Lipanj 30, 2025, 21:17:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Savjeti - izrada terarija za kameleona  (Posjeta: 10996 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Karas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Savjeti - izrada terarija za kameleona
« u: Travanj 28, 2009, 11:49:34 prijepodne »
Pozdrav svima. Imam u planu kupiti jednog malog kamelončića Chamaeleo calyptratus kada terarij. Kako će to biti kamelon star svega pra tjedana do max 1 mjesec, praviću manji terarij dimenzija 30*30*80-90 ili nešto tome slično. Vlasnici kameleona su mi predložili da prvo napravim manji terarij u kojem će kami živjeti prvih 4-5 mjeseci a kasnije da ga prebacim u veći. Nije mi problem napraviti ni manji ni veći terarij (bar ja tako sada u početku mislim  :P).
Vidio sam post o pravljenju terarija člana LeeMoon-a i odlično izgleda. Napraviću nešto tome slično, samo manjih dimenzija i sve od letvica. Od tih letvica iz Baumax-a sam već pravio poklopac za akvarij i odlično je ispao,u funkciji je par mjeseci i dolično se drži.
Evo kako je izgledalo pravljenje:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=27762.0

Koristiću materijal:
- drvo - letvice iz Baumax-a, šperploča ili iverica za zadnju stranu i dno terarija
- žičana mrežica za komarce
- staklo

Vezivna sredstva:
- čavli
- silikon
- Drvofix - ljepilo za drvo

Drvo ću prelakirati lakom  (ako se smije,neznam da li bi smetalo kamiju).

Najviše me buni rasvjeta. Koliko sam razumio, od rasvjete moram imati:
-UVB žarulja/neonka - postoji i u obliku žarulje koja se navrne na ovo standardno  grlo (jesam dobro razumio?). Takva žarulja bi mi bolje odgovarala nego neonka jer  onda nebih morao prilagoditi širinu terarija duljini neonke.
-Halogen žarulja - kao ova http://art-rasvjeta.hr/images/katalog/halo12vdik2god-v.jpg radi grijanja terarija.
-Noćna žarulja - ganat će ponekad pasti temp ispod 15C pa nek se nađe...
Jesam li dobro razumio? Nešto propustio?

Danas ću ići u Pet Shop da vidim što imaju u ponudi od žarulja. Popisaću sve vrste,karakteristike i cijene pa ćete mi savjetovati koje da kupim. Njih mogu zadnje kupiti kad 90% posla bude gotovo.

To bi bilo to za početak. Neželim žuriti u izradi. Step by step. Fotke ću redovito stavljati.
Još nisam ništa kupio tako da je sve podložno promjenama. Očekujem vaše savjete pa da složim jedan kvalitetan terarij za malog kamija  :P
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2009, 11:56:38 prijepodne od Karas »
Karas Reef - morski akvarij

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Odg: Savjeti - izrada terarija za kameleona
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2009, 12:44:02 poslijepodne »
moj savjet je napravi odma veliki terarij. Stavi u krov neonsku UVB (imaš u feturi za 35 kuna konstrukciju sa elektronskom prigušnicom) za hotspot običnu reflektorku 60-100 W i noćnu kupiš u Dogi-u.

Što se tiče žarulja u Dogiju su bar 5 kuna noćne jeftinije od Peta, ali ovi imaju veliki izbor. Ja sam baš za Womenicu kupovao ovaj vikend.

