj se "poklope" neke stvari onda dođe do booma u akvarijima. osobno nikad nisam imao takav problem u akvariju koji je u pogonu duže od mjesec dana (redovite promjene vode, cirkulacija u akvariju oko x10 sa dodatnim pumpama).

zašto si ga ti dobio u svom akvariju ćeš ipak ti trebati istražiti, nisam ga imao "pod okom" da bi znao šta si radio, kakvo je stanje unutra, i slično. ovako napamet, bez da sam išto vidio bi bilo kao da slijepa kokoš nabada.

i kako mjeriš količinu kisika u akvariju? na takav tester još nisam naletio. nisam ni pomislio da bi to trebao mjeriti?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 05, 2009, 12:15:25 poslijepodne »

Kako onda objašnjavaš nastanak cijano bakterije u akvariju sa dva ogromna zračna kamena i jakom zračnom pumpom na maksimumu i filterom koji mreška površinu vode..