Srpanj 18, 2025, 19:45:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sušenje silikona  (Posjeta: 29572 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lula

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #25 u: Siječanj 28, 2005, 21:10:00 poslijepodne »
valjda 1mm. i nije se pojavila maglica na silikonu.
Varaždin / Hrvatska

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
sušenje silikona
« Odgovori #26 u: Siječanj 28, 2005, 21:13:00 poslijepodne »
ok lula, neznam kaj da ti dalje velim. treba euti faunu ipak se bavi deeko sa akvarijima.
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
sušenje silikona
« Odgovori #27 u: Siječanj 29, 2005, 07:42:00 prijepodne »

Reci mi lula ove fotke sa spojevima je li to sa praznim ili punim akvarijumom?

Ako je sa punim akvarijumom,mislim da nema opasnosti od pucanja stakla jer takav efekat, odnosno pojavu promene izgleda silikona na sastavima ,daleko drugacije trebaizgleda. Zao mi je sto nemam fotografiju takvog akvarijuma ali cim je budem imao obavezno cu bas ovde u ovoj temi postaviti, da mozete da uporedjujete .

Cackalice su mnogo debele (2-3 mm) i to je preveliki sloj silikona.Dovoljno je kada sastavljate akvarijum blagim stiskom ruke da istisnete visak silikonai sigurno necete pogresiti, ne treba vam cackalica. Sledeci akvarijum kada budete lepili, oseticete jednu rutinu u tom poslu.

Offline lula

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #28 u: Siječanj 29, 2005, 08:19:00 prijepodne »
to je sa praznim akvarijom. kad sam ga napunio bilo je više takvih mjehuriaa. neznam zašto se nije silikon posušio kad je vee prošlo 12 dana od ljepljenja.
Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #29 u: Siječanj 29, 2005, 08:36:00 prijepodne »
 Nemoj da ti bude tesko, napuniakvarijum do vrha sa vodom iostavi tako 24 h ,pa tada fotografisi te spojeve (ako je moguce malo ostrije fotografije napraviti).

Offline lula

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #30 u: Siječanj 29, 2005, 20:42:00 poslijepodne »
malo sam ga napeo s rukom pa su se opet pojavili mjehuriai. nažalost nemogu bistrije poslikati.

zanima me dal je taj spoj tolko bitan jer imam i podeblju fugu iznutra.

vidi se na onoj prvoj slici. inaree kad je bio napunjen nije puštao ali... ipak volik sigurnost.

Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #31 u: Siječanj 30, 2005, 11:03:00 prijepodne »

Citat: lula
...zanima me dal je taj spoj tolko bitan jer imam i podeblju fugu iznutra.

Taj sloj je najbitniji ,fugna ti je vise estetski deluje,nego sto ti drzi stranice.

Ali gledajuci ovako (iako je los snimak) ne bi trebalo da bude problema . Opet ti kazem napuni pa prati promene na tim spojevima, to nece tako odmah da se pokaze treba mu malo vremena (nekoliko dana) da bi se pokazalo ono sto sam objasnjavao. Ti si samo trenutno napregao stranice sto nista ne znaci.

Slobodno napuni akvarijum i prati spojeve ,pa ako se pocne u njima nesto vizuelno menjati, ti tada fotografisi pa ubaci ovde fotke.Edited by: Fauna

Offline marin

• Punopravni član
    • www.opg-sagi.com
sušenje silikona
« Odgovori #32 u: Siječanj 31, 2005, 19:49:00 poslijepodne »

Offline marin

• Punopravni član
    • www.opg-sagi.com
sušenje silikona
« Odgovori #33 u: Siječanj 31, 2005, 19:50:00 poslijepodne »
to je slika od lule, nadam se da se bolje vidi.

Offline lula

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #34 u: Siječanj 31, 2005, 21:38:00 poslijepodne »
marin mi je pomogao poslikati sa svojim fotiaem.

tako je sve puno mjehuriaa na 3 stranice po cijeloj dužini. ja mislim
da je pre malo silikona izme?u jer mi se eini da na eetvrtoj imam malo
više silikona i to se ne dogada.

Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #35 u: Veljača 01, 2005, 08:36:00 prijepodne »

Da,da...to je taj efekat kada je silikon preoterecen. Samo da ti kazem,ako je samo tako kako se vidi na fotografiji ,to nije bas alarmantno jer vidjao sam spojeve gde se staklo koje secuceljava ne vidi bukvalnood tih sitnih mehurica.E takvi spojevi su kriticni i tada po mojem misljenju treba prelepiti akvarijum .

Lula, ne znam zasto te mrzi da punis akvarijum jer treba ga ostaviti nekoliko dana i videti da li ce se prosiriti ti mehuri da bi bio siguransta da radis. Ne boj se, akvarijum nece tako lako puci, obicno u tim situacijama samo naprsne neka stranicagde cak ni tada akvarijumnece da procuri !

Eto, mislim da sada znas sta je u pitanju kod tebe i kako si sam primetio da tamo gde imas deblji sloj silokona nemas taj efekat silikona. Mislim da je na tebi da odlucis sta ti je ciniti. Ovako na fotografiji nije nista opasno ali ne znamo da li ce se to prosiriti jer ga nisi napunio i ostavio nekoliko dana da ga 100% istestiras.

Pozdrav od mene i ako bude bilo sta novo u vezi tvog akvarijuma ,javi se

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
sušenje silikona
« Odgovori #36 u: Veljača 01, 2005, 10:54:00 prijepodne »

Citat: maratonac

Saša, kakve su to stege?

Pojedinaene za svaki spoj / kut akvarija posebno?

Ja sam vidio neku traku i 4 kutna komada tako da se može stisnuti odjednom sve 4 stranice neeega što se ljepi, npr. akvarija. To može biti korisno i mislim da je bolje od ljepljive trake kojom se fiksira akvarij kod ljepljenja.

E maratonac sorry nisam vidio da si me pitao...(dugo nisam gledal ovu temu)...to su u biti stege za sklapanje namještaja....samo ja to koristim i za ljepljenje stakla. Bum kad do?em doma poslikal pa postam!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
sušenje silikona
« Odgovori #37 u: Veljača 01, 2005, 20:34:00 poslijepodne »
Kako i obeeah...do?oh doma...poslikah...i odmah postah...
u je ko Hamlet ja zborim.....  

Iz kuta jednog!

Pa iz kuta drugog

I eto ono baš se i ne vidi na prvoj slici taj pravi kut...no na drugoj se vidi dobro...napravljene su od neke mekane legure a kad staklo stežem odnosno fiksiram, na stezne stijenke stege stavim gumu koju sam izrezao od stare zraanice od bajka da se staklo ne bi oštetilo. I kaj još..ne znam...

E da sjetih se da u Pevecu 12kn po komadu platih!  
...puko sam ko guma...ccccccc Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
sušenje silikona
« Odgovori #38 u: Veljača 01, 2005, 20:48:00 poslijepodne »
Lula gle. ovako je na mom 250l akvariju. Sve stjenke...takav je bio silikon. Drži vea 4-5 godina. Ti samo napuni akvarij ali na sigurnom mjestu ak pusti da ne pusti po sobi. Evo i slika. Kaj se mene pita, uopae nije potrebno toliko DRAMATIZIRATI....natoai isprobaj ostavi par dana i ak ne pusti kreni sa dekoracijom i ostalim stvarima kaj vea idu...... i da ovo nije ljepljeno sa stegama.

Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #39 u: Veljača 01, 2005, 21:20:00 poslijepodne »

Sasa, imam nekiutisak da zelis da kazes, da ovo sto sam ja upozorio danije tacno ili se ja varam

Takav spoj nije dobar i to ces cuti ne samo od mene ,vec od mnogih ljudi koji se ozbiljnije bave ovim poslom. Ti sitni mehurici ipromena boje silikona govore da nije nesto u redu sa tim spojem. Ja sam se trudionajprostije dato objasnim a mogu dosta opsirnije i sa argumentima da pojasnim.

Kod takvih spojeva akvarijum nece da procuri, vec moze samoda pukne i vec sam to napomenuo da sam imao iskustvo bas sa takvim akvarijumima. Svaka stranica od akvarijuma kada iznenada pukne (naprsne) , bas iz tog razloga pukne sto su upitanju prenapregnuti spojevi. Takav akvarijum moze da traje mesec dva ,tri ili 5 godina ali uvek postoji opasnost od pucanja stakla. Zar nekome treba da rizikuje toliko ma koji period bio?

