Evo napokon sam nabavio i treću vrstu riba za viktorijanski akvarij. Nisu baš iz Viktorije ali u tom su području i muvaju se po tim slivnim kanalima između Kyoge i Nawampase. S obzirom da Nil povezuje Viktoriju i Kyogu tu su si negdje.
Došlo je 6 komada, zasada jedan mužjak kako mi se čini. Već sam gore napisao malo o ponašanju ali ima novosti pa...
Stanje sa ženkama; odlično. Nisu napadane, debele su i plodne, samo malo sam grub što se mrijesta tiče. imam već dosta malaca a one nose kao lude stoga ih često iscijedim čim pronesu direkt u matični akvarij. Žao mi ih je patiti a i tumbler mi je pun. I dalje se drže u jatu, i nubile i obliquensi. Mužjaci često napadnu onim svojim treskanjem ali ih ne noseće ženke odmah "preuzmu" da oslobodne stresa one koje nose.
Mužjaci su podjelili akvarij popola, Nubila je trenutno na desnoj strani a Obliquens na lijevoj. Što se tiče agresije ne tuku se međusobno, nađu se u sredini i samo promatraju, tu i tamo jedan krene na drugoga pa se ovaj povuče i obratno. Primjetio sam da jato ženki, kao i latifasciati, smiju neometano prolaziti cijelim akvarijem, bez da ih ova dvojica diraju. Ako jedan od njih dođe na posjed drugoga toliko se potuku da znaju ostati bez pola peraja, puni ožiljaka i bez ljuski. Strašno nešta, gori su i od boraca i od malawaca. Doslovno se zna čuti kad se zabiju u staklo i sl...
Latifasciate se drže zajedno, kao tetre. Nema agresije, zasada, tu i tamo se nakostriješe jedna na drugu i toe to.
Ribe hranim raznoliko. Dajem im SAK svaki dan, svaki treći im dam malo JBL Malawi listića, svaku večer ubacim jednu tableticu za čistače, jer obožavaju rovati po dnu.
Preko ljeta sam im redovno davao ličinke komaraca koje obožavaju! Pa to je radost kad ih vide... A mladi gupiji ili kozice, omg. Velebit će biti oduševljen kad ovo pročita. Znate kako love gupije? Okruže ih na sredini akvarija i onda se zalijeću jedna po jedna i grabe ih. Tražio sam literaturu i linkove ali slabo je to, tako da me malo malo iznenade jer nemam pojma što da očekujem od njim. Pa dalje, prepoznaju mene, mamu i brata. Kad uđem u sobu nakupe se oko stakla i gledaju. Čim mi dođe neki gost u sobu da ih vidi panično se posakrivaju međ' kamenje. Imam jednu plastičnu stvarčicu, žuto i zakrivljeno na kraju, ne znam mu svrhu ali sam prisvojio da pomaknem tu i tamo ako što treba u akvariju jer je dugačko pa da se ne močim. Toga se više ne boje, ponašaju se kao da to ne postoji ali kad vide mrežicu, kao da su vraga vidjele, hehe
Eto toliko, raspisao sam se vidim opet, a što će te kad su mi ribe zakon

Evi i par slika mobitelom novih riba: