Srpanj 23, 2025, 22:08:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hibernacija zmija?  (Posjeta: 4654 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damber

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
Hibernacija zmija?
« u: Travanj 24, 2009, 17:36:49 poslijepodne »
Prošao sam puno stranica i na dosta njih piše da hibernaciju kod zmija treba izbjegavati ukoliko ih ne planiramo razmnožavati. Da li je to istina?
U ovom slučaju, radi se o kukuruznoj.
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Hibernacija zmija?
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2009, 19:14:46 poslijepodne »
Prošao sam puno stranica i na dosta njih piše da hibernaciju kod zmija treba izbjegavati ukoliko ih ne planiramo razmnožavati. Da li je to istina?
U ovom slučaju, radi se o kukuruznoj.

kukuruznu zmiju nije potrebno stavljati u hibernaciju
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2009, 19:59:50 poslijepodne »
Onda dobro. A je li to tako i kod drugih vrsta zmija, ili to vrijedi samo kod ovih "jednostavnijih"?
Ili još bolje, kojim čestim vrstama hibernacija nije potrebna, a kojima je?
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2009, 20:14:42 poslijepodne »
iskreno pojma nemam, no kod kukuruzne zmije hibernacija nije potrebna ni za parenje, no povečava uspješnost.

kod kukuruzne zmije hibernacija traje od 60 do 90 dana, uobičajeno 75 dana

i postoji postupak kako se zmija stavlja u hibernaciju, nije težak, ali izgleda mi problematićno smanjivanje temperature i održavanje iste, za to bi trebala posebna prostorija. preporučam ti nabavu neke knjige o kukuruznim, jer u svakoj imaš postupak hibernacije objašnjen u detalje, pa i parenje, i leženje jaja i izljeganje zmija... baš sve.

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2009, 20:26:48 poslijepodne »
Našao sam jednu izvrsnu stranicu uzgajivača, na kojoj piše kompletna procedura, po mjesecima.
Zaista vrijedi pročitati!

Evo link, nadam se da ga smijem staviti...  :-[

http://www.vmsherp.com/LCBreedingCorns.htm
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #5 u: Travanj 24, 2009, 20:32:06 poslijepodne »
Hibernacija ne služi samo da bi terarista uštedeo novac na hrani, jer životinja za to vreme ne jede, već služi i zato da bi zmija regeneralisala svoj organizam...

Pojednostavljeno rečeno, hibernacija služi da bi se zmija regenerisala i "napunila baterije", poboljšanja plodnosti i pojačavanja nagona za hranom... Ako se hibernacija ne sprovede kako treba više šteti zmiji nego da je nisi ni stavljao u hibernaciju... Upoznaj se dobro sa tom materijom pre nego što se odlučiš na takav korak!!!

Da se vratim na tvoje pitanje, i zmije koje se ne stave u hibernaciju takodje mogu da se pare i ne umiru zbog toga, mada im se životni vek znatno skraćuje ako ne hiberniraju, tako da se generalno savetuje da ako prirodno stanište vrste koju čuvaš to zahteva, onda radi što boljeg zdravlja i dužeg života svoga ljubimca bi ipak morao da je hiberniraš...

Što se tiče drugog pitanja smatram da neko ko uzima zmiju treba ranije da se upozna sa uslovima držanja iste, i za to na netu možeš naći mnogo korisnih tekstova i upustava, a ne da sada do sutra nabrajamo koja vrsta treba a koja ne da ide u hibernaciju...

Evo ti jedan veoma dobar tekst i opis kako se to radi, samo što je sve na Nemačkom tako da ćeš morati da prevedeš stranicu uz pomoć Google prevoditelja...

http://www.snakeparadise.ch/tippsundtricks/winterruheueberwinterung.html

« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2009, 20:38:42 poslijepodne od El Djapo »

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 24, 2009, 20:49:17 poslijepodne »
Hibernacija ne služi samo da bi terarista uštedeo novac na hrani, jer životinja za to vreme ne jede, već služi i zato da bi zmija regeneralisala svoj organizam...

Pojednostavljeno rečeno, hibernacija služi da bi se zmija regenerisala i "napunila baterije", poboljšanja plodnosti i pojačavanja nagona za hranom... Ako se hibernacija ne sprovede kako treba više šteti zmiji nego da je nisi ni stavljao u hibernaciju... Upoznaj se dobro sa tom materijom pre nego što se odlučiš na takav korak!!!

djapo, ma kukuruzna zmija ne zahtjeva potpunu hibernaciju i kukuruzna bez hibernacije ne bi trebala niti biti zdravija niti živjeti manje od one koja se hibernira... nije to poskok :)
 u prirodi kod kukuruznih zmija to ovisi o klimi na staništu...

evo jedna priča mog rođaka, drugi mjesec, velebit, sve pokriveno snjegom, na jednoj strani snjeg okopnio, sunčan dan i poskok se sunča...

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #7 u: Travanj 24, 2009, 20:53:47 poslijepodne »
Ma Ok, ja o kukuruznoj ne znam ništa, ovo što sam gore napisao važi generalno
za pitanje hibernacije, i lepo sam napisao da ako prirodno stanište to zahteva
onda bi trebala da se stavi, a ako ne, onda ne...

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 24, 2009, 21:16:33 poslijepodne »

Da se vratim na tvoje pitanje, i zmije koje se ne stave u hibernaciju takodje mogu da se pare i ne umiru zbog toga, mada im se životni vek znatno skraćuje ako ne hiberniraju, tako da se generalno savetuje da ako prirodno stanište vrste koju čuvaš to zahteva, onda radi što boljeg zdravlja i dužeg života svoga ljubimca bi ipak morao da je hiberniraš...

Što se tiče drugog pitanja smatram da neko ko uzima zmiju treba ranije da se upozna sa uslovima držanja iste, i za to na netu možeš naći mnogo korisnih tekstova i upustava, a ne da sada do sutra nabrajamo koja vrsta treba a koja ne da ide u hibernaciju...

Evo ti jedan veoma dobar tekst i opis kako se to radi, samo što je sve na Nemačkom tako da ćeš morati da prevedeš stranicu uz pomoć Google prevoditelja...

http://www.snakeparadise.ch/tippsundtricks/winterruheueberwinterung.html

Sva ta teorija je meni jasna, čak većina ovoga što si naveo piše na onom linku, ali mene je sad zanimalo konkretno kod kojih čestih (koje ljudi kod nas najčešće drže u terarijima) zmija je to obavezno, a kod kojih nije kao što je to kod kukuruzne.
Pod čestima mislim prvenstveno na pitone, boe, kraljevske i sl...
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 24, 2009, 21:19:28 poslijepodne »
razmisli gdje te zmije koje si naveo žive... i razmisli zašto neke zmije uopće hiberniraju...  :devil:

i pozabavi se teorijom.... hehehe

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2009, 21:26:15 poslijepodne »
Heh, mislio sam da ćete mi skratit muke, hehe...  :D

Hvala na informacijama!  ;)
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20