Kolovoz 25, 2025, 23:36:57 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: skalari  (Posjeta: 8093 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SMRTNIK

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
skalari
« u: Kolovoz 09, 2009, 20:01:14 poslijepodne »
zanima me sa kojim ribama bi mogo u akvarij stavit skalare a htio bi imat dosta ribica
i zanima me preporuka nekog kolko skalara i drugih ribica mogu stavit u 160l akvarij duzina 80cm visina 50cm sirina 40 cm i biljni bi bio danas sam ga stavio cklirat ja mislim da mi je dosa 1 tjedan cikliranja ili nije ????

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: skalari
« Odgovori #1 u: Kolovoz 09, 2009, 20:18:49 poslijepodne »
2 tjedna cikliranja, stavi 2 skalara i 20-ak nekih tetri koje ti se svišaju, nesto komunalaca i to je to ;)

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 09, 2009, 22:57:27 poslijepodne »
kaj samo 2 skalara nemrem bar 3-4 i neznam siamskog algojeda i mislio sam stavit betu i mozda jos neku dvodihalicu

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Kolovoz 09, 2009, 23:15:39 poslijepodne »
Betta s drugim dvodihalicama ne ide, a bogami neide ni sa skalarima. Ako oces skalare drzi se malih tetri. Bilo bi bolje ne vise od jednog para skalara stavljati, al dok ne odrastu do pune velicine 3-4 bi bila ok.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #4 u: Kolovoz 10, 2009, 09:02:58 prijepodne »
Alo, smrtnik! Stječem dojam da ti se nekako žuri! Svi u akvaristici smo nestrpljivi, ali moraš biti mudar i ne brzati. To je i jedna od svrha akvaristike: mir, ljepota, uživanje, vrijeme.... relaksacija... Sve oko ove aktivnosti mora biti uživanje i tek onda ćemo postići pravo zadovoljstvo.
Konkretno, prvo ti preporučam pročitati i dobro savladati priručnik za početnike. Tu ti sve osnovno piše, a poslije uzmi jednu od brojnih akvarijskih knjiga, pa pročitaj o ribicama...tko skime može ili ne može... i zašto.
Skalari ti narastu dosta, tako da ih je u toj litraži dovoljno nekoliko. Možda 3-4, ali samo njih. Komunalci su ti obavezni. Kombinacije sa drugim ribicama moraju ići po pravilima. Skalar je ipak (mada jedan od mirnijih)ciklid, a u paru sa betanom, to ti je fajt maksimalan :dead:. Zato vrlo pažljivo s time.
Što se mene tiče, ja ti za početak preporučujem na ovu litražu, 2-3 jata od po 10-tak komada (recimo zebrice, ili harlekinčići, možda nešto manje gupića, i to je to.
Sa stjecanjem iskustva, upustit ćeš se i u kompliciranije solucije. U svakom slučaju ti želim dobrodošlicu, uživanje i puno sreće. :up:
U radu je spas!

Offline skatavic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Kolovoz 10, 2009, 20:18:40 poslijepodne »
Koliko sam naučio i vidio,skalari nikako u istoj priči sa bettom i dvodihalicama,recimo guramijima,a pogotovo u 160L. I sam sam na početku upoznavanja sa akvaristikom želio puno različitih riba ali jednostavno tako stvari funkcioniraju i u tvom slučaju moj prijedlog ti je: 3-4 skalara (kupi male primjerke),jato neonki (20ak,)dva ancistrusa i par corydorasa. . Nadam se da sam bio od pomoći. SRETNO :up:

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2009, 21:32:27 poslijepodne »
di bi mogo nac koje ribe idu sa kojima

Offline sale-kc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2009, 23:00:10 poslijepodne »
eto, Skatavic ti je dao super prijedlog, to bi i ja preporučio. sretno  ;)

Offline skatavic

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 10, 2009, 23:50:44 poslijepodne »
Na ovom forumu možeš puno toga naučiti o ribama i njihovom kombiniranju,mislim da ti je netko već spomenuo i besplatni vodič za početnike. Strpljenjem i učenjem ćeš postići da ovaj hobi bude uživanje a ne noćna mora!
Skalare kupi male primjerke kao što sam ti već napisao,a neonke ako ćeš naseljavati onda tek za minimalno 2 mjeseca nakon startanja. Prvo nakon par tjedana naseli čistače i testiraj vodu. Strpljen - spašen ;)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2009, 23:47:51 poslijepodne »
Moj savjet je da slobodno kupis 4-6 skalara ali skroz malih i ako budes imao srece odvojice ti se par sto ti je i najvaznije za buducnost...prvi put sam ih imao 4 ali nisam imao srece (nevjerovatno zar ne) dok pri drugom pokusaju sam uspio odvojiti par...ostale ces pokloniti a za tu litrazu ne znam hoce li biti previse 2 para to poslusaj nekog sa vise takvog iskustva...najbolje sa skalarima drzati tetre, za pocetak mozes crne i jos jato malih zebrica za povrsinu i eto ti lijepog AQ dok i sam ne naucis ili se nadjes sta hoces...puuuno srece  :up:
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 13, 2009, 10:59:16 prijepodne »
2 tjedna cikliranja, stavi 2 skalara i 20-ak nekih tetri koje ti se svišaju, nesto komunalaca i to je to ;)

potpisujem!

