Srpanj 30, 2025, 07:08:44 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pelvicachromis pulcher - kribensis  (Posjeta: 7506 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Pelvicachromis pulcher - kribensis
« u: Travanj 10, 2009, 14:12:00 poslijepodne »
Jako mi je lijepa ova riba pa me interesira da li može u 120 litarski biljni akvarij s jatnim ribiacama - neonkama i razborama te s jednim parom apistogramma cacatuoides? Čitao sam da može ali me interesiraju i vaša iskustva ako ste ih držali. Kako je s razlikovanjem spola i s mrijestom te jesu li zahtjevne ribice?

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Pelvicachromis pulcher - kribensis
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2009, 15:16:30 poslijepodne »
ja sam ih imao u mješovitom aq i nije bilo problema, ali ima se treba osigurati skrovišta. kad se mrijeste čuvaju terijtorij. muški su veći i imaju šiljastije peraje.

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2009, 20:23:15 poslijepodne »
ja imo par s tetrama i nije bilo problema

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2009, 20:38:13 poslijepodne »
Jako mi je lijepa ova riba pa me interesira da li može u 120 litarski biljni akvarij s jatnim ribiacama - neonkama i razborama te s jednim parom apistogramma cacatuoides? Čitao sam da može ali me interesiraju i vaša iskustva ako ste ih držali. Kako je s razlikovanjem spola i s mrijestom te jesu li zahtjevne ribice?

Mislim da bi moglo biti problema s apostogrmama jer koliko sam čitao i one su teritorijalne...Ja imam par pulchera u 56l i stavio sam koju platy i naganjali su ih i stjerali u gornji dio akvarija.....nedavno su se omrijestili i onda je platy ostao bez dijela repa....A znam kvaristu koji ih drži u manjem akvariju od mog sa neonkicama i sve 5...ako se odlučiš ipak na njih imam ja 50-tak malaca! :up:

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2009, 22:26:54 poslijepodne »
Ja već uzeo jedan par  :D predivni su mi, a čitao sam da mogu i s apistogrammama, a da ne idu s ribama dugih repova tipa skalari. Evo i slika, trebali bi to biti ženka na drugoj i mužjak na trećoj slici.

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2009, 22:29:23 poslijepodne »
lijepi su, pogotovo cura

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2009, 22:39:19 poslijepodne »
Interesantno mi je kod ove vrste da je ženka življih boja i kontrastnija od mužjaka, pogotovo s tako ružičastim trbuhom.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2009, 22:54:20 poslijepodne »
Interesantno mi je kod ove vrste da je ženka življih boja i kontrastnija od mužjaka, pogotovo s tako ružičastim trbuhom.
oboje su pofarbani kad su dobre volje.  :up: u uvom slučaju mi se čini da je ženka ziher nekaj kokodakala muškom pa da je on malo u bedu. ;)

Offline indigo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2009, 23:05:46 poslijepodne »
oboje su pofarbani kad su dobre volje.  :up: u uvom slučaju mi se čini da je ženka ziher nekaj kokodakala muškom pa da je on malo u bedu. ;)
:rotfl: a daj nemojte me .....

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #9 u: Travanj 11, 2009, 10:14:45 prijepodne »
Za podloguim bi trebao kvarcni pijesak jer vole kopati....I mogli bi ti rasturiti cubu kad budu kopali....Obavezno im stavi neku špilju tipa kokosov orah...

Offline chupo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #10 u: Travanj 11, 2009, 16:45:19 poslijepodne »
Ma oni ti idu sa svim vrstama,nisu pretjerano agresivni. Ja sam ih držao sa skalarima i nije bilo problema,špilja obavezna.
Ribe su ti stvarno predivne  :up:
Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Travanj 11, 2009, 17:13:04 poslijepodne »
Ma oni ti idu sa svim vrstama,nisu pretjerano agresivni. Ja sam ih držao sa skalarima i nije bilo problema,špilja obavezna.
Ribe su ti stvarno predivne  :up:
mislim da si u krivu nemogu ici sa svim ribama znam iz vlastitog iskustva da nemogu sa endlerima i gupijima a isto tako znam da nemogu sigurno sa betama i ribama duzih peraja. :) :) :)

