Srpanj 21, 2025, 18:23:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Community tank iliti Multietnički Školjkograd  (Posjeta: 4068 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline drlessa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvodina, Serbia, Europe, Earth, Solar System, Milky Way....
  • F0
    • Xtreme aquaristika
Community tank iliti Multietnički Školjkograd
« u: Kolovoz 23, 2009, 13:51:45 poslijepodne »
Kad sam već tu, da Vam predstavim i moj novi akarij.

U pitanju je nešto što mnogi smatraju da nemože radit kako treba ali znam da ti mnogi greše...dokaz da greše sledi  ;)

DIMENZIJE AKVARIJUMA:
130x60x33 (6mm staklo)

ENTERIJER:
- Fini kvarcni pesak granulacije 0,063-0,355 mm bele boje
- kamenje bele boje
- školjke raznih veličina, nekoliko vrsta

STANOVNICI:
- Lamprologus signatus
- Lamprologus similis
- Lamprologus Ocellatus "gold"
- Lamprologus meleagris
- Neolamprologus brevis "Ikola"
- Telmatochromis vittatus shell
- Altolamprologus sp. Sumbu Dwarf

*   *   *

Akvarijum je formiran i pokrenut 10.08.2009. u njemu se trenutno nalazi 7 vrsta školjkaša (ukupno oko 30 odraslih riba).

U planu je redukcija broja vrsta, jedna ili dve vrste maximalno će se preseliti u drugi akvarijum poput ovoga.

Pravilnim razmeštajem školjki kao i pravilinim pozicioniranjem mesta hranjenja riba (4 tačke hranjenja) pokušao sam da mogućnost veće/značajnije tuče i svađe među vrstama svedem na minimum i mislim da sam u tome postigao značajan uspeh, ne 100% ali značajan.

Koškanje je prisutno, ali u manjim merama, što je u potpunosti normalno.

Svaka riba je zauzela sebi teritoriju i u određenoj meri dopušta prelazak drugih riba preko iste sa manjim "gurkanjem" i odvažnim širenjem ka pripadnicima druge vrste, ali uz veću pompu i koškanje ka pripadnicima svoje vrste, što je takođe sasvim očekivano i normalno.

Trenutno u ovom akvarijumu imam 4 mresta, četiri grupe malaca: dve grupe similisa, jednu ocellatusa i jednu meleagrisa!

Odličan uspeh s obzirom na "starost" postavke kao i na broj vrsta. Jedna ženka sumbua je spremna za mrest, zauzela je teritoriju i počela je sa "navlačenjem" mužjaka. Očekujem mrest u narednih nekoliko dana, tačnije nadam se uspsšnom mrestu.

Titulu najagresivnije vrste zasluženo drže Lamprologus similis-i!!!!

Primetio sam visok nivo tolerancije similisa ka Telmatochromis vittatus-ima, ne znam zašto.

Ono što je lepo videti je ponašanje riba, svaka "radi svoj posao" i ne gleda na druge sve dok se neka previše ne približi teritoriji druge, onda kreće ritualno šepurenje i koškanje,ali to ne traje dugo, svako pođe svojim putem.

Mislim da sam pravljenjem ovog akvarijuma dao malo živosti svojim školjkašima. Sada imaju ono što nisu do sada imali: potrebu i nagon za održavanjem teritorije iliti suparnike u akvarijumu, što im, ako tako mogu da se izrazim "pojačava" neke instinkte koji se vremenom, u zatočeništvu, izgube.

Mislim da mrestovi dosta govore o uspehu ovog akvarijuma.

Nov setup, pokušaj community akvarija je za sada označen uspehom i za očekivati je da će tako i da ostane.

Što se tiče redukcije broja riba, još nisam načisto šta bih po tom pitanju uradio,ali kada smislim kako i šta odradiću i to...

Par slika...

