Srpanj 18, 2025, 12:55:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Svađa u akv.  (Posjeta: 2001 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tomek_87

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Svađa u akv.
« u: Srpanj 01, 2009, 08:37:34 prijepodne »
Prekjučer sam kupijo dva nova diskusa več jučer su jeli ali primjetijo sam da jedan diskus konstantno ih naganja želi biti gazada u akv. Nava dva diskača se boje pa se sklanjaju di god a ako nema tog diskusa recimo na drugoj starani je akv. izađeju pa ih opet ovaj potera

Što da radi da se " gazda " smiri ???

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Odg: Svađa u akv.
« Odgovori #1 u: Srpanj 01, 2009, 08:48:15 prijepodne »
normalno ponašanje za ciklida. malo pretumbaj akvarij ili stavi dva nova u plastičnu vršu kako bi se ovaj mogao naviknuti na njih...

Offline bole13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Firefighter:eat, sleep,repeat
« Odgovori #2 u: Srpanj 01, 2009, 09:36:07 prijepodne »
 Takvo ponašanje je normalno i ja kada sam stavio nove diskuse u akvarij imao sam istu situaciju.
 Nakon nekoliko dana prestane naganjanje po akvariju kad se opet uspostavi ljestvica. :up:
Who dares-wins!

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Srpanj 01, 2009, 09:45:53 prijepodne »
The tribe has spoken... oni su novi i ovaj se pravi važan i hoće pokazati samo da je on alfa ...hihihi..
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Srpanj 01, 2009, 09:50:35 prijepodne »
Tomek, diskusi su ciklidi što znači da oni po svojoj prirodi spadaju u nešto agresivnije ribe...

Kod diskusa uvijek najveći mužjak gotovo stalno (kada su u blizini) tuče manjeg mužjaka, a ovaj manji mužjak tuče onoga koji je manji od njega i tako redom... Ja konkretno muku mučim sa dva velika diskusa koji se toliko tuku da me srce boli ali sve bude u redu onaj malo manji se smjestio u jedan travom i panjem zaštičeni kut te iz njega izlazi samo kada ovoga nema ili kada jedu ali se onda redovito tuku...

Također riba starosjedilac tuće i maltretira novopridošle ribe ali to će se vremenom smanji jer će se uspostaviti nova hijerarhija u akvariju...

Sukladno navedenom, uvijek će veči tuči manjega ali to možeš malo smanjiti tako da formiraš jato od nekih sedam komada ali da su iste ili približno iste veličine tada će se agresivnost malo smanjiti ali će egzistirati i dalje...

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #5 u: Srpanj 01, 2009, 10:24:59 prijepodne »
Tomek, diskusi su ciklidi što znači da oni po svojoj prirodi spadaju u nešto agresivnije ribe...

teritorijalne - ne jednostavno agresivne.

Offline Tomek_87

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 01, 2009, 10:34:10 prijepodne »
Sve znam ja to da je diskus ciklid i da su agresivne ali nikada do sada nije se tako tukli UŽASSS  :roll:

Što mislite da ovg "strarješnu" prebacim u drugi akv. s istom vodom na par dana da se ohladi  :D

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Srpanj 01, 2009, 10:49:35 prijepodne »
Sve znam ja to da je diskus ciklid i da su agresivne ali nikada do sada nije se tako tukli UŽASSS  :roll:

Što mislite da ovg "strarješnu" prebacim u drugi akv. s istom vodom na par dana da se ohladi  :D

Time izazivaš nepotreban stres, oni jednostavno moraju uspostaviti hijerarhiju i tu nemožeš puno pomoći osim da imaš više riba u jatu i tada se njihov temperament disperzira na više riba pa okršaji budu slabijeg intenziteta...

Također u akvariju osiguraj više mjesta gdje se ovi ostali mogu sakriti od agresivca...

Moraš voditi računa o tome da ova dva diskusa uzimaju hranu jer vrlo često u takvim stresnim situacijama diskuse napadne hexamita i onda imaš veselja..., također bi bilo dobro povisiti temperaturu na 30 ili 31 C te u vodu i hranu neko vrijeme dodavati vitamine da ribe brže dođu k sebi.

Ps za poštovanog kolegu Juruparia, diskusi su teritorijalne ribe ali onaj tko je vidio kako se diskusi međusobno nemilosrdno tuku može reći da su i dosta agresivne ribe prema pripadnicima iste vrste i istog spola. 

Offline Tomek_87

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 01, 2009, 11:20:19 prijepodne »
Hvala ti ! Vidjet ču kako ide situacija ak niš drugo nebu mi teško palo još koji komad  :D

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #9 u: Srpanj 01, 2009, 11:29:16 prijepodne »
kada kažeš samo agresivno to može nekome neupućenom značiti da je jedinka ljuta na cijeli svijet pa se iživljava na svima. kada se kaže teritorijalan, to znači da on brani svoj životni prostor radi neprirodnih uvjeta držanja. diskusi u prirodi žive u velikim jatima i tamo se agresivnost uzrokovana teritorijalnošću gubi u masi.

nakon već gotovo 15 godina posvećenim isključivo američkim ciklidima imao sam prilike uživati u međusobnom ponašanju diskusa ;)

Offline Tomek_87

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 02, 2009, 09:10:33 prijepodne »
Eto moja briga je nestala ! Dečki su se smirili i sve je uredu još se malo naganjau ali ništa strašno kako je bilo za koji da vjerovatno če biti mir  :)

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #11 u: Srpanj 02, 2009, 09:34:45 prijepodne »
 :up:
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!