uuu vid reakcija..

čini se da ću morat pripazit na izražavanje jer ispada da se iz mojih trkeljanja moglo (krivo) zaključiti da divljam okolo s kuglama, ribama i lampama na dnevnoj bazi. ne, ne. istina je da često radim svjetlosne efekte s kuglama jer me, kao što rekoh, fascinira optika dotičnih, ali pri tome U PRAVILU NE koristim ni ribe ni biljke nego ili kamenje ili ništa - dovoljna je i samo voda i neki zanimljivi izvor svjetlosti (tipa božićne lampice ili slično) koji stavim iza kugle da se zrake lijepo lome.
i u filmiću gore su svjetla pol metra iza kugli - desno je umjetna svijeća a lijevo mali okrugli digitalni sat čiji zaslon mijenja boje (mislim da se sve to skupa teško može nazvati nekom svjetlošću tak da čisto sumnjam da je ribicama smetalo tih pol sata koliko su bile unutra).
da, dogodilo se par puta da hoću nešto fotkati ili snimiti pa ubacim betana (a prije toga, molim lijepo, u te kugle stavim vodu iz onog akvarija u kojemu se do tad nalazio) ili hokejku (koju sam dobila od nekog također jako pametnog za rođendan i sad ne znam šta bih s njom jer mi u glavnom akvariju naganjava neonke), i slobodno me bombardirajte, ali ne mislim da sam time napravila strašnu stvar - kad vidim koliko ljudi mijenjaju i šaltaju te jadne ribe od nemila do nedraga ili drže više riba nego što im akvarij ima litara ili zapuštaju akvarij mjesecima ili ga napucavaju kemikalijama ili bilo kakvu drugu glupost koju ljudi rade (a rade SVAŠTA), prestanem si predbacivati - ja od prvog dana držim jedne te iste ribe i u godinu i pol su mi uginule dvije neonke a osim icha, koji nije završio kobno niti po jednu ribicu, nikakvih problema nikad nije bilo - ribice jedu, rastu i smireno plivaju. tako da ne mislim da me se može nazvati nekim ribljim terminatorom.
osim toga, već sam rekla šta mislim o temi
ribe pod stresom pa neću ponavljati, ali ću dodati: ludo me zanima koliko se promila akvarista bavi akvaristikom zbog ljubavi prema ribama! dajte, molim vas, budimo iskreni - veliku većinu onoga što radimo sa svojim akvarijima radimo prvenstveno (ili isključivo) zbog SEBE, zato što se NAMA nešto sviđa a ne zato da bismo imali ribice koje pjevaju od sreće. ako hoćeš sretnu ribu, nemoj ju uopće uzimati iz prirode.
i da, gwyneeth, mrežica koju imam je od tvrdog materijala i izgleda kao nekakvo polušuplje cjedilo. grozim se onih običnih jer sam negdje čitala da je nekom betan ostao bez pol peraja zbog takve jedne mrežice.