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 13, 2009, 12:43:13 poslijepodne »
ja bi tu stavio 4 skalara, 15 neonki, 7-8 zebrice, 7-8 corydorisa, 2 ancitrusa i možda 1-2 algojeda..... al' to ti je najbolje da sastaviš sam popis tj. odluči se za ribe koje ti se sviđaju pa daj popis i onda će ti neko reć koliko komada možeš na tu litražu

Offline skatavic

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 25, 2009, 01:00:22 prijepodne »
Onda,koja kombinacija je ispala na kraju?

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #13 u: Rujan 25, 2009, 09:35:55 prijepodne »
ja bi tu stavio 4 skalara, 15 neonki, 7-8 zebrice, 7-8 corydorisa, 2 ancitrusa i možda 1-2 algojeda..... al' to ti je najbolje da sastaviš sam popis tj. odluči se za ribe koje ti se sviđaju pa daj popis i onda će ti neko reć koliko komada možeš na tu litražu

Iskreno , meni su zebrice ovdje suvisne ...
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #14 u: Rujan 25, 2009, 12:29:07 poslijepodne »
2 sklalara maximalno ili stavis 4 pa kad se dva spare njih ostavis a druga dva prodas ili poklonis ;)

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #15 u: Rujan 25, 2009, 12:51:02 poslijepodne »
da,kako su kolege prije rekli jer za svakog skalara ti treba nekih 50-60 litara vode.gledaj da ti uvijek budu u paru.ja na 300 litara imam samo dva.
gupije ili bilo koje druge živorotke ne stavljaj sa skalarima nego nekakve tetrice ili neonke i uz komunalce to je to.. kad budeš stavljao prvo stavi komunalce,zatim neonke ( i one su u biti tetre) ili tetre šta već hoćeš i kao zadnje stavi skalare jer ako skalari idu prvi ganjat će sitnu ribicu i možda i pojesti ako su male..moje nikad skalari nisu dirali ali stavila sam skalare zadnje...ali svejedno

Offline gumeni

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 21, 2010, 20:16:34 poslijepodne »
IMAM ISTO KAO I -DOKTOR-MIŠLJENJE...

Offline poseidon80

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Herpeto&Arachno freak
« Odgovori #17 u: Lipanj 21, 2010, 23:45:11 poslijepodne »
ja bi stavio dva skalara u svojih čak 95 litara,mislim da budu se snašli,samo bih uzeo one najmanje skalare,koji ne narastu preko 5 cm,ako ih ima u zagrebu za kupiti

ona najmanja vrsta,leopoldi,il kako se već zove  -?

Offline alensab

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Lipanj 22, 2010, 13:07:09 poslijepodne »
ja bi ovako uzeo bi 8 skalara da dobijem jedan mrijesni par (kasnije bi prodao ostale,uvjek ces nac kupca) drugo uzeo bi 3-4 ancistrus ,10-20-30 neonki ovisi o tebi ili nekih tetri ,3-4 botia, 2 sijamski algojed, 7-10 coridora. ali sve dobro zaciklirat bar 3 tjedna. pozzzz strpljen spasen

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Lipanj 23, 2010, 08:58:22 prijepodne »
Momci ova je tema već davno off topic  :D

Kreirana je u kolovozu prošle godine a kolega Smrtnik je od tada u svom akvariju imao puno toga.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #20 u: Lipanj 23, 2010, 11:10:24 prijepodne »
nije nam rekao kako je iskombinirao ribe...
ljudi su mu džabe objašnjavali :(
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline alensab

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #21 u: Lipanj 23, 2010, 11:12:27 prijepodne »
nisam gledao koji je datum prvi post napisan. sorii

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 24, 2010, 11:33:02 prijepodne »
eto vidim da se stara tema otvorila kaj se tice tog akva vise nema sad su ciklidi u 270l i 100l
a u ovom od 160 su bile 12zebrice,15gupy,2 1m 1z betta,3 skalara 8 tetri ancici i cory i nikakvih problema nije bilo

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Lipanj 24, 2010, 20:18:40 poslijepodne »
eto vidim da se stara tema otvorila kaj se tice tog akva vise nema sad su ciklidi u 270l i 100l
a u ovom od 160 su bile 12zebrice,15gupy,2 1m 1z betta,3 skalara 8 tetri ancici i cory i nikakvih problema nije bilo

Postao si pravi majstor, čestitam i pozdravljam