Jedino što još jednom moram reći napravi odma veliki terarij. Jednostavno malci isto vole prostor, a koliko sam čuo kameleoni brzo rastu, pa bi onda bilo šteta pravit za 2-3 mjeseca sve ponovo.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2009, 13:28:24 poslijepodne »
Znači elektronska prigušnica  i konstrukcija za UVB neonku T8?
Zato sam napisao ovo da čujem vaše savjete da se nebi zaletio pa se kasnije kajao...
Koliko su dugačke te UVB neonke? Ima neko link?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2009, 14:13:08 poslijepodne »
Malog kameleona dobro je držati prvih par mjeseci u manjem prostoru, jer tako bolje i brže napreduje. Čini se da ih iz nekog razloga veliki prostori plaše, pa u takvim uvjetima slabije jedu i većinu vremena provode skrivajući se. Predlažem ti da odmah izradiš veliki terarij adekvatan za odraslog guštera (na način kako si naumio), a mališu možeš prvih mjesec-dva držati u starom akvariju ili plastičnom boksu dimenzija 30X50X35 ili sl. Sve što trebaš učiniti je da od letvica izradiš okvir kao nosač za žičanu mrežicu kojom ćeš poklopiti mali terarij i na takav poklopac direktno položi potrebnu rasvjetu (dovoljna je jedna UVB neonka i jedna halogenka manje wataže (35W). Neka te noćne temperature ne brinu. Ipak je to pustinjski kameleon i u njegovom prirodnom okolišu temperature se znaju spustiti po noći i do nule. Unutrašnjost terarija namjesti mnoštvom tankih grančica i bilja da posluži kao zaklon. U početku nemoj koristiti nikakvu podlogu, već jednostavno kukce za hranu istreseš na pod terarija.

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2009, 14:57:41 poslijepodne »
Neonka od 18W ti je cca 60 cm.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2009, 19:16:31 poslijepodne »
Neonka od 18W ti je cca 60 cm.

Znači veliki terarij nebi trebao biti uži od 70cm da stane ova neonka + grla...
Malca u početku držati u nečem manjem,bitno da ima ventilacije i adekvatnu rasvjetu...
Imam neki avkarij od 40-50l kojeg bi mogao iskoristiti u tu svrhu...
U međuvremenu napraviti terarij 60*60*120 i više
Hvala ekipo :up:

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2009, 20:27:04 poslijepodne »
možeš lampu u dijagonalu stavit

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2009, 22:33:13 poslijepodne »
E sad, ovdje bi se i ja umješao. Naime, i ja kada sam krenio u izradu terarija našao sam na mnogo stranica koje upozoravaju da je dobra ventilacija jako bitna kod kameleona. To me je i guru skorpac upozorio. Akvarij, pogotovo sa poklopcem... razmisli ponovo i raspitaj se malo bolje da poslije ne bi bilo problema. Istina je da se mali kameleon može osječati nesigurno u velikom terariju. Ja imam mlade mužjaka i ženku, mužjak je super ali ženkica se jako boji svega. Akvarij nije dobar za kameleona.
I Love Animals... They’re Delicious

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #8 u: Travanj 29, 2009, 00:48:39 prijepodne »
Šta mislite o ovome?
Uzmem stari akvarij i uspravim ga da stoji na bočnoj strani. Tamo gdje je bio poklopac, tu napravim velika vrata od drveta i mrežice. Drugu bočnu stranu,koja je krov, odljepim staklo i napravim drveni poklopac gdje će pola tog poklopca biti mrežica a na drugoj polovici drvo koje će držati neonku...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #9 u: Travanj 29, 2009, 08:03:37 prijepodne »
@ Karas:

Akvarij koji imaš će biti odličan za prvih par mjeseci, i ne brini za ventilaciju. U tako maloj posudi izmjena zraka kroz gornji otvor je i više nego dovoljna. Osim toga, mladim kameleonima odgovara i nešto viša vlaga jer imaju vrlo tanku kožu pa lakše dehidriraju. Možeš mi vjerovati jer kroz šest godina koliko sam držao calyptratuse sam uzgojio preko 350 mladih kameleona u takvim uzgojnim boksovima i uvjek je sve bilo u redu.

@ Iggy OS:

Uz sve dužno poštovanje, kada sam upoznao Skorpca koji se tek počeo baviti teraristikom (otprilike kao sada ti) imao sam iza sebe više od 12 godina aktivnog bavljenja teraristikom (stotine uzgojenih mladunaca više od deset različitih vrsta guštera), stoga dozvoli da sam u nekim stvarima barem jednako kompetentan kao on.  ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2009, 08:13:41 prijepodne od Nino G »

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 29, 2009, 08:36:39 prijepodne »
 :up:
Sorry, ja sam skužio da je poklopac zatvorenog tipa i naglasio sam ono što su meni naglašavali. Nino, nisam ja ni pomislio da ti ne znaš, nego rekoh možda ste zaboravili o tome razgovarati pa da napomenem dok nije kasno.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2009, 09:32:57 prijepodne »
Ma nije kasno za prave savjete,još nisam ništa počeo raditi,niti se želim žuriti. Želim samo napraviti terarij(e) kako treba i pružiti kameleonu odlične uvijete za život...
Zato samo ljudi savjetujte i kažite mi što više informacija koje su bitne a nisu naglašene u ostalim sličnim temama na forumu.
Vidio sam kako je Womenica uredila unutrašnjost terarij za njenog Bokija: jutanom vrećom je prekrila stakla iznutra tako da nema odraza što izgleda fino i prirodno. da li bi se smjelo staviti trske,bambusa ili suhe kokuruzovine prepolovnjene po dužini za dno terarija? Mislim da bi izgledali bolje nego tepih...

Offline Womenica

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • Carpe diem!
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2009, 10:27:34 prijepodne »
Moje recimo iskustvo koje je jako malo ali eto imam ga dva tjedna...Boki je mali još, ali se uopće ne boji trčkarati po cijelom terariju, koji je stvarno velik za njega za sada... Pa sad veliki terarij mali terarij ne znam...ja sam se odlučila za veliki odmah i mislim da se dobro snašao... :up:

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2009, 10:30:00 prijepodne »
Moje recimo iskustvo koje je jako malo ali eto imam ga dva tjedna...Boki je mali još, ali se uopće ne boji trčkarati po cijelom terariju, koji je stvarno velik za njega za sada... Pa sad veliki terarij mali terarij ne znam...ja sam se odlučila za veliki odmah i mislim da se dobro snašao... :up:

Možda zato što tvoj kameleon ima već 4-5mjeseci a ja ću kupiti malca koji se nije još ni izlegao, tj. biće puno manji,puno...  :D :roll:

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2009, 11:16:01 prijepodne »
Ja sam imao ideju da mu podigneš dno u velikom terariju sa nekom kutijom ili tako nešto!!!!

Odnosno smanjiš mu prostor u velikom terariju...

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 29, 2009, 15:46:52 poslijepodne »
Što god stavio pazi da nije malo, da on to ne može progutati. Kad počne jezikom pucati na sve strane, nešto će mu se zalijepiti i što ne treba.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #16 u: Svibanj 03, 2009, 08:54:58 prijepodne »
Danas idem po letvice kod prijatelja od kojih ću skrojiti drvenu ramu preko koje će ići mrežica,staklo i drvo. Širina i dužina terarija biće ne manji od 45-50cm (da mi u dijagonali stane ona UVB neonka koja je dugačka 60). Što se tiče visine,iću negdje oko 90cm. Imam jednog super benjamina od 80cm pa mu ostavim još 10cm za rast. Mislim da taj terarij neće biti niti prevelik niti premali malom kamiju (prvih par mjeseci).Poklopac ću napraviti kao što sam napravio onaj za akvarij,na šarkice da se može otvarati cjeli kada budem sređivao nešto po terariju. Biće još i velika vrata s prednje strane. Evo kako sam bio napravio onaj poklopac za akvarij. Šta vi mislite?  :P

