Srpanj 28, 2025, 17:43:41 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Apsolutni amateri - prvi akvarij  (Posjeta: 2207 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline patience

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Apsolutni amateri - prvi akvarij
« u: Prosinac 22, 2004, 11:00:00 prijepodne »

Pozdrav svima i - upooomoooa!

Dakle, deeko i ja smo od frenda dobili akvarij - 60 litara. Prije nego što svi kolektivno vrisnete da je 60 litara premalo, u našu obranu moram reai da u stanu od 40 kvadrata i sa jednom plaaom baš i nismo mogli birati. Buduai da akvarij nije bio u upotrebi neko vrijeme, prvo smo tjedan dana na smjene ribali stakla, filter, grijae i lampu; onda smo prokuhavali panjeve, kokosove orahe i keramieke eašice. Kupili tri vreae šljunka, iduaih tjedan dana ih ispirali maltene komadia po komadia. Sad je vea cijeli projekt situiran na ormariau, posložen, voda je unutra, filter radi...

Pitanje koje se krije iza ovog podužeg uvoda je sljedeae: koje ribice, koje biljke...?

Ja bih voljela ciklide, ali ne znam da li ih se uopae može držati u tako malom akvariju? Uglavnom, zanima me što vi mislite da bi bilo najbolje staviti unutra za poeetak, s obzirom na to da zbilja jako malo znamo o akvaristici.

Hvala svima i sorry zbog dugaekog posta ...
::iva::

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #1 u: Prosinac 22, 2004, 11:15:00 prijepodne »
dobrodošla Iva i inkognito momak..

vidim da si eitala po forumu jer imaš vea neka saznanja..

af. ciklidi su ti teritorijalne ribe, pa bi se u 60 litara klali.. ja
bi to uredija s neonkicama i lipim biljkicama.. onako minimalizam, pa
ae i akvarij izgledat veai.. drugi ae ti daš više informacija o biljkama i ribicama.. ja sam ciklid lover..

sretnoooo!!

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Prosinac 22, 2004, 11:28:00 prijepodne »
recimo.. meni su zakon ovakvi akvariji.. samo što je zajeban ovakvav sistem s biljkama..

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 22, 2004, 11:30:00 prijepodne »
Ja sam prije cca godinu dana tako?er krenuo s takvim (60 lit)
akvarijem, i u njemu sam u poeetku držao skalara, neonke, corydorase,
plehostomus, zebrice ... uglavnom sve što sam našao u trgovini i da se
meni (i naravno mojoj boljoj polovici) svidjelo.

E sad skalare nemoj jer ae ubrzo prerasti akvarij, da danas s ovim
(ne)znanjem ponovno poeinjem ja bi krenuo s neonkama, ramirezi,
corydorasi, ancistrus, svertovi, gupi,

Ciklide (afrieke) nemoj jer ae i oni vrlo skoro prerasti akvarij

Eto toliko od mene, ali siguran sam da aeš dobiti podosta savjeta

Offline patience

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 22, 2004, 11:36:00 prijepodne »

Hvala ljudi, zbilja ste brzi !

Pitanje: Vulture, spominješ ramireze... šta nisu oni dosta komplicirani za držati? Koliko sam shvatila, dosta su zahtjevni - mekana voda i tako to? Inaee su mi to super ribice

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #5 u: Prosinac 22, 2004, 11:53:00 prijepodne »

Informiraj se dobro i neee bit problema ,bolje je odmah poeeti i sa neeim zahtjevnim ako ti se to svi?a nego kroz neko vrijeme mijenjati kompletnu situaciju govorim iz osobnog iskustva. Ako se odlueiš za ramireze pazi da su iz domaeeg uzgoja koji su manje osjetljivi kupi dobru filtraciju gusto zasadi akvarij i vodu pripremaj na taj naein da vodovodnu mješaš sa destiliranom da ju omekšaš. Nemoj nikud žuriti dobra priprema je najbitnija odi korak po korak.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #6 u: Prosinac 22, 2004, 12:02:00 poslijepodne »
moja preporuka su ti apistogramma (ako vea želiš ciklide), neonke, corydorasi, slienu stvar sam i ja napravio ali umijesto apistogramma imam ramireze koji su dosta osjetljiviji,...

