ako su donji listovi normalne boje, a listovi na vrhu i oni koji tek rastu žute boje (koliko sam uspio primjetiti) sa vidljivim zelenim žilama od makroelemenata nedostaje kalij no ut tom slučaju s vremenom če doći i do vidljivih oštečenja na listovima (rupe) i još vjerojatnije u tvojem slučaju nedostaje željezo.
To mozes samo pogadat, jer su isti simptomi javljaju kod nedostatka nitrata i fosfata. A zasto pogadat sta je, dodas sve i promjenis tjedno 30%-50% vode da izbacis sta bilje nije potrosilo i amen....ako je dosta co2 nece biti ni a do algi.
Filtracija ako je pojačaš, neče riješiti problem nego ga pojačati jer ugljen u filteru absorbira željezo kojeg je potrebno redovito dodavati.
A tko jos od biljnih akvarista koristi ugljen u filteru? Ja ne znam ni jednog...mislim da imas nekakvu krivu informaciju da pojacanje filtracije i protoka skodi biljkama, kad moze samo pomoc. Iz iskustva biljnom akvariju treba protoka i filtracije puno vise nego inace, protoka jedno 10x litraze akvarija, i volumena 10% litraze akvarija bi bilo idealno. Tako rade najpoznatiji aquascaperi diljem svijeta cijim se akvarijima divimo. Ima nesto u tome vjeruj mi.
stalna izmjena vode u tolikoj količini (50% tjedno) ne samo da je nepotrebna, nego i štetna, smanji malo količinu vode koju mijenjaš.
Steti? Ne bih bas rekao...to je osnova vecine sistema gnojenja, da jednom u 7, 10 ili 15 dana napravis vecu izmjenu vode, da izbacis visak hranjivih tvari iz akvarija. Ja tako radim godinama i nisam nikada primjetio nikakve posljedice za biljke i ribe. Dapace svida im se. I to isto rade aquascaperi diljem svijeta.
Ako redovito prihranjuješ biljke uz CO2, dodatna lampa če samo poboljšati situaciju u tvojem akvariju.
Ma nemoj...mislim da bas i nije tako i da je vrijeme za jednu lekciju iz biljne akvaristike. Znaci neki redoslijed najvaznijih potreba biljaka: Svjetlo-co2-makroelementi-mikrolementi. 90% algi u akvariju nastaju zbog nesrazmjera prve dvije potrebe biljaka, a to su svjetlo i co2. Svjetlo odreduje sve, koliko ces co2 imat, koliko ces gnojit, koliko ce brzo biljke rast. Ako biljke kod kolege Janka ne rastu kako spada znaci da im nesto nedostaje. Svjetlo nije sigurno jer je za te biljke to dosta rasvjete. Ostaje co2 i makro i mikroelementi...Ako doda jos jednu lampu, biljke ce samo jos vise trazit onoga cega fali i bit ce jos gore, jer je kako smo vec rekli, svjetlo na vrhu svega. Ako malo smanji fotoperoid (na 8 sati), smanjit ce i potrebe biljaka za hranjavim tvarima, pa mozda bude dosta to sta trenutno Janko gnoji, ili mozda bude dosta ako ce malo pojacat co2 i gnojenje. Kad to nauci balansirat moci ce i produzit jos fotoperoid ili dodat jos rasvjete. Nadam se da si sada shvatio.