Srpanj 18, 2025, 19:45:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ubacivanje novih riba  (Posjeta: 6465 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vozdra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ubacivanje novih riba
« u: Svibanj 13, 2009, 20:35:20 poslijepodne »
Na koji nacin vi ubacujete nove ribe iz vrecice u akvarij?
Da li mrezicom vadite ribe iz vrecice, ili ih pustite zajedno sa vodom iz vrecice?

Pozdrav.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Ubacivanje novih riba
« Odgovori #1 u: Svibanj 13, 2009, 21:09:25 poslijepodne »
Zajedno s vodom :)
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Svibanj 13, 2009, 21:10:27 poslijepodne »
mrezicom vadim ribe iz vrecice...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Svibanj 13, 2009, 21:12:41 poslijepodne »
vele da voda iz vrečice ne bi smjela doć u tvoj il naš aq zbog prijenosa boleština, ppa ak imaš volje vadi ih van mrežicom, mada nikad nemam toliko strpljenja jer mi se čini da tada dožive još veći šok sa tim nateravanjem i lovljenjem u mrežicu.

ja samo izlijem, pa kud puklo da puklo :D

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2009, 21:33:54 poslijepodne »
Ni ja nisam pametan... Trudim se sve raditi po PS-u, ali jednostavno nemam uvijek strpljenja i vremena, strah me izliti vodu zbog boleština, a opet me strah i ozlijediti i prestrašiti ribe loveći ih mrežicom...

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Svibanj 13, 2009, 21:37:02 poslijepodne »
 pravilno je prvo staviti vrecicu u akvarij na pola sata da se ujednaci temperatura vode u vrecici sa vodom iz akvarija. nakon toga se malo po malo dodaje voda iz akvarij u vrecicu u razmacima od 10 minuta sve dok u vrecici nebude omijer pola pola. pa se tek nakon toga riba ulovi u mrezicu i pusti u akvarij. i vijeruj mi takav nacin je najmanje stresan za ribe koje si donio(la). i najsigurniji za ostatak riba sta imas u akvariju.  :) :) :) ;) ;) ;)
p.s. budes li ubacivao vodu iz vrecice u akvarij prije ili kasnije ces naletit na bolescinu.
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2009, 21:44:22 poslijepodne od val82 »

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2009, 21:46:36 poslijepodne »
 i da ja se toga drzim od kad sam se pocela baviti akvaristikom i da pokucam u drvo nikad nisam imala bilo kakvu bolest u akvariju  ;) ;) ;) ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2009, 21:48:47 poslijepodne »
i da ja se toga drzim od kad sam se pocela baviti akvaristikom i da pokucam u drvo nikad nisam imala bilo kakvu bolest u akvariju  ;) ;) ;) ;)

blago tebi jer bogami nemam živce i fala bogu nemam nikakvih problema :up:

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2009, 21:50:27 poslijepodne »
A da, manje više se toga i ja držim i trudim se raditi baš tako :)

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2009, 21:54:02 poslijepodne »

blago tebi jer bogami nemam živce i fala bogu nemam nikakvih problema :up:
trenutno nemas problema i dao bog nikad ih neimo. ALI ako te pokosi neka bolest najcesci su slucajevi da su pokrepali cijeli ili u najboljem slucaju pola akvarija riba. a inace svi znamo da sa akvaristikom nema zurbe zato jer se zurba skupo placa.  ;) ;) ;) ;) ;)
A da, manje više se toga i ja držim i trudim se raditi baš tako :)
i to je ok!!

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 13, 2009, 21:56:07 poslijepodne »
bokte val, pa ne namjeravam svaki tjedan ubacivat nove ribice u aq, tak da mislim ak bog da sam barem 2 god na miru :up:

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2009, 22:00:47 poslijepodne »
bokte val, pa ne namjeravam svaki tjedan ubacivat nove ribice u aq, tak da mislim ak bog da sam barem 2 god na miru :up:
blago tebi ako mozes toliko izdrzat (2 godine). ja nemogu izdrzat niti mijesec dana. zato sad imam doma 6 akvarija i jos tri mi dolaze ovaj tijedan. :roll: :roll: :roll:
 bokte nisam normalna navukla sam se kao najveci nark..... :roll: :roll:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2009, 22:02:49 poslijepodne »
blago tebi ako mozes toliko izdrzat (2 godine). ja nemogu izdrzat niti mijesec dana. zato sad imam doma 6 akvarija i jos tri mi dolaze ovaj tijedan. :roll: :roll: :roll:
 bokte nisam normalna navukla sam se kao najveci nark..... :roll: :roll:

mislim u ovaj biljni, na jesen ak bog da dolazi rio 180 pa ćemo se bacit na ciklide i tam ću stavljat onda nanovo.

žena će me ubit za sve moje projekte koje imam u glavi :roll: :roll:

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2009, 22:06:21 poslijepodne »
 samo pazi da nebude bilo  :poguzi: :a078: a nakon toga  :o010: :o010:
  :hyper: :hyper: :hyper:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Svibanj 13, 2009, 22:22:10 poslijepodne »
pravilno je prvo staviti vrecicu u akvarij na pola sata da se ujednaci temperatura vode u vrecici sa vodom iz akvarija. nakon toga se malo po malo dodaje voda iz akvarij u vrecicu u razmacima od 10 minuta sve dok u vrecici nebude omijer pola pola. pa se tek nakon toga riba ulovi u mrezicu i pusti u akvarij. i vijeruj mi takav nacin je najmanje stresan za ribe koje si donio(la). i najsigurniji za ostatak riba sta imas u akvariju.  :) :) :) ;) ;) ;)
p.s. budes li ubacivao vodu iz vrecice u akvarij prije ili kasnije ces naletit na bolescinu.

A daj objasni kako to da u vodi ima bolestina a na ribi koju ubacujes (iz te voda, natopljenu tom vodom) ne? Nema nista vece opasnosti od bolestina izljevajuci vodu u akvarij od lova mrezicom. S time da je zaista veci stres loviti mrezicom.
Ostalo stoji, to za temperiranje i sl.

Tko oce biti siguran da ne unosi bolesti u akvarij sve nove ribe stavlja u karantenu 15 dana najmanje. Sve ostalo je rizik.
...Pula...

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 13, 2009, 22:36:35 poslijepodne »
p.s. slazem se jedino sa karantenom ako zelis biti sto posto siguran stavis ribu u karantenu na 8 dana sto je cisto dovoljno i to je i zakonska karantena za uvoznike.

A daj objasni kako to da u vodi ima bolestina a na ribi koju ubacujes (iz te voda, natopljenu tom vodom) ne? Nema nista vece opasnosti od bolestina izljevajuci vodu u akvarij od lova mrezicom. S time da je zaista veci stres loviti mrezicom.

Tko oce biti siguran da ne unosi bolesti u akvarij sve nove ribe stavlja u karantenu 15 dana najmanje. Sve ostalo je rizik.
evo da ti objasnim. primjer kupujes ribu u ducanu a u taj ducan su frisko dosle ribe koje nisu prosle kako treba karantenu te su te ribe stavljene u akvarij zajedno sa istog tipa riba koje su prije bile tamo odnosno izlite su samo iz vrecice. a neka od njih je bolesna. ti dodes izaberes ribu koja je bila tamo prije. trgovac ti zagrabi vodu iz akvarija (odnosno vodu vec sa bakterijama). a tvoja riba nije bolesna te ti dodes kuci izlijes tu vodu u svoj akvarij i sta si dobila bolest cijelog akvarija. stim vise sto su ribe pod stresom i šokom slabijeg imuniteta.
a automatski su ti i ribe u akvariju pod šokom radi nove ribe ili riba i razlicitosti u temeraturi vode. ;) ;) ;) ;)
p.s.ako ti treba jos sta obijasnit slobodno reci :D ;) ;)

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #16 u: Svibanj 13, 2009, 23:04:43 poslijepodne »
paaaa ono... nije mi to bas logicno... riba je ipak prosla kroz tu vodu... mozes se nadati da se ribe u tvom aq nece razboljeti... i nista vise... karantena je jedino pravo rjesenje...

no ta "novouvezena ducanska" riba ne mora imati znakove bolesti - moze biti kliconosa, bas kao i riba koja je danima u ducanu...

Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Svibanj 13, 2009, 23:24:35 poslijepodne »
kolko bi puta riba trebala u "karantenu"? lol

-...riba uvezena "zdrava", prošla "karantenu" neke trgovine, provela 10ak dana u akvarijima iste trgovine i na kraju završila kod krajnjeg kupca... da ne spominjem mogućnost da je riba od vp trgovca otišla malo do mp trgovca, pa još tako nekoliko puta... -? i na kraju kod svih tih seljakanja završi kod nekog doma.... pa valjda netko ima ili bi trebao imati odgovornosti za prodavanje zdrave ribe. tko je taj? u kolko je "karantena" riba bila prije nego je došla do mene kao krajnjeg kupca? jel u stvari ta riba zdrava , ili nije?

- sve se to čini kao nekakva mutna i pomalo smrdljiva igrica teorijama raznih trgovačkih interesa...

btw, nedavno sam , na svoj jedan upit tu dobio vrlo čudan i pomalo kvaran odgovor u vezi kupoprodaje živog organizma za akvarij, pa sam se istom zapitao,, s kim mi u stvari imamo posla? s profesionalcima, prekupcima sklonim prevarama ili uvaljivačima niskih pobuda..  jel sam podatak "živa riba u dućanu", znak da je zdrava ili kaj?? ;)

mislim, kad kupiš psa ili mačku ili ... , dobiješ nekakvu zdravstvenu potvrdu kojom prodavatelj na neki način dokazuje ispravnost "robe", a ovdje vidim primjere riba koje u novcu koštaju više od mačaka, pa i nekih pasa, a na kraju tu i od nekog, čuješ da "su ti loši uvjeti ili si sam kriv..." za nekaj, a kaj, nitko nije siguran...  ;) :D :roll:

znao sam po 200riba dovozit iz vogela, u gepeku, usred zime ,, i nikad nijedna nije riknula, niti provela minute u nekakvoj karanteni...uglavnom su to bili axelrodi, diskusi, isl. znači "osjetljive ribe", pa fakat nisam ziher o čemu se tu u stvari govori? kak može u dućan i u prodaju doći riba koja nije karantenu "prošla kako treba"???

- ot: slobodan sam primjetiti da ljudi "dobiju" mobitel za "1 kunu", pa se i nakon godine dana radi nekeog sitnog kvara po servisima žale i pozivaju na garanciju??? LoL
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2009, 00:00:24 prijepodne od aquabot »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Svibanj 13, 2009, 23:32:36 poslijepodne »
Hvala val92 sto si mi tako dobronamjerno "objasnila" kako to ide, al ja se i dalje ne slazem s tobom, valjda ces mi to dozvoliti  :-[

Mislim da mi nisi odgovorila na pitanje: zar na ribi i mrezici kojom grabis po toj mozebitno  zarazenoj vodi nema tih istih patogena? Zbilja ne? Pa ja mora da sam u zabludi, idem opet u skolu da ponovim gradivo...

Osim toga, bez obzira na sve prekaucije, cinjenica je da u SVAKOJ vodi ima gotovo svih patogena, a ribe se razboljevaju samo onda kada za bolest postoji dobra podloga. Jako malo bolesti je zbilja zarazno u pravom smislu rijeci, a one se desavaju prilicno rijetko.

Unosenjem nove ribe u akvarij se povecava mogucnost zaraza samo zato jer ta doticna riba mozda vec ima neku infekciju te se time virulencija povecava i mogucnost da ribice malo losijeg zdravlja obole. Dal ces ubaciti pol litre vode ili samo onoliko koliko je natopilo mrezicu... nije previse bitno.
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #19 u: Svibanj 14, 2009, 00:12:24 prijepodne »
Ja drzim kesu oko 20 min na vodi dok se ne zagrije a posle rukom izvadim ribice i ubacim u vodu...nikad nikakvih problema (hvala Bogu) bilo je nekih sitnih koji nemaju veze sa tim...sto se toce prodavaca riba cast izuzecima ali uglavnom ne znaju nesto previse o poslu...trebao sam hvatati bisere pa zapisivati ali onda bih ja ispao zloba  8)  samo mi je krivo kad vise da neko nema pojma o akvaristici kupi macku u dzaku i ni blizu ono sto bi mu trebalo (primjer sam ja prije uclanjivanja na FORUM-priznajem zgulili su mi kozu sa ledja)  :up:  :up:  :up:
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #20 u: Svibanj 14, 2009, 07:54:24 prijepodne »
Ja to ovako radim, možda je neko več napiso, ali ovako.
Prvo skinem s vrečice gumicu, i tako otvorenu vrečicu gurnem 2/3 vrečice u vodu. Tako držim 20-30 minuta, nakon toga ulijem 1 litru akvarijske vode. Koju sam direktno uzeo uz tog akvarija u kojem je vrečica. Tako pomiješanu vodu držim još 30 minuta i nakon toga vadim vrečicu iz vode i lagano s mrežicom vadim ribice iz vrečice i stavljam u akvariji.
Sve to pokušam raditi kada več ribe spavaju ili im napravim umijetnu noć s nekim prekrivačem.
Lagano razmijestim interijer akvarija, da se i druge ribe ne snađu odmah.

Ni jednu ribu nisam do sada izgubio ubacivanjem.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #21 u: Svibanj 14, 2009, 09:13:47 prijepodne »

slažem se u potpunosti s gwyn, iako nikada ne ulijevam vodu iz vrećice u akvarij. uvijek će ostati par kapi vode na ribicama.

ja prvo naravim već opisanu prilagodbu koja traje jedno sat, sat i pol, s tim da ugasim svjetlo u akvariju. onda uzmem posudu od tupperwarea :D od jedno 3 l, unutra stavim malo akvarijske vode i veliku mrežicu. prelijem vodu iz vrećice unutra i brzopotezno ih mrežicom premjestim u akvarij. ni ne znaju što ih je snašlo. nakon sat vremena upalim svjetlo.

tak da ih ne stresiram lovom.

do sad ih nisam držala u karanteni, ali razmišljam da iduće koje ću uzimati ipak stavim :nerd:
zg centar

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #22 u: Svibanj 14, 2009, 09:45:57 prijepodne »
Ja to ovako radim, možda je neko več napiso, ali ovako.
Prvo skinem s vrečice gumicu, i tako otvorenu vrečicu gurnem 2/3 vrečice u vodu. Tako držim 20-30 minuta, nakon toga ulijem 1 litru akvarijske vode. Koju sam direktno uzeo uz tog akvarija u kojem je vrečica. Tako pomiješanu vodu držim još 30 minuta i nakon toga vadim vrečicu iz vode i lagano s mrežicom vadim ribice iz vrečice i stavljam u akvariji.
Sve to pokušam raditi kada več ribe spavaju ili im napravim umijetnu noć s nekim prekrivačem.
Lagano razmijestim interijer akvarija, da se i druge ribe ne snađu odmah.

Ni jednu ribu nisam do sada izgubio ubacivanjem.
da, u pravilu, to je to. ribe puštam u akvarij s ugašenim svjetlom. svjetlo ponovo palim nakon 15ak minuta.

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #23 u: Svibanj 14, 2009, 10:06:15 prijepodne »
Tako je, i pokušam im dati malo hrane, što sitnije da se izmiješaju.

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 14, 2009, 17:48:22 poslijepodne »
 gwny daj mi molim te reci koliko si imala bolesnih riba do sada i koliko je bilo gubitaka drugih riba radi tih bolesnih. i kako su ti uopce se ribe uspijele razboliti ako ti to sve radis i znas bolje od npr mene . inace uzgajali smo gupye dobre dvije godine . i izbacivali sa svojim malim akvarijima po 400kom mijesecno na ulicu (u ducane). nikad nismo imali bolesnu ribu, a to je bilo sto smo se drzali jednostavnih pravila a jedno od njih je nacin unosenja novih riba u akvarij. i isto tako kako sam ja napisala pokusavajuci dati sto tocniji i ispravniji odgovor covijeku sve to pise i u svakoj akvaristickoj knjigi.  :D :D ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)