Srpanj 27, 2025, 20:30:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Veeeeliki problemi sa biljem, please pomoć, savjet bilo što  (Posjeta: 3193 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline janko_zg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
Veeeeliki problemi sa biljem, please pomoć, savjet bilo što
« u: Svibanj 04, 2009, 18:01:54 poslijepodne »
Bok Svima,
imam veliki problem sa biljem.
Bilje ne raste i propada.
Imam Juwel Vision 260 L, 2x54W rasvjetu, CO2 sistem (boca), svaki dan dodajem 5ml KNO3, 12 ml K2SO4, 5 ml Pro Fito, 12 ml EasyCarbo, imam hranjivu podlogu, svaki tjedan promijenim 50% vode i temperatura je oko 26 stupnjeva. I nakon svega tog biljke su koma.
Ja bih molio za savjet, što da napravim da se to promijeni.
Prije sam imao Juwela od 120L imao sam CO2 sistem kučne proizvodnje i biljke su bile odlične.
Molim vas za pomoć

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Veeeeliki problemi sa biljem, please pomoć, savjet bilo što
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2009, 18:19:27 poslijepodne »
nedostaju ti fosfati. KH2PO4. Nabavi ih jer je to jedan od najvažnijih sastojaka prignojavanja. Inaće po slikama ne vidim nikakve prezahtijevne biljke. Najvjerojatnije se radi o nedostatku navedenog makrelementa.

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2009, 18:21:31 poslijepodne »
Ne izgleda mi da je bilje tolika koma, samo mi se čini da su na vrhovima starih listova došle alge.
A koliki ti je PH?

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2009, 21:53:05 poslijepodne »
kaj nije to malo rasvjete za silno gnojenje...0.4w po litri?

Offline janko_zg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2009, 22:02:22 poslijepodne »
Slažem se za svijetlo. Krajem prošlog tjedna nabavio sam reflektore za lampe, pa predpostavljam da bi to moglo biti dosta

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2009, 22:07:37 poslijepodne »
a kakva ti je filtracija,vidim da ti je usisna cijev dosta prljava?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2009, 22:36:29 poslijepodne »
kaj nije to malo rasvjete za silno gnojenje...0.4w po litri?

Vidiš na to nisam niti obratio pažnju, eto glavnog krivca.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2009, 09:46:06 prijepodne »
il smanji s tolikom prihranom, jer su ti i alge problem po slikama, il dodaj još svjetla i pojačaj filtraciju :up:

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2009, 09:55:34 prijepodne »
svaki tjedan promjeniš 50% vode.... to je nepotrebno
dodaj još jednu lampu....
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #9 u: Svibanj 05, 2009, 10:07:01 prijepodne »
Toliko svjetla je dosta za uzgoj veliku vecinu biljaka...to su t5 lampe i sa dobrim reflektorima rast ce gotovo sve, a pogotovo ove biljke na slikama. Prema tome do svjetla sigurno nije. Stavis li jos svjetla samo ces pogorsat stvar, jer ce biljke trazit jos vise toga sta fali. Cak bi ti preporucio da smanjis preiod osvjetljenja na 8 sati dok se situacija ne popravi.

Jedino nedostatak co2 i nitrata mogu uzrokovati takvo stanje biljaka. Prema tome ja bi kupio neku jeftinu protocnu pumpu ili powerhead na tvom mjestu, i tutnuo co2 unutra da ga propeler pumpe rasprsuje pa si s time rijesio dvije velike stvari...bolje rastvaranje co2 i protok. Takoder malo pojacaj izlaz co2.

A vidim da imas i dodatni filter vanjski. Koji?...onda mozda ne trebas pumpu, nego samo pojacat co2.

Tih 5 ml kno3 nista ne znaci dok ne kazes kako si smuckao smjesu, a po bljedolikosti listova fali makroelemenata... poslusaj Cigu, biljkama za rast treba NPK (nitrati, fosfati, kalij), a ne samo nitrati i kalij. Znaci i fosfate nabavit. Promjene vode i dalje radi, i bit ce bolje vidjet ces.
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2009, 10:22:32 prijepodne od lp »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #10 u: Svibanj 05, 2009, 10:14:30 prijepodne »
i malo zeljeza ne bi skodilo

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 05, 2009, 10:47:44 prijepodne »
ako su donji listovi normalne boje, a listovi na vrhu i oni koji tek rastu žute boje (koliko sam uspio primjetiti) sa vidljivim zelenim žilama od makroelemenata nedostaje kalij no ut tom slučaju s vremenom če doći i do vidljivih oštečenja na listovima (rupe) i još vjerojatnije u tvojem slučaju nedostaje željezo. Filtracija ako je pojačaš, neče riješiti problem nego ga pojačati jer ugljen u filteru absorbira željezo kojeg je potrebno redovito dodavati.
stalna izmjena vode u tolikoj količini (50% tjedno) ne samo da je nepotrebna, nego i štetna, smanji malo količinu vode koju mijenjaš. Ako redovito prihranjuješ biljke uz CO2, dodatna lampa če samo poboljšati situaciju u tvojem akvariju.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2009, 11:18:40 prijepodne »
ako su donji listovi normalne boje, a listovi na vrhu i oni koji tek rastu žute boje (koliko sam uspio primjetiti) sa vidljivim zelenim žilama od makroelemenata nedostaje kalij no ut tom slučaju s vremenom če doći i do vidljivih oštečenja na listovima (rupe) i još vjerojatnije u tvojem slučaju nedostaje željezo.

To mozes samo pogadat, jer su isti simptomi javljaju kod nedostatka nitrata i fosfata. A zasto pogadat sta je, dodas sve i promjenis tjedno 30%-50% vode da izbacis sta bilje nije potrosilo i amen....ako je dosta co2 nece biti ni a do algi.

Filtracija ako je pojačaš, neče riješiti problem nego ga pojačati jer ugljen u filteru absorbira željezo kojeg je potrebno redovito dodavati.
A tko jos od biljnih akvarista koristi ugljen u filteru? Ja ne znam ni jednog...mislim da imas nekakvu krivu informaciju da pojacanje filtracije i protoka skodi biljkama, kad moze samo pomoc. Iz iskustva biljnom akvariju treba protoka i filtracije puno vise nego inace, protoka jedno 10x litraze akvarija, i volumena 10% litraze akvarija bi bilo idealno. Tako rade najpoznatiji aquascaperi diljem svijeta cijim se akvarijima divimo. Ima nesto u tome vjeruj mi.

stalna izmjena vode u tolikoj količini (50% tjedno) ne samo da je nepotrebna, nego i štetna, smanji malo količinu vode koju mijenjaš.
Steti? Ne bih bas rekao...to je osnova vecine sistema gnojenja, da jednom u 7, 10 ili 15 dana napravis vecu izmjenu vode, da izbacis visak hranjivih tvari iz akvarija. Ja tako radim godinama i nisam nikada primjetio nikakve posljedice za biljke i ribe. Dapace svida im se. I to isto rade aquascaperi diljem svijeta.

Ako redovito prihranjuješ biljke uz CO2, dodatna lampa če samo poboljšati situaciju u tvojem akvariju.

Ma nemoj...mislim da bas i nije tako i da je vrijeme za jednu lekciju iz biljne akvaristike. Znaci neki redoslijed najvaznijih potreba biljaka: Svjetlo-co2-makroelementi-mikrolementi. 90% algi u akvariju nastaju zbog nesrazmjera prve dvije potrebe biljaka, a to su svjetlo i co2. Svjetlo odreduje sve, koliko ces co2 imat, koliko ces gnojit, koliko ce brzo biljke rast. Ako biljke kod kolege Janka ne rastu kako spada znaci da im nesto nedostaje. Svjetlo nije sigurno jer je za te biljke to dosta rasvjete. Ostaje co2 i makro i mikroelementi...Ako doda jos jednu lampu, biljke ce samo jos vise trazit onoga cega fali i bit ce jos gore, jer je kako smo vec rekli, svjetlo na vrhu svega. Ako malo smanji fotoperoid (na 8 sati), smanjit ce i potrebe biljaka za hranjavim tvarima, pa mozda bude dosta to sta trenutno Janko gnoji, ili mozda bude dosta ako ce malo pojacat co2 i gnojenje. Kad to nauci balansirat moci ce i produzit jos fotoperoid ili dodat jos rasvjete. Nadam se da si sada shvatio.

« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2009, 11:24:23 prijepodne od lp »

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2009, 11:37:50 prijepodne »
ako su donji listovi normalne boje, a listovi na vrhu i oni koji tek rastu žute boje (koliko sam uspio primjetiti) sa vidljivim zelenim žilama od makroelemenata nedostaje kalij no ut tom slučaju s vremenom če doći i do vidljivih oštečenja na listovima (rupe) i još vjerojatnije u tvojem slučaju nedostaje željezo. Filtracija ako je pojačaš, neče riješiti problem nego ga pojačati jer ugljen u filteru absorbira željezo kojeg je potrebno redovito dodavati.
stalna izmjena vode u tolikoj količini (50% tjedno) ne samo da je nepotrebna, nego i štetna, smanji malo količinu vode koju mijenjaš. Ako redovito prihranjuješ biljke uz CO2, dodatna lampa če samo poboljšati situaciju u tvojem akvariju.
Imas dosta netocnih navoda u svom postu i ono sto je lp napisao je potpuno ispravno i dokazano kako u nasim biljnim akvarijima tako i u akvarijima koje promoviraju biljni strucnjaci.

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2009, 11:54:56 prijepodne »
nisam stekao dojam da je riječ o biljnom akvariju, pa sam pretpostavio da ima ugljen u filteru.
no simptomi nedostatka makroelemenata i elemenata u tragovima te CO2 mogu biti slični ali nisu isti, daju se prepoznati, iako je najčešče riječ o nedostatku više hranjiva.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Svibanj 05, 2009, 12:12:22 poslijepodne »
Ja sam stekao dojam da je o biljnom akvariju rijec cim sam vidio slike i specifikacije...pa nece co2 i makroelemente dodavat sa dvije biljke u akvariju.

A sta se tice simptoma nedostataka tvari...tu dolazimo do cijele poante. Kljucno je imat dosta co2, (i dosta protoka da co2 odnese biljkama) za tu kolicinu svjetlosti. Kad se rijesi ta stavka, onda nece biti vazno ako dodamo i vecu kolicinu makro i mikroelemnata u akvarij, pa da ne moramo pogadat sta nedostaje biljkama. I naravno uz to promjenimo 30-50% vode svakih 7 ili 10 dana da izbacimo ono sta biljke ne potrose. ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2009, 12:30:37 poslijepodne »
E da kolega Jaz, da me krivo ne shvatis, ovo je sve bilo dobronamjerno...jer me i ova tema zaintrigirala zbog toga jer su svi odreda savjetovali vise rasvjete, jos jednu lampu, a realno za to uopce nema potrebe i vodi u samo vece probleme jos. Puno je sve lakse radit sa taman dosta  svjetla, a ne pretjerivat, zbog svega sta sam prije naveo. 

Lako je meni u mojih 60l postic dosta co2 za 2*24W t5, sta iznosi skoro 1W po litri, al u 260 litara je to ipak puno teze postic, a sa hrpetinom svjetla jos teze. Ja bi i u vecem akvariju imao samo 2*t5 lampe duzine akvarija, a ako bi bas imao neke svjetlom prezahtjevne biljke, onda bi mi dodatne 2 takve lampe gorile samo 3-4 sata, bas zbog co2 i niceg drugog.  :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2009, 12:40:30 poslijepodne »
E da kolega Jaz, da me krivo ne shvatis, ovo je sve bilo dobronamjerno...jer me i ova tema zaintrigirala zbog toga jer su svi odreda savjetovali vise rasvjete, jos jednu lampu, a realno za to uopce nema potrebe i vodi u samo vece probleme jos. Puno je sve lakse radit sa taman dosta  svjetla, a ne pretjerivat, zbog svega sta sam prije naveo. 