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #12 u: Travanj 11, 2009, 22:41:43 poslijepodne »
Da, čitao sam da ne idu s ribama dugih preraja, no, takvih nemam. A što se tiče kopanja i rovanja  :D imam 3 keramička lončića za skrivanje i panj koji ima nekoliko prolaza kao špiljica. Stalno se drže zajedno   :)

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Travanj 11, 2009, 23:51:23 poslijepodne »
Da, čitao sam da ne idu s ribama dugih preraja, no, takvih nemam. A što se tiče kopanja i rovanja  :D imam 3 keramička lončića za skrivanje i panj koji ima nekoliko prolaza kao špiljica. Stalno se drže zajedno   :)

To su najzahvalnije ribe koje sam ja ikad imao - podnose različite parametre vode, nemaš brige za ostale ribe niti biljke (cubu - diraju jedino ako tamo skupljaju pijesak za skrovište u razdoblju mrijesta), imao sam ih u biljnom i mješovitom akvariju i bez problema se se mrijestili (nakon petog puta sam prestao brojati)...

Ne diraju druge ribe osim kozica - kao i svi drugi ciklidi...

Teritorijalni jesu - zato je potrebno što više skrovišta (ja sam imao kokos i složeno kamenje) i kod unošenja novih jedinki potrebno je razmjestit raspored kamenja i ostalog...

Što se boje tiče ovisno o raspoloženju i spolnoj zrelosti - mužjaci znaju imati puno ljepše peraje a i boju trbuha od ženki...

Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #14 u: Travanj 27, 2009, 06:55:59 prijepodne »
Moja dama pulcherica je jučer položila jaja čini mi se  :D mužjak je patrolirao okolo a nje ni čut ni vidjet cijeli dan osim dva puta se pokazala i šmugnula, onda sam pogledao vazicu koju sam im postavi za mrijest i vidim točkice po stjenkama i nju unutra.

Što mi je činiti sada, nakon koliko dana se izlegnu mladi?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #15 u: Travanj 27, 2009, 09:17:33 prijepodne »
Moja dama pulcherica je jučer položila jaja čini mi se  :D mužjak je patrolirao okolo a nje ni čut ni vidjet cijeli dan osim dva puta se pokazala i šmugnula, onda sam pogledao vazicu koju sam im postavi za mrijest i vidim točkice po stjenkama i nju unutra.

Što mi je činiti sada, nakon koliko dana se izlegnu mladi?

Čestitam na mrijestu! Ti nemoj ništa raditi,samo ih nemoj gnjaviti i to je to...jako su brižni roditelji i sami će dići mlade...jedino što možeš maknuti ribe dna ako imaš jer tko se približi vazi neće dobro proći...

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #16 u: Travanj 28, 2009, 19:54:31 poslijepodne »
Već ne vidim jajašča na stijenkama zdjelice, je li moguće da su se već izlegli? Ženka još uvijek patrolira i čuva zdjelicu.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2009, 19:24:04 poslijepodne »
Mladi su se izlegli, ženka je iskopala jamu ispod panja i premijestila mlade u jamu te dežura ona u jamici a mužjak oko nje  :D i ne daju nikome ni blizu, čak i mužjak naganja ostale. Baš je interesantno ih gledati kako tjeraju sve oko sebe. Ne znam koliko je malaca al vidio sam jedno 4-5 piknjica kako trzaju.

