Pozdrav svima. Imam u planu kupiti jednog malog kamelončića
Chamaeleo calyptratus kada terarij. Kako će to biti kamelon star svega pra tjedana do max 1 mjesec, praviću manji terarij dimenzija 30*30*80-90 ili nešto tome slično. Vlasnici kameleona su mi predložili da prvo napravim manji terarij u kojem će kami živjeti prvih 4-5 mjeseci a kasnije da ga prebacim u veći. Nije mi problem napraviti ni manji ni veći terarij (bar ja tako sada u početku mislim

).
Vidio sam post o pravljenju terarija člana LeeMoon-a i odlično izgleda. Napraviću nešto tome slično, samo manjih dimenzija i sve od letvica. Od tih letvica iz Baumax-a sam već pravio poklopac za akvarij i odlično je ispao,u funkciji je par mjeseci i dolično se drži.
Evo kako je izgledalo pravljenje:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=27762.0Koristiću materijal:
- drvo - letvice iz Baumax-a, šperploča ili iverica za zadnju stranu i dno terarija
- žičana mrežica za komarce
- staklo
Vezivna sredstva:
- čavli
- silikon
- Drvofix - ljepilo za drvo
Drvo ću prelakirati lakom (ako se smije,neznam da li bi smetalo kamiju).
Najviše me buni rasvjeta. Koliko sam razumio, od rasvjete moram imati:
-
UVB žarulja/neonka - postoji i u obliku žarulje koja se navrne na ovo standardno grlo (jesam dobro razumio?). Takva žarulja bi mi bolje odgovarala nego neonka jer onda nebih morao prilagoditi širinu terarija duljini neonke.
-
Halogen žarulja - kao ova
http://art-rasvjeta.hr/images/katalog/halo12vdik2god-v.jpg radi grijanja terarija.
-
Noćna žarulja - ganat će ponekad pasti temp ispod 15C pa nek se nađe...
Jesam li dobro razumio? Nešto propustio?
Danas ću ići u Pet Shop da vidim što imaju u ponudi od žarulja. Popisaću sve vrste,karakteristike i cijene pa ćete mi savjetovati koje da kupim. Njih mogu zadnje kupiti kad 90% posla bude gotovo.
To bi bilo to za početak. Neželim žuriti u izradi. Step by step. Fotke ću redovito stavljati.
Još nisam ništa kupio tako da je sve podložno promjenama. Očekujem vaše savjete pa da složim jedan kvalitetan terarij za malog kamija