Kolovoz 09, 2025, 17:25:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Viktorijanci  (Posjeta: 3166 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline plišani medo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Victoria 350l
Viktorijanci
« u: Kolovoz 11, 2009, 17:10:12 poslijepodne »
Evo da se i ja predstavim sa novim akvarijem. Radi se o 150l vode Viktorijina jezera. Od prekrasnih riba unutra plivaju 2 vrste; Astatotilapia nubila (mužjak sa tri ženke) te Haplochromis obliquidens (mužjak i četiri ženke). Ribe su kod mene oko 2 mjeseca i do sada su se potpuno priviknule i podosta narasle. Imao sam i 5 Astatotilapia latifasciati ali su ih ostali zatukli sve do zadnje. Što se tiče obojanosti stvarno su ljepotani. Mužjak Nubile je tamno plav, gotovo crn sa crvenim perajama i bijeli pjesak mu stvarno ide u prilog pri isticanju boja. Muški Obliquens pak sja i žutom i crvenom i plavom i svakvom... Ženke su puno jednostavnije ali prava ljepota cijelog akvarija je u njima, u njihovom ponašanju. Obje vrste sam istovremeno stavio u akvarij, bile su iste starosti pa su se naučile jedne na druge. Tako su ženke, iako ne preslične (nubile su srebrne s crnim točkama i žutim repom a obliquice su cijele žućkaste s crnim prugama)), napravile svoje jato i svoju hijerarhiju. Glavna je najveća ženka Nubile, primjetio sam da ona iako je bila noseća do prije tjedan dana (35 malaca!) pravila reda. Ako se dvije ženke međusobno počnu tući ona se umiješa i razdvoji ih. Prvo mi je bilo čudno gledati ženke kako se bore s obzirom da sam počeo s Malawcima a u tom tanku su ženke inertne. Također, ako mužjak počne naganjati neku od ženki istog zna napasti dvije, tri ženke. A najliepše ponašanje mi je bilo kada sam vidio da dvije noseće ženke uvijek plivaju u sredini jata i kada se mužjak zaleti da se malo trese i gricne ih druga ženka se postavi ispred nosećih i počne se tresti da skrene pozornost. Kad sam to vidio nekoliko puta bilo mi je jasno da je to jasan uzorak ponašanja. Moj komentar je bio; Woooow!! Naglašavam još jednom da je to 7 ženki obaju vrsta, 3 + 4.
Što se tiče borbi općenito, mislio sam da me čeka rat između dva mužjaka, ali prava pizdarija je sa ženkama. Malo malo pa se pokače i onda The Nubila mora praviti reda. Što se tiče teritorija na lijevoj strani hara Nubila a na desnoj Obliquens. Ženke su zauzele sredinu i površinu. Prvi dan je bilo ovako; stavio ih u akvarij, mužjaci se potukli oko teritorija u sredini i na kraju zauzeli današnje pozicije. Ženke su plivale okolo kao muhe bez glave napadane od oba mužjaka dok treći, četvrti dan nisu "okrenule ploču". Prilikom hranjenja nema agresije samo lakomo gutaju SAK 1 i 2 granule. Nakon hranjenja svako na svoju stranu.
Eto, ja se raspisao, da vam što bolje predočim kako to izgleda u "live action". Slike će biti sutra, večeras ih slikam.

Porijeklo riba: A. nubile su potomci nubila iz Zagreba, od našeg kolege Bore a H. obliquensi su iz Pule, potomci ljepotana koji plivaju kod Mastina, a braća su onih kod 206Turboa.

Tehnikalije:
Akvarij cca 150l 90x40x40 10mm
1200 l/h filtracije vode na 27 stupnjeva, dosta jaka struja
kamen s plaže iz Senja, bijeli kvarcni pijesak, pokoja školjka
(Kada sam počeo slagati natrpao sam akvarij papirusom i anubiasom jer je pisalo da je većina priobalja jezera Viktorija obrasla papirusom te da te ribe žive u takvoj vodi ali s vremenom su uništile anubias a papirus nije uspijevao, bio je previsok, savijao se, trunio a ribe jele mladice... Tako da sada od biljaka nema ništa dok mi neko ne pošalje poklon paket nekog bilja nakon šišanja akvarija...)
Ako ima bilo kakvih nejasnoća slobodno postavite pitanje i možete me grditi što sam sinoć bio ljen slikati pa ovo pišem bez fotografija.

p.s.
Mastino, 206Turbo, ispravite me ako sam pogriješio odakle su ribe jer je u toj pošiljci bilo više toga pa ono... Čovijek zaboravi.
Aurelia Colonia Cibalae - dom Viktorijanaca

