Dakle ovako, nije baš sjajno kao što sam se nadao!
Budući da me nema u stanu po 10 dana frend koji mi provjerava stanje javio mi je da je jučer na dnu mrtva riba cca 3 dana!
To je izvadio i promjenio 1/3 vode,a ja sam doletio u Zg danas navečer!
Osim što sam ustanovio da je preminula riba ženka N'dumbija,danas sam 2 sata tražio još jednu po akvariju jer sam imao 5 kom,prij 20 min je izašla van ispod kamena iznemogla skroz i uginula mi točno pred očima!
Mjerio sam nitrite i nitrate i nisu ništa van normale nego inače(s tim da imam tetrine 7u1 lističe pa ne znam koliko je precizno)!
To su mi inače najmirnije ribe i muški također tak da ne vjerujem da su mi zatukli ženke!
Sad što da radim dalje ?kako da utvrdim razlog da li je bolest ili nešto drugo!?
Prije nešto više od mj dana sam ubacio zadnju ribu 1 kom!
Jedino što sam ubacio još bilja(kripte) prij nekih 12 dana i u mix hrane dodao još jednu vrstu!
Također sam ubacio nazad hibrida kojeg nisam uspio udomit pa se malo promjenila struktura i pozicija riba po rupama!
Prekomjerno hranjenje nije u pitanju a sva hrana je za biljne ciklide!
Što da ubacim u vodu sutra za svaki slučaj ako je neka bolest?
Da li da još mjenjam vode?
Evo slika i druge N'dumbi Cry
Evo sad sam i ulovio još jednu ženku N'dumbija koja se pojavila bez beda mrežicom, a muški mi ne izgleda baš najbolje...
Ja stvarno ne znam što bi bilo?????
AKVARIJ:290 lit
temperatura 25-25 C
nitriti u granicama normale
akv startan krajem 1mj '09
voda se mijenja svakih 8-12 dana 30% i svaki mjesec 50%
FILTERI: 2*eheim 950 l/h protok
čišćenje svaki 2 mj.
Sve osim aktivnog ugljena
OSTALA OPREMA: protočna pumpa 1000 l/h
grijač jager 300W
KEMIJA:dodajem Easy Life FFM pri promjene vode
STANOVNICI:40-tak riba sve ciklidi osim 3 anscitrusa uključujući i malih(podmladak)
Ribe stare cca 8-10 mjeseci,osim pomladka
Hranjenja 2 puta dnevno hranilica
PROMJENE:u zadnjih mjesec i malo više dodan jedan mužijak Esterae
prije 12 dana dodano još malo vallisnerije i krypte
VODA: bistra,nema algi,čista ko suza,miris normalan
SIMPTOMI:Jednu ribu je mrtvu izvadio frend,,jedna je prije 1 h umrla pred menom;još jednu N'dumbi ženku sam izvadio u zasebnu posudu jer je onemoćala a i muški ne izgleda OK!
Muški je probljedio malo,prima hranu ali se odmara stalno na kamenu iznad svoje rupe,ima ko neke nekontrolirane pokrete te se pri plivanju u mjestu cima ko napred-nazad!
Ostale ribe izgledajo OK,čak su ove mlađe i skroz male preživahne
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................