Srpanj 27, 2025, 18:09:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pojačanje cirkulacije u akvariju  (Posjeta: 3271 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Pojačanje cirkulacije u akvariju
« u: Travanj 01, 2009, 21:57:01 poslijepodne »
Što biste preporučili za pojačanje cirkulacije u akvariju, odnosnno da poboljšam protok vode u "mrtvim kutevima"?

Imam vanjski filter za akvarije do 500 litara, a akvarij mi je od 120 litara, naravno, protok sam malo smanjio da nemam oluju u akvariju. Izlaz mi je putem cijevi na zadnjoj stranici i lagano mreška vodu da mi se ne stvara onaj sloj na površini. Budući da izlazna cijev ulazi kroz poklopac na lijevoj strani i okrenut je prema gore, tako mi je desni kut i općenito mi se čini čitavo prednje dno nekako slabe cirkulacije vode, što, sudeći po mnogim postovima, uzrokuje dostadnu staghorn algu, zbog nedovoljne cirkulacije vode i CO2.

Da li da u jedan kut stavim neku pumpicu koja bi samo napravila strujanje vode i da tako pojačam protok vode i CO2 kroz akvarij? Kako nemam s time iskustva, što biste svajetovali - uređaj, proizvođač, jačina, cijena?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: Pojačanje cirkulacije u akvariju
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2009, 22:57:29 poslijepodne »
Ubacivanje dodatnih pumpi (nama biljnima) uglavnom nije prva opcija, pa mozda da prvo probas za vanjski filter nabaviti skimer i gurniti postojeci izlaz ispod povrsine, mozda cak i okrenuti prema dole.

Ako ne ide, onda ce sigurno dodatna pumpa rijesiti cirkulaciju...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2009, 23:33:43 poslijepodne »
možda bi pomogla kakva slabija pompa (cca 400L/h) spojena preko tajmera, pa da se pali i gasi svakih 15 min i glumi vawemaker... dobio bi drugačiju cirkulaciju. probaj umjesto tuša od postojećeg filtera stavit nekaj drugačije, svinutu cijev, ili kaj, pa bu drugačije tjeralo vodu u akvariju...

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #3 u: Travanj 02, 2009, 00:04:06 prijepodne »
Ako si smanjio protok na filteru onda ga pojačaj na maksimum i pokušaj razdjelit izlaz od filtera na dva tako da bolje možeš rasporedit mlazove vode i poništit mrtve kutove, samo kupiš malo crijeva i "t" koljeno odgovarajuće širine i razdjeliš crijevo na dva crijeva. To će te doć nekih 20kn max, glupo je kupovat još jednu pumpu ako nisi maksimalno iskoristio snagu filtera.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2009, 07:13:24 prijepodne »
Hvala na savjetima, da, mislio sam nešto tipa wavemaker ali znam da je to za morske i skupo pa se ne bih upuštao u takvu investiciju, nego vidio sam u oglasima neku stream pumpu, bi to bilo to?

Ninina mama, izlazna cijev mi i jest ispod površine, jedno 5 cm i lagano zakrenuta prema gore da mreška vodu, ako usmjerim dolje onda će mi se skupljati ono na površini i skimer će postati pod obavezno a to mi je još jedan komadina opreme u vodi koji nije baš lijepo vidjeti. Ako okrenem cijev na dolje bojim se da bi to moglo štetiti biljkama da ih toliko šiba voda pri korjenu?

A ovo za T koljeno i dijeljenje cijevi u dva smjera je dobr ideja, samo gdje naći to T koljeno? Do sada sam vidio samo obično L koljeno, možda u kakvom vrtnom centru ili gdje već?

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2009, 09:14:55 prijepodne »
ja sam u rekordu 120 stavio atmanovu pumpu at101 protoka 350l,ti mozes i onu od 500l at102,nema vise po uglovima nikakve prljavstine a i voda je cisca,isto tako nije prejaka da radi neke kovitlace u akvariju,ja sam stavio prekidac na kabel tako da je ugasim kod hranjenja...a kvaliteta...manje vise sve je to isto kod tako malih pumpi...bitno je da je necujna a ova jest.....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Travanj 04, 2009, 14:21:41 poslijepodne »
Ninina mama, izlazna cijev mi i jest ispod površine, jedno 5 cm i lagano zakrenuta prema gore da mreška vodu, ako usmjerim dolje onda će mi se skupljati ono na površini i skimer će postati pod obavezno a to mi je još jedan komadina opreme u vodi koji nije baš lijepo vidjeti. Ako okrenem cijev na dolje bojim se da bi to moglo štetiti biljkama da ih toliko šiba voda pri korjenu?

Nisam mislila bukvalno na dole, ali da, da lagano mlaz ide u koso prema dolje.