Fact:
Sexfasciatusi se sexaju i onda dobijemo male sexfasciatuse.
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....
Multifasciatusi se multaju!!!!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Community tank iliti Multietnički Školjkograd
« Odgovori #1 u: Kolovoz 23, 2009, 14:21:10 poslijepodne »
i otaj ti je kul.  :D :up:  svaka čast. sav si školjkast.

koji ti je to pijesak? električarski?

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvodina, Serbia, Europe, Earth, Solar System, Milky Way....
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #2 u: Kolovoz 23, 2009, 14:51:11 poslijepodne »
Da, zovu ga kvarcni ili električarski, koliko sam ja upoznat.

Držim školjkaše i Tropheuse, to su mi omiljene ribe. Svojevremeno sam drzao i druge Tanganika i Malawi ribe ali ne vise...
Fact:
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Kolovoz 23, 2009, 14:59:58 poslijepodne »

Držim školjkaše i Tropheuse, to su mi omiljene ribe. Svojevremeno sam drzao i druge Tanganika i Malawi ribe ali ne vise...
Zajedno si ih držao?
Moram reći da mi se ovo nimalo ne sviđa.Već dugo nisam vidjela ovako nemirne ribe.Treba ipak nešto znati o tim(općenito o bilo kojim)ribama ako ih želimo imati zadovoljne.Ne želim podcjenjivati tvoje znanje jer ne znam kakvo je i ne poznajem te,ali onaj koji se imalo kuži u te ciklidiće ne bi stavljao toliko vrsta.I to sve školjkaše???Ne,ne,nije dobro to što radiš.

Mislim da sam pravljenjem ovog akvarijuma dao malo živosti svojim školjkašima. Sada imaju ono što nisu do sada imali: potrebu i nagon za održavanjem teritorije iliti suparnike u akvarijumu, što im, ako tako mogu da se izrazim "pojačava" neke instinkte koji se vremenom, u zatočeništvu, izgube.
A jesi li razmišljao na kolikom teritoriju pojedina vrsta riba živi?Ne možeš uspoređivati na isti način jezero i akvarij.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 23, 2009, 15:11:47 poslijepodne od sarita »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #4 u: Kolovoz 23, 2009, 15:06:50 poslijepodne »

mogu ti reć da mi se jako sviđa postav , ali mi je pijesak malo prebijel. ta bjelina mi više ide u bijele biljne  scapere. da mi je znat kolko si osigurača ispraznio za tolko pijeska..  :D :D

ajd malo o tehnici koja tjera aq.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Kolovoz 23, 2009, 16:54:49 poslijepodne »
čovjek se kuži u školjkaše...
to je ono za čim i ja idem,i ici cu,pravilan razmještaj...

čim se oni skupa mrijeste i rastu..nema tu problema zar ne?

« Zadnja izmjena: Kolovoz 23, 2009, 17:07:29 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #6 u: Kolovoz 23, 2009, 17:45:03 poslijepodne »
@sarita

Pa da, ocekiao sam da ljudi reaguju ovako, svako naravno ima pravo na svoje misljenje sarita i ja tvoje postujem ali isto tako ljudi moraju, tj trebali bi biti otvoreni za nove ideje, nove horizonte i nova iskustva. To je ono što ja sada ovde radim. NE želim niti u jednom jedinom trenu da misliš da sam ljut i da ti odgovaram iz besa ili sl, jednostavno želim da odgovorim na postaljena pitanja i da pokušam da ti obajasnim šta ja ovde imam i šta vidim!

Ima smisla u tome sto veliš da na snimku ribe deluju nemirno.
Zasto?
Nepun minut pre snimanja im je data hrana...snimano je što bi rekli "u vreme hranjenja" kad su sve ribe "nemirne".

Inače, ove ribe, zajedno sa 90% riba koje imam, se nalaze u mom fish room-u i kada boravim u istom, sve ribe su extra "uznemirene" jer znaju da moje prisutvo znači: play time i/ili food time. Tipična nus pojava svakog fish room-a. To je jednostavno tako i tome ne mogu ništa niti ja niti bilo ko. U mnogim fish room-ovima kada čovek uđe ribe se toliko polaše da se izudaraju, sakrivaju ...pokušavaju da pobegnu i stres je na najvećem mogućem nivou.Trebalo bi da vidiš kako se ponašaju moji Tropheusi, neki od njih su F1 ribe (dakle instinkti su im idalje extremno jaki), kada sam u prostoriji,bukvalno ih mazim i igraju se samnom i sa mojim prstima i pre i nakon jela...nema straha, nema stresa...