Ja ne mogu da mirno gledam i da precutim nesto sto sam ja vec prosao i platio to iskustvo . Hocu da pomognem ljudima da ne rade nesto sto ne valja, a u ovom slucaju spoj stranica na akvarijumukod lule nije dobar . Naravno da nije toliko strasno koliko sam ja imao prilike da vidim kod drugih akvarijuma ali zelim da upozorimcoveka da prati spojeveda li ce se ti mehurici prosirivati i koliko.Znaci neka lula napuni akvarijum i ostavi nekoliko dana da vidida li ce biti vecih promena. Ako ne bude,u tom slucaju opasnost od pucanja akvarijumaveoma je mala.

Eto toliko , nemojte me krivo shvatiti ali dobro znam sta govorim.

Offline lula

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #40 u: Veljača 02, 2005, 07:53:00 prijepodne »

napunio sam ga i sad stoji od jueer napunjen i mogu vam reei da se malo proširilo. Znam da nije dobro jer sam koliko toliko upueen u to iz raznih knjiga a i sam imam akvarije na kojima toga nije bilo. Reai au staklaru da ga ponovi. Nije mi za isprobavanje u stanu pa da mi pukne. vidjet eemo za par dana štaau riješit.u savakom slueaju nemože tako ostati.
Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #41 u: Veljača 02, 2005, 08:52:00 prijepodne »

Lula, ostavi ga tako jos dan dva i itada fotografisi spojeve i pokazi ovde na forumu. Zamoli opet marina da fotografise sa njegovim aparatom . Nije velika opasnost ako se ti mehuri delimicno pojave , opasno je ako oni potpuno prekriju spoj da kroz njega ne mozes nista da vidis.

Ne znam ,ne mogu toliko recima da opisem .

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
sušenje silikona
« Odgovori #42 u: Veljača 02, 2005, 08:57:00 prijepodne »
Jok Fauna krivo si me shvatio..nisam rekao da krivo prieaš..i ne sabotiram te..ali malo previše dižeš paršinu....napunio je tank i nek vidi.
Stege ne služe da se spoj stegne i da staklo puca, nego samo da drži spoj pod pravim kutem i da  se ne mora lijepiti sa trakom. Prvo se našetla spoj, a zatim lagano stegne sa stegama da se slueajno igrom slueaja ne bi pomaklo.

.....Fauna, akvarij ti je pukao iz drugih razloga a ne zbog mjehuriaa u silikonu! Brijem da si previše stisnuo staklo na staklo. Siguran sam u to 98%.

...i da za spoj kod Lule ne možeš tvrditi da nije dobar, kad se na slikama skoro ništa ne vidi...a što kažeš za moj spoj? Jel dobar? Pa drži bolje od veaine kupovnih. Takva je tuba silikona bila i gotovo. Uvijek koristim istu vrstu silikona i ponekad se dešavaju takve stvari...ali on i takav sa mjehuriaima drži...no bilo bi bolje da ih nema u svakom slueaju...ali sad akvarij ponovo razljepiti, pa oeistiti pa staklo dati ponovo  brusiti..pa to opet lijepo platiti....nemoj me..... onda mu se više isplati uzeti novo staklo.

nadam se da se ne ljutiš na mene....nisam nikoga želio sa namjerom uvrijedit ni povrijediti...tako ako se je itko takovim osjeaeo ili se je pronašao SORRY.   Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #43 u: Veljača 02, 2005, 09:36:00 prijepodne »

Citat: Sasa
.....Fauna, akvarij ti je pukao iz drugih razloga a ne zbog mjehuriaa u silikonu! Brijem da si previše stisnuo staklo na staklo. Siguran sam u to 98%.

Pa o tome sve vreme pricamo da sa stegama ne smemo raditi jer nemamo osecaj koliko treba istisnuti silikona. Mora da postoji odredjen sloj silikona a to je samo onoliko koliko mi sami rukama mozemo bez prevelike sile da pri samom lepeljenjustisnemo stranice akvarijuma.

To sto ti kazes da sa stegama ne stezes spojeve vec samo da pridrzavas stranice,to je ok.

......i da za spoj kod Lule ne možeš tvrditi da nije dobar, kad se na slikama skoro ništa ne vidi...

Mogu da tvrdim jer ne sme da pokaze nikakve mehure silikonskispoj na stranicama. To nikakve veze nema sa silikonom, svaki silikon cak i onaj najnekvalitetniji nece da pokaze te mehure ako se pravilno nanese taj sloj i cakkada se napunitakav akvarijum. To mogu 100% da tvrdim jer ja ne radim akvarijume iz hobija vec to mi je posao i kroz moje ruke je proslo veliki broj uradjenih akvarijuma a isto tako veliki broj prepravki drugih akvarijuma koje ja nisam lepio.