Skimer ti nije "dodatni" dio opreme, a posebno ne "komadina". :D To je dio koji ti i sad imas. Naime, montira se UMJESTO postojeceg usisnika za filter. Dakle, originalnu cijev (koja kupi vodu samo iz donjih slojeva) mijenjas sa skimerom, koji podesis tako da kupi dio vode sa povrsine, a dio sa dna... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Travanj 04, 2009, 15:23:34 poslijepodne »
ne okreces izlaz vode prema gore, nego blago prema dolje ali blizu povrsine vode da ju mreska.
pojacaj ti tu cirkulaciju do kraja i ne treba ti dodatna stream pumpa.
pazi jos da ti izlaz bude blize prednjem staklu da jaka struja vode ne smeta visokim biljkama.
dobra solucija je lily pipe ali ja ju ne koristim jel se bojim takvog tankog stakla i poplave.
ako ces pak koristit stream pumpu onda hydor koralia nano, odlicna i jeftina. ja imam jedinicu i dvojku ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Travanj 04, 2009, 17:26:46 poslijepodne »
ne okreces izlaz vode prema gore, nego blago prema dolje ali blizu povrsine vode da ju mreska.
pazi jos da ti izlaz bude blize prednjem staklu da jaka struja vode ne smeta visokim biljkama.
dobra solucija je lily pipe ali ja ju ne koristim jel se bojim takvog tankog stakla i poplave.
ako ces pak koristit stream pumpu onda hydor koralia nano, odlicna i jeftina. ja imam jedinicu i dvojku ;)
a jel ima to plastično? izgleda korisno.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 04, 2009, 22:18:02 poslijepodne »
nisam vidio plasticne osim diy, i mene zanima plastika pa ako netko zna...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #10 u: Travanj 04, 2009, 22:31:00 poslijepodne »
brijem da se pri diy tehnologiji nijedna plastična cijev nemre tolko rastegnut.  -?

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2009, 07:10:20 prijepodne »

Cirkulaciju mogu povećati do kraja, no, izlaz mi ne može biti nego na zadnjem staklu, što zbog dužine cijevi koja je preširoka za bočno staklo, što zbog same konstrukcije izlazne i ulazne cijevi. Cijev mi je blizu površine vode ali ispod površine vode i kako god da bih ju okrenuo bi mi drmala po pozadinskim biljkama kad narastu visoko. Ne znam...probat ću možda nabaviti t-koljeno pa nešto iskemijat da mi izlaz ide i iza i sa strane. Na lilly pipe sam i ja pomislio ali tu ih ne nađem a, iskreno, ne da mi se to naručivati preko e bay i slično.

Ninina mama, ma vidio sam taj skimer u pet shopu i nije mi se činio baš tako mali komad opreme, barem onog kojeg su imali, zato sam rekao da je to komadina  :)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2009, 14:18:32 poslijepodne »
Znam i meni je tako na polici djelovalo bljak. A sad sretna ko malo dijete... :klap:

Doduse, nasla sam mu i manu. Mnogo se brze zapusi donji usisnik. Svaki treci dan moram rukom pokupiti krupni otpad koji se nakupi tu.
A kako mene cesto nema doma, odlucila sam svaki put kad idem vracati stari. Rizikujem pojavu masne povrsine, ali bolje to, nego da mi filter crkne, jer se nagutao zraka... :roll:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2009, 15:35:27 poslijepodne »
Karlo,gdje si nabavio stream pumpe hydor koralia nano?

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #14 u: Travanj 06, 2009, 15:44:23 poslijepodne »
Karlo,gdje si nabavio stream pumpe hydor koralia nano?
e ta bi mogla biti OK.

ja sam nekaj iskemijo sa protočnom pumpom 750l/h, al mi nije baš lijepo to... -?

Offline Karlo

• Punopravni član

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #16 u: Travanj 06, 2009, 17:00:28 poslijepodne »
karlo,kao i uvijek   :hat3:

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #17 u: Travanj 08, 2009, 23:26:12 poslijepodne »
Ma kupi kakvu fontansku potopnu malu pumpicu nemoj joj kopcat crijeva, samo neka nako leži na dnu sakrij je po mogucnosti i neka mjesa vodu.poz
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline leon77zd

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zadar
« Odgovori #18 u: Travanj 08, 2009, 23:43:43 poslijepodne »
evo kako sam se ja igrao sa vrtnom strem pumpom iz baumaxa!

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=28162.0

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #19 u: Travanj 09, 2009, 07:13:46 prijepodne »
Vidio sam to, dobra ideja  :up: samo ja bih ju trebao staviti bliže dnu jer kako imam gusto ubiljen akvarij čini mi se da dno naprijed najviše "pati" po pitanju cirkulacije jer mi se samo tamo pojavljuje alga, ne pretjerano ali dovoljno da ju uočim i dobijem poriv da ju čupkam van  X-(

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #20 u: Travanj 09, 2009, 10:50:48 prijepodne »
ako ju nabaviš,javi kako radi :up:

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #21 u: Travanj 10, 2009, 18:14:46 poslijepodne »
Ma ja radi ovaj sistem ko lud ja sam svoju zalijepio onim njenim hvataljkama za samo dno,a pumpa ima dva izlaza, sakrio je iza jedne Diy stijene,nabacio joj na usis jednu mrezicu od rabic mreze,
da slucajno ako riba zaluta pored nje da je pumpa ne zaljepi na usis, jer je 1400 litara/H fontanska... :up: :up:Kvaliteta vode je sada u mom akvariju nakon sto sam to uradio vrh
spasavaj se ko moze  :aaa: