Srpanj 21, 2025, 16:36:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: dubina/svjetlost  (Posjeta: 1442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline riza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
dubina/svjetlost
« u: Prosinac 27, 2004, 22:46:00 poslijepodne »

Negdje sam jednom vidjeo tablicu u kojoj pise koliko se gubi osvjetljenja po cm dubine akvarija. A i moze koja bi bila optimalna visina akvarija?
Lokve, Gorski Kotar Hrvatska

Offline Marko69

• Punopravni član
dubina/svjetlost
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2004, 23:43:00 poslijepodne »

Hm, dubina bi trebala bit ispod 50 cm. Koja je optimalna visina teško je reai, zavisi od velieine ti akvarija, radi estetike i funkcionalnosti. Amo rea 40cm neka je optimalna visina, normalno ovisi od ostatka akvarija.

Split/Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
dubina/svjetlost
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2004, 00:43:00 prijepodne »
Optimalna za sto??

Prvo bi trebalo defnirati koje biljke mislis drzati a onda gledati dubinu i kolicinu svijetla, ali to zna biti dosta tesko jer tko od nas zna sto ce sutra drzati u tanku

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
dubina/svjetlost
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2004, 07:49:00 prijepodne »
hmm..da...komplexno al da pojednostavimo..ajmo ovak- meni je optimalna visina akvarija 50 cm, ako je biljni odbiješ podlogu od cca 5-7 cm (napred-nazad) i 3 cm sa gornje strane, što ti daje visinu vodene kolone od 40 cm, u što neonke dovoljno prodiru za adekvatno osvjetljenje velike veaine biljaka( naravno , uz dovoljno lampi) , .. HQI i sliene lampe se preporueaju za akvarije dublje od 60 cm...ako nije biljni imaš neku tanku piješaanu podlogu od par cm za npr tanganjika ciklide, pa imaš veau površinu -od oko 45 cm u visinu-za gledat...

Offline riza

• Punopravni član
dubina/svjetlost
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2004, 13:54:00 poslijepodne »

Sjecam se jedne male plave knjige o akvaristici koju sam citao pred par godina i u njoj je bas bila tablica, ja mislim da je po njoj bilo da na 60 cm vode svjetlost nema vise nikakvog znacaja za bilje odnosno iznosi 0% e sad stvar je u tome da neznam na koje se osvjetljenje odnosilo.

Planiram sam slozit jedan cca 100x50x50 pa pokusavam skupit sto vise informacija da napravim cim vise idealne mjere. :)

Inace akvaristikom sam se bavio jedno 5 godina, sad sam vec jedno 3g bez akvarija. Imo sam jedan 75x40x35 dok se nje poceo raspadat, a i nisam bas bio odusevljen dimenzijama i poklopac mu je bio lose kucne izrade. Unutra sam imo neonke, balerinke, crne molije, 2 coridorasa, jednog sijamskog borca...

Sta se tice poklopca isto sam otvoren za ideje i savjete, sheme i nacrti dobrodosli. Vidio sam jednu zgodnu domacu izradu od aluminijskih profila, nesto kao sistem prozora (u okviru je staklo iznad lampe i sve se zajedno otvara a kad je zatvoreno sve ljepo dihta i nema isparavanja)

Racunam da bi izgradnju zapoceo negdje u 5. mjesecu ako budu financije dozvoljavale a do onda skupljam informacije, pa su svi savjeti dobrodosli

Hvala

Offline D.I.T.

• Punopravni član
dubina/svjetlost
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2004, 14:05:00 poslijepodne »
Što više to boljei za visoke biljke, a i lijepše izgleda...55 cm je po meni taman( za vecetankove) Ja imam 62 cmdubinei nemam problema s bijlkama (dapace) tako da... Edited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline aquamen

• Novi član
  • *
dubina/svjetlost
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2004, 22:13:00 poslijepodne »
jel od8w neonka dostatna za 40 l akvarij

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
dubina/svjetlost
« Odgovori #7 u: Prosinac 29, 2004, 00:50:00 prijepodne »
Tesko, ipak je to dosta malo svijetla za 40L.
Ja sad imam jedan od 37L i 2x15W je na njemu.
Dosta bi bilo i 15W ali 8W mi se cini ipak malo.

Offline riza

• Punopravni član
dubina/svjetlost
« Odgovori #8 u: Prosinac 29, 2004, 01:17:00 prijepodne »

Koliko se ja sjecam odnosa iz neke tabele

1litra vode = 1W - za obicne zarulje

1litra = 0.5W - za neonke

1litra = 0.33W za grolux i slicne

i sve se odnosi naravno na cca 40 cm dubine i normalnu popunjenost biljem