...a što kažeš za moj spoj? Jel dobar? Pa drži bolje od veaine kupovnih. Takva je tuba silikona bila i gotovo.

Kazem da je ipak malo vise stegnut pri lepljenju ali nije toliko opasno da bih pukao . Opet ponavljam, takvi akvarijumi nece da procure, oni pucaju ! Inace nije do silikona ,eto daj meni takvu tubu silikona ja cu uraditi akvarijum 100%bez tih mehurica .Verovatno tvoji mehurici su se pojavili odmah nakon susenja iskidanja tih stegi sa akvarijuma, to znam jer i ja sam nekada tako radio i imao bas potpuno isti slucaj da se pojavi ama bas potpuno isti spoj kao sto si ti pokazao. Danas ne postoji ni jedan silikon kada jaizlepim akvarijum da se pojavi takav efekat.

...nadam se da se ne ljutiš na mene....nisam nikoga želio sa namjerom uvrijedit ni povrijediti...tako ako se je itko takovim osjeeeo ili prpnašao SORRY.

Ma , naravno da se ne ljutim a nadam se da me ti krivo ne shvatas, da slucajno ne mislis da je zelim ispasti prepametan. Zaista imam iskustva sa tim i ozbiljno se bavim sa lepljenjem akvarijuma (do 500 l.) i terarijuma svih velicina. I kada naletim na nesto sto veoma dobro znam i sto sam ja debeloplatio"racun" , zelim da taj drugi bude bar upozoren na moguce posledice.

Pozdrav od mene

Offline lula

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #44 u: Veljača 03, 2005, 18:35:00 poslijepodne »
evo nove slike nakon 3 dana stajanja vode.

Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #45 u: Veljača 03, 2005, 18:51:00 poslijepodne »

Nije sjajno , spoj je ocigledno lose uradjen... Ipak ,mislim da mozes da ostavis tako akvarijum (da ga ponovo neprelepljujes),da opasnost od pucanja nije alarmantna... Ipak nije u potpunosti pobeleo silikonskispoj ...gledajuci ovu drugu fotografiju (prva fotografijaje jako losa i ne bih je komentarisao).

Mislim da je to najbolje tako da uradis nego da komplikujes i trazis da ti se akvarijum ponovo lepi ...veliki je to posao . Ovako kako gledam na tvojim fotografijama nije to bas onako kako to moze da bude, da bi trebao da prelepis akvarijum...

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
sušenje silikona
« Odgovori #46 u: Veljača 03, 2005, 19:18:00 poslijepodne »
ovako na slikama, eini mi se da nema nekog veaeg naprezanja silikona

Offline sajonara

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #47 u: Veljača 03, 2005, 20:37:00 poslijepodne »

Pa....?Ako sam dobro proueil vaša razmišljanja i pomiješal sa svojima ispada ovako:

Prilikom nanošenja silikona na staklo, ostalo je malo zraka izme?u.

Nakon punjenja akvarija vodom, došlo je do sile na vlak na spojevima i ti mjehuriai zraka se poveeali. Odnosno smanjena je površina spoja za tolko kolko je mjehuriaa.

Jedino si ne mogu objasniti pucanje stakla. Možda jer je staklo uz staklo direkt bez sloja silikona izme?u stakla??
Varaždin

Offline sajonara

• Punopravni član
sušenje silikona
« Odgovori #48 u: Veljača 03, 2005, 20:42:00 poslijepodne »

Fauna!!!

Pitanje za tebe. S obzirom da ljudi cijene tvoje mišljenje, a i vidim da podosta znanja imaš u akvaristici zanjima me da li se baviš akvaristikom kao hobijem ili ti je baš to posao? Mislim, imaš trgovinu ili proizvodnju ili ....? Eisto iz znatiželje pitam.
Varaždin

Offline ana1

• Novi član
  • *
sušenje silikona
« Odgovori #49 u: Veljača 03, 2005, 21:14:00 poslijepodne »
evo kak mi imamo problema s tomizradom akvarija ,

i mi smo imalitakve spojeve na 112l 6mm staklo, baš kao na drugoj slici malo više u postu, i nakon što smo podebljali samo malo fugena stranicama 3mm i na dnu oko 5mm fuge, uzdužne letvice i jednu popreenu, svi mjehuriai nestali, akvarij se ne "napuhuje" a prije se napuhavao 7mm, tak je bio oko 2 godine i sad je rasformiran dok se oporavimo od straha A240
Edited by: ana1