Ako sam dobro razumeo prvo pitanje, odovor je ne, nisam zajedno držao Tropheuse sa školjkašima, a ako je pitanje da li sam drzao Tanganyika i Malawi ribe zajedno, odgovor je da, ali samo privremeno u slučaju kada sam imao frku sa akvarijumima pa sam morao da se snađem. Naravno niti jdnoj vrsti ništa nije falilo jer je taj period zajedničkog zivota uvek bio minimalan...Imao sam priliku da vidim nekoliko kvarijuma u kojima zajedno zive neki školjkaši sa Tropheusima i lepo izgleda, a po rečima vlasnika,nema nekih pvećih problema.

Uopšte neupoređujem akarijum sa jezerom, ako bi smo to radili onda bi smo trebali tužiti sve nas koji držimo cichlide, ili makar 99% nas, za Animal cruelty.

Naravno da svaka riba ima iliti teži da ima svoj teritorij, ako bi smo gledali sa te strane isključivo, onda činimo greh ka Malawi Mbunama i ne Mbunama, da samo njih napomenem, da ne spominjem dalje... O teritorijanosti riba znam sasvim dovoljno i znam da 99% nas, verujem da mogu i tebe staviti u tu grupu, ne pruža PRAVE uslove koji su potrebni i prirodni našim ribama, već zapravo pokušavamo da im napravimo što je moguće bolje uslove za život, što približnijim onima u jezeru...od veštačkog okruženja pravimo što bolje možemo, kako i koliko možemo.

Ja sam do sada imao samo "single species" akvarijume i uspešno mrestio svoje školjkaše. Sada sam napravio community tank i koliko vidim, a vidim jer sam tu sa njima, rezultati su više nego dobri.

Svaka vrsta ovde im svoje mesto,sami su sebi uzeli mesto i na tom mestu napravili su svoju teritoriju. Naravno da ima koškanja, to je sasvim, sasvim normalno, to se dešava i u jezeru, zar ne? Zaboravimo teoriju velikog prostranstva...

Jedina vrsta koja "odskače" iz ovog društva, koliko sam do sada primetio su Telmatochromis vittatus-i, koji su "previše brzi" za ostale i odudaraju...no, videćemo, još par dana posmatranja pa ćemo videti da li sam u pravu ili ne. Ako sam u pravu, drugi akvarijum ih spreman čeka...

Jedna riba traži svoju teritoriju, odredjene veličine. Kada ista ima suparnike u akvarijumu, zauzima teritoriju veličine koju moze da zauzme. U ovom akvarijumu SVE ribe su zauzele svoj kutak i tu su gde su a z moje divno čudo MRESTOVI NE IZOSTAJU. Riba se ne bi mrestila da je pod konstantnim stresom, zar ne?

Ponoviću još jednom ono što milisam da sam uradio sa ovim kavarijumom:

"Mislim da sam pravljenjem ovog akvarijuma dao malo živosti svojim školjkašima. Sada imaju ono što nisu do sada imali: potrebu i nagon za održavanjem teritorije iliti suparnike u akvarijumu, što im, ako tako mogu da se izrazim "pojačava" neke instinkte koji se vremenom, u zatočeništvu, izgube."

Lepo je imati single species akvarium, sve to ima svoje čari, ali ovo ima svoj smisao, veruj mi. Voleo bih da možeš da ih posmatraš koliko i ja i veruj mi uvidela bi da nisam lud i da ima smisla u onome što pričam.

