potpuno se slažem s M23...
naime, sve je stvar ukusa i afiniteta, iako mislim da su zlatne ribice nepravedno stavljane godinama u zapećak s mišljenjem da se za njih brinuti nije komplicirano, stavljane su u kugle, ugibale za par mjeseci i bivale nadomještane drugima i tak je taj stav omalovažavanja tih prekrasnih stvorenja postao sve jačim...
no, nitko ne smije omalovažavati niti jedan aspekt akvaristike - ciklidima se divim, prekrasni su, možda ću ih jednom nabaviti i osigurati im lijep dom, ali moje zlatice će uvijek biti "ono nešto"...kao što su vjerojatno ciklidi njihovim vlasnicima...
naravno, nastaje problem kad je netko isključiv i smatra "svoje" ljubimce onim pravima i to nameće ostalima omalovažavajući njihove simpatije - to je već stvar opće kulture i nekog životnog stava....naime, po mom mišljenju agresivnost i isključivost nikamo ne vode i sigurno me neće uvjeriti da su, recimo, diskusi važniji (iako ih osobno smatram kraljevima među ribama) od zlatica, ili nekih majušnih neonkica...
dakle, sve ribice koje imamo su zaslužile da ih volimo i da im osiguramo najbolji mogući suživot s nama, pa bile to majušne živorotke od par milimetara, do oskara ili koia koji narastu poput divova...