Budući da nemaš jaku rasvjetu, jesi li razmišljao o tome da počneš s pps pro sistemom gnojenja pa da vidiš kako ti napreduje bilje. Taj sistem zasniva se na tome da biljkama daješ hranjiva bliže donjoj granici potreba tako da nemaš viška elemenata, a izmjena vode je manja i malo "komotnija" da se tako izrazim, u smislu da i ako ju preskočiš neće se desiti neželjeno čudo. O tome više pročitaj na
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/pps-analysis-feedback/39491-newbie-guide-pps-pro.html Ja sam na tom sistemu samo što dodajem duplu dozu od navedene, inače je preporuka je 1ppm nitrata, 0,1ppm fosfata dnevno, no, zbog količine bilja dodajem duplo.
Probaj početi s pps pro ukoliko se bojiš buma algi pa vidi da li pita više i da li ti taj sistem odgovara. U mom akvariju funkcionira, a iskreno, ne da mi se tjedno mijenjati 50% vode.
U svakom slučaju, koji god sistem odabrao, a želiš izbjeći alge, bitan je kontinuitet u održavanju parametara vode. Naime, možeš ti imati čak i nešto previše/premalo nekog nutrijenta, a bilje napreduje, no, sve dok postoji kontinuitet u održavanju tih parametara, neće biti problema. Problemi se obično pojavljuju zbog naglog porasta/pada tj. nagle promjene parametara vode.
U svakom slučaju, zapamti međuzavisnost svijetlo>CO2>makroelementi>mikroelementi. Od svijetla sve kreće, ako nemaš previše svijetla, EI sistem bi možda mogao biti "prenapadan".
Sigurno će biti kolega koji će ti preporučiti EI sistem jer njima funkcionira, samo ja sam od onih "polako ali sigurno". Lakše ćeš s pps pro i manjih doza preći na EI jer ćeš ih postepeno povećevati do razine preporučene po EI sistemu, a parametre vode nećeš naglo promijeniti.
Budući da već imaš CO2 smatram da ti easy carbo i nije potreban. Ja sam prije pravog CO2 dodavao ec i efekt na biljke nije ni približno takav kakav se postiže pravim CO2. Imao sam stargras koji se s ec životario, a kad sam stavio pravi CO2 doslovce je buknuo i počeo rasti ko lud. No, tebi na volju.