Kolovoz 06, 2025, 13:53:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi akvarij-problem s preseljenjem ribica  (Posjeta: 2214 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rmyrmy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi akvarij-problem s preseljenjem ribica
« u: Travanj 14, 2009, 18:17:24 poslijepodne »
Nisam baš potpuno novi ali tako se sada osjećam
Ovako. Imam akvarij cca 60 litara i u njemu su mi gupići i malešni skalari (jurgen88 svi su živi zdravi i sretno plivaju)
Sutra mi dolazi novi Rio 180 i vanjski filter Fluval 305.
E sad postaje problem.
Mogu prebaciti ovih recimo 50 litara vode u Ria ali fali još cca 100 litara koje moram dodat friške.
Pitanje kuda s ribicama dok se akvarij ne za ciklira?
Novi akvarij moram postaviti na njegovo buduće mjesto, a na žalost tamo mi je sad ovaj 60 litraš. Njega moram isprazniti da bi ga maknuo i nemam ideju kamo s ribicama, a da njima ne bude gadno.
Svi savjeti su JAKO dobrodošli jer mi je već miljon varijanti prošlo glavom ali reko da ćujem od iskusnijih pa vjerojatno oni imaju bolje ideje.
Unaprijed hvala

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: novi akvarij-problem s preseljenjem ribica
« Odgovori #1 u: Travanj 14, 2009, 18:29:10 poslijepodne »
uhh!

Ja bih filter materijal iz starog prebacil u novi filter i dodao nešt novog da baš nebude onak skroz novi, u biti da bude bar nešto bakterija u njemu

svu vodu bih stavil u kanister i podlogu prebacil u novu plus novu, vratil bi ovih cca 60 litara i dodal još 60 ko da mjenjaš 50% vode i onda ubacil ribeke, a ostatak vode bi stavil za jedno tjedan dana, pošto je kapacitet mi se čini 180l, znači još 60 litara. Il za koja dva tjedna.

Nemam baš neka rješenja al tak bi ja, nadam se da sam bar malo pomogel i da sretno  :up:

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Travanj 14, 2009, 18:29:49 poslijepodne »
pozdrav i dobrodosao  :D
hm zeznuta situacija, dalimas nekog kome bi mogaodat ribeke na cuvanje?
ili da ovi 60 litara stavis na drugo mjesto u krajnjem slucaju na pod i ovaj normalno napunis i cikliras?  -?

ili cannibalova ideja joos bolja

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Travanj 14, 2009, 18:48:20 poslijepodne »
uhh!

Ja bih filter materijal iz starog prebacil u novi filter i dodao nešt novog da baš nebude onak skroz novi, u biti da bude bar nešto bakterija u njemu

svu vodu bih stavil u kanister i podlogu prebacil u novu plus novu, vratil bi ovih cca 60 litara i dodal još 60 ko da mjenjaš 50% vode i onda ubacil ribeke, a ostatak vode bi stavil za jedno tjedan dana, pošto je kapacitet mi se čini 180l, znači još 60 litara. Il za koja dva tjedna.

Nemam baš neka rješenja al tak bi ja, nadam se da sam bar malo pomogel i da sretno  :up:
kak će mu filter i grijač raditi?
edit - nisam vidjela dio o vanjskom filteru :-[

ja bi kao i lili, premjestila ovog od 60 l (isprazni  40 l, premjesti i vrati vodu natrag), a rio bi normalno ciklirala 2 tjedna uz dodatak dobrih bakterija s tim da bi nakon par dana dio filter materijala iz 60litarskog stavila u rio). a kod svake izmjene vode u starom bi tu vodu ulijevala u rio. :nerd: :D
zg centar

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 14, 2009, 18:56:17 poslijepodne »
uhh!

kak će mu filter i grijač raditi?
edit - nisam vidjela dio o vanjskom filteru :-[

ja bi kao i lili, premjestila ovog od 60 l (isprazni  40 l, premjesti i vrati vodu natrag), a rio bi normalno ciklirala 2 tjedna uz dodatak dobrih bakterija s tim da bi nakon par dana dio filter materijala iz 60litarskog stavila u rio). a kod svake izmjene vode u starom bi tu vodu ulijevala u rio. :nerd: :D

to bi bila najbolja opcija, al vjerojatno je i tu opciju razmatral i valjda mu ne štima il nema kam s tim aq.

al definitivno najsigurniji način i najbolje rješenje i za ribeke i aq

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #5 u: Travanj 14, 2009, 19:31:48 poslijepodne »
pa moze taj akvarij di su ribe nekam na pod stavit nece akv nis bit ili nekam di mu nebu smetalo

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #6 u: Travanj 14, 2009, 20:33:13 poslijepodne »
ribe ostaviš u starom aq, samo sa grijačem i raspršivačem. dio vode staviš u novi aq. filter staviš na novi aq. vodu u novom aq tretiraš sa aquasafe, easy start, i sl... nakon cca 24 sata izvadiš grijač iz aq sa ribama, zagriješ vodu u novom aq ( to bi moglo trajat 1-2 sata) i onda polako  prebaciš ribe sa ostatkom vode u novi akvarij. ribe ti mogu biti i u nekoj kanti 24 sata. ne trebaju biti u starom akvariju. niš im ne bu bilo...  ;)  :up:

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Travanj 14, 2009, 23:51:40 poslijepodne »
Nisi rekao koji ti je filter u starom AQ? Ako imas mogucnost da prebacis i filter pa da radi i jedan i drugi ta bi opcija bila najidealnija a za pocetak prebacis svu vodu i polako dodajes po cca 20 L svakih 2-3 dana tretirane vode...ali sve ovo uzalud ako ne mozes prebaciti stari filter, puuuuno srece  :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline rmyrmy

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 15, 2009, 00:59:52 prijepodne »
Hvala svima na savjetima i vidim da ste svi ko i ja na nekom tragu.
Filter mi je EHEIM unutarnji
Jedna od ideja je bila kao od cannibala i to bi najvjerojatnije i napravio ili ću napraviti ali se bojim za male skalare da se njima nešto ne dogodi.
Gupići će izdržati ali za skalare nisam sto posto.

Stim da bi i sadašnji filter stavio u ria pa nek oba vrte, a onih cca 50 litara dodao postepeno krenuvši za nekih dva tri tjedna.
Nažalost stari akvarij moram maknuti i varijanta da ribice imam u kanti bi prošla na nekih 24 ajde možda i 48 sati ali to je to.

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #9 u: Travanj 15, 2009, 08:31:28 prijepodne »
Ja bih potražio prostor za stari akvarij i tamo ga maknuo ne dirajuć ga. Namjestiš novi na željenom mjestu, opremiš ga i zacikliraš. Kad je spreman, prebaciš ribice i rasformiraš stari. Malo strpljenja, jedno mjesec dana, i situacija je najjednostavnije riješena! :up:
U radu je spas!

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Travanj 15, 2009, 20:22:19 poslijepodne »
Slazem se sa doktorom,ne zuri kasnije se kasno kajat. Polako nista im nefali u tom malom akvariju. :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #11 u: Travanj 15, 2009, 20:50:36 poslijepodne »
slažem se sa ekipom.negdi ga pomakni,u krajnjem slučaju imaš valjda mjesta na podu,uzmeš stolicu,na nju staviš ravnu dasku i akvarij,neće mu biti ništa.smisli nešto.za veliki užicaj od nekoga zaciklirane vode,valjda ti netko može dati tko ti je blizu.da si bliže meni ja bi ti dala oko 70 litara jer mi je upravo toliko tjedna promjena.ako netko ima veći akvarij mogao bi dobiti i više vode.neka odradi neko vrijeme a kad prebaciš ribice ostavi oba filtera da ti rade u velikom.

Offline rmyrmy

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 15, 2009, 21:31:26 poslijepodne »
Pitanje.
Ako izvadim iz starog akvarija cca 20 litara vode i normalno dolijem novih 20 litara, koliko mi može onih izvađenih stajati a da se ne pokvari voda(pretpostavljam da može)
Onda bi došo do skoro pola vode isciklirane, a u ostatak dodam Aquasafe i nitrivec i easy-life
Dodam i star filter da radi uz vanjski.
Nekako se nadam da bi to moglo prošlo.
Ne znam.
Da mogu ostavio bi ga da ciklira ali

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #13 u: Travanj 16, 2009, 07:41:56 prijepodne »
gle,ovo nisam skužila.zašto bi izvadio samo 20 litara iz staroga? izvadi skoro sve,nemoj baš ono zadnjih par cm jer to je ipak najprljaviji dio vode.reci od kud si? neka ti netko da zaciklirane vode. nije ti toliko bitna sama voda koliko i filter materijal i podloga jer se dobre bakterije najprije nastanjuju u podlozi,na bilju i u filteru a skupa s njima naravno čini vodu zacikliranu. nisi rekao hoćeš li prebacivati i podlogu,bar kao površinski sloj u novi akvarij ili sve ide novo?probaj prebaciti što više toga,užicati vode ako možeš,prebaci oba filtera u veliki. ako ne užicaš vode ja bi na svu staru vodu dodala samo nekih 30% nove vode i postepeno za tjedan dana dolivala još po 10% vode dok ne dođje skroz pun akvarij tako da ima što manje nove vode za cikliranje,da bude što manji šok za ribice unutra.ipak morat će se bar malo pokrenuti novo cikliranje šta podloge šta novog filtera šta bilja pa da bude što manji šok.