S poštovanjem....
Fact:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #7 u: Kolovoz 23, 2009, 17:50:25 poslijepodne »
ma nema se kaj reć.  :up: bravo.  :klap:

- mi tu imamo gospodina dareta.  ;) poslije njegovih eksperimenata, i iskustava sa ciklidima, ništa meni više nije čudno, niti me može iznenaditi.  :up:

- a kamoli lik koji ima i zmije u akvariju s ribama iz svih mogućih biotopa.  :D i sve mu radi, besprijekorno... samo mu ponekad neka riba,, nestane.  8)

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #8 u: Kolovoz 23, 2009, 18:40:21 poslijepodne »
Zasad nemam tih problema...ipak su svi mali i jos nisu shvatili da jedni druge mogu pojest  :D :D :D :D

Fact:

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 23, 2009, 20:23:19 poslijepodne »
Ne mislim ja da si ti lud,niti da se ljutiš na mene.Ne ljutim se ni ja.Ali i dalje mislim da ne treba zaboraviti na to koliki teritorij imaju u jezeru,a koliki u akvariju.Nekih par centimetara zar ne?Čitajući tvoje postove vidim da nekog jarca znaš,ali i dalje mislim da si natrpao previše vrsta.Još da nisu svi školjkaši,ajde...ali ovak...Ma dobro,toliko od mene.Imamo različita uvjerenja. ;)

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2009, 20:36:39 poslijepodne »
Da budem iskren u planu mi je skraćivanje broja vrsta, što sam i napomenuo na početku. Mislim da vrsta koja ce da "leti" u drugi akvarijum je Telmatochromis vittatus...previse su brzi i razigrani u odnosu na ostatak ekipe, ako mogu tako da se izrazim i unese "nemir" medju ostale...

Još ću samo jednom da potvrdim ovu sumnju i ako je tako(posmatranjem riba naravno) lako ću izvršiti transfer...makar se nadam da će to lako proći  :(
Fact:

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 23, 2009, 20:54:35 poslijepodne »
Hm...da...mrak mi padne na oči kad moram hvatati školjkaše za nekoga.To traje i traje...

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #12 u: Kolovoz 23, 2009, 22:09:50 poslijepodne »
uz dobar raspored kamenja koji markiraju podrucja moze se svasta drzati zajedno,vittatuse van..... a sa vremenom ce se pokazati da ce jos neko vani...o tom nas izvjestavaj...
sveukupno...fenomenalno...ma sto drugi mislili.....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #13 u: Kolovoz 23, 2009, 22:48:13 poslijepodne »
školjkaši se fataju zajedno sa školjkom. u stvari, uopće ih ne treba lovit. sami uđu.  :P

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Kolovoz 23, 2009, 22:56:29 poslijepodne »
pa ih ti izvadi poslije :D
pas masters neki dan sam školjku od mini calvusice htjeo izvadit da ju očistim,kako je ušla u nju jadna se prepala nije pola sata izlazila..ama i u posudu sam ju stavio zajedno sa školjkom,neće i neće...onda sam ju vratio u tankić i na foru dobio   :D

e multići manje više izađu ali meni baš ti mali nisu htjeli izlazit samo tako... :roll:
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Kolovoz 23, 2009, 23:07:58 poslijepodne »
a zakaj opće čakaš da izađe? pa kad daješ nekom, daješ s kućicom.  ;) lakše je multićima kad se tak transportiraju, a brijem da se i manje izšokiraju.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #16 u: Kolovoz 23, 2009, 23:18:39 poslijepodne »
e pa....dobro i kažeš,ali ja večinom uvijk neš oblikujem čistim premještam....
ali da,sa kučicom davat  :up:

p.s. tek sam sad vidio pa ti imaš shark u avataru? hehe! meni najdraža firma za kacige,garancija 5 godina itd itd..ali ne bi u off topic  :D

uz dobar raspored kamenja koji markiraju podrucja moze se svasta drzati zajedno,vittatuse van..... a sa vremenom ce se pokazati da ce jos neko vani...o tom nas izvjestavaj...
ne sviđaju ti se vittatusi nešto :D