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 22, 2004, 12:02:00 poslijepodne »
Ja sa svojima nemam nikakvih problema lijepo rastu i sve su ljepši,
neznam da li je to zato jer su iz domaeeg uzgoja ili zato što je moja
voda ok, ali sad je sve super. Inaee jedan od elanova ovog foruma
code-name marijana uzgaja ramireze, coryje ..., pa se možeš kod njega raspitat

Offline patience

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 23, 2004, 09:40:00 prijepodne »

Hvala ljudi na savjetima, odoh se baciti u potragu za spomenutim ribicama Ali naravno, imam ja još pitanja !

Znam da akvarij treba raditi nekoliko dana "na prazno" prije nego uselim ribice, ali me zanima u kojoj fazi idu unutra biljke? Trenutno je unutra samo šljunak, panjia, kokosov orah i dvije keramieke eašice (zakopane su u šljunak pa izgledaju baš zgodno, kao male špiljice). Da li prvo trebam zasaditi biljke, pa pustiti neko vrijeme da radi na prazno sa biljkama unutra? Da li uopae mogu zasaditi biljke obzirom da je podloga samo od šljunka, nema ništa ispod njega?

Vjerojatno sam trebala ta pitanja postaviti prije nego smo sve gore navedeno posložili i dodali vodu , ali j... ga, šta je - tu je...

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 23, 2004, 09:58:00 prijepodne »

da bilo bi bolje da si prije pitala ali još nije kasno

Biljke možeš odmah posaditi

Kupi u nekom pet shopu supstrat za biljke, napravi vreeice od ženskih earapa (koje sigurno imaš) i u njih
natrpaj supstrat i korijen biljke i sve skupa upikni u podlogu.

Sve to možeš naai i na ovom linku, proeitaj i na posao

Edited by: vulture

Offline cosmo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 23, 2004, 10:05:00 prijepodne »

nema veze sta nema nista ispod sljunka,podloga je tako i onako u pocetku jalova tek nakon par mjeseci postane ono pravo kak bi se reklo,u svojim prvim biljnim akvarijima nisam imao nista osim sljunka pa je sve raslo ko blesavo. Inace da bi ti bilje dobro raslo potrebna ti je dobra koncentracija svijetla i npr DIY CO2,za lampe bi ti preporucio jednu floru od 15 watta iz zaruljice i jednu aqua glo imas ih kupiti u pet shopovima,CO2 reaktor napravis sama-ima negdijena siteu opisano kako se radi,neda mi se opisivat-i za pocetak mozes dodavat neko tekuce gnojivo-pazi da ne pretjeras-ili tablete ima ti onih od sere florente,a cuo sam da i JBL-ov ferotabs nije los. Sta se tice ovih lampi ili lampe kaj imate moras znati da lampe nakon 5-6 mjeseci izgube odredjeni spektar tj potrose se pa ih treba zamijeniti jer su nakon toga pogodne samo za rast algi.
Zagreb/Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 23, 2004, 16:16:00 poslijepodne »
Patiance aka ti je akvari još uvjek prazan (bez bilja i riba) nebi ga trebao biti problem rasturiti i sve izvaditi van. Bilje ee ti rasti i bez podloge ali puuuno bolje s podlogom. Riskiraj i uzmi 10l zemlje za cvjeee (florabela) metni na dno i preko nje pjesak ili kamen (što vee imaš) specijalne podloge po mom iskustvu nisu bitno bolje a neuporedivo su skuplje. Zemlja je puno jeftinija i efikasnija nego razna gnojiva u kuglicama i štapieima. Nemoraš se bojati "prljave vode " od zemlje ja imam tako složeno 7 akvarija i sve štima.
Tako pripremljen akvari ee ti stvarati manje problema s algama a veliki dio bilja ee uspjevati dobro i bez dodavanja CO2. Potrebu za tekueim gnojivom eeš imati samo ukoliko metneš jako svjetlo i dodaš CO2.
Žarulje uzmi barem dvije od 15w i pojaeaj ih reflektorima (dugoroeno vrlo isplativo) ja koristim flore iz žaruljice bilje ih voli jedino se nekima više svi?aju ribe pod drugim spektrom ali o ukusima se ne raspravlja. Slobodno ih možeš koristiti 1 godinu ja u jednom akvariju imam dvije sad vee 2 godine stare i još uvjek nemam problema s algama ili slabijim rastom bilja.
Za bilje nemoj žuriti s kupovinom, došeei na sljedeei sastanak ili ako ti se žuri javi se na PM rado eu ti donirati dosta za start.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #12 u: Prosinac 23, 2004, 23:39:00 poslijepodne »

Kao prvo dobro nam dosli.Kao drugo ne se sekirati 60l je skroz ok(nekad davno nije bilo interneta i foruma pa nas je vecina kretala i sa puno manjim i 30-tak ribica).Slozio bih se sa tuljanom , ako vam se da ,podloga ce vam jako pomoci u rastu biljaka kao i to da ce vecina biljaka uz adekvatno svijetlo da rastu i bez CO2.Ako se furate na akvarijum-suma , ja bih ipak isao sa manjim ribicama kao neonke a mozete da probate u pocetku i sa par vrsta zivorotki(jako lijepe i interesantne a sigurno cete i jako da se radujete podmlatku). za kraj slika mog 60l koga jako volim(vidite 60l nije malo)

Oh sto te volim joj

Offline patience

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 24, 2004, 08:55:00 prijepodne »

Nekako sam i sama u me?uvremenu došla na to da bi možda bilo najbolje da sve zajedno rastavim i onda sastavim ponovno, zajedno sa zemljom - mislim da au se primiti toga nakon Božiaa. Ne znam jedino da li da ispod zemlje stavim i stiropor (kolko sam skužila, veaina ljudi ga stavlja)?

Što se tiee kompletnog ure?enja, više sam to zamislila u stilu panjeva i kamenja (usput, jel mogu unutra ubacit kamenje "iz prirode" - živimo u Graeanima pa nam je Sljeme u susjedstvu, a tamo sam vidjela dosta kandidata), sa samo nekoliko biljaka, jer jedva održavam i ove kuane po teglama, pa nisam sigurna kako bi to išlo sa biljkama u akvariju. Lampica koja je došla sa akvarijem je nekakva Sylvania GRO LUX od 15 W, navodno imitira suneevu svjetlost (tako reee frend); iako bi deeko jedva doeekao da rastavi poklopac i baci se na ugra?ivanje još jedne, radije bih to za poeetak izbjegla ako nije nužno potrebno .

U svakom slueaju, nikamo mi se ne žuri, ako smo mogli godinu dana eekati da uopae nabavimo akvarij, radije bih ja to sve sad lijepo i polako napravila kako treba nego da kasnije oeajavam nad mrtvim ribicama !

Hvala na savjetima i lijepo se napapajte za Badnjak!

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
« Odgovori #14 u: Prosinac 24, 2004, 09:54:00 prijepodne »
Stiropor staviš ipod akvarija, ne ispod zemlje u akvariju!
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline cosmo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 24, 2004, 11:07:00 prijepodne »
ovu vodu kaj si vec zaciklirala nemoj je baciti nego je stavi u kantu ili kante i onda kad slozis ponovo podlogu onda je vratis natrag,a ako neces imati puno bilja onda nevidim svrhu zasto stavljati zemlju i prljat akvarij,mislim za anubias nije bas potrebna neka podloga,meni je rastao ko blesav zapiknut u sljunak,a i nema potreba za jos jednom lampom isto tako ako nemislis imati neko zahtijevno bilje iako se kaze 1l/0.5 w. Sto se tice kamenja sa sljemena ono je kao stvoreno za akvarij samo pazi da te cuvar ne uhvati kako ih odnosis jer ces ih morat vracat,e i samo ga dobro prokuhaj i izribaj.
Zagreb/Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 24, 2004, 12:17:00 poslijepodne »
Anubiasi istina netrebaju ni puno svjetla ni podlogu ali nikad neznaš da li ee ti se neka biljka sviditi i poželitš ju imati u akvariju. 12 kn koliko do?e zemlja je dobra investicija.
Kamenje možeš kuhati ali puno ga je jednostavnije dobro izribati u hipermanganu i isprati u vodi.
Poeni s jednom žaruljom i jednostavnijim vrstama bilja (javanska mahovina i paprat, anubiasi) no pojaeaj ju s reflektorom ili barem staniolom iznad lampe (ako tako nešto vee nije u poklopcu). Još jedna lampa se kasnije lako ugradi ako ti je deeko imalo sklon DYI projektima (prigušnica iz štedne žarulje 10 kn, cool white lampa isto 10 i nosaei 10 za 30 kuna duplo pojaeaš svjelo i stvoriš preduvjete za podvodnu prašumu     )
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline patience

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Prosinac 29, 2004, 14:14:00 poslijepodne »

Dragi ljudi, nadam se da stese lijepo proveli za Božia !

Dakle, moje planirano preslagivanje akvarija i polagano naseljavanje ribica je u ponedjeljak u 9 naveeer otišlo totalno k vragu, u momentu kad su nam se na vratima pojavili frendovi sa božianim poklonom u obliku ribica. Da stvar bude bolja, pojma nisu imali KOJE su to ribice donijeli, a naravno, nisu donjeli ni klopu za njih. Da skratim prieu, u me?uvremenu sam saznala da je rijee o crnom i srebrnom moliju i jednom švertu. Ribice su dobro, živahne su, plivaju, eini mi se da je s njima sve OK.

No, to nije kraj priee. Naravno da sam odmah u utorak ujutro odjurila kupit neku hranu, a doma se vratila sa hranom, jednom biljkom (neki anubias), 3 corydorasa i kako mi se eini, 2 pleksiaa koje mi je tip u pet shopu uvalio sa sveeanim obeaanjem da ae "samo malo" narasti, nakon što me bacio u depresiju sa izjavom da su eistaei morali biti stavljeni u akvarij PRIJE bilo kojih drugih ribica.

Naravno, nakon malo detaljnijeg istraživanja ispostavilo se da slatki mali pleksiai u nepoznatom roku narastu u prave gromade od 40 cm (osim ako postoji neka patuljasta vrsta za koju još nisam eula!).

Moje trenutno psihieko stanje je takvo da debatiram koga da prvoga umlatim - frendove koji su mi isforsali ribice, majmuna u pet shopu, deeka zato kaj je pri ruci ili da sama lupam glavom u zid.

Na kraju ovog nadahnutog monologa (ponovno, sorry što svoje frustracije ne uspijevam izraziti u kraaoj formi), zanima me sljedeae:

1.kaj da sada radim sa tim pleksiaima, koliko vremena imam prije nego što se pretvore u eudovišta?

2. da li su sve šanse da imam ramireze u akvariju propale?

3. smijem li unutra ubaciti još kojeg šverta jer mi se eini da je curica koju imam u laganoj depresiji, stalno se skriva?

4. Srebrni moli konstantno naganja crnog i obigrava oko njega, crni bježi od njega ko vrag od tamjana... jel to normalno?

Unaprijed hvala svima na odgovorima, savjetima, komentarima ...