Svibanj 10, 2025, 01:40:37 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: moja prva zmija  (Posjeta: 13203 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Jaz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: moja prva zmija
« Odgovori #25 u: Svibanj 12, 2009, 17:45:58 poslijepodne »
probaj joj u terarij staviti veću posudu s vodom, neka bude svijetle boje iznutra jer češ primjetiti utopljene uši, zmije se često instiktivno kad imaju uši kupaju, na taj način uši se utope, a preživjele uši se sklanjaju na područje zmijine glave...

i temeljito očisti terarij...

i probaj hraniti zmiju mrtvim plijenom, ja imam smrznute miševe što je puno praktičnije i sigurnije za zmiju...
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #26 u: Svibanj 12, 2009, 17:49:38 poslijepodne »
Pa nemora da znači da je "zaražena", ako joj već nisi davao da jede te pacove...

Nemoj mnogo da se rukovodiš savetima sa neta, jer oni mogu više da štete zmiji
nego sami paraziti!!!
Najbolje je da kontaktiraš nekog iskusnog veterinara, kao što je Maja o kojoj
je Vrba pisao, pa da ti ona kaže kako da rešiš problem, ako ga u opšte i imaš...

Dali ti je zmija "zaražena" najbolje možeš da vidiš kada upališ svetlo u terarijumu
dali na zmiji ima buba koje pri upaljenom svetlu počinju da se kreću i beže, takodje
kao što Jaz kaže,  stavi neku belu posudu za vodu u terarijum jer pipe ne znaju da
plivaju pa se tako udave i ti na dnu posude možeš da vidiš dali ima nepoželjnih utopljenika...

Offline guglaj

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #27 u: Svibanj 12, 2009, 17:55:38 poslijepodne »
neznam dali je zarazena,,, jos ih nisam primjetio, a kupala jos se nije kod mene,. ono sam bio samo trazio po netu cime se tretiraju u slucaju da ih nađem...

staviti cu vecu posudu ako ih bude idem kod veterinara da ga pitam,,,, sto sumnjam jer ih joj nisam dao....

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 12, 2009, 17:58:43 poslijepodne »

Pametno što si odmah pitao :up:

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Svibanj 12, 2009, 17:59:49 poslijepodne »
kako ono?

tko pita ne skita,,

a u ovom slucaju:

tko pita, ne zarazi zmiju, hehe

hvala djapo!

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #30 u: Svibanj 12, 2009, 21:23:45 poslijepodne »
Da se i ja umesam!!! Evo mozda cu da pomognem nesto! Nemojte da panicite, mogu vam sa sigurnoscu reci da jedan ektoparazit moze da zivi i razmnozava iskljucivo na svom specificnom domacinu, tako da ne verujem da bas ovi paraziti koji su nadjeni na glodare mogu da predju na zmiju! Ovaj krpelj na slici ne ide na glodare i obratno..... Recicete pa krpelj moze da se nadje i kod coveka.... jeste moze da se zakaci i to jedan ili dva, ako su stvarno puno, ali ne mogu da dugo zive i da se razmnozavaju na coveka, kao sto i vaske ne idu na pse, macke, reptile i t.d. Isti je slucaj i sa sugavcem, kod coveka suga brzo prodje i ne siri se jako.... Mislim da nema mesta za panike i da neces naci na zmiju te parazite koje si primetio kod glodara! Naravno i ja ne bih dao svojim zmijama infestirane zive glodare, slazem se da ih prvo zamrznes!

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 12, 2009, 21:47:47 poslijepodne »
U pravu si da ne treba paničiti, ali nisi u pravu što se tiče ovih parazita...

U svetu je identifikovano oko 250 različitih vrsta pipa-uši koje "napadaju"
reptile, i ovo na slici koju sam postavio nije krpelj već ta pipa-uš koja je
najčešća u teraristici i koja takodje živi i na glodarima i drugim životinjama
gde se hrani njihovom krvlju...
U 90% slučajeva ovi paraziti dodju u terarijum upravo preko žive hrane i onda
kada se nastane u terarijumu nastaje prava muka kako ih se rešiti...