Baš sam se iznenadio. Jaja sam primijetio na stjenkama zdjelice nedjelju, jučer ih više nisam vidio, a danas ujutro ustanem i vidim ženku na drugom mjestu u iskopanoj jami. Dođe ti da poželiš ciklidni  :D

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #18 u: Svibanj 04, 2009, 21:14:24 poslijepodne »
Evo i malaca da se pohvalim  :D ko piknjice su  :clown:

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #19 u: Svibanj 05, 2009, 00:07:01 prijepodne »
cestitam na mrijestu  :klap:

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #20 u: Svibanj 05, 2009, 07:03:49 prijepodne »
Što mi je činiti dalje? Ovo mi je prvi ciklidni mrijest...da li da ih pustim u zajedničkom akvariju da rastu do neke mjere ili ih treba prebaciti i kada u drugi akvarij? Nekako mi se čini da roditelji stalno traže hranu, još ju ciljano stavljam na njihov teritorij ali il su ćoravi ili im ne šmeka  ::)

Nevjerojatno kako paze na mlade, kuli se približio slučajno i ne da ga je ženka otjerala već ga je još naganjala poslije po čitavom akvariju, ono u stilu ti ćeš meni, mrš, da ti nije na pamet više palo približiti se  :clown:

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #21 u: Svibanj 13, 2009, 21:55:53 poslijepodne »
Nema više malaca? Roditelji su proplivali po akvariju i nisu više toliko agresivni, ali oko njih nema više malaca, je li moguće da su ih pojeli? Malo mi je čudno da od toliko mladih ne vidim niti jednog po akvariju...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #22 u: Svibanj 13, 2009, 22:29:31 poslijepodne »
Moguće je da su ih pojeli.Ali naravno ne roditelji.Kod mene bi opstali tek nekoliko njih.Ne uspiju ih baš sve obraniti.To ti je tak...žao mi je.Pogotovo kad se sjetim da sam ih imala...eh kad bih mogla više akvarija imati,ali to tak ne ide...
Bez brige,budu oni začas opet imali mrijest.Ja sam jednom odvojila hrpu malaca,a dio je ostao sa starcima u zajedničkom akvariju.Ovi koje sam prebacila su puno bolje napredovali i nije bilo problema kod hranjenja bez obzira što su tako sitnički bili.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #23 u: Lipanj 04, 2009, 19:20:25 poslijepodne »
Eto desio se i drugi mrijest   :) ženka je jučer položila jaja. E sad, ja bih da ovaj put ne ostanem ponovo bez sve mladunčadi pa se pitam da li da pustim da se izlegnu u zajedničkom akvariju pa ih onda kao male pohvatam i prebacim, ili da već sada prebacim drvo na koje su položena jajašca u drugi akvarij pa nek se tamo izlegnu. Uzeo sam onaj artemia nobil fluid za prehranu malih ribica pa ako budu u veliko akvariju ne znam kako ću im ciljano uspjeti dati tekuću hranu?

Molim vas za savjet, što prije to bolje  :D budući da nemam puno vremena ako budete savjetovali da prebacim drvo s jajima u drugi akvarij, pretpostavljma da bi se već sutra malci mogli izglegnuti.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #24 u: Rujan 13, 2009, 13:53:02 poslijepodne »
Došlo je i do četvrtog mrijesta, moja iskustva su slijeća:

- prvi mrijest nakon desetak dana svi mladi odjednom nestali,
- drugi mrijest prebacio mlade nakon tjedan dana u drugi akvarij i hranio ih dvaput dnevno, malo po malo svi pogibali, valjda sam ih prerano odvojio od roditelja,
- treći mrijest ništa nisam poduzimao, ostavio roditelje da brinu, malo po malo ih je bilo sve manje i manje, nema preživjelih,
- četvrti mrijest, evo mladi imaju desetak dana, već ih ima nešto manje nego pred par dana, da li su gladni ili što, htio bih održati par mladunčadi ali mi nikako ne uspijeva, imate li kakav savjet?

I još jedna interesantna stvar, mužjak je intenzivno obojan samo u vrijeme roditeljstva, tj. kad se mladi izlegnu i kad pazi na njih, između mrijestova je prilično bledunjav, kako to? Zar je moguće da je stalno pod nekim stresom i da samo za vrijeme mrijesta nije ili je ženka toliko dominantna, što ne bih rekao?

Uglavnom, jako interesantne ribice koje će vam ujedno pomoći da vam se nijedna biljka tepih ne raširi  :devil: barem iz mog iskustva, nekako su im ti listići jako dragi za čupkanje...ali karakterno su  :up: