Hvala ljudi jako mi puno znači da se sviđa i vama. Naime "laici" su komentirali kako "sve to ko bara izgleda" no ne kuže da u tome i jesti bit

. Da jezerce je u Livnu (BiH) tamo imam kuću pa je sada na red došlo i jezerce koje zaista dugo planiram. Prvo je uslijedilo stihijsko kopanje rupe koju sam morao iskopati u dva dijela jer se radi o terenu na kosini. Jezerce je ispalo "bubreg" oblika

gdje u užem dijelu sam stavio poluotok i niži dio koji će skoro biti kaskada preko koje će se preljevati voda iz gornjeg u donje jezerce. Pumpa će istu vraćati u gornje čime ću dobiti protok a imam i već smišljenjo riješenje za filtraciju. Nailon sam dobio jako povoljno jer ovaj za jezerca i nije tako jeftin ali sam skužio da su u jednoj brošuri krivu cijenu naveli pa sam do veličine od 4x5 metara došao za manje od 100kn. Naime poštovali su oglašenu cijenu.... Dugo sam mozgao i o tome kako napraviti podlogu koja će biti fleksibilna i čvrsta pa sam slučajno jedno jutro gledao neku BBC emisiju u kojoj su pokazali odličan trik. Naime isjekli su stari tepih na trake širine cca 50cm i tim trakama prekrili dno jezeca. To sam napravio i sam i ispalo je super. Naime tako možete popuniti sve šupljinea dovoljno je čvrsto da vam ništa neće probiti nailon. Nailon stavite otprilike i pustite da voda obavi ostalo. Kako punite tako se formira završni oblik. Što se tiče bilja e to je tek pravi gušt. Svaki akavrist je navikao da za malo zelenjave daje po 35 ili 50 kuna, a onda počnete uređivati jezerce i motikom ubereš busen koji ti ne može stati u auto i to besplatno. Osjećaj je predobar. Išao sam u livanjsko polje i tamo u plitkim jezercima i poplavljenim poljima našao preljepo bilje koje je samo trebalo pokupiti. Da još nisam zaglibio sa autom u polju i da me nije golf dvica vadila iz blata bilo bi sve super no i to je sastavni dio hobija što ne!?
Uglavnom izvadio sam par kanti šljunka iz suhog riječkog rukavca (boja kada je mokar je predobra) i naravno mulja, vode iz jezerca, kamenja itd kako bi se sve što prije zacikliralo. Dok sam to stavljao u jezerce vodio sam se onom "široki potezi kista" što znači da sam malo razmišljao o estetici i da sam više pazio da nešto nečemu ne smeta kako bi svim organizmima dao jednaku šansu za uspjeh. Ostalo sam prepustio dobroj staroj majčici prirodi i mojoj majčici koja tu i tamo malo vode dolije.
Bio sam dolje nakon 3 tjedna (slike su od tada) i koliko sam vidio svo bilje prosperira kao i ribice (mama iako nije htjela imati veze s tim je kupila hranu i znajući nju to će biti dobro ugojene ribice.

Očekujem i probleme jer je mjesto na žalost na sunčanom dijelu vrta no vidjet ćemo kako će se ponašati.
Stavio sam mlađ i par vodozemaca.
Slike od lokve iz koje sam vadio ribe ću vam morati poslati na ljeto jer nisam stigao ga slikati kada sam bio tamo. Imam još par fotki jezerca pa ih stavim tu. Mislim da će stvarno biti ok kada još se riješi par detalja (sakrije nailon da se ne vidi, filtracija....) no kao što sam rekao na početku jako mi je drago da vam se sviđa što mi pokazuje da sam na pravom putu. Stariji članovi foruma me znaju još iz prapovijesti ovog portala i, iako nisam više aktivan kao nekad, izgleda da vrijedi ona "jednom akvarist uvijek akvarist"!