Oni polažu jaja ispod krljušti zmije i hrane se njenom krvlju što može dovesti
do anemičnosti životinje ne retko i do smrti jer ovi paraziti prenose i neke
zarazne bolesti, takodje zmija ne može lepo da se presvuče jer joj se košuljica
cepa pošto je sva izbušena ujedima ovih malih vampira, i da ne govorim o stresu
životinje koja trpi ujede nekoliko stotina ovih parazita...

Dokazano je da ovi paraziti napadaju i čoveka i da mogu izazvati osipe na koži,
i neke druge po čoveka manje opasne probleme, ali za zmiju itekako realne, tako
da se ovom problemu ako je izvestan treba ozbiljno posvetiti i ne shvatati ga
olako, ali u svakom slučaju bez panike i uz savet iskusnog veterinara...

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 12, 2009, 22:28:23 poslijepodne »
******* OFF TOPIC *******

u slučaju da vas ugrize krpelj, imate razloga za paniku, krpelji prenose mnoge bolesti, a najgora od svih koja vas može pogoditi je Lyamova bolest koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi . Na mjestu ugriza prvih nekoliko dana bude osip koji ljudi uglavnom zanemare (osip se može dogoditi i na mjestu koje je suprotno od mjesta). Međutim, iako se bolest u prvih sedam dana može izlječiti najobićnijim antibioticima, uglavnom nitko nije svjestan opasnosti.  U slučaju ne lječenja, simptomi se javljaju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina od ugriza. Lječenje s pravim antbioticima počinje kad se ustanovi da je osoba oboljela od lyama. Problem nastaje, u dijagnostici, gotovo je nemoguće postaviti pravu diojagnozu, a dok netko u dijagnostiku ne uključi i test na lyama (koji traje 21 dan) oboljeli pretpi iznimne štete. Bolest ima simptome koji se mogu zabunom dijagnostirati kao artitis, sifilis, duševna bolest, meningitis, šizofrenija... i još na stotine drugih lakših i težih bolesti za koje se gotovo i ne može naći poveznica osim što su bolesti i dok se ustanovi da nije riječ o niti jednoj od navedenih bolesti štete od bolesti i krivog lječenja teško su popravljive. Uglavnom, bolest je prisutna u hrvatskoj i treba svaki ugriz krpelja uzeti jako jako jako ozbiljno.

Mog prijatelja pred nekoliko godina ugrizao krpelj, dvije godine kasnije pojavili su se simptomi poput dvostrukog vida i oštećenja živaca, dijagnosticirana mu je multipliskleroza, još godinu potpuno krivog lječenja dovelo je do toga da ostane paraliziran, iako su i dalje lječnici vjerovali da je riječ o multiplisklerozi, nakon jednog testa netko je uključio i test na lyama i nakon 21 dan od testiranja i dvije godine od početka ljećenja dijagnostiran mu je lyam... izlječen je od lyama ali posljedice nisu potpuno otklonjenje...

lyam je tako netipićna bolest da iako najčešće ima svoj sljed razvoja (3 stadija) ne može se dijagnostirati s lakoćom, čak i amerikanci koji su je otkrili procjenjuju da ih godišnje ta bolest stoji oko jedne milijarde dolara (od razvoda (bolest se može razviti i smjeru mjenjanja osobnosti) do krivog ljećenja)

uglavnom: prvih 7 dana antibiotici riješavaju bolest.

*** kraj offtopica ****

uši, buhe krpelji koji dolaze s glodavaca opasni su i za ljude i za zmije... jer se neki drugi organizmi obilato koriste njima kao prenosnicima... i sama ideja parazita i njihovog kompliciranog puta razvoja je nevjerojatno fascinantna...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 12, 2009, 22:56:07 poslijepodne »
Ovako.... ako negde pise da bas te parazite - pipe koje parazitiraju na glodavce mogu da parazitiraju i na zmije onda ja gresim. Inace i pipe su akaride, a akaride su krpelji. Nisu krpelji samo ovi veliki koji najcesce vidimo i suga (kao sarcoptes, psoroptes, cnemidocoptes.....), onda demodex su isto tako krpelji, tako da sve pipe (mites) spadaju u akaride i to su krpelji. Tacno je to da paraziti, a posebno ektoparaziti su prenosioci zaraznih bolesti, virusne i bakteriske i tu je glavni problem, jer neka jedinka moze imati hiljadu krpelja, a da oni nemaju patogene, dok druga moze imati samo jedan, pa da dodje do infektivnog oboljenja i tacno je to da su krpelji kao i druge grvopije jako ozbiljna stvar. Ova bolest koja je opisana kod nas u Makedoniji nema ili mozda je redje ima ali se drugacije zove! Kad sam rekao da ne treba odma paniciti, to znaci da ne mora da se nesto lose desi, jer, znamo da vaske prenose tifus, tifus je sad iskorenjen, ali vaske i dalje se tu i tamo javljaju posebno u decja obdanista, zatvore, krajeve dge zivi bedno stanovnistvo i t.d.  Sve ovo govorim zato sto sam doktor veterinarne medicine, hocu reci da nisam laik, naravno postujem i odgajivace sa vise iskustva u ovoj problematici sa reptilima.

