Kad sam već tu, da Vam predstavim i moj novi akarij.
U pitanju je nešto što mnogi smatraju da nemože radit kako treba ali znam da ti mnogi greše...dokaz da greše sledi
DIMENZIJE AKVARIJUMA:130x60x33 (6mm staklo)
ENTERIJER:- Fini kvarcni pesak granulacije 0,063-0,355 mm bele boje
- kamenje bele boje
- školjke raznih veličina, nekoliko vrsta
STANOVNICI:- Lamprologus signatus
- Lamprologus similis
- Lamprologus Ocellatus "gold"
- Lamprologus meleagris
- Neolamprologus brevis "Ikola"
- Telmatochromis vittatus shell
- Altolamprologus sp. Sumbu Dwarf
* * *
Akvarijum je formiran i pokrenut 10.08.2009. u njemu se trenutno nalazi 7 vrsta školjkaša (ukupno oko 30 odraslih riba).
U planu je redukcija broja vrsta, jedna ili dve vrste maximalno će se preseliti u drugi akvarijum poput ovoga.
Pravilnim razmeštajem školjki kao i pravilinim pozicioniranjem mesta hranjenja riba (4 tačke hranjenja) pokušao sam da mogućnost veće/značajnije tuče i svađe među vrstama svedem na minimum i mislim da sam u tome postigao značajan uspeh, ne 100% ali značajan.
Koškanje je prisutno, ali u manjim merama, što je u potpunosti normalno.
Svaka riba je zauzela sebi teritoriju i u određenoj meri dopušta prelazak drugih riba preko iste sa manjim "gurkanjem" i odvažnim širenjem ka pripadnicima druge vrste, ali uz veću pompu i koškanje ka pripadnicima svoje vrste, što je takođe sasvim očekivano i normalno.
Trenutno u ovom akvarijumu imam 4 mresta, četiri grupe malaca: dve grupe similisa, jednu ocellatusa i jednu meleagrisa!
Odličan uspeh s obzirom na "starost" postavke kao i na broj vrsta. Jedna ženka sumbua je spremna za mrest, zauzela je teritoriju i počela je sa "navlačenjem" mužjaka. Očekujem mrest u narednih nekoliko dana, tačnije nadam se uspsšnom mrestu.
Titulu najagresivnije vrste zasluženo drže Lamprologus similis-i!!!!
Primetio sam visok nivo tolerancije similisa ka Telmatochromis vittatus-ima, ne znam zašto.
Ono što je lepo videti je ponašanje riba, svaka "radi svoj posao" i ne gleda na druge sve dok se neka previše ne približi teritoriji druge, onda kreće ritualno šepurenje i koškanje,ali to ne traje dugo, svako pođe svojim putem.
Mislim da sam pravljenjem ovog akvarijuma dao malo živosti svojim školjkašima. Sada imaju ono što nisu do sada imali: potrebu i nagon za održavanjem teritorije iliti suparnike u akvarijumu, što im, ako tako mogu da se izrazim "pojačava" neke instinkte koji se vremenom, u zatočeništvu, izgube.
Mislim da mrestovi dosta govore o uspehu ovog akvarijuma.
Nov setup, pokušaj community akvarija je za sada označen uspehom i za očekivati je da će tako i da ostane.
Što se tiče redukcije broja riba, još nisam načisto šta bih po tom pitanju uradio,ali kada smislim kako i šta odradiću i to...
Par slika...