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2009, 23:28:20 poslijepodne »
e pa....dobro i kažeš,ali ja večinom uvijk neš oblikujem čistim premještam....
ali da,sa kučicom davat  :up:

p.s. tek sam sad vidio pa ti imaš shark u avataru? hehe! meni najdraža firma za kacige,garancija 5 godina itd itd..ali ne bi u off topic  :D

shark  :down: , nolan  :up:,,,, malo sam se jače razočarao u shark.

kaj se tiče multića, meni je situacija skoro pa katastrofalna. u jednoj smo temi obrađivali reduciranje mrijesta kod njih.  :D
kod mene su u 250L zauzeli 40x40cm akvarija. strašno. druge ribe nemaju pristup tom dijelu, jer je obrana prejaka :devil: . leleupiji ni calvusi im ne mogu niš, ko ni žaba lješnjaku.  ;) malo su ih prorijedili kad sam smanjio hranjenje, al fakat malo...

- a kolko vidim kod majstora ove teme, to očito ne staje tak lako...  :D

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2009, 23:41:02 poslijepodne »
e ajd ih probaj odjelit,kamenčugom,pazi neki dio iza naguraš kućice neka budu jedna na drugoj još bolje i odjeli ih...ako me kužiš...tako da ne budu kućice raširene i da imaju toliki teritorij.....
čuj bar samja stručnjak za bonsai tankove  :D :D :D kod mene uspije ne moguće...lol šalim se...
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline staglin

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 24, 2009, 07:39:54 prijepodne »

ma ne ni najmanje,dapace zanimljivi su...ali nekako mi se ne ukalapaju u ovo..ja bi radije leptosome umjesto njih(eh i ja dosadim sa ovim leptosomomama)........

[/quote]

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #20 u: Kolovoz 24, 2009, 08:16:29 prijepodne »
Leptosome bi lepo legle u ovaj setup,ali bih morao namestiti mesto za njih kada nocu ateriraju na dno, da imaju gde da "slete"  :D

Vittatusi su extra ribe ali su previše "žive" za ostatak ekipe, to je jedini i više nego dovoljan razlog za premeštaj.

Što se tiče redukcije broja multija, nisam pročitao taj topic ali ću ga potražiti, koliko sam ja shvatio smanjivanjem temperature i smanjivanjem broja školjki može se postići neka "kontorla" ukoliko je kontrola uopšte moguća.
Fact:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #21 u: Kolovoz 24, 2009, 10:01:06 prijepodne »
Jesu li ti se razmožili meleagrisi? Oni su mi vrh školjkaša! Pre predivni. Čitao sam,pa baš mislim u tvojim postovima da su malo agresivniji između sebe od ostalih školjkaša, to jest da nisu kolonijalni.. Inače ovaj tank mi je genijalan baš zato što uspješno provodi multietičnost među školjkašima.

Offline staglin

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 24, 2009, 10:46:40 prijepodne »
Leptosome bi lepo legle u ovaj setup,ali bih morao namestiti mesto za njih kada nocu ateriraju na dno, da imaju gde da "slete"  :D

istina je da su zadovoljnije kad imaju gdje leći

Vittatusi su extra ribe ali su previše "žive" za ostatak ekipe, to je jedini i više nego dovoljan razlog za premeštaj.

Što se tiče redukcije broja multija, nisam pročitao taj topic ali ću ga potražiti, koliko sam ja shvatio smanjivanjem temperature i smanjivanjem broja školjki može se postići neka "kontorla" ukoliko je kontrola uopšte moguća.

redukcija skoljaka sigurno reducira populaciju, za temperaturu vode nisam siguran ali zasto to raditi pogotovo ako nisu jedine ribe u akv. :roll:
muzjaci mogu jesti tj jedu malce ako ih ima previse tako da za ove predivne ribice  izmedju ostalog mozemo reci i da su kanibali....... :(

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #23 u: Kolovoz 24, 2009, 11:06:50 prijepodne »
Ni sam ne bih mogao bolje reći tj izvesti zaključke...   :up:
Fact: