Srpanj 18, 2025, 22:17:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: I dalje umiru ribe..  (Posjeta: 7110 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: I dalje umiru ribe..
« Odgovori #25 u: Svibanj 08, 2009, 22:33:32 poslijepodne »
Zeljko da su nitrati  u pitanju pokitile bi se one ko grozdje po povrsini, a posto nije bilo nikoga kuci sem jarana koji ih je povremeno obilazio moguce je sve.

Znam, meni se to desilo, u nekom 3. ili 4. tjednu cikliranja stavio sam ribe u akvarij i pola ih je otvorilo usta nakon tjedan dana.
Lupam bez veze, ali taj nitrit me kopka.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #26 u: Svibanj 08, 2009, 23:01:08 poslijepodne »
evo ti link pogledaj ona riba sa slike ko da je preslikana...     http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_napuhnutost.shtml
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Svibanj 08, 2009, 23:27:49 poslijepodne »
Ja i dalje naj vise sumnjam u hranu, moguce da se pokvarila jos ako je nije drzao u frizideru, a ovi domaci mixevi su opasni brzo se kvare. Ja nastojim napraviti mix i odmah im dati svjez bez kuhanja mixerom sve sameljem u prah i onako im ubacim pojedu i onda stop tri dana, pa onda listici, pa spirulina...itd u glavnom im nepravim zalihe koje ce stajati. Sta ja znam mozda ija grijesim idem ovako pa cu studirat,nadam se da necu napravit zaheb...

Offline indigo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #28 u: Svibanj 09, 2009, 18:03:54 poslijepodne »
Pozzzdrav!
Ovako budući da radim na Zagreb Openu od ujutro do navečer ne stignem se javit a u pauzi skočim samo vidjet akvarij i nazad!
Uglavnom,ribe su jučer jele hranu natopljenu medazolom i 3 tablete su išle svakih 8 sati u akvarij,sad im mjenjam 50% vode pa ću opet stavljat i hranu i otopljene tabletze u vodu!
Jučer sam izvadio riknutog Maingana većeg i srednjeg sociolofija,a danas srednjeg Maingana!
Čudno mi je što se od dva bolesna Maingana jedan oporavio,a riknuo je manji koji je skroz bio OK i jeo!
Ili ja to nisam dobro primjetio kako me nema kući.
Sad sam se skroz pomirio ako mi i sve riknu tako da ako koja ostane živa super,ako ne jeb...,neće me i to je to.
Mislim da je najveći problem što ja nisam skroz u Zg-u i mislio sam da to može funkcionirat tako(jer je i bilo sve OK i bezprijekorno 5 mj. sad do ovoga) no sad vidim da baš i ne ide,treba bit doma manje više stalno da bi uočio neki problem.

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 09, 2009, 18:15:50 poslijepodne »
Čudno mi je što se od dva bolesna Maingana jedan oporavio,a riknuo je manji koji je skroz bio OK i jeo!

Ma nije evo sad sam vidio tog drugog maingana,sjedi na pijesku u kutu i jedva izdrzava,dobro se napuhnuo i repna peraja ko da mu se ocufala za 1/3!
Koliko da hranim ribe sa tim lijekom i da li da ih hranim uopće?

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #30 u: Svibanj 09, 2009, 18:40:35 poslijepodne »
 citala sam da se u ekstrimnim slucajevima radi kupka od lijeka i da se ribe stavljaju u kupku na pola sata a za to vrijeme bi se trebao skroz dezinficirat i ocistit akvarij. odnosno da se ribe nevracaju u bolesni akvarij  :) :) :) :) :)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #31 u: Svibanj 09, 2009, 18:44:33 poslijepodne »
ja ih nebi hranio sve dok traje lijecenje...

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 09, 2009, 18:57:29 poslijepodne »
A sa čim ga dezimficirat,već sam prije par dana povadio svo kamenje,sve biljke,pročešljao pijesak,usisao dno u tri navrata,promjenio dio vode i sve vratio nazad!

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 09, 2009, 19:03:07 poslijepodne »
A sa čim ga dezimficirat,već sam prije par dana povadio svo kamenje,sve biljke,pročešljao pijesak,usisao dno u tri navrata,promjenio dio vode i sve vratio nazad!
ma ja mislim da se to odnosilo da se sva voda izvadi i dobro opere cijeli akvarij  :) :) :)
ja ih nebi hranio sve dok traje lijecenje...
slazem se  :) :) :) inace kod svih bolesti riba odnosno lijecenja istih se nebi trebalo hranit ribe i trebalo bi za to vrijeme biti ugaseno svijetlo odnosno zamracen akvarij jer su u mraku ribe smirenije te lijek bolje dijeluje  :) :) :) :)

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 09, 2009, 20:42:19 poslijepodne »
Ma zamracenje akvarija,smanjuje ucinkovost lijeka evo saljem ti na pp...sve u detalje..

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 09, 2009, 20:52:22 poslijepodne »
Hraniti ribe u svakom slucaju 1 put  stim da je hrana tretirana medazolom, u 100 mg lijeka otopljenog u malo vode u nekom poklopcu se doda hrana i tako se daje ribama koje mogu jesti i koje jedu nema brige za njih.
Tretman cijelog akvarija je u svakom slucaju pozeljan, i traje 7 dana,svako 7 do 8 sati otopiti 250 mg lijeka na 50  litri vode, ne zamracivati akvarij. Filer, aeracija, temp na 30 stepeni, sve na full kapacitet podici, medazol NESTETI POZITIVNIM BAKTERIJAMA U FILTERU....mjenjanje vode 30% u 24 sata. RIBE NEMOGU PREDOZIRATI SA LIJEKOM... :up:

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 09, 2009, 20:55:11 poslijepodne »
Jos da napomenem sve je preuzeto sa stranice WWW.ciklidi.com sto sam naveo,jer vidim da vam je mrsko googlat pa eto....nadam se da cemo pomoci nasem kolegi da se rijesi belaja... :up:

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 10, 2009, 14:57:39 poslijepodne »
Ma zamracenje akvarija,smanjuje ucinkovost lijeka evo saljem ti na pp...sve u detalje..
moke mislim da si u krivu zato jer ti i na stranici koju si dao pise isto sta sam rekla  :D :roll:
 evo i citat sa te stranice . ja se ispricavam unaprijed moderatorima ako se to nesmije raditi.
Tretman metronidazolom ciklida oboljelih od bloata:
Povećati temperaturu u akvariju na 30°C, kao i dovod kisika. Povećana temperatura ubrzava riblji metabolizam, kao i životni ciklus parazita, i time omogućuje brže ozdravljenje riba. Ugasiti svijetlo u akvariju da bi ribe bile smirenije a svijetlo navodno i smanjuje djelovanje lijeka. Na svakih 50 litara vode u akvariju stavlja se 200 mg prethodno otopljenog metronidazola. Bolesne ribe se tretiraju svakih 8 sati, dva do tri puta dnevno. Sljedeći dan slijedi izmjena 50% vode u akvariju, pa opet tretman metronidazolom optimalno svakih 8 sati. Tretman traje oko 5 dana. Znači, svaki dan se radi izmjena 50% vode a nakon toga 2-3 tretmana. Za to vrijeme ribe je potrebno hraniti malom količinom hrane da se vidi da li počinju jesti ili ne. Metronidazol ne utječe negativno na bakterije u filtru, pa filtere ne treba dirati.
Kada bolest jako napreduje i postoji opasnost gubitka cijeloga jata, liječi se radikalnijom metodom. U 10 litara vode stavlja se 200 mg metronidazola. Dovod kisika mora biti vrlo jak. U pripremljenu kupku se na 30 minuta stave oboljeli ciklidi. Za to vrijeme je poželjno što bolje očistiti akvarij u koji će se vratiti ciklidi kako se ne bi vratili bolesno okruženje i opet oboljeli. Uzgajivači navode kako se ribe ne mogu predozirati metronidazolom, pa neki koriste i puno veće koncentracije metronidazola i agresivnije načine liječenja.

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 10, 2009, 15:05:53 poslijepodne »
 i moke mislim da bi trebao i procitat sta pise na stranicama koje savijetujes . pogotovo kad je u pitanju ovako delikatna stvar. a ne samo nagadat o necemu sta si samo letimicno pregledo.
 ;) ;) ;) :roll: :roll: :roll:

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 10, 2009, 19:03:24 poslijepodne »
Evo vratio se s posla doma!
Danjašnja bilanca glasi:riknuo maingano koji je i izgledao za riknut te našao još jednu mrtvu,valjda ženka afre!
 Nahranio sam malo sad sa tretiranom hranom-ostale sve jedu,koliko sam mogao vidit,nadam se da je sad to to što se umiranja tiče!

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #40 u: Svibanj 10, 2009, 20:50:03 poslijepodne »
Iskreno saučešče :'(
To je kod tebe pravi pokolj.
Hrana koja ti stoji u hranilici izložena je visokoj vlazi a kako ista lako trune tako truje i ribe koje se njom hrane. Dali ribe hraniš istom hranom od početka rikavele? Ja medazol stavljam u hranu (sameljem hranu i lijek malo vode i kroz špricu istisnem i osušim na peči ili suncu) pa jedan dan hranim samo time i to samo kad mi se ribe počnu ponašat sumljivo. Jednom kad riba prestane jesti manje više nema šanse za nju a tretirat 5-7 dana cijeli akvarij ljekom to je prava nočna mora (probao s diskusima). Kod hrane s ljekom nemaš tolko mjenjanja vode a lijek djeluje direktno na ribu.
 Iskreno ti želim brz rasplet nočne more!

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 10, 2009, 21:46:28 poslijepodne »
Ja iskreno više ne znam kako se osječam,rekao bih da pokušavam sve ali sam postao ravnodušan što se tiče riba,tretiram i akvarij i hranu pa kako bude - bude!
Iskreno mislim da ne bi trebalo još puno rikavat ribe jer mi je danas većina jela,sad hmmm,vidit ćemo!
Ja se sad samo nadam da je taj "bloat",jer ako je nešto drugo a ja ne poduzimam i ne kužim porikavat će mi sve!
Mjerio sam danas nakon jučerašnje izmjene 50% vode i nitriti manje od mg/l a nitrati po boji mi i dalje izgledaju oko 20-25mg/l,sad to mi je čudno!
Željkoc mi je spomenio fosfate,sad jel postoji još nešto što bi mi moglo trovat ribe i da li postoje precizni testeri za to?
Iskreno mislim logički bi trebalo biti da ako je nešto s vodom trebale bi sve porikavat manje-više u par dana,šta ne?
Meni su male i srednje ribe skoro sve žive!
Također sad kako sam povadio i presložio svo kamenje neki dan,poumiralo mi 10-tak riba,druge zauzele rupe,evo maingano ženka po prvi put ima puna usta,esterae su mi sve prežive,labidochromisi također...
A ne znam budemo vidjeli!

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #42 u: Svibanj 10, 2009, 22:23:55 poslijepodne »
Vjerovatno su se ribe nažderale strvine, i onda počnu rikavati. Tako se jednom i meni desilo, ali ja sam onda mijenjao svaki dan po pola vode u tanku. To je trajalo sedam dana i onda je prestalo, valjda su se ribe očistile. Moja pretpostavka je da se nažderu strvine i onda im to naškodi. Ja sam svojima, kažem ti još jednom samo mijenjao po polovinu vode svaki dan. I inače ja izbjegavam davanje bilo kakvog lijeka u akvarij. Pretežno ribe liječim izmjenom vode i eutanazijom kad vidim da im neće biti pomoći. Do sada sam imao samo jednom problem sličan tvom sa ciklidima, i to baš sa afričkim ciklidima. Sa američkim ciklidima sam znao imati poneki problemčić ali to bi rješavao sa dodavanjem malo tvrđe vode u akvarij. Veće probleme imao sam sa živorotkama, a njih sam tretirao isto kao što sam maloprije rekao, izmjena vode ili eutanazija.  Da kucnem u drvo(glavu) u zadnjih par godina nemam problema sa boleštinama.
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 10, 2009, 23:18:51 poslijepodne »
Vjeko to si u pravu kako me nema cijeli dan pa kad se vratim ako je koja mrtva ovi je čvokaju,pa bit će da ih to sje..!

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 11, 2009, 01:28:29 prijepodne »
Val ti sebe citiras, ti kazes kao navodno treba gasiti svjetlo, procitaj joj lijepo pise da netreba gasiti svjetlo jer umanjuje dejstvo lijeka....a sitacija je vise nego delikatna. Ja sam se bar potrudio da pomognem isto kao i zeljkoc, koji je cijelo vrijeme tu pa je bar nesto i predlozijo i u jednu ruku pomogao , i ti si se sad nasla pametna i citiras vec receno. I ja sam vec poslao citav text na PP covjeku, pa je procitao i postupio po uputstvu. I neznam zasto si se uopste ti nasla uvrjedjena u cijeloj prici oko svega, forum ti je otvoren bio cijelo vrijeme, pa si mogla reci kako sta da se radi oko cijele situacije...a ne sada da ti mene nesto ispravljas kao ja nesto pogresno navodim...Tvoja prica se cijelo vrijeme zasniva TREBAO BI ILI JA MISLIM DA TREBA  ovo ili ono..Sto ne stoji nikako u ovakvoj situaciji.LP.....

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 11, 2009, 07:38:10 prijepodne »
Indigo, svaka tebi čast na strpljenju, nije ti lako!

Čini se da je ipak u pitanju hrana ili strvina koju su ribe jele, kao što je pretpostavljeno. Tak da taj lijek što ga stvaljas stvarno ima učinka. Ona teorija sa hranom i povrćem sa pesticidima koji su otrovali ribe isto može biti moguća u ovom raspletu situacije!

Ova izmjena vode će korisitit, jedino se bojim da filter ne odumre zbog tolikih izmjena vode, jer slabo hraniš ribe, a vodu svakodnevno mijenjaš. Bakterije tj. kapacitet biološkog filtera ti se smanjuje, jer su bakterije gladne!
Kod ponovnog uspostavljanja normalnog načina hranjenja, laganije sa hranom, da ti se filter postepeno uspješno obnovi, da ti ribe ne stradaju zbog lošeg stanja vode. I ja bih mjerio nitrite svaki 2 dan, za svaki slučaj, čak i amonijak, ja ti imam testere ak nemaš.
Spomenu si fosfate, uz tolike izmjene vode, ako ih je i bilo više ih nema. Oni mogu nestati jedino od crkotine. Jesi li pregledao sve rupe u kamenju, opet ja lupam, ali eto.

Svi mi u stvari nešto pretpostavljamo, a sve u dobroj namjeri, tak da je normalno da netko nešto i kaže što nije možda sasvim točno. Recimo ono sa svjetlom mi se čini da i nije neka bitna stavka s obzirom da su ribe hranjene hranom natopljenom u lijeku tak da, ako je slučajno lijek fotolabilan ili kaj već, ovdje to nije presudno jer su ga ribe unosile u organizam sa hranom, a ne samo iz vode.

Bitno je da se sve to malo smirilo, meni je bilo već zlo kad bih vidjeo post "I dalje mi umiru ribe" stalno obnovljen, čeka da se otvori, a u nutra uvijek loše vijesti.

Nadam se da ćeš uskoro otvoriti neki novi, recimo Oporavak riba, što i kako nakon teške bolesti!

Pozz! 

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Svibanj 11, 2009, 08:56:31 prijepodne »
 :up:

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #47 u: Svibanj 11, 2009, 09:37:32 prijepodne »
Ugasiti svijetlo u akvariju da bi ribe bile smirenije a svijetlo navodno i smanjuje djelovanje lijeka.
ti kazes kao navodno treba gasiti svjetlo, procitaj joj lijepo pise da netreba gasiti svjetlo jer umanjuje dejstvo lijeka...
sorry moke ali u krivu si, to sta je napisala val82 je citat sa ciklidi.com o napuhanosti (bloat-u).

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 11, 2009, 11:44:43 prijepodne »
Indigo kakvo je stanje..

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Svibanj 11, 2009, 20:03:16 poslijepodne »
Ljudi nemojte se samo posvadit zbog mene,zahvaljujem svima na trudu i kopanju po netu za informacijama!
Ja sam taj cijeli post o bloatu pročitao i prije nego sam se odlučio za ciklide algojede,a i acies mi je čim sam prvi put otvorio temu sa sumnjom na bolesti također poslala sve o tome na PP,također poslije i moke ,moj jedini propust je bio što sam u početku kad su rikavali samo Goldi nisam bio siguran i sumnjao sam na hibrida i nisam poduzimao ništa bar tri dana a i dalje hranio sa mixom,poslije sam samo nastavio JBL-om!
Jednostavno kako me često nema a uvijek je funkcioniralo sve predobro,mislio sam nemoguće je da je sad odjednom bloat!
Mislim da je vjerovatno do mog mixa + mrtve ribe u akvariju par dana pa su ove mogle čvokat!
Znam ja od početka da je bolje ako nema svijetla kad se tretira lijekom ,tako da mi je akvarij preko dana na moonlightu a po noči skroz zamračen!
Još jednom hvala svima,nadam se da je sad skoro to gotovo,vidjet ćemo!
Još uvijek nisam doma,javljam se s teniskog turnira,ali kad se vratim doma prije spavanja javim stanje!
« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2009, 20:18:43 poslijepodne od indigo »