Lako je meni u mojih 60l postic dosta co2 za 2*24W t5, sta iznosi skoro 1W po litri, al u 260 litara je to ipak puno teze postic, a sa hrpetinom svjetla jos teze. Ja bi i u vecem akvariju imao samo 2*t5 lampe duzine akvarija, a ako bi bas imao neke svjetlom prezahtjevne biljke, onda bi mi dodatne 2 takve lampe gorile samo 3-4 sata, bas zbog co2 i niceg drugog.  :up:

ak smo se krivo skužili nije riječ o dodatku još jedne lampe, barem kaj sam ja govoril, već o tome da ak se p0reviše gnoji i ne stavlja dovoljno co2 bilje neće moć iskoristit gnojivo i onda dovodi do sličnih problema

a kaj se rasvjete tiče ak se i malo poigra sa njom može bit ok i ovo

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #18 u: Svibanj 05, 2009, 12:47:21 poslijepodne »
Sve 5, bitno je da smo svi nesto naucili... :yes:

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #19 u: Svibanj 05, 2009, 16:19:08 poslijepodne »
još uvijek ne znamo kakav je protok i filtracija u tom aq,jer usisna cijev nije baš reprezentativna, a i fotka cijelog akvarija bi mogla..

juwel vision 240 je 62cm visok akvarij i ako sam u krivu ispravite me...na fotkama nema nekog zahtjevnog bilja, a gnoji se maximalnim dozama kojima ja ne gnojim svoje visokozahtjevno crveno bilje u riu 180 sa 170 w svijetla,50cm visine...sve kemije koje ubacuje premašuju gornje granice preporuka...filtraciju ne znamo, ali nekako sumnjam da je 0.4w po litri u 62cm visokom akvariju sa ovako nabrijanim gnojenjem dostatna rasvjeta...ili je malo rasvjete ili je previše gnojenja po mom mišljenju...a filtracija i protok su upitni u svakom slučaju..

mudriji neka me isprave :up:

« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2009, 16:35:30 poslijepodne od acies »

Offline janko_zg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Svibanj 05, 2009, 17:53:31 poslijepodne »
Bok svima,
filtracija nije problem iz razloga što imam vanjski filter Eheim 2226 koji je potpuno čist. Ono na usisu ne predstavlja realno stanje. Cijevi čistim svaka 2 mjeseca (odnosno onda kada osjetim da je smanjen protok). Na izlazu iz CO2 difusora imam ugrađen Powerhead protoka 800L/h (znam da je malo preslab) i nemam ugljen u filteru. 

Offline janko_zg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Svibanj 05, 2009, 18:09:15 poslijepodne »
Evo i dodatnih slika...
CO2 je podešen na otprilike 1 balonić u 2 sek. Božda je to malo premalo, kaj velite

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 05, 2009, 18:33:28 poslijepodne »
pa po meni bilje i ne izgleda tak jaako looše :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #23 u: Svibanj 05, 2009, 18:46:19 poslijepodne »
CO2 je podešen na otprilike 1 balonić u 2 sek. Božda je to malo premalo, kaj velite

Toliko ja dodajem u 60 litara. Recimo 1.5-2 mjehurica u sekundi bi bilo dovoljno...i vidjet ces kako ce se sve oporavit. Napravis to postupno, prvo 1 u sekundi, pa onda nakon dva, tri dana, pojacas postupno malo vise. Da se ribe ne prevrnu. 

Ponavljam nije problem u svjetlu ako ove lampe imaju reflektore. Protok bi bilo dobro jos malo pojacat.
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2009, 18:56:50 poslijepodne od lp »

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #24 u: Svibanj 05, 2009, 19:12:04 poslijepodne »
lp, kak inaće određuješ koja je brzina mjehurića potrebna?