Srpanj 23, 2025, 16:52:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pajčolanke problem  (Posjeta: 3805 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivca

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
  • heja heja heja hoj
pajčolanke problem
« u: Travanj 19, 2009, 20:25:32 poslijepodne »
molim pomoć oko mojih pajčolankica u zadnjih mjesec dana kad god nahranim ribice(2) jedna se obavezno okrene na leđa i tak se muči cijeli dan okrenuta naopačke čak sam ih prestal i hraniti na dva dana i posle sam im daval samo jedanput na dan hranu ali čim su pojele ova se ponovo okrene i pliva leđno kaj se događa nebi htel da ugine
varaždin

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: pajčolanke problem
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2009, 20:31:31 poslijepodne »
pozdrav!
očito da ima (gotovo uobičajen problem kod pajčolanki) problema s mjehurom ili crijevima. to je bolest koja je na žalost, neizlječiva, ali se ribici može definitivno puno pomoći!
dakle, s obzirom da je stanje akutno - stavi obje na dijetu graškom 3 - 5 dana - 2 - 3 obroka kuhanog dobro zgnječenog graška - jako će voljeti to jesti, ali će jako i prljati, tak da te dane budi spreman pojačano čistiti akvarij...
kad se stanje "sredi" svakako im najmanje jednom (i dva) puta tjedno davaj domaći obrok od graška (tako pripremljenog), dobro opranog lista iz unutrašnjosti glavice, salate; poparenog i odmah ohlađenog lista špinata ili blitve...dobra je i akvarijska leća ako je imaš gdje razmnožavati...
tako ćeš prevenirati probleme, a ako se ipak pojave - dijeta graškom opet par dana i bit će sve OK

inače, dobro je da im papicu koju daješ uobičajeno, prije hranjenja smočiš, pa time isto smanjuješ gutanje zraka koje može potencirati probleme

joj, jesam zapetljala?  :-[

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2009, 20:38:17 poslijepodne »
pozdrav!
očito da ima (gotovo uobičajen problem kod pajčolanki) problema s mjehurom ili crijevima. to je bolest koja je na žalost, neizlječiva, ali se ribici može definitivno puno pomoći!
dakle, s obzirom da je stanje akutno - stavi obje na dijetu graškom 3 - 5 dana - 2 - 3 obroka kuhanog dobro zgnječenog graška - jako će voljeti to jesti, ali će jako i prljati, tak da te dane budi spreman pojačano čistiti akvarij...
kad se stanje "sredi" svakako im najmanje jednom (i dva) puta tjedno davaj domaći obrok od graška (tako pripremljenog), dobro opranog lista iz unutrašnjosti glavice, salate; poparenog i odmah ohlađenog lista špinata ili blitve...dobra je i akvarijska leća ako je imaš gdje razmnožavati...
tako ćeš prevenirati probleme, a ako se ipak pojave - dijeta graškom opet par dana i bit će sve OKhvala na brzom odgovoru i objašnjenju za pomoć budem probal  jer mi sad jadno izgleda i muči se te jedva dođe do dna akvarija jer ju stalno izbacuje na površinu

inače, dobro je da im papicu koju daješ uobičajeno, prije hranjenja smočiš, pa time isto smanjuješ gutanje zraka koje može potencirati probleme

« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2009, 21:13:48 poslijepodne od ivca »
varaždin

Offline gujec

• Punopravni član
  • Varaždin-moj grad
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2009, 20:40:10 poslijepodne »
pozdrav!
tako ćeš prevenirati probleme, a ako se ipak pojave - dijeta graškom opet par dana i bit će sve OK

Izlječiva je,moja je isto tak cijelo vrijeme plivala naopačke i dal sam joj grašak kak si mi rekla i sad je super,normalno pliva i sve :klap: :klap: ;)

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2009, 21:19:48 poslijepodne »
pozdrav!
tako ćeš prevenirati probleme, a ako se ipak pojave - dijeta graškom opet par dana i bit će sve OKhvala na brzom odgovoru i objašnjenju za pomoć budem probal  jer mi sad jadno izgleda i muči se te jedva dođe do dna akvarija jer ju stalno izbacuje na površinu

hvala na brzom odgovoru i objašnjenju za pomoć budem probal  jer mi sad jadno izgleda i muči se te jedva dođe do dna akvarija jer ju stalno izbacuje na površinu(to je trebalo pisati u gornjem postu al sam nekaj zabrljal)hvala
varaždin

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2009, 21:21:04 poslijepodne »
odmah joj daj grašak (ako imaš doma) i bit će vidno bolje!  :up:

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2009, 21:30:53 poslijepodne »
nažalost sad nemam ali bum sutra kupil pa bum dal
varaždin

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2009, 21:32:36 poslijepodne »
možeš kupiti i onaj u konzervi, ali ga dobro isperi čistom vodom prije nego im dadeš...

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #8 u: Travanj 20, 2009, 21:51:32 poslijepodne »
drugari pozdrav još jednom hvala na savjetu i mogu reći da se ribica oporavlja i lagano sve veselije pliva i jede grašak izgleda da joj dobro pomaže tak su kak usisavači na dnu akvarija
varaždin

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Travanj 21, 2009, 11:26:42 prijepodne »
 :klap: :klap: :klap: baš mi je drago!
sad to lijepo uvedi na redovitoj bazi najmanje jednom tjedno i bit će sve OK :up:
(moji su divovi i ostala praseća ekipa jučer utamanili čitavu šaku graška...a voda bistra ko sunce  :P... a oni plivaju na mlazni pogon  :D)

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #10 u: Travanj 30, 2009, 22:47:01 poslijepodne »
ljudi pozdrav evo mene opet sa problemom koji se opet javlja a napomenut je u gornjim postovima
nakon tretmana sa graškom ribica se super oporavila i nakon tjedan dana hranjenja sa graškom kojeg izuzetno vole ponovo sam ubacil malo listića hrane i ponovno plivanje ali leđno što će reči čim ubacim malo listića opet se javlja stari problem kaj da delam dali da ih hranim samo graškom ili ima i za to ljeka kad se najede graška ma kolko da ga ubacil sve je uredu alli čim dam malo listića ona se za čas okrene naopačke i muči se čitav dan
varaždin

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Svibanj 01, 2009, 13:27:18 poslijepodne »
očito je kod nje u pitanu kronični problem koji se pojavljuje kod zlatnih ribica...a to je neprihvaćanje gotove hrane!
no, pokušaj promijeniti hranu, davati joj, recimo, umjesto pahuljica, kuglice, ili čipsiće (imaš tetrine, nutrafin ima isto, a mislim i sera...
ako i dalje budu problemi s leđnim plivanjem, trebat će je hraniti domaćom hranom - to je tzv. gelirana hrana - pahuljice gotove hrane dobro pomiješaš sa miksanim kuhanim povrćem (omjer pahuljice 1 : povrće 3-4) koje može biti grašak (kao temeljni), mrkvica, tikvice, karfiol, brokoli... umiješaš otopljenu želatinu i toplo promiješaš...staviš u neku pllitku posudu u hladnjak i režeš "kockice" te hrane te njome hraniš ribice
naravno, povremeno u tu hranu stavi dafnije, pa čak i artemije ...malo tvrdo kuhanog žumanjka..

vjerujem da će onda biti OK ;)