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 03, 2009, 17:33:55 poslijepodne »
Bit će ti jako nezgodno odozgo raditi u terariju visine 90 cm. Nemoj napraviti poklopac nego plafon i prednje stranice kao vrata. Bit će ti puno lakše i praktičnije održavati životinje i terarij. I više ćeš ih uznemiravati odozgo. Svakodnevno čišćenje izmeta i ostale radnjećeš lakše obaviti otvaranjem prednjih vrata. Stavi samo puno granja, zelenila da bude dosta gusto i onda u biti kami neće imati dojam koliki je terarij a imat će zaklon za sigurnost. Stavi scindapsus to jako vole.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #18 u: Svibanj 03, 2009, 19:16:09 poslijepodne »
Ok hvala na savjetu! Uradiću tako. Imam dosta te biljke (scindapsus) i jenodog super benjamina. Vrbovih grančica na tone... Kad smo kod vrbovih grančica,da ih sada nasječem,ogulim i osušim ili da ih stavim sirove sa korom u terarij kada dođe kami? Treba li ih kuhati?
Nabavio sam letvice,od sutra idem u posao pa ću stavljati slike...
Uhvatio sam par cvrčaka pa ću dati link na novu temu. Imam par pitanja.

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 03, 2009, 19:52:07 poslijepodne »
Mislim da granama ne trebaš raditi ništa, glavno je da nisu zagađene ili u blizini vočnjaka gdje se šprica svačim. Ako ti je ljepše oguli ih, a i ne moraš. To će se već samo osušiti. Ja sam stavio lozu. Napravi jednu kutijicu koju možeš objesiti tamo gdje kami voli boraviti i u nju trpaj cvrčke. Obavezno nabavi Nekton, kalcij i ostale potrepštine. I hranu. Sve mora bit spremno, da ne fali kada dođe princ.  ;)

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #20 u: Svibanj 03, 2009, 20:06:05 poslijepodne »
Zato sam sve počeo par tjedana radnije.  :up:
sada ću da postam neke cvrčke koje sam uhvatio u bašti i travnjaku.
znači kamiju treba posuda biti na drvetu? ja mislio na dnu terarija  :-[

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #21 u: Svibanj 03, 2009, 20:16:51 poslijepodne »
stavi ti i dvije tri. a i nemoraš pa će vijat cvrčke okolo.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #22 u: Svibanj 03, 2009, 20:22:50 poslijepodne »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #23 u: Svibanj 03, 2009, 20:33:17 poslijepodne »
E sad, ovdje bi se i ja umješao. Naime, i ja kada sam krenio u izradu terarija našao sam na mnogo stranica koje upozoravaju da je dobra ventilacija jako bitna kod kameleona. To me je i guru skorpac upozorio. Akvarij, pogotovo sa poklopcem... razmisli ponovo i raspitaj se malo bolje da poslije ne bi bilo problema. Istina je da se mali kameleon može osječati nesigurno u velikom terariju. Ja imam mlade mužjaka i ženku, mužjak je super ali ženkica se jako boji svega. Akvarij nije dobar za kameleona.

.. dobar je za mlade kameleone! ... za velike nije dobar ...Nemojte brkati.....

Znaći terarij za odrasle kameleone treba biti dobro prozračan... malcima je akvarij ok.

Česi mlade kameleone drže u velikim plastičnim bačvama ...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #24 u: Svibanj 03, 2009, 20:42:03 poslijepodne »

.. dobar je za mlade kameleone! ... za velike nije dobar ...Nemojte brkati.....

Znaći terarij za odrasle kameleone treba biti dobro prozračan... malcima je akvarij ok.

Česi mlade kameleone drže u velikim plastičnim bačvama ...

Ovaj terarij što ću ja od sutra praviti će biti prozračan i još za malca. Valjda neće dobiti neku upalu pluć,mada neće biti na propuhu...
Jeste vidjeli one cvrčke?
Šta jedu mali kamiji prvih par tjedana? Vinske i obične muhe? Larve skakavaca i cvrčaka?