Srpanj 19, 2025, 01:54:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: probavni problem??  (Posjeta: 2538 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RedCold

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
probavni problem??
« u: Svibanj 30, 2009, 20:04:25 poslijepodne »
Perlica mi ima dugačak bijeli tanki izmet koji se od nje "otkvači" tek kad je već jako dugačak. Osim što čudno izgleda sumljam i u zdravlje ribice pa možda ako netko zna je li u pitanju poremečaj ili moja ribica samo puno kaki... ako je bolest kako da ju izliječim..?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: probavni problem??
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2009, 20:41:32 poslijepodne »
Vrlo vjerojatno je riječ o crijevnim parazitima!
Ako je taj izmet jedini izmet kojeg "proizvodi", odnosno, u međuvremenu nema normalnih kobasica, moraš je pod hitno liječiti!
No, ako je izmet izmjenjiv, moguće je da samo ima problema s crijevnim plinovima!

Iako, kako veliš, teško se odvaja od nje...vjerojatnije je da je parazit!
Jesi li nešto novo unosio u akvarij?

No, nećemo filozofirati:
Ako ima još ribica u akvariju, izdvoji je u karantenu!
Vodu posoli, 1 čajna žličica soli (po mogućnosti akvarijske, ako nemaš, onda kuhinjska, ali ne kamena, već morska) ide na 10 l vode s time da se prije stavljanja u akvarij jako dobro otopi u čaši vode.
Dodaj pumpicu za zrak i pojačaj aeraciju na najjače.
I, liječi medazolom...1 tableta od 250 mg na 50 l vode, svaki treći dan...u međuvremenu se drugi dan promijeni 30% vode (doda odsnosna količina soli). Medazol je lijek za ljude, možeš ga kupiti u apoteci, ali moraš reći da je za ribice, jer ga inače nećeš lako dobiti (ide na recept)
Liječenje traje najmanje dvije doze lijeka...a ako se kakanje nastavi...ide još dvije doze!
No, javi kako napreduje, pa ćemo odrediti!

Offline RedCold

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 01, 2009, 10:06:24 prijepodne »
To sve traje oko 2tjedna. Imam 40litarski i dvije ribice u njemu, samo jedna pokazuje simptome ali pošto to traje već 2tjedna mislim možda i druga ima parazite .... nemam pojma, da i nju odvojim? da to obavim u postojećem akvariju ili u neku posudu...? drek joj je sad malo drukčiji: smeđa kuglica pa duugački bijeli konac. šta to znači??

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Lipanj 01, 2009, 10:13:09 prijepodne »
to bi doista mogli biti onda i crijevni paraziti!
no, pazi - ako je taj dugački bijeli konac "deblji" onda može biti i znak plinova u crijevima - ali, ako je tanak, doista poput konca, onda je znak parazita!

ako je ovo prvo - prekini s graškom i daj joj salate (srednji list iz glavice dobro operi i davaj joj po komadić) a normalnu hranu koju joj daješ prije nego joj daš, dobro natopi u vodi

ako je ovo drugo, onda moraš liječiti - nemoj liječiti ribicu koja nema simptome (kakicu ili ovo ludo plivanje) - medazol je najbolji za takve slučajeve - 1 tableta od 250 mg se dobro razmrvi i pomiješa u čaši vode te dozira na 50 l vode, svaki treći dan ... tri ture lijeka bi morale biti dovoljne, s time da drugi dan nakon lijeka mijenjaš 30% vode...

svakako stavi sol u vodu (bez obzira koji je slučaj) - 1 čajna žličica na 10 l vode i lagano joj, ako imaš grijač, povisi temperaturu na cca 26 stupnjeva kroz 3 dana...onda vrati na normalu...

Offline RedCold

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 01, 2009, 18:13:05 poslijepodne »
Ok, izolirala sam ju dala joj lijek i soli sve onak kako si reko/rekla. Sad još samo ne znam s čime da ju hranim...? obična hrana, grašak...?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Lipanj 02, 2009, 07:50:46 prijepodne »
daj joj papati možda bolje njenu uobičajenu hranu, ali tu hranu prije natopi u malo vode, i možeš joj dati salate (zeleni dio lista), nemoj dan-dva grašak....pa promatraj kako se ponaša....ako je bolje, možeš joj dati onda i polako grašak...

sretno! i svakako javljaj kako napreduje!

Offline RedCold

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Lipanj 02, 2009, 10:29:10 prijepodne »
Jučer u 17h sam ju stavila u karantenu i sve onako pripremila a već jutros joj je smeđa kakica!!! Nisam mogla vjerovat svojim očima da tako brzo djeluje već dugo nije tako kakila :up:
Hvala puuno na pomoći već sad vidim učinak nevjerojatno... Još me samo zanima koliko dugo još s terapijom..?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Lipanj 02, 2009, 10:47:11 prijepodne »
 :klap: :klap: malena!!!!
pa, drži je na dijeti najmanje 4 dana, a onda polako na normalnu prehranu, s time da bi bilo dobro da uvedeš jednom tjedno grašak, salatu, brokoli (kuhani)....

svakako javi kako napreduje!  :)

Offline RedCold

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Lipanj 02, 2009, 11:32:02 prijepodne »
A koliko još dugo da ju ostavim u karanteni..? Mogu ju odmah vratiti u akvarij ili?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Lipanj 02, 2009, 11:41:11 prijepodne »
nemoj, radije neka se skroz oporavi - dan, dva, pa onda domeka! ;)