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #34 u: Svibanj 12, 2009, 23:11:13 poslijepodne »
nisam znao da ugriz krpelja moze toliko naskogiti covijeku, a i zmiji,
strasno da jedan tako mala zivotinjica moze prouzlociti takve bolesti,. dobro ima virusa i bakterija koje su puno opasnije ali krpelji koje mi psi svaki dan donose u kucu, morati cu im dati frontline jos da mi donesu neki zarazni krpelj  >:(
----
znaci one se sakriju i po noci izađu van,, hmm bas cu sutra ujutro kada uopalim lampe pogedati malo bolje dali su na njoj,, pa vam budem javio,. ako i budu na njoj onda ih je pokupila od koga sam je kupio,,,

koje se bolesti, nametnici bakterije itd. najcesce javljaju kod zmija?
na pocetku sam mislio da to nije takva nauka, ali ispostavilo se skroz suprotno..

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 12, 2009, 23:38:34 poslijepodne »
**** off topic****
uši su jedan prenosnik, buhe drugi prenosnik a krpelji treći prenosnik najrazličitijih virusa, bakterija i parazita.... s glodavaca na ljude... neke bakterije nisu opasne za reptile ali opsane za toplokrvne životinje i ljude... iako buha traži krznatog domačina, u prolazu če bez problema skočiti na čovijeka i ugristi ga... istina neče se zadržati dugo na čovijeku kao domačinu... ali dovoljno je da ugrize... to zna

frontlain je odlićno sredstvo... ako sa psom često ideš u šumu ili u parkove, obavezno koristi frontlain. samo, ako se dobro sječam, od krpelja štiti mjesec dana a od buha 3 mjeseca....

što se tiče lyama, u hrvatskoj ga ima u istri, gorskom kotaru... to je ono što 100% znam, a najvjerojatnije i tamo gdje god ima ovaca.... a u makedoniji... pa vjerujem da nije izuzetak...

što se tiče parazita i bolesti... ako uzmemo da je u jednoj francuskoj toksoplazmozom zaraženo otprilike 80% ljudi.... u hrvatskoj nema razloga da bude manje... a bogami niti u makedoniji... toksoplazmoza je zanimljiva jer kod nekih ljudi sa slabijim imunitetom može izazvati ozbiljne poeljedice dok kod većine ne mora...

a zanimljivo je da kod štakora mijenja ponašanje tjerajuči ga na rizično ponašanje, te se štakor više ne boji mačaka, koje su sljedeća karika u prenošenju... jedna studija je pokazala da ljudi koji nose toksoplazmozu također pokazuju znakove rizičnog ponašanja, prolaze kroz crveno svijetlo na semaforu... i slično...
a također se istražuje uloga u pojavi šizofrenije....

a to je samo toksoplazmoza.... za yersinia pestis bi stotine milijuna ljudi moglo reči (da mogu posvjedočiti) da se nije šaliti sa ušima, buhama i krpeljima... jer glodavci su dokazani spremnik razčičitih organizama koji samo čekaju da se opet prošire svijetom... a dovoljno je da se nekim slučajem u jednoj svinji nađu virusi dvije gripe (nije važno je li prirodno ili umjetno) i da nastane treći oko kojeg se nitko nemože dogovoriti kako ga nazvati a da to bude politički korektno ime... i da nastane panika... i da se ljudima vrati sjećanje na priče s početka 20. stoljeća...

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 12, 2009, 23:48:50 poslijepodne »
Ja sam laik i za sada na sreću nisam imao problema sa ovim parazitima,
što ne znači da jednoga dana neću jer je jedan poznati herpetolog jednom
rekao da nema ni jednog "ozbiljnijeg" terariste koji u svom životu nije imao
problem sa pipama...
Dosta pažnje posvećujem zdravlju svojih ljubimaca i volim da učim iz
iskustva terarista koji su duže u tom hobiju od mene, tako da koliko sam
mogao da saznam i da pročitam iz nekih tekstova na netu, glavni prenosnici
pipa su živa hrana, novo nabavljene životinje koje nisu prošle karantin i
cveće, zemlja i ostali predmeti koji se direktno iz prirode unose u terarijum...

Imam prijatelja koji dugo godina čuva kukuruzne smukove i sam razmnožava
hranu za njih... U terarijumu ima samo podlogu od treseta, posudu i saksiju
kao sklonište, i pre 5-6 meseci je imao problem upravo sa ovde navedenim
vampirima za koje je ustanovio da su se razmnožili upravo na pacovima jer
ih je u velikom broju našao najviše na ušima pacova gde su sve napravili
ranice i.t.d...

Dali pipa-uš-krpelj pacovu siše krv pa onda predje na zmiju, ili ga koristi
samo kao "prevozno sredstvo" do zmije stvarno je u svemu ovome nebitno, jer
kada imaš naprimer desetak terarijuma koji se ne sastoje samo iz posude za vodu
i novinske hartije kao podloge, već su sredjeni kao prirodno stanište vrste koju
čuvaš, onda možeš da zamisliš u kakvom si problemu kada ti se to sve nakoti,
jer onda faktički moraš da kreneš od nule...

Sve u svemu mislim da je bolje sprečiti nego lečiti, i zato treba obratiti pažnju
na takve stvari pogotovu ako su očigledne kao u ovom slučaju, iako se one najčešće
na kraju pokažu kao bezopasne...
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2009, 00:03:07 prijepodne od El Djapo »

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 13, 2009, 00:11:30 prijepodne »
*** off topic***
slažem se sa djapom...
meni se dogodilo da mi se zmija namakala danima u posudi s vodom, tada mi ja na pamet došlo da:
1. nešto nije u redu sa temeraturom u terariju.... no vrlo brzo sam to otklonio kao problem,
2. pomisao na parazite... i tada sam je pregledao i nisam ništa primjetio na njoj, na dnu posude s vodom nije bilo nikakvih tragova mrtvih nametnika...
3. presvlačenje je odmah otpalo jer se upravo bila presvukla... zaključak je bio: jednostavno joj se namače u vodi...

no svejedno, sam temeljito očistio i dezinficirao terarij i sve u njemu te promjenio podlogu... i to radim svakih 30 dana... zlu ne trebalo...

uglavnom, hranim je samo odmrznutim plijenom... iako i tu treba biti oprezan, jer se količina bakterija koje se razvijaju otapanjem rapidno  povečava protokom vremena... tako da je bitno pravovremeno hranjenje kako bi zmija s hranom progutala što je moguće  manje bakterija... jer prevelika količina bakterija u želucu može izazvati povračanje plijena... a to je opet drugi razlog za zabrinutost... :)

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 13, 2009, 00:16:09 prijepodne »
Jaz... ovo sto si napisao je tacno! Slazem se! Ali kada ljudi citaju ovo plasice se da izadju cak i na livadi ili nedaj Boze da neko zakaci krpelj... umrece od straha pre vremena hahahaa. Hocu reci da nije sve tako crno. Da bi nastala bolest osim prisustvo patogena, znacajni su i virulentnost kao osobina i takodje broj patogena. Da bi prouzrokovali blest slabije virulentni sojevi potrebno je veci broj da dodje u prijemcivog organizma i obrnuto! Primer, u Makedoniji je dosta rasirena bolest bruceloza ili kako je zovu "malteska treska" i to kod slabije informiranog stanovnistva. Patogeni su bakterije iz roda Brucella i karakterise se po tome sto je jako virulentna, potrebno je cak samo 5-8 bakterija (a spominje se i 3) da bi prouzrokovali bolest! Zaci nije svaki dodir "prijemciv organizam-patogen" = bolest upravo zbog toga! Takodje Yersinia pestis (za oni koji ne znaju to je kuga kod coveka) je odavno iskorenjena bolest i nije se pojavila mnogo godina unazad, ne znam tacno. Tacno je to da su glodari prirodni rezervoar Yersinije, ali je i kod njih vec dugo nema......Hteo sam da kazem za toksoplazmozu, ali si ti rekao i to je sve tacno, ali sve ovo ne treba da plasi ljude nego da budu samo malo vise oprezni u svemu i nece biti nikakvih problema.....i ako zmije cuvaju pravilno, nece imati nikakvih problema, jer to su zmije iz odgoja i hrane se naravno sa zamrznutom hranom opet iz odgoja! Zelim da se izvinim zbog greske u pisanju..... ali trudim se...!

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 13, 2009, 00:21:39 prijepodne »
Slazem se svama!!!!!! Kad se spoji iskustvo i informiranost to je ono pravo.... zato su ovi forumi vise nego potrebni za nas hobi....

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #40 u: Svibanj 13, 2009, 16:40:25 poslijepodne »
jaz sta koristis za dezinfekciju teraria? obicnu vodu, alkohol ili nesto drugo?? koliko sam svatio da su zmije dosta osijetljive na te kemikalije..

a za taj "mrtvi ili zamrznuti pljen" negdije sam bio procitao na ovom forumu da ga treba staviti u pecnicu da se odmrzne i onda ga joj dati?

---

e da dali tko zna neku knjigu o boa-ma??
ja sam trazio ima ih stvarno puno, sad dali je tko mozda vec kupio knjigu pa da mi je preporuci i gdije ju je nabavio??

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 13, 2009, 16:50:34 poslijepodne »
za dezinfekciju možeš koristit IZO SAN, imaš za kupit u apotekama,
što se zamrznutog plijena tiče..staviš ga da se otopi par sati... ili u vrečici ga staviš u toplu vodu ili pod lampu..ili na radijator prek zime... uglavnom mora bit potpuno otopljen... osobno nebih stavljao u pečnicu...

neke knjige imaš za kupit u algoritmu...ili za naručit preko ebaya... imaš knjige općenito o boama...posebno za neke rodove/vrste... ovisno kaj te zanima točno...

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Svibanj 13, 2009, 16:55:33 poslijepodne »

Ne treba ti knjiga, evo ti jedan veoma dobar sajt o Boama gde imaš
masu korisnih stvari, i gde ćeš sigurno naći sve što te zanima:

www.boa-constrictors.com

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #43 u: Svibanj 13, 2009, 17:12:04 poslijepodne »
IZO SAN,, kupit cu ga i ocistiti terarij detaljno, hvala!
--

da stalno sam na toj stranici "www.boa-constrictors.com"
stvarno su lijepe te boe, volio bi imati ovu vrstu "Boa c. longicauda" crno bijela,, prekrasna je,.
dali u hrvatskoj ili blizu hrvatske da se netko bavi bas uzgojem boa, a da nisu mix?
trazio sam po netu i nisam se usrecio ima nesto na njemackim stranicama, ali posto neznam njemacki tesko mi se snaci,,

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 13, 2009, 21:13:24 poslijepodne »
Ja koristim cetavlon i sve je ok! To je baktericidno, virucidno i mikocidno sredstvo koje je jako efikasno i dokazano! Koristim ga i kao dezinficijens u mojoj ambulanti!

Offline Damber

• Punopravni član
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
« Odgovori #45 u: Svibanj 14, 2009, 01:17:29 prijepodne »
Evo, da se i ja malo nadovežem...

Možete li netko opisat kojim postupkom tretirate terarij tim sredstvima (cetavlon, IZO SAN,...), smije li se to preventivno "poprskat" po terariju i dali je potrebno čišćenje terarija od sredstva, nakon dezinfekcije?
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Svibanj 14, 2009, 13:01:07 poslijepodne »
Poprskas fajtanjem, ostavis tako nekoliko min., pa onda prebrises vlaznom krpom i to je to, sve se brzo osusi..............