ej mooolim te na ti ima pobogu 21god;)
Baculum extradentatum,Vijetnamski paličnjak RAZRED Insecta, kukci RED Phasmatodea, paličnjaci PORODICA Phasmatidae
rijetki) .Vijetnamski paličnjak je druga najveća vrsta paličnjaka (20 cm),prva je giganstki paličnjak (Eurycantha calarata).
SUMNJAM JER JE TU I EXTATOSOMA TIARATUM KOJA JE DEF VECA OD VIJETNAMCA
Prehrana : Kupinovo lišće,divlja ruža (lišće,bez toksicida,oprano) ,bršljan,lipica,jorgovan,mečkova,hrastov list (ima i još nekih vrsta lišće koja bi smjeli jesti ali se neće nabrajati jer je ovo čisto dovoljno) Najbolje i najpreporučljivije jest kupina i bršljan.
SAMO (ZA OVU VRSTU) BILJKE IZ SKUPINE RUZA, NIKAKAV BRSLJAN NIKAKVE KOPRIVE, HRAST???, JORGOVAN POBOGU ITD.
RUŽE I RUŽE, KUPINE.....
Ponašanje : Danju miruju,a noću obitavaju po granama (veća aktivnost noću),vrlo miroljubive bezopasne životinje,vrlo su krhki te im pri grubom pokušaju držanja ili hvatnaja u ruke mogu otpasti noge ili ticala (ali ista ubrzo narastu). Vrlo su spori , mada mogu malo "požuriti" ako ih se pokušava prisilno uhvatiti,pri čemu će vam bezuspješno pokušati pobjeći.
HM REGENERAcija TICALA ISKRENO NEZNAM NIKAD SE NISAM SA TIME SREO.
DA ISTINA JE DA CE UDOVI NARASTI ALI SAMO AKO SE RADI O IZUZETNO MLADOJ NIMFI! IMAGU NECE NARASTI.
Smještaj : ljudi koji ih drže u terarijima morjau znati da paličnjak treba visinu (min. 60 cm) ukrasite terarij i stavite nešto granja za penjanje (po mogućnosti ono što oni jedu (bršljan...)) . Ključna je vlažnost i temperatura (26 °c više-manje),uz paličnjaka uklljučuje se i prskanje vodom (čisto paličnjaka,ali NE ravno u glavu) najbolje posudica sa vodom za cvijeće,stavite na lagani tuš-mlaz koji će poprskati cijelog paliočnjaka,čisto da bude vlažan,tako svakih par dana,ako se nešto paličnjaku događa,počinje kolnuti i padati na tlo prskajte ga svaki dan,može i čisto terarij i češće čistiti,čisti uvijeti su veoma važni,osobito za jaja koja svatko može očekivati.
SAM PALIČNJAK SE NE PRSKA, TJ NEIZRAVNO JER GA NEĆEMO VADITI KADA VLAŽIMO TERARIJ, NE NJEGA,. POTREBNA MU JE VLAGA U PLINOVITOM STANJU NE VODENOM NA NJEGOVOM TIJELU. MOŽEŠ MU TAKO ZAČEPIT TRAHEJE KOJIMA UDISE ZRAK. DAKLE PRSKANJE CIJELOG TERARIJA ILI JOS BOLJE DIJELA TAKO DA SI ON SAM MOZE NACI AJMO REC OPTIMALNU VLAGU IAKO JE TO TESKO U TAKO MALOM PROSTORU.
U PRAVILU VISINA =4 DUŽINE IMAGA
Jaja : Ženke vijetnamskog paličnjaka u dosta dugom fenomenu polažu jaja,kroz par tjedana,od samo 2 ženke možete očekivati par stotinjaka jaja (iako neće baš SVA uspijeti) jaja su lagano spljoštena,tamno smeđe boje često sa "hijeroglifima" po njima,svijetlo smeđim šarama,i najvažnije svijetlucava crvenkasto-smeđa kapica na vrhu (kroz koju će nakon 4-5 mjeseci maleni paličnjak izači) . Jaja je najbolje staviti u zatvorenu posudicu,a kako je i jajima vrlo važna vlažnost i sva vlaga,možete ih staviti na vaticu lagano poprskanu vodom (lagano ne da se jaje natopi ili da procuri i potopi dio posudice,te uguši jaja) . Najbolje je zapravo samo staviti u nekakav tupperware i zatvoriti,svakih par dana (2-3) pogledati unutra i promijeniti vaticu,ali najbolje svaki dan pogledati jer se vrlo lako dolazi do plijesnji koja može zaraziti jaja i potom niti jedno neće uspijeti,znači ta generacija pada u vodu. Ako primjetite na vati sivkasto roze ,šarene točkice odstranite vatu ili barem zaraženi ("procvijetali") dio vate.
KOJA SI JAJA OPISALA? JA SAM IMAO CRNO SIVA SA NIKAD CRVENIM UZORCIMA? RAZLIKUJU SE OD IZMETA PO OBLIKU: IZMET JE HRAPAV I DUGULJAST (OPET GOVORIM ZA OVU VRSTU)
TAPERVER NEMOJ, UNISTIO SAM PREKO 200 JAJA ZATVORIVSI IH U HERMETICKI ZATVORENU ..STAKLENKU! I PA-PA VRSTA....
Nimfe : Nimfa je maleni tek izlegli paličnjak koji se razvija,mnogo jedu u početku i traže mnogo špricanja svakih dan-dva.
DA, NIMFA JE LIČINKA KOJA IZGLEDA SKORO JEDNAKO KAO IMAGO (KOD KRILATIH OBLIKA NEMAJU KRILA I NISU SPOLNO ZRELE). IMA FORA DA AKO LIČINKE NEĆE JESTI, STAVI SE JEDAN IMAO KOJI ĆE IH POTAKNUTI. I NEKE FORICE DA SE RUB LISTA ŠKARAMA IZRAVNA ŠTO JA NIKAD NISAM RADIO JER NEĆE OZI HODAT PO PRIRODI I REZAT DAMAMA LIŠĆE...APSURDNO!
Ostale vrste : Europski,vijetnamski,indijski,madagaskarski (ružičasti) i sredozmeni.
OVO SU NABROJANE SAMO 4 VRSTE OD PREKO 3000 OSTALIH SA PODVRSTAMA....
NEMOJ NISTA ZAMJERITI SVE JE DOBRONAMJERNO KAKO BI ŽIVOTINJICE BILE ZADOVOLJNE!