Srpanj 20, 2025, 14:34:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Betta - bakterija ili?  (Posjeta: 992 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline smileyzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Betta - bakterija ili?
« u: Kolovoz 25, 2009, 08:23:11 prijepodne »
Pomagajte ljudi...

Jutros sam primjetio da mi Betta curica ima bijele oči, to jest preko očiju ima bijele opnice (kao leće) - ako znate što je i kako to spriječiti/liječiti - molim pomagajte...

Ukratko: u 12 litarskom je akvariju s još tri curice i dva koridorasa, ništa novog nisam dodavao, filter je "zračni" očišćen u subotu kad je bila i promjena vode (4 litre)...
Ostale ribe nemamju nikakvih znakova, a i ova "bolesna" se normalno ponaša, tj. normalno pliva i jede...

Za dodatne info, stojim na raspolaganju... slikicu nažalost nemogu postat jer sam na poslu...

Hvala svima, unaprijed...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 25, 2009, 08:56:01 prijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Betta - bakterija ili?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 25, 2009, 14:35:20 poslijepodne »
ne znam kaj je to, ali možda ovaj link može pomoći

http://www.fishyfarmacy.com/fish_diseases/eyes.html
zg centar

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 25, 2009, 14:54:58 poslijepodne »
Po ovom ispada ovo drugo - gram negative-bacteria - znači je nekakva bakterija... što preporučujete? sumnjam da kod nas ima ovih preparata koje oni preporučaju...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2009, 15:26:33 poslijepodne »
a trebao bi nekakav antibiotik, ne znam da li eritromicin kod toga pomaže. trebalo bi brzo djelovati pa se nadam da će se netko od "doktora" što prije javiti!
zg centar

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Kolovoz 27, 2009, 16:11:17 poslijepodne »
Pomagajte ljudi...

Jutros sam primjetio da mi Betta curica ima bijele oči, to jest preko očiju ima bijele opnice (kao leće) - ako znate što je i kako to spriječiti/liječiti - molim pomagajte...

Ukratko: u 12 litarskom je akvariju s još tri curice i dva koridorasa, ništa novog nisam dodavao, filter je "zračni" očišćen u subotu kad je bila i promjena vode (4 litre)...
Ostale ribe nemamju nikakvih znakova, a i ova "bolesna" se normalno ponaša, tj. normalno pliva i jede...

Za dodatne info, stojim na raspolaganju... slikicu nažalost nemogu postat jer sam na poslu...

Hvala svima, unaprijed...

Nisam se javljao jer sam se nadao da će se javiti Gwyneeth ili Ignus jer oni imaju najviše iskustava sa bettama ćak se i sječam da je natko na portalu betta svijet imao iste simptome na svojoj ribi i da je uspješno izliječena...

Odmah na početku moram dati primjedbu:

1. zračni filter nije dovoljan za toliki broj riba (radi se o premalom akvariju koji bi bio samo za bete ali bez filtera)
2. zračni filter stalno mreška površinu vode i stvara glasan zvuk (razbijanje mjehuriča zraka na površini vode) pa je stoga izrazito stresan za bette koje su barske ribe i vole vodu bez strujanja na površini i u akvariju...
3. zračni filteri se inače primjenjuju u mrijesnim i karantenskim akvarijima i nisu baš najbolji pročistači akvarija
4. za tvojih 6 riba ovo je premalen akvarij
5. nisi napisao ali se nadam da je voda koju si zamjenio odstajala 24 sata i u nju si dodao sredstvo za neutralizaciju klora
6. nadam se da vodu mijenjaš dovoljno často i da ribice nehraniš previše...

Ajdemo redom, sluznica koja pokriva oko riba vrlo je osjetljiva na kvalitetu vode (posebice na amonijak) i kemikalije koje se u njoj nalaze (posebice klor, odnosno, klor u kombinaciji sa amonijakom koji je u Zagrebačkoj vodi).

Nešto od svega toga je iziritiralo oko ribi koja je možda bila u steresu ili je bila slabijeg imuniteta...

Na oštečenu sluznicu oka nakalemila se vjerojatno bakterija a vidljivi znak upale sluznice je pojava blijedo-mliječne pokožice (mrena).

Mrena se zna često javiti i kod dropsija (provjeri da li joj je trbuh nadut, ljuskice nakostriješene a oči izbuljene)

Ja bih napravio slijedće:

1. Izmjena 50% vode s odstajalom vodom (24 sata i 1 sat prije u nju sipan Aqua safe)
2. Tretman sa Bactopur direkt u propisanoj dozi (najbolje izvaditi filter materijal s korisnim bakterijama i staviti u jednu posudu i aerirati dok liječenje nebude gotovo)
3. Nakon liječenja opet promjena 80% vode s odstajalom a u filter staviti aktivni ugljen i filtrirati 1 dan (ali ti ovo nemožeš pa moraš promijeniti svu vodu a akvarij dobro oprati)
4. u filter ubaciti dajanine tabletice s korisnim bakterijama a u vodu dodati Easy Life FFM u duploj dozi
5. Slijedeći dan i narednih 5 dana u vodu dodavati vitamine i davati kvalitetnu hranu zbog podizanja imuniteta.

Možeš samo bolesnu ribicu odvojiti u karantenu i liječiti samo nju ako druge nemaju nikakvih simptoma bolesti a onima u akvariju dodati preventivno metilensko plavilo a slijedeći dan easy life FFM u duploj dozi

Također ribicu možeš kupati u raznim kupkama ali neznam što bih ti posebno preporučio...

Mislim da bi bilo najbolje da corydorase prodaš a ostaviš samo bette te tada izbaciš filter i akvarij prilagodiš samo njima, pozdrav i javljaj promjene.

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2009, 09:22:23 prijepodne »
Zahvaljujem naodgovorima... te da odmah razriješimo neke dileme...

1-3. Filter - zrčni, ali ne klasična nabijena spužva, već kutni biološko-mehanički filter pogonjen na zrak - čak je (zbog svoje konstrukcije) tiši i od nekih vanjskih filtra... mreškanje vode je minimalno a i moja bijela curica uživa doći do njega i plivati mu u susret...

4. Je šest riba, ali od toga su 4 bebe od 3 mjeseca... nisam imao kamo s njima pa sam ih pridružio curama...

5-6. Voda uredno odstoji 36-48 sati a večer prije sipnem Aqua Safe, izmjena vode (unatoč proizvođačevoj uputi za filter) je svaka 3 dana (30-ak%). Ribice hranim više puta dnevno pomalo - veći je gušt a i nema toliko smeća u akvariju...

Ribica se normalno ponaša i normalno izgleda, osim tih bijelih fleka na zjenicama... Ostale su normalne i bez ikakvih sumnjivih znakova

Na preporuku drugih kolega, Bettica je izdvojena i na tretmanu Medimorom (zbog širokog spektra djelovanja i sumnjive dijagnoze)

Za sad se ne vide značajnije promjene, ali čini mi se da se povlači - jedno je sigurno - ne širi se...

bumo vidli kaj bu bilo...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2009, 10:38:33 prijepodne »
Zahvaljujem naodgovorima... te da odmah razriješimo neke dileme...

1-3. Filter - zrčni, ali ne klasična nabijena spužva, već kutni biološko-mehanički filter pogonjen na zrak - čak je (zbog svoje konstrukcije) tiši i od nekih vanjskih filtra... mreškanje vode je minimalno a i moja bijela curica uživa doći do njega i plivati mu u susret...

4. Je šest riba, ali od toga su 4 bebe od 3 mjeseca... nisam imao kamo s njima pa sam ih pridružio curama...

5-6. Voda uredno odstoji 36-48 sati a večer prije sipnem Aqua Safe, izmjena vode (unatoč proizvođačevoj uputi za filter) je svaka 3 dana (30-ak%). Ribice hranim više puta dnevno pomalo - veći je gušt a i nema toliko smeća u akvariju...

Ribica se normalno ponaša i normalno izgleda, osim tih bijelih fleka na zjenicama... Ostale su normalne i bez ikakvih sumnjivih znakova

Na preporuku drugih kolega, Bettica je izdvojena i na tretmanu Medimorom (zbog širokog spektra djelovanja i sumnjive dijagnoze)

Za sad se ne vide značajnije promjene, ali čini mi se da se povlači - jedno je sigurno - ne širi se...

bumo vidli kaj bu bilo...

Zaista ne znam za taj filter ali imam osječaj da on ne filtrira dovoljno dobro jer nisam siguran da struja zraka može kroz mehanički filter provuči svu vodu u akvariju ili barem 50 d0 100 litara na sat... ( nadam se da griješim)

Ako je filter dobar ne znam zašto mijenjaš vodu svaka 3 dana, prijeđi barem na promjenu jednom tjedno jer svaka je izmjena vode za ribe veliki stres.

Ako neuspije sa Medimorom prijeđi na bactopur direct ili direktno na tertaciklidne antibiotike a možda i sulfazol koji se kod ljudi koristi za liječenje upale.

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2009, 11:26:23 prijepodne »
Pa proizvođač (Kinez) kaže da se mjenja svakih 7 dana, ali malo mi je bilo čudno pa sam mjenjal svaka 3 dana...

ok, hvala na savjetima... nek prođe prva tura medimora, pa ak ne pomogne idem na nekaj "žešče"...