Pomagajte ljudi...
Jutros sam primjetio da mi Betta curica ima bijele oči, to jest preko očiju ima bijele opnice (kao leće) - ako znate što je i kako to spriječiti/liječiti - molim pomagajte...
Ukratko: u 12 litarskom je akvariju s još tri curice i dva koridorasa, ništa novog nisam dodavao, filter je "zračni" očišćen u subotu kad je bila i promjena vode (4 litre)...
Ostale ribe nemamju nikakvih znakova, a i ova "bolesna" se normalno ponaša, tj. normalno pliva i jede...
Za dodatne info, stojim na raspolaganju... slikicu nažalost nemogu postat jer sam na poslu...
Hvala svima, unaprijed...
Nisam se javljao jer sam se nadao da će se javiti Gwyneeth ili Ignus jer oni imaju najviše iskustava sa bettama ćak se i sječam da je natko na portalu betta svijet imao iste simptome na svojoj ribi i da je uspješno izliječena...
Odmah na početku moram dati primjedbu:
1. zračni filter nije dovoljan za toliki broj riba (radi se o premalom akvariju koji bi bio samo za bete ali bez filtera)
2. zračni filter stalno mreška površinu vode i stvara glasan zvuk (razbijanje mjehuriča zraka na površini vode) pa je stoga
izrazito stresan za bette koje su barske ribe i vole vodu bez strujanja na površini i u akvariju...
3. zračni filteri se inače primjenjuju u mrijesnim i karantenskim akvarijima i nisu baš najbolji pročistači akvarija
4. za tvojih 6 riba ovo je premalen akvarij
5. nisi napisao ali se nadam da je voda koju si zamjenio odstajala 24 sata i u nju si dodao sredstvo za neutralizaciju klora
6. nadam se da vodu mijenjaš dovoljno často i da ribice nehraniš previše...
Ajdemo redom, sluznica koja pokriva oko riba vrlo je osjetljiva na kvalitetu vode (posebice na amonijak) i kemikalije koje se u njoj nalaze (posebice klor, odnosno, klor u kombinaciji sa amonijakom koji je u Zagrebačkoj vodi).
Nešto od svega toga je iziritiralo oko ribi koja je možda bila u steresu ili je bila slabijeg imuniteta...
Na oštečenu sluznicu oka nakalemila se vjerojatno bakterija a vidljivi znak upale sluznice je pojava blijedo-mliječne pokožice (mrena).
Mrena se zna često javiti i kod dropsija (provjeri da li joj je trbuh nadut, ljuskice nakostriješene a oči izbuljene)
Ja bih napravio slijedće:
1. Izmjena 50% vode s odstajalom vodom (24 sata i 1 sat prije u nju sipan Aqua safe)
2. Tretman sa Bactopur direkt u propisanoj dozi (najbolje izvaditi filter materijal s korisnim bakterijama i staviti u jednu posudu i aerirati dok liječenje nebude gotovo)
3. Nakon liječenja opet promjena 80% vode s odstajalom a u filter staviti aktivni ugljen i filtrirati 1 dan (ali ti ovo nemožeš pa moraš promijeniti svu vodu a akvarij dobro oprati)
4. u filter ubaciti dajanine tabletice s korisnim bakterijama a u vodu dodati Easy Life FFM u duploj dozi
5. Slijedeći dan i narednih 5 dana u vodu dodavati vitamine i davati kvalitetnu hranu zbog podizanja imuniteta.
Možeš samo bolesnu ribicu odvojiti u karantenu i liječiti samo nju ako druge nemaju nikakvih simptoma bolesti a onima u akvariju dodati preventivno metilensko plavilo a slijedeći dan easy life FFM u duploj dozi
Također ribicu možeš kupati u raznim kupkama ali neznam što bih ti posebno preporučio...
Mislim da bi bilo najbolje da corydorase prodaš a ostaviš samo bette te tada izbaciš filter i akvarij prilagodiš samo njima, pozdrav i javljaj promjene.