oko 30 dana od izvaljivanja treba nivo vode sniziti za 10-15 cm vode!, ribice poeinju disati na labirint( kisik iz zraka), a spustanjem nivoa vode smanjuje se površinska napetost vode i omoguauje disanje na labirint.Prvo se hrane infuzorijama, pa zatim artemijom, ili žumancetom.Sitno dispargirano žumance se može koristiti( u jednoj knjizi piše razmuaeno žumace kuhanog jajeta) i prvih dana, ali je loše sto puno prlja vodu.Nakon dvije nedjelje , treba sniziti nivo vode( oko ove inf. se nalaze razlieiti odgovori, od cca nakon 2tje pa do 4 tj)
Paramecijum(infuzorija)-Potrebna je tegla od 1L, 2L,3L(recimo ona veaa tegla od krastavaca).U tu zapreminu 4/5 se ispuni sa vodom, temp mora biti 24,26 st.Na jednu litru se stavi 10g isušene kelerabe( ne znam kako prevest na hrv, srpska je knjiga), ili 20g sušenog livadskog sjena, ili sijena djetaeline,ili prosušeno lišae zelene salate.Gumicom se prievršauje uz komadia kamena kako ne bi isplivali na površini.Poslije potapljanja se stavi na teglu staklo.Kroz 2-3 dana pojaviae se masovno infuzorije .Voda se kroz 3-4 dana zamuti i poeinje smrditi.Treba zatim procijeniti kroz mlinsku svilu, tako da infuzorije probu kroz svilu u eistu teglu.Uglavnom ja sam kad se to zamuti izvadila tu slamu, i to zamuaeno dajem ribicama.