Ja sam se pokušao uživjeti u situaciju da se to događa mojoj kćerci.. I jeza me je prošla... Prvo, sama činjenica da bi život mog djeteta bio procijenjen na 1,5 miliona kuna... A što je sa Hipokratovom zakletvom ( "U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast." ) , pomozi čovjeku u nevolji, ljudski život nema cijene i sličnim uzrečicama? Ok...liječenje kao košta... da me lupaju po glavi, ne vjerujem da košta toliko, bez dobre naknade i liječnicima ( opet se vratimo na gornju zakletvu), ali zar se društvo ne može staviti u poziciju faktora koji uskače u takvim slučajevima?...
i onda sam se zamislio kako dolazim do činovnika u HZZO-u , koji mi ljubazno, bezizražajnog lica saopćava da je život mog djeteta za državu financijski neisplativ ... da sam kruha gladan i vode žedan ne bih mogao raditi taj posao...Zanima me kako se osjećaju ti ljudi kada svakog dana nekome ugase i zadnju nadu za ŽIVOT? Kako se opravdavaju pred svojom savješću - netko mora, pa bolje da ja dobijam plaću za to? Mislim- NE MOŽE biti tako banalno - odbijam povjerovati u to!
Što je sa solidarnošću, čovjekoljubljem, nekim osnovnim ljudskim i moralnim vrijednostima? Kao da su potpuno nestale su valjda u mnoštvu šarenih artikala kojima smo zaslijepljeni u tranzicijskom kaosu prema današnjem grabežljivom i nezasitnom kapitalizmu i lijepljenju bar-kodova na sve, od paketića žvaka, do ljudskog života... Hej ljudi, da li shvaćate da smo i mi u tom procesu postali samo roba sa bar kodom?
..i dođe mi da pljunem na svaki predizborni plakat prodavača magle i mega-lopina koje smo birali prije par dana... na svaki MILIJUN NAŠIH novaca, koje su ONI potrošili DA BI IH MI IZABRALI na pozicije na kojima ponovno mogu 4 godine MIRNO I BEZ IKAKVIH POSLJEDICA namještati jave poslove rodbini i prijateljima, plaćati iste nekoliko puta više od realne cijene, prosipati JAVNE nove šakom i kapom ....Majku im svima, zar im ne bi bolja "predizborna reklama" da su odvojili par miliona za ovaj i slične slučajeve? Evo, čak bi i moj glas dobili....
i nek ide sve u kupus, zabrazdio sam malo i preširoko i previše... kad dođem doma prokopat ću podrum i stavit sve kaj mogu na aukcije...dobro Leoni i njenima, dobro onome tko kupi, dobro meni jer ću počistit i napravit mjesta u podrumu... evo, najbanalniji mogući opis društvene solidarnosti na svačije zadovoljstvo... ono što naši vrli birokrati i političari nemaju, jer teško je vidjeti tratinčice sa terase potkrovlja urbane vile... a trunke savjesti se ionako lako peru vječnim izgovorom- to se mene ne tiče....