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Viktorijanci
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2009, 17:49:01 poslijepodne »
lijepo si predstavio AQ i jedva cekam slike  :up:

svoje obliquidens-e sam prepustio 206turbo tako da ti imas potomke od ovih sta plivaju kod njega ;)

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2009, 23:40:21 poslijepodne »
bravo :klap:za predstavljanje , nisi falio u nicemu -evo ja ti zelim veci akvarij i jos vise vrsta da ubrzo pliva u njemu!!! :)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #3 u: Kolovoz 12, 2009, 08:42:51 prijepodne »
Evo, poslikao sam ribe. Nemam neki bogznašta fotoaparat ali uspio sam odabrati par od sto na macro koje su koliko toliko dobre. Problem je što su preznatiželjne i non stop plivaju pred objektivom pa nikako uhvatiti neku ribu samu, cijelu i mirnu.. I da, mužjak nubile mi je inače tamniji nego na slikama ali je posvijetlio čim sam prišao sa fotićem, ili se uplašio ili imitira boju, hehehe...

p.s.
One oznake F1 i F2 nisu oni Fovi, neko Female! i 2... oznake da znam uploadati

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #4 u: Kolovoz 12, 2009, 08:44:21 prijepodne »
I dok sam smanjio slike sam popizdio! Ošao mi kod za photoshop pa sam nekako to nakaradno smanji na 400x nešto... ispričavam se za male slike...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 12, 2009, 08:51:44 prijepodne »
steta da su tako male slikice ali inace mi je tank sasvim ok, mozda bi jedino u jednom kutu dignuo kamenje malo u vis cisto da malo razbije tu pravilnost  :-[

lijepo su se vec poceli farbati obliquidensi  :up:

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 12, 2009, 11:08:20 prijepodne »
Pozdrav imenjače :)...super si složio aq. :klap:..i dobro predtavljanje viktorijanaca...stvarno prelijepi ciklidi...poželim i ja za sebe jedan solo viktorija tank -?...živio mi i uživaj u svojim ljepotanima!!!
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2009, 14:16:14 poslijepodne »
uživam susjed... još samo da nabavim koju vrstu... bilo bi odlično... Pundamilia nyererei, Lithochromis rufus ili Neochromis rufocaudalis... za sada apsolutno nemam pojma  gdje ih nabaviti točno.. a i koliko znam u RH ima samo par viktorianskih vrsta. nubile, latifasciate, obliquensi i pundamilie n.

Ima ih još zanimljivih, kao npr. Platytaeniodus degeni, viktorijanski školjkaš.. prekrasna mala crvenperka... :D  ili Pseudocrenilabrus multicolor, patuljasti ciklidi iz Viktorije i okolice...

ugl, prezadovoljan sam, ribama i preporučio bi svima da se probaju upustiti u avanturu s viktorijancima...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 13, 2009, 14:43:39 poslijepodne od plišani medo »

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #8 u: Kolovoz 16, 2009, 13:07:43 poslijepodne »
evo, bio sam dužan veće slike staviti...
ima i slika beba, ima ih podosta, koliko sam uspio izbrojati, ima oko 50 nubila iz dva mrijesta i oko 25 obliquensa iz dva mrijesta, još tri ženke nose, nubila i dvije obliquice...

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2009, 13:46:13 poslijepodne »
nije puno prošlo a ribe preselile u 350 litara. Sve je isto kao i u prvom postu samo u većoj litraži...
ovih dana ću slikati pa da vidite... još samo da skontam kako do slovenije ili beograda...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2009, 15:25:23 poslijepodne »
sjedneš u vlak , bus ili auto i pičiš  ;)
Ako ćeš ići kod Joce u Begeš, pripremi se na višesatni boravak, masu informacija i ugodno druženje :)
prva liga ribe...baš mi je drago da ima ljudi koji vole Viktorijance...  :up:

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2009, 19:26:40 poslijepodne »
već sam bio tamo, odlično se proveo :D
ribe sam više manje naručio kod joce... još samo da utanačimo detalje i idem...

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #12 u: Kolovoz 20, 2009, 20:03:07 poslijepodne »
prva liga ribe :klap:-bas mi je drago da neko i u Vinkovcima ima tako krasan tank :up:
Pozdrav sugradanine :D :klap:

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2009, 15:16:50 poslijepodne »
Evo uskoro će proći tri tjedna da sam ribe preselio u 350 litarski akvarij. Ponašanje im je i dalje zakon, ženke su u jatu više manje i brane se od dečkiju, kojih ima dva dominantna i dva podčinjena. Ženke su hiperproduktivne i strah me pomisliti koliko će biti malaca kada potpuno odrastu. Ugl. stanje je više manje isto kao u prvom postu samo je veći akvarij i puno bolja filtracija, duplo bolja, ista temp, ista hrana, isto sve. Osim izgleda a evo i slika, velikih  :D

sl 1.) akvarij sam probao urediti što više viktorijanski ali nije uspjelo pa sam otišao nekako ka moru
sl 2.) nemam baš školjaka iz Viktorija ali ove naše mogu proći
sl 3. i 4.) Napokon sam ga uslikao u punoj boji, takav je po cijele dane, osim kad se pari, onda je potpuno crn

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #14 u: Rujan 26, 2009, 19:36:12 poslijepodne »
Evo napokon sam nabavio i treću vrstu riba za viktorijanski akvarij. Nisu baš iz Viktorije ali u tom su području i muvaju se po tim slivnim kanalima između Kyoge i Nawampase. S obzirom da Nil povezuje Viktoriju i Kyogu tu su si negdje.
Došlo je 6 komada, zasada jedan mužjak kako mi se čini. Već sam gore napisao malo o ponašanju ali ima novosti pa...
Stanje sa ženkama; odlično. Nisu napadane, debele su i plodne, samo malo sam grub što se mrijesta tiče. imam već dosta malaca a one nose kao lude stoga ih često iscijedim čim pronesu direkt u matični akvarij. Žao mi ih je patiti a i tumbler mi je pun. I dalje se drže u jatu, i nubile i obliquensi. Mužjaci često napadnu onim svojim treskanjem ali ih ne noseće ženke odmah "preuzmu" da oslobodne stresa one koje nose.
Mužjaci su podjelili akvarij popola, Nubila je trenutno na desnoj strani a Obliquens na lijevoj. Što se tiče agresije ne tuku se međusobno, nađu se u sredini i samo promatraju, tu i tamo jedan krene na drugoga pa se ovaj povuče i obratno. Primjetio sam da jato ženki, kao i latifasciati, smiju neometano prolaziti cijelim akvarijem, bez da ih ova dvojica diraju. Ako jedan od njih dođe na posjed drugoga toliko se potuku da znaju ostati bez pola peraja, puni ožiljaka i bez ljuski. Strašno nešta, gori su i od boraca i od malawaca. Doslovno se zna čuti kad se zabiju u staklo i sl...
Latifasciate se drže zajedno, kao tetre. Nema agresije, zasada, tu i tamo se nakostriješe jedna na drugu i toe to.
Ribe hranim raznoliko. Dajem im SAK svaki dan, svaki treći im dam malo JBL Malawi listića, svaku večer ubacim jednu tableticu za čistače, jer obožavaju rovati po dnu.
Preko ljeta sam im redovno davao ličinke komaraca koje obožavaju! Pa to je radost kad ih vide... A mladi gupiji ili kozice, omg. Velebit će biti oduševljen kad ovo pročita. Znate kako love gupije? Okruže ih na sredini akvarija i onda se zalijeću jedna po jedna i grabe ih. Tražio sam literaturu i linkove ali slabo je to, tako da me malo malo iznenade jer nemam pojma što da očekujem od njim. Pa dalje, prepoznaju mene, mamu i brata. Kad uđem u sobu nakupe se oko stakla i gledaju. Čim mi dođe neki gost u sobu da ih vidi panično se posakrivaju međ' kamenje. Imam jednu plastičnu stvarčicu, žuto i zakrivljeno na kraju, ne znam mu svrhu ali sam prisvojio da pomaknem tu i tamo ako što treba u akvariju jer je dugačko pa da se ne močim. Toga se više ne boje, ponašaju se kao da to ne postoji ali kad vide mrežicu, kao da su vraga vidjele, hehe
Eto toliko, raspisao sam se vidim opet, a što će te kad su mi ribe zakon :D
Evi i par slika mobitelom novih riba:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #15 u: Rujan 27, 2009, 11:09:29 prijepodne »
cccc Naći ču velikog slatkovodnog jastoga i nabavit Viktorjance i Malawce te ga hranit s njima :D samo tebi za inat... Dosta offa.Predivne su ribe,šteta što ti nije dostupno ono kamenje s Riječine,bilo bi taman za ribe koje te vesele..

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #16 u: Rujan 27, 2009, 14:03:39 poslijepodne »
znaš kako ću po aktera natjerati da mi ide po kamenje, hahaha... :D

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2009, 21:14:51 poslijepodne »
Evo malo da dignem temu sa nekih par novih slika... Ribe napreduju, mrijeste se, rastu...
Da ne duljim, evo slika;
1. jato ženki.. uvjek zajedno!
2. ženka latifasciate u borbi sa tabletom :D
3. i 4. ženka obliquensa
5. borba obliquensa, ako se to može nazvati borba, tako se gledaju po sate na polovici akvarija...

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
Napokon pomak u Viktoriji
« Odgovori #18 u: Prosinac 16, 2009, 18:20:59 poslijepodne »
Evo, nisam se javljao pa ima sigurno 2 mjeseca. Fax...
Pa malo da updejtam akvarij. Nije narastao niti se smanjio, još je 150x50x50 daklem 350l. U njem idalje plivaju Astatotilapie nubile, sada mužjak sa dvije ženke, dva muška Haplochromisa obliquensa, jednako snažna i tvrdoglava, sa pripadajućim ženkama, četiri komada. Tu su i susjedi Astatotilapie latifasciate, zapanjujuće još uvijek šets komada. Agresivne su međusobno samo, malo malo neka nema rep ili malo ljuskica ali su u principu jako zdrave, prerasle su ostale i činimi se da je jedan mužjak i pet ženki. Dvije su sigurno ženke te je jedan mužjak jer sam imao dva mrijesta, prvi propao, drugi ispljunila dok sam ju lovio... Moja nespretnost.ubila oko deset mladih. Tako da sam sve u svemu zadovoljan, i ponašanjem, i obukom riba, i rasplodom te ne bih opet opisivao kakvo je ponašanje u akvariju jer se nije puno mijenjalo. Izuzev što više ne bježe od bratove cure, koja ih je jednom prilikom lovila mrežicom da ih vidi izbliza (bio sam na faxu, brat kasnije priznao), čim ju vide. Rekoh joj da ih tu i tamo malo nahrani dok je u sobi. Sad ju voleju. I da, u hranu sam ubacio živu hranu. Molim da me se ne osuđuje previše kad već priznam. Mlade živorotke. Jednastavno kad vide vrećicu u akvariju odmah se poslože oko grebena i čekaju, vragovi pametni.
Eto toliko o mom akvariju, slika nemam nešta kvalitetnih pa ih neću niti stavljati jer me sram kad vidim kako neki dobre fotke objave pa ću ćekati malo dok posudim neku bjesniju mašinu.
No zapravo sam otvorio novu temu da se pohvalim da za vikend dobivam novitete, napokon, al' ono napokon! Pet komada Paralabidochromisa (Haplochromisa) rock kribensisa i pet komada Lipochromisa matumbi lovaca! Napokon. Nagovorih baku da mi ih uveze, stiže za vikend. Ne želim iznositi pojedinosti ovako, na pm može ako nekog zanima, ali mislim da je bilo lakše otići na jezero i uloviti ih rukama, heheh..
Eto toliko od mene za sada, podići ću ovu temu čim dođu ribe i da vam pokažem slike ako ih napravim do vikenda. Lijep pozdrav iz apsolutno bijelih Vinkovaca.

Offline paolod

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Napokon pomak u Viktoriji
« Odgovori #19 u: Prosinac 16, 2009, 18:26:21 poslijepodne »
Obavezno stavi slike ... kvaliteta nije bitna!!!!
Paolo

Offline Domba

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 16, 2009, 22:24:09 poslijepodne »
Dižem prst za baku :up:

Usput, pitaj ju mogu li joj biti unuk makar neko vrijeme :D

Drago mi je da je priča uspjela i da stižu novi stanovnici :up:
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #21 u: Prosinac 17, 2009, 19:28:29 poslijepodne »
Čovječe,kak dobru baku imaš :o To ja zovem super baka !! :)

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #22 u: Prosinac 18, 2009, 09:22:12 prijepodne »
aha, super baka... al dok sam ja njoj sve objasnio i nagovorio ju nakon što je saznala za ilegalni dio... ahahahah... al neka, stižu ribe za dan i pol !!! ne mogu ih dočekati...

Offline plišani medo

• Punopravni član
  • Victoria 350l
« Odgovori #23 u: Prosinac 21, 2009, 16:54:37 poslijepodne »
znam da sam trebao objaviti slike ali nemam što slikati.. naime razočaranje, privremeno. ribe nisu stigle jer je bio veliki minus pa niko nije htjeo riskirati da ih sada prevozimo.. čim temperature porastu ribe stižu...