Srpanj 19, 2025, 06:37:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sumnjivi sijamac  (Posjeta: 1193 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Sumnjivi sijamac
« u: Travanj 30, 2009, 12:29:50 poslijepodne »
- akvarij 54l (45 efektivno), 3 mjeseca u funkciji;
- temp 26, pH 7,5, dH 7;
- prve ribe prije 2 mjeseca;
- filter je unutarnju koji se dobije u kompletu, nema aktivnog ugljena;
- svakih 10 dana mjenjam 9l vode;
- dodajem tjedno 4-5 kapi fishtamina, EC svaki dan, gnojivo tjedno, Easy-Life FFM i bakterije kod izmjene vode;
- stanovnici 5 corya, 3 otića, 3 amano, 1 gupi, 1 sijamac i 6 crvenonosih tetri.

Prije 6 dana sam kupio jednog malog sijamca mjesec dana starog da mi rješi crnu čupavu. U dućanu je plivao normalno u akvariju, a kod mene 90% vremena "pliva" uspravno, dakle rep gleda prema dolje, a glava prema gore. Čitao sam da imaju slabi riblji mjehur i da teže održavaju dubinu, ali ovo je previše. Najviše se zadržava u jednom dijelu akvarija gdi je visoka biljka (blizu izlaza iz filtera) i tamo se skriva. Rijetko kad normalno zapliva. Jučer sam primjetio da mu je drekec neko vrijeme visio iz njega, kasnije mu je pao. Kaj može biti?
Slučajno sam s njim dobio bebu gupija i on je OK.
Od ostalih simptoma jedan cory pokazuje simptome crvenila na škrgama, koje mi je već imao jedan drugi, i pojava nekih zelenih algi na površini šodra (na podlozi, ne rastu u vis nego ko tanak sloj na šodru).
Stavio sam fishtamin i pojačao aeraciju (s pumpom za zrak). Nažalost karantena odpada jel me nema za ovaj produženi vikend.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Sumnjivi sijamac
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2009, 21:42:56 poslijepodne »
imam 4 sijamca i tako se i meni ponašaju već godinama, zalegnu na neki list ili podlogu i ne mrdaju, znaju visiti i naopačke (glava dole) a skroz su zdravi.
e sad, jedino ako nije stvarno nei problem zbog ovog što kažeš da si kod korića vidio.
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2009, 21:55:28 poslijepodne »
kako veli alles - sijamci se znaju tako blesavo ponašati...
i dobro si napravio s vitaminima i aeracijom, ali kad se vratiš - svakako pogledaj koriće i ako su i dalje crvene fleke - nema druge nego u karantenu!

Offline Tropik

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 01, 2009, 21:51:27 poslijepodne »
Moja dva sijamca plivaju uzduž i popreko preko 105 lit aq i stvarno su živahni. ima ih svagdje i u svim dijelovima vode čak i uz samu površinu kada je hrana u listićima, makar su algojedi i trebali bi biti bliže dnu..

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Svibanj 01, 2009, 21:57:54 poslijepodne »
Moja dva sijamca plivaju uzduž i popreko preko 105 lit aq i stvarno su živahni. ima ih svagdje i u svim dijelovima vode čak i uz samu površinu kada je hrana u listićima, makar su algojedi i trebali bi biti bliže dnu..

to im jest uobičajeno ponašanje, ali znaju odjednom početi ovako glumatati i blesirati se...
svakako ih treba promatrati...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 02, 2009, 18:02:56 poslijepodne »
Nadam se da je to proces prilagodbe jer u rijetkim trenucima kad je na dnu djeluje normalno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 02, 2009, 18:07:14 poslijepodne »
a jel jede?
da mu nabaviš možda prijatelja?

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2009, 14:09:34 poslijepodne »
Sijamac se je nakon 10-tak dana opustil u akvariju i pliva po cijelom akvariju. Cory (albino) je nažalost uginuo  :'(. Zadnji put dok sam ga vidio izgledao je ko da je plastičan. Poprimio je narančastu nijansu, kretnje su mu bile krute, ko da su mu peraje bile ukočene. A kaj češ...  -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2009, 14:12:22 poslijepodne »
eto vidiš - bravo za sijamca, a za koriće - smo rekle (ah, mi babe!) da treba više paziti